Followers

Saturday, December 17, 2011

Susah Lah Macam Ni

Sekarang susah nak cari orang mahu jahitkan
tulang belut baju kurung
susahlah macam ni

Kalau tempah baju kurung
Harga upah baju lain,
nak tulang belut upahnya lain..
Tailor auntie kata boleh buat
tapi bila nak ambil
tak dijahitnya tulang belut
Dia kata orang yang jahit tuh
dah tak nak jahit sebab
dah kena jaga cucu.

Betullah..kawan auntie yg dah
bertahun2 ambil upah baju kurung
pun dah tak boleh nak menjahit
kena jaga cucu..

Wah! lelama nanti tulang belut akan
di lupai oleh generasi baru
semua nak berfesyen2 moden..

Auntie nak tanya
siapa ada baju kurung yg ada bertulang belut?
Kalau ada baguslah..
Kalau tak de, hari raya akan datang
tempah lah sepasang..
cantik tau..

Auntie tinggalkan baju2 kurung auntie
yang elok2(sutera2)utk Peeja.
So goodbye to tulang belut

Sekarang auntie dah mula pakai jubah
amat selesa dan senang
tak tersekat dan terjerut perut dgn
getah kain kat pinggang..hehehehe
Patut lah kaum ibu yg dah berumur
pakai jubah..sarung ajer..
selesa rupanya..

Nak cari viscos cotton lah petang2 karang
kalau ada orang nak bawak lah
nak buat jubah
auntie dah cakap berkali2 kat Peeja
tapi buzy bebenor nak bawak auntie keluar
harap2 petang ni dia free
kalau tak mintak uncle tolong bawakkan..
susahlah..bila helpless utk memandu kereta
dah tiga tahun auntie tidak memandu2
harapkan orang lain bawak keluar..huhuhuhu
susah lah macam ni

Jubah siap yg hitam2 tergantung kat pasar2raya
Auntie kurang minat lah pulak
ada juga koleksi2 hitam2 tuh dlm almari
Kebanyakkannya Noy beli dari Kuwait
Emm..auntie nak lah berwarna sikit
Kita bukan mak arab, semua hitam jer

Okaylah, cukup bebelan auntie pagi sabtu
Baru sudah makan breakfast
mee goreng (buat sendiri)
dan chicken pie (beli frozen mak DrJo punya)
Teh tarik..
Alhamdulillah..

Auntie nak enjoy watching DVD dgn uncle
Uncle belikan bersusun2..

Oh..besok auntie gi gathering di
Bandar Baru Bangi..nak bubuh details
tak boleh

Entahlah, auntie punya page format masa
menaip nih dah bertukar
dah tak de gejet2 utk links, fonds semua
dah tak de..Ishhh..nak godek2 takut lah
pulak
susah lah macam ni

Happy Weekends everyone..

23 comments:

  1. Selamat hujung minggu Kak Nani. InsyaAllah esok kita berjumpa di BBB. :)

    ReplyDelete
  2. Kak nani, di pejabat zar ada sorang staff menjahit lagi tulang belut. Orang johor, muda lagi orgnya.. Org johor mmg tekun kalau menjahit baju. Zar pun buat tulang belut atau mata lalat kat tengkuk baju.

    Happy weekend...

    ReplyDelete
  3. sampai jumpa pcl n family di sana, insyaAllah...tegur2 lah ye kak!

    ReplyDelete
  4. saya bolehlah sikit2 jahit tulang belut tu...tp rasanya tak cukup masalah sekarang ni...jahit baju sendiri pun gunakan piping jer utk leher....lebih cepat dan mudah hehe..

    bahaya berjubah ialah bila kita ambil kesempatan main sarung2 tu utk tidak lagi jaga potongan badan ekekeke...bukan apa kak, demi kesihatan sebab kalau terlebih berat nanti buruk juga padahnya kan>..

    org kata tu sama2lah beringat....
    tul tak kak?

    ReplyDelete
  5. Kalau ada mak2 yang reti jahit tulang belut, pass la ilmu kat anak perempuan. Zaman akan datang dah takde tailor nak jahit tulang belut dah pasnih..

    ReplyDelete
  6. Kak Nani saya masih ada baju kurung pesak gantung dan tulang belut tapi dah tak banyak yang boleh pakai lagi sebab dah kecik, dulu2 semua mak yang buatkan tapi sekarang nak memotong dan menjahit pun dah tak boleh sebab jahit 5 minit pun mata dia dah pening maklumlah dah berumur 77 tahun. Sekarang dah tak merasa lagi baju jahitan mak sendiri.

    ReplyDelete
  7. Zareda :

    Wah! bagus nya ada lagi org muda yg mahu belajar dr yg berumur. Syabas!
    Memang kebanyakkannya org Johore yg pandai jahit tulang belut

    Oh Zar pun ada ye baju kurung bertulang belut..

    ReplyDelete
  8. PCL :

    hahahaha org mudalah tegur orang tua, auntie ni dahlah pekak dan juga susah nak mengenal orang. PCL tegur auntie nanti yea

    ReplyDelete
  9. Queenie :

    Kenapa tahu jahit sikit2 ajer, banyakkanlah..heheheheh
    memang betul jahit piping lebih mudah dan cepat tapi tak berseni..heheheheh

    Betul pakai jubah akan membuat diri kita melebar sebab jubah kan loose memang akibatnya tak jaga makan lah jawab nyer..heheheheh

    ReplyDelete
  10. Cik Sibuk :

    Betul..tapi kalau anak tak minat nak blajar macam maner?

    ReplyDelete
  11. Sharifah :

    Hah..yg mana yg dah kecik2 tuh simpan elok2 untuk anak perempuan sharifah, susah nak buat koleksi sekarang lagi pun itukan nenek nya yg jahit.

    Ohhh..emak sharifah masih hidup lagi, wah dah 77 tahun, dia dimaner? di johore ker?

    ReplyDelete
  12. Mak sy dulu amek upah jahit baju kurung & tulang belut..jahit tulang belut ni mmg kene teliti...kemas & halus seni jahitannya..mmg ambil masa utk buat..tp mmg puas hati..skrg ni org levih suka jahit mesin/jahit mata lalat/letak kon ke apa tah...skrg ni mak dah x amek tempahan jahit baju kurung..tgk pada mood dia / free time..

    selamat berhjg minggu aunty :):)

    ReplyDelete
  13. Baju kurung akak pun dah tak bertulang belut.

    Dulu kak ani jahit sendiri tulang belut ni. Sekarang mata dah kurang terang tak boleh menjahit lagi tulang belut.

    ReplyDelete
  14. Untie saya pun minat sangat baju kurung, tapi saya tak boleh pakai tulang belut. Leher saya gatal dan rimas. Semua baju kurung saya leher ber‘piping’.

    Jubah pun saya minat gak.

    Untie, bila lagi anak-anak nak layan kerenah mak. Masa ni laaa...

    Jumpa hari ini....!!

    ReplyDelete
  15. memang dah susah kan nak jumpe jahitan tulang belut.. baju kurung bersembat lagi orang dah taknak buat..

    ReplyDelete
  16. IM jahit baju sendiri. kalau malas sangat jahit ala tali kapal.

    ibu_suri dah lama tak pegang mesin jahit. Gaduh dia nak jual mesin jahit tepinya tu...

    Nak beli tak?

    ReplyDelete
  17. dulu time skolah, my mom used to buat to all my baju kurung dari skolah rendah smpai menengah..sy ckp takyah sb g skolah pakai tudung, bukan nmpk pun tulang belut tu tapi dia insist on doing it anyway..katanyer dah terbiasa n kemas skit rupa dia..heheh! my mom perfectionist skit bab jahit baju anak2 dia..pada dia, bukan baju kurung if takde tulang belut!

    skg je tak larat dah sb mata dah tak brapa terang katanyer..

    ReplyDelete
  18. AUNTIE..
    suka dapat jumpa auntie semalam
    saya tak pandai jahit tulang belut tapi pandai 'jahit mata lalat' je
    tu pun kalau mood rajin

    ReplyDelete
  19. mmg dah lama tak pakai baju kurung bertulang belut.. seronok dapat jumpa auntie semalam..

    ReplyDelete
  20. Kak nani emak masih hidup tinggal di Tampoi,JB dulu2 saya ada tulis tentang dia yang nak duduk dengan saya kalau saya diJB dia cakap duduk di kampung orang dia tak suka dan bila di ajak kesini macam2 alasan diberi sampai mati akal kita dibuatnya habis nak buat macamana kak saya dah buat rumah disini dan rezeki pun disini juga.

    ReplyDelete
  21. salam aunty,

    ummi saya pandai jait tulang belut. mase kecik2 dulu mesti dia jaitkn kitaorg bju kurung raya ngn tulang belut...bila agak2 dh dekat nak raya tu, yg mane sempat dptlaa tulang belut, yg xsempat tu mata lalat je, maklumlaa anak2 dia ramai pompuan...tp ummi saya dh xbleh sgt m'jait skrg, mata pon dh xberape nk terang...saya nk blaja laa nnt ngn ummi saya, tulang belut mmg cantik...

    ReplyDelete
  22. "nak godek2 takutlah pulak"

    hehehhe,comelnya auntie ni :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...