Followers

Thursday, December 22, 2011

Tak Mahu Bedah



Pagi2 semalam auntie ke hospital ada appointment dengan Orthopedic
Auntie bawa film MRI yg auntie buat 2 bulan yang lalu
Pukul lapan dah keluar rumah, appt pukul 9 pagi

Sampai di hospital, auntie duduk dikerusi yg berderet2 depan klinik
Uncle pula uruskan pendaftaran dan ambil no giliran
Selalu nya masa menunggu giliran amatlah lama kadang2 hampir
dua jam baru dapat jumpa doktor..memang ramai pesakit tulang
dan saraf..                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Jadi untuk tidak buang masa begitu saja auntie bawa bahan bacaan
kitab Sejarah Hidup Nabi Muhammad oleh Muhammad Husain Haekal
diterjemah dari bahasa Arab oleh Ali Audah

Bila mata dah penat membaca, auntie akan dongak tengok orang lalu lalang
Auntie di tegur oleh saorang perempuan yang duduk bersebelahan dengan auntie
Memang bergaya orangnya, dari kepala hingga kaki
kalau tengok cincin, jam tangan dan handbag, memang org yang berduit

Aduhhh..aper hal auntie tengok orang sampai macam tuh?
Memang dia cantik dan bergaya ala2 Datin
Tapi auntie tak kenal kalau dia Datin Army
Tak pernah terjumpa selama dalam tentera dulu.                                                                                                                                                                                                                                                                  

You sakit aper? tanya dia
Sebelum menjawab soalan dia..
Auntie kata auntie tak boleh dengar apa
yang dia cakapkan sebab kehilangan pendengaran
masa kena mild stroke,  hanya faham dari kumat kamit bibir saja

Kemudian terus auntie jawab kpd soalannya pula
Kencing Manis, Darah Tinggi dan Saraf kata auntie

Sambil memengang envelope MRI auntie dia bertanya lagi..                                                                                                            

Ini aper?
Ohhhh..ini film MRI, saya nak jumpa orthopedic
sebab tengkok, bahu dan kedua belah lengan saya sakit kata auntie
Dah enam bulan saya hanya buat treatment fisio saja
Jadi doktor nakkan kepastian dari MRI pulak

Perbualan kami terhenti bila uncle datang dengan no giliran
Dia bangun dari tempat duduk bersebelahan auntie dan
kami bersalaman dia berlalu dari situ..

Auntie ajak uncle minum breakfast dikantin sementara menunggu
giliran dipanggil..memang akan lama lagilah sebab dah
ramai orang yg datang sebelum auntie.

Ehh..Ehhh..jumpa lagi perempuan tadi dengan suami nya pulak
Dia bertanya auntie nak kemana, auntie kata nak pergi breakfast
nak ikut lah pulak kata nya.

Kami makan sambil berbual2..
Amat ramah suami isteri
Mereka tinggal di Taman Melawati
Perempuan tuh umur sama macam auntie 56 tahun
Dia pula buat rawatan utk darah tinggi dan saraf juga
telinga dia berdengung kata nya
tapi tidak lah sampai mcm auntie tak dengar lansung..

Tujuan auntie citer pasal perempuan tuh
auntie kehairanan dan macam tak percaya bila dia kata
dia ada 12 cucu dan 2 lagi on the way..
sedangkan auntie baru lah satu..
rupa2nya dia kawin awal
umur dlm 15 atau 16 tahun
Lawa cepatlah dipinang orang..hehehehe

Kagum tak payah kemenara gading
Suami isteri kontractor yg berjaya
buat rumah utk komperi perumahan spt
SP Setia dan PutraJaya Holdings etc..

Kami bertukar2 no talipon jika ada apa2 boleh lah
berjumpa lagi..InshaAllah..

Emm...lepas breakfast kami ke klinik perubatan
No auntie di panggil dan berjumpa lah doktor

Aduss..perlu bedah sebab ada urat2 yg dah terkoyak..
tapi uncle tidak mahu auntie dibedah..
dia minta auntie teruskan dengan physio saja


Ubat nyer : Methycobal, deepheat plaster and deepheat cream
tu jer, pain killer doktor tak nak bagi..
Jumpa next appointment bulan March 2012


Aper2 lah Labu..
Dah lali dengan sakit..
Malam2 sanggup picit2..
I'm delighted..
if not i shall turned to monster
screaming all nite through
huhuhuhu

Time for lunch
singgah di Hometown Tow Foo



heheheheh auntie pakai balik baju yg pergi rumah Dato LF
tudung jer lain..
Baju berdobi tuh..kena pakai at least tiga kali
baru hantar balik ke dobi..hehehehehe

Asyik lapar ajer, minta nasi semangkok
Air barley




Berapa ringgit entah tak tahu..
Tak bertanyalah pulak..




9 comments:

  1. ala, aunty... x perler baju sama. bukan retis kita neh nak pakai baju pastuh buang ker lelong kan? ok ajer tuh...

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah auntie dan uncle masih lagi loving couple.. semoga bahagia hingga ke syurga... amin..

    [saya kat kuching, sarawak ;) ]

    ReplyDelete
  3. maaf ye Auntie tu hari sy cakap je dan auntie senyum..sy pun baru je baca blog auntie so sy tak tahu yg auntie tak dengar kalau cakap laju2..tp auntie mmg lawa.mesti zaman muda dulu lawa kan?

    ReplyDelete
  4. Akuzle Ayu :

    hehehehehe kalau laku boleh juga lelong..

    ReplyDelete
  5. rokayah :

    Selagi ada hubungan suami isteri, berkasih sayanglah hendaknya hingga keakhir hayat. Amin

    ReplyDelete
  6. Irfa :

    Aah, auntie memang tak dapat tangkap kalau perbualan dr orang baru, kalau orang cakap laju2.
    Semua orang lawa bila muda, dah tua kerepot lah..hehehehehe

    ReplyDelete
  7. Kak Nani, kalau dengan makan ubat boleh menghilangkan sakit teruskan aje kadang kadang kalau dibedah pun makin tak baik pun tak guna juga.

    ReplyDelete
  8. Sedap nampak hometown tow foo..
    Belum pernah cuba...
    Nanti nak cuba...

    ReplyDelete
  9. ada penawar bagi setiap penyakit
    jemput ke blog di penawarsihat.blogspot.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...