Followers

Friday, December 23, 2011

Lauk Semalam



Lauk semalam
Ada ikan siakap 2 ekor dlm peti sejuk
rendam, siang, cuci bersih2..
berfikir nak kukus ker atau 3 rase ?

Kelain pulak jadi nya..
tekak nak sangat makan lemak cili api
Ishhh..pelik
tak pernah masak ikan ni macam tuh..

Ahhhh..lantak, kita boss kat dapur
Aper yg disaji..sudi makan silakan
tak sudi sila makan luar..hehehehe

Yang penting tukang masak perlu ikut
tekak dia sendiri..hahahahah kejam kan?


Terpaksalah auntie kerat2 ikan tuh sbb nak masak lemak cili api


Siapa kenal sayur nih? Ya terung pipit


Dah jadi dah..
Sedaplah juga ikan tuh dimasak lemak cili api
Auntie goreng terubuk asin+bawang merah+cili api
sayur sawi+karot+kobis masak air

Kira jilat jari lah juga..makan tengahari
heheheheh




Ohhh..auntie buat kuih ni last week
teringin nak makan..lupa nak upload..masukkan sajalah dlm n3 nih..
semalam pun kuih ni juga sebab ada lebih inti kelapa

Alhamdulillah...


24 comments:

  1. ikan siakap tu kalau saya belasah je masak apa pun . kari pernah ,asam pedas pernah ..alaaa kita yg masak dia hihi .
    masa saya peknen last year kemain ngidam terung pipit padahal sblm tu pandang pun idak ..akhirnya dpt gak sambal bilis + terung pipit ,sedap betul rasanya ..dah ngidam kan ?

    ReplyDelete
  2. Kalau orang tak pernah buat kita buat nanti orang akan ikut kita jugak untie...

    Mencari kelainan sesekali apa salahnya.

    ReplyDelete
  3. nanti sesekali ella nak cuba ..

    ReplyDelete
  4. salam... semalam makan sardin.. goreng ikan bilis bercampur lobak asin... 3 kali tambah nasi ....sedapnya makan orang berpantang...

    ReplyDelete
  5. kat dapur kita bos
    suka ayat tu :)

    ReplyDelete
  6. Salam MM,

    Tengok gulai tu,rasa laparlah
    pulak....

    kuih tu,memang suka...
    sangat

    ReplyDelete
  7. sedapnya tengok gulai yang auntie masak tu. dulu2 waktu kecik saya slalu ingat terung pipit tu kacang. lagi best kalau dapat rebus cicah dengan air asam. fuhhh nikmat!!!

    ReplyDelete
  8. Kak Nani..
    saya pun baru tahu ikan siakap sedap dibuat masak lemak cili api sebab opis mate saya Arwah Kak jamilah memang selalu bawak lauk Ikan siakap Masak Lemak Cili Api. Bila saya cuba masak.. memang sodap.. rasanya lebih kurang ikan belanak atau senangin jugak...
    DUlu kalau beli siakap kami hanya buat stim ataupun panggang sahaja....

    ReplyDelete
  9. auty sya dah lama tak makan terung pipit tu, gulai campur ikan bilis pun sedap

    ReplyDelete
  10. terung pipit tu sedap kalau masak sambal tumis ikan bilis...:):)No one can challenge masakan mak..even lauk simple je..pun sedap kan aunty??

    Ann

    ReplyDelete
  11. Jiejah :

    heheheheh betul kita yg masak dia tapi kan uncle tak nak makan ikan tuh dia ambil kuah dan terung ajer..merajuk lah tuh sebab dia suka 3 rase. Auntie tak masak 3 rase sbb tak de nenas..huhuhuhu

    betul terung pipit sedap juga dimasak sambal tumis..

    ReplyDelete
  12. JunAina :

    Masaalah nya uncle tuh, cerewet sikit. hehehehe tapi dia makan lah jugak

    ReplyDelete
  13. kakchik@ella :

    heheheheh cubalah..

    ReplyDelete
  14. PM :

    3 pinggan? Mak Ai! itu sudah melebihi sukatan utk pesakit KM
    hahahahaha

    ReplyDelete
  15. Irfa :

    hahahaha memang elok membosskan diri didapur,

    ReplyDelete
  16. ROZILA :

    W'salam, Memang lemak cili api kegemaran sekeluarga, saya pun gitu tengok gambar sure lapar

    Kuih tuh, lembut jer dilawan dgn teh O panas diwaktu petang..
    Suami makan 6 gulung

    ReplyDelete
  17. Khairul :

    Aah, terung pipit memang sedap juga dicelur dan makan dgn sambal belacan/air asam..hehehehe

    ReplyDelete
  18. Ibu dan Abah :

    Akak baru first time buat masak lemak cili api..heheheheh
    Memang sedap
    Nanti2 akak nak buat goreng berlada/cili pulak

    ReplyDelete
  19. Ann :

    Betul, masakkan ibu walaupun simple tapi terbaik..
    Auntie pun rindu masakkan arwah mak..huhuhu Alfatihah

    ReplyDelete
  20. Auntiee.. Part terubuk asin+bwg merah+cili padi tu, mmg menangis baca. Sedapnya! : )

    ReplyDelete
  21. salam....dalam kerja kalau kita tunggu HR, lambatlah...kena ada contact sendiri..... bersangkutan catitan ini pula, semalam saya terkenang masakan ibu saya....dia dah meninggal....

    ReplyDelete
  22. Ayu :

    Ayu baca menangis? Auntie makan pun rase nak nangis..sedap kemain..hehehehe

    ReplyDelete
  23. PM :

    Memang betul kalau tunggu feedback orang memang akan lembablah..hehehehe

    PM sorry to hear about yr mum.
    Alfatihah
    Memang masakkan ibu lah yg terbaik..

    ReplyDelete
  24. Kak kita yang masak, bantai je tapi nampak pun dah sedap belum makan lagi tu.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...