Followers

Thursday, December 8, 2011

Koleksi Bunga Wangi2

Auntie baru ada 3 jenis bunga wangi yg ditanam dalam pasu
Auntie malas nak ambil gambar..
tangan kan tak stable dan tak kuat
tapi bercerita tanpa gambar tak seronok lah pulak
lagi pun kalau ada gambar sendiri
something to be proud off lah
maklumlah tanam sendiri..hehehehehe
so bukak gate kedepan dgn kamera
dapat lah tangkap gambar tapi tak berapa molek..huhuhuhu

Frankly speaking, auntie really not sure
what are the names of those flowers..hehehehehe

Okay..lets go through one by one..

Pokok pertama


Kemuning

Wahhh..auntie sendiri tak tahu aper khasiat
baru pagi ni auntie googles rupa2 banyak nya khasiat
Boleh lah auntie cuba2 nanti..
Kalau rajin tekan sini


Pokok Kedua


Melor


Nak ambil gambar bunga ni
Auntie terpaksa jengkit kaki
sebab dah tinggi lebih dari 7 kaki
Banyak bunganya
Malam2 memang wangi depan rumah auntie
Khasiat? Cuh baca


Pokok Ketiga


Pokok Mulberry

Pokok ni saja2 jer auntie ambil gambar nya
Tak wangi pun..
Pokok benih di beri oleh dua pupu uncle dari Johor
nampak tak buah dia??
kecik2 warna merah gelap
rasa nya macam strawberry..
Khasiat? Kat sini


Pokok Keempat

First shot tak shantik


Kesidang

Second shot pun sama juga..tak shantik
Kan auntie kata tangan auntie tak stable
Gambar gegar dan tak terang..
Ahhhhh! tak perlah..
siapa rajin googles lah utk gambar yg lebih cantik..hehehehhe
Khasiat? Jum kita cari..
Dah cari tapi tak jumpa..hahahahaha
tapi kan pokok ni mahal tau
auntie beli RM65 sepokok
tak putus2 berbunga..
wangi sangat, bau nya macam hirisan daun pandan

Auntie teringin nak buat koleksi lagi bunga2 wangi
tapi sayang tak de space dah, tanah dah penuh..
huhuhuhu rumah double storey terrace intermediate
memang sempit lah..
Bila nengok tanaman sendiri memang rasa seronok

Hobby auntie dari muda lagi
memang suka menanam pokok bunga



26 comments:

  1. Salam, aunty...sy mmg suke dgn bunga2 ni...dulu masa tinggal di Msia, ade la jgk tanam pokok2 bunga spt melur, ros, bunga matahari...& ade lg 1 bunga sundal mlm...bila mlm mmg wangi sgt...smp ade org takut nak dtg rumah waktu mlm...hehehee...aunty patut cr benih pokok ni & tanam...

    ReplyDelete
  2. .....saya pun suka bunga...tapi bab tanam mmg x boleh..orang kata tangan panas...so,kerja cuma menyiran & membaja...ajelah..

    ReplyDelete
  3. Kak... anie peminat bunga wangi... yg ada kat rumah ni...cuma ade bunga melor... kenanga & harum sedap malam... nanti nak pi cari bunga kesidang...suka sgt bunga tu...

    ReplyDelete
  4. Sihat dan cantik je pokok2 auntie..pandai auntie Nani jaga...^_^

    ReplyDelete
  5. Auntie nani
    Nati cari bunga ytt, yesterday tday tomrrow.. Warna bunganya berubah selama 3 hari.. Bungaya wangi

    ReplyDelete
  6. baru tahu nama bunga yg wangi macam daun pandan tu kesidang

    ReplyDelete
  7. kak..ada anak pokok tak pokok2 wangi tu..saya nak sikit boleh?

    rumah saya pun dah tak da tempat nak letak pasu pasu bunga ni..tapi saya buat degil jer...Aziz bising pot pet saya buat tak tau jer..hahaha

    ReplyDelete
  8. melur yg terwangi, kan auntie kan? Ella men teka je ni sbnrnya auntie. hihi.

    ReplyDelete
  9. kak nani...
    semua pokok nampak cantik..
    mulberry nampak yummy...
    kesidang memang wangi...
    ehem.. berkenanlah dengan mulberry...
    terasa nak makan jer...
    # manis tak?

    ReplyDelete
  10. ayah sy tanam bunga sundal malam..mmg wangi semerbak bau dia tapi malam je berbau, siang takde pulak baunya...mcm misteri pulak :)

    ReplyDelete
  11. hai aunty, ni first time saya drop comment kat sini.
    tak tahan sebab tengok aunty letak my fav flower kat sini. bunga kesidang tu mak saya paggil bunga kerak nasik. pokok kat rumah dah besar, best! hari2 dia bunga, banyak pulak tu. ramah :)
    ayah saya suka kutip then tabur atas katil. kalau time cuti saya kat rumah, tiap2 pagi saya pulak kutip bunga tu letak dalam bilik saya (berebut dengan ayah). wangiiiii je bilik kan? time abang saya kawen, saya kutip banyak2 then tabur atas katil pengatin, switch on air-cond, then tutup pintu. by the time guests sampai n masuk bilik pengatin semua kata wanginya bilik :)
    ok, panjangnya saya komen.
    bye aunty, hv a good rest. semoga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  12. Marya :

    Salam Kembali, auntie dah buat lawatan ker blog marya, nice. Keep on writting yea boleh auntie jengok2 lagi.
    Memang nak tanam pokok2 lain tapi dah tak de tempat dah.

    ReplyDelete
  13. mamaijat :

    hehehehehe tangan panas yea? tapi kalau kita ikut cara yg betui menanam, InshaAllah hidup tanaman tuh..

    ReplyDelete
  14. aNle :

    Huii! seronok nye ada bunga sedap malam dan kenanga..huhuhuh akak suka bunga kenanga..wangi sangat

    ReplyDelete
  15. Sue :

    hehehehehe auntie rajin buh baja tuh pokok2 tuh sihat

    ReplyDelete
  16. Zareda :


    Yea ker bunga YTT tuh berubah warna, Alah first time dengar, ada ker jual kat nursery, nanti auntie nak bertanyalah macam best jer..hehehehe

    ReplyDelete
  17. kasihibu :

    Tu lah, auntie pun tak tahu tapi masa nak cari bunga2 wangi kat nursery, org yg jaga tuh rekomen beli kesidang, baru lah auntie tahu..heheheheh

    ReplyDelete
  18. Ezza :

    Anak2 pokok? Entah lah, cara menanam rase nya kena potong batang yg tua2 dan tanam.
    Ezza duduk di mana? Kalau nak datang lah rumah boleh kerat2 pokok tuh..hehehehe

    ReplyDelete
  19. kakchik@Ella :

    Kesemua bunga wangi2 sebenarnya ada bau nya tersendiri. Allah Maha Besar diatas segala ciptaan nyer.

    ReplyDelete
  20. Ibu dan Abah :

    Mulberry, rase manis lah tapi tak puas makan sebab buah dia kecik2 sangat. Pokok kat rumah akak tak banyak berbuah sangat sebab hanya ada sebatang dua ajer..hehehehe

    ReplyDelete
  21. Eisha :

    Auntie memang teringin nak tanam SM, nanti2 nak cari jugak kat nursery..hehehehe

    ReplyDelete
  22. afiniakib :

    Ohhh, bestnya ayah sporting sebab rajin mewangikan bilik2.
    Terima Kasih meninggalkan jejak kat sini.
    TQ again

    ReplyDelete
  23. assalam aunti, tq singgah ...pasal bunga..dulu sy dan isteri memang suka sangat berkebun...kira hobi bermusim jgk lah tp sejak pindah dlm kuarters ni lain plak jadinya..minat pada kebun sayur plak..alhamdulillah.

    ReplyDelete
  24. akuzle ayu :

    hehehehe tangan hijau?
    Alhamdulillah

    ReplyDelete
  25. PCL :

    W/salam, auntie pun suatu ketika dulu masa duduk quaters kerajaaan yg lapang tanah memang menanam sayur2 spt cili, terung, bendi, tomato, serai, lengkuas dan juga kunyit. Seronok sangat dpt hasil tanaman. Bila dah duduk rumah sendiri, dah tak de space..huhuhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...