Followers

Monday, December 5, 2011

Kekenyangan Kenduri Kawin

Kenduri dikampung pukul 11:30 pagi dah boleh start makan2..
Uncle kata nak pergi awal
Boleh jumpa kawan2 lama dan sedara mara

Auntie pun siaplah..
Tapi badan dah rasa tak berapa selesa
Baju yg auntie bawak dah ketat, (tak try kat KL)
baju lama auntie masa kerja dulu
Aduh! naik 3 kilo maner tak ketat?
Ishhhh...itu jer baju yg auntie bawak
so no choice terpaksa pakai jugak..huhuhuhu


Kat ruang tepi rumah, auntie duduk bersama2 anak buah dan ipar duai,
menunggu uncle panaskan injin, sejukkan kereta(pasang aircond)



Yang kanan sekali tuh kakak sulung uncle
Yang tengah pulak adik ipar uncle
Yg kanan sekali anak kpd yg tengah2 tuh..



Pemanis Mulut
Tapai dibungkus dgn daun getah,
kek marble, bubur kacangdan kuih lapis


Lauk pauk dia memang sedap sangat
masakkan orang2 kampung secara gotong royong
Nanti nak ingat....ayam masak merah (90 ekor)
Daging masak kari (3 pikul)
Segala organ dalaman masak aper entah
auntie tak amik
Lemak cili api pisang
Acar Cili Muda dan bawang

Telur sebiji





Tengok auntie makan, kecur air liur tuh..hehehehehe




Kaum2 dan puak2 uncle



Uncle dan kakak no 2 dia



Menantu dan cucu juga datang juga

Auntie tak tunggu pengantin datang
Lepas jer makan auntie minta diri dari uncle
untuk berihat di rumah adik uncle
tak jauh dari situ hanya beberapa langkah saja
(lebih kurang 50- 60 langkah)
Auntie di pimpin oleh menantu

Persandingan di perkarangan rumah
Tak tahulah ada silat ker tidak
selalu nya ada maka pengantin bersanding sekejap kat situ
tapi tak de lah pulak gambar diambil oleh uncle





KakLong Hayati dan Kak Ngah NorAini

Mereka bergilir2 dukung Zara Sofea tapi kali ni dia merap sikit
tak sihat sebab nak tumbuh gigi



Ada station bus tepi rumah dia
Adik uncle ni Tok Sidang Kg Tedong
Nampak tak ada gerai kopi kat hujung kete tuh
gerai tuh berniaga atas tanah adik ipar
tak nak keluar dari situ walaupun dah diberitahu
Asal nya...wahhh! masuk citer lain jappp...hehehehehe
Arwah mertua auntie beli tanah 3 keping sederet untuk
3 orang anak lelaki nya..
Masa tuh tanah kosong, jadi datang lah sorang kampung
nih minta izin pada arwah mertua utk buka gerai kopi
jadi arwah mertua pun bagi tapi dgn syarat kalau anaknya
naik rumah/buat rumah, kedai tuh harus lah berpindah
di tempat lain..
Arwah mertua siap ada buat surat perjanjian lagi..
tapi bila arwah meninggal dan anak lelakinya buat rumah
mereka enggan berpindah..
Tulah janji melayu..kenapa gitu ekkk?
Boleh buat muka tebal hari2!


Adik ipar auntie, dua orang dah buat rumah tapi yg tanah lapang tuh
adik ipar sorang lagi nih belum lagi buat jadi luaslah masa kenduri tuh
Dia orang adik beradik semua duduk berdekatan disitu..

Hehehehehe..adik ipar perempuan auntie muka dah kena palit dgn arang/jelaga periuk
adik ipar lelaki tuh pun dah kena tapi pipi belah kanan (tak nampak dalam gambar)
Auntie?? tak siapa berani hehehehe
sebab auntie memang tak sporting dari muda
memang tak suka main palit2 nih

Sempat auntie pergi ke Merlimau petang tuh
beli kain 3 pasang untuk buat jubah
sebab biras auntie ada kedai jahit
Hujan mencurah2 petang tuh..
Kena hujan lagi..huhuhu




bontang nya mata (baru kena kejut dari tidur)

Lepas maghrib bergerak nak balik KL
tapi singgah dulu di Taman Kesidang dirumah besan jengok cucu


Ishhh...tak nak senyum lansung dia malam tuh

Besan hidang air teh o kosong dan kuih koci
Auntie tak makan malam di rumah pusaka
dan tak jamah lansung hidangan besan
sebab kekenyangan makan tghhari di kenduri kawin
dah berbual gitu gina kami bergerak pukul 11 ++ malam
Hujan lebat malam tuh
Auntie tidur sepanjang perjalanan
dah mula deman semasa dalam kereta..
Sejak malam tuh auntie deman berhari2...
Alhamdulillah....deman panas berakhir setelah 8 hari bergelut
sekarang auntie mula lah menulis balik..

17 comments:

  1. Comel betul Zara Sofea ni, gerama saya menengoknya. :)

    Eh.. ada adat main palit2 arang pulak ya Kak Nani, baru pertama kali saya tengok ni...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah aunty dah mula menulis .... cepat sihat ya aunty.

    been following your blog for quite sometimes....silent reader jer all this while.

    take care aunty... :)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah auntie dah sihat, tertunggu2 jugak entry baru auntie ni. Zara Sofea sgt comelllllllllllll geram...

    ReplyDelete
  4. Wow... kenduri kawin di Melaka memang best..
    - tak kita yg promote.. shapa lagi, ek?
    Kak Nani..
    cucu... SubhaNallah...comeinya....

    ReplyDelete
  5. geram tol tengok mata lil popia tu....bulattt...comei

    ReplyDelete
  6. Seronok nya pergi kenduri kawin adik beradik dan ipar duai, masa tu dapatlah kita sakat menyakat bergurau senda nak jumpa selalu memang lah susah walaupun rumah berdekatan antara satu sama lain.

    Dalam pada seronok tu kadang2 ada satu dua orang yang bermasam muka antara satu sama lain dan duduk sendirian macam anti-social itulah pengalaman saya kalau kekenduri kawin adik beradik dan ipar duai, hrmmm so far saya belum lah pernah bergaduh dengan ipar duai lagi alhamdulillah mungkin sebab saya ni ringan tangan dan terlebih peramah kot.

    ReplyDelete
  7. Kak...anie kalau ada acar cili muda dengan bawang tu... tgk je dah kecur air liur... nampak pulak tapai tu... sedapnya...

    ReplyDelete
  8. masih ada palit2 skrg ni kak?
    saya pun tak sporting sejak dulu..

    kalau dicampur jelaga piuk ngan minyak goreng ayam, kena kat baju mmg tak hilanglah jawabnya..

    bayangkan kalau yg kena tu baju baru dan mahal pulak?

    hehe...lebih sayangkan baju nampaknya...

    ReplyDelete
  9. Kakcik :

    Cucu saya dah susut sikit badan dia sebab demam bertukar bulan nak tumbuh gigi hehehehe

    Aah, palit2 memang masih ada lagi di melaka bila membasuh periuk2 di kenduri kawin. Dulu2 boleh lah saya dengar jerit hiruk pekuk tapi sekarang hanya nampak mereka berlari2 lintang pukang..hehehehehe

    ReplyDelete
  10. edelweiss :

    Terima kasih baca blog auntie dan terima kasih juga utk doa kesihatan auntie.

    ReplyDelete
  11. leezsa :

    Aah auntie baru nak sihat dari demam.

    ReplyDelete
  12. Ibu dan Abah :

    Alhamdulillah cucu comel pinjaman dr Allah SWT

    ReplyDelete
  13. shuweet:

    Betul mata dia bolat betul..
    auntie sendiri pun geram nengok nya

    ReplyDelete
  14. Sharifah :

    Orang yg ringan tangan dan peramah memang digemari dimana saja mereka berada.
    Alhamdulillah..you are one of them

    ReplyDelete
  15. aNle :

    Betul, acar cili tu sedap betul lah tapi saya tak tahu nak masak, ada adik ipar bagi recepi kat maner pulak hilangnya

    Ohhh tapai tuh memang sedap, manis dan putih bersih isi nya. Saya nak tanya adik ipar kat maner dia tempah saya juga nak tempah jika ada kenduri kendara..sedapp betul lah

    ReplyDelete
  16. Queenie :

    Betul sangat aper yg Queenie katakan, memang susah hilang bila terkena baju.
    Ishhh..saya pernah disiram air sirap, habis baju sutera cina saya sepasang..bodoh betul..
    Tu yg saya warning mereka siap2, no palit2, no siram2 and so on..hehehehehe

    ReplyDelete
  17. Salam Aunty,
    Alhamdulillah aunty dah sihat..:)
    Bolatnye mata Zara..geram tengok..comel sangat..macam noy time baby..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...