Followers

Sunday, December 25, 2011

Batu2 Permata

Sekarang nih auntie suker sangat
dengan batu2 permata yang bermacam2 warna..
Huh...especially big cuts..
Sebukuk gitu bila buat cincin..
Aduhhhh..cantik nak mampus
Kilauan nyer, boleh mereng kepala di buatnya..
Suatu ketika dulu..tak pernah nak ambil pusing
tentang batu permata..
Memamg tak heran dan tak minat langsung

Tapi betul lah kata orang
tak kenal maka tak cinta
he he he

Auntie jatuh cinta bila berkawan dengan sorang
yang memang banyak koleksi batu2 permata..

Bila dia beli jer batu2 baru, dia datang rumah auntie
Tunjuk kat auntie..ermmm...auntie akan kata kat dia
you gila ker, beli mahal2 macam nih..
bukan ada trade in value..

satu biji batu ratusan ringgit.,.
bila dah buat cincin di salut pula dgn berlian
dah jadi ribuan ringgit..

Mana lah auntie mampu..
Being married and of coz with family komitmens..
Tunggu anak2 habis sekolah nanti..
semuanya akan ku borong...he he he
kata hati ketika itu

Kawan auntie tuh single mingle lagi
memang background orang senang lah
Dah berbelas tahun auntie berkawan dgn nyer
Alhamdulillah..tak pernah bergaduh
dia lah kawan auntie ketika auntie susah dan senang

Auntie memang tak pernah ada rasa cemburu dgn dia
Kami berkerja satu pejabat tapi diffrent department
Bayangkan..masa uncle sakit dia lah yang suap nasi dan
tentukan uncle makan ubat..

Teringat kisah masa yg lampau
suatu ketika dulu..uncle pernah sakit selama 3 tahun

Ermm...kawan auntie tegas orang nya..
Kalau ikut auntie lah..kalau uncle tak mahu makan..auntie biarkan saja
Tapi dia..siap mata terbeliak2..uncle pun ngaga mulut utk disuapkan
Kami juga pergi umrah sama2 pada tahun 1997

Berbalik citer pasal batu2..
Ada sekali tuh, kawan auntie ni datang ke pejabat auntie..
(ketika tuh auntie masih kerja)
Dia nak ajak auntie ker satu appointment after office.
Kami solat Asar kat surau dan terus menuju ker Corus Hotel
Sampai di lobby kami terus menuju ker lift.

Auntie berasa cemas nak ker bilik lah pulak
Entah tingkat dan bilik berapa auntie dah lupa..

Kawan auntie berdiri depan bilik
ketuk pintu, pintu terbuka
berdiri saorang lelaki yg tinggi dan tegap
bangsa asing, auntie tak pasti ketika itu..

Kami dijemput masuk
Punya lah auntie berdebar2 risau..

Kawan auntie introduce auntie kat orang tuh
This my friend..Nani
and this is Syed kata kawan auntie
Auntie anggukkan kepala begitu juga siSyed tuh..

Kemudian dia pergi ke kabinet dan keluarkan
briefcase dia..
Di tebarnya sehelai kain baldu warna hitam
Dan di taburnya batu2 permata..

Ya Allah..terbuntang mata auntie tengok batu2
berkilauan, bermacam2 warna, bermacam2 bentuk
dan bermacam2 size

Gambar2 kat bawah ni auntie googles..
Batu2 yang macam ni lah yang dibawa oleh si Syed tuh
tapi dalam quantity yg banyak lagilah..





Mr googles



Kawan auntie bersuara..
May I have a look at the one that I ordered?
Yes, sure kata siSyed tuh..
Dia pun keluarkanlah uncang kecil
dan batu tu kecil saja
warna hijau
size lebih kurang 1 karat
emmm...nama batu tuh Peridot


Mr googles


Kawan auntie memang ahli batu permata agaknya
heheheheh sebab auntie kata gitu?
Dia siap minta torch lite nak suluh kat batu tuh
Siap kata wahhhh...kilauan dia hiduplah
dalam batu tuh kilauan dia
memancar, menangkap dan berkelip2 bila di suluh
I fall in love..kata kawan auntie

Ada gelang berlian..
batu kasar2..
Ohhhh.. I love this too..

So you agreed of the price? kata Syed
Ehhh..masa bila dia agreed dan brape?
am I missing something?
dalam hati auntie berkata2

Kawan auntie keluarkan berkepuk2 duit..
Dia kira, dia hulur kat auntie suruh kira..
Sebelum menyerahkan duit cash tuh pd Syed
Braper? cuh teka dulu

??????????????????
memang tak masuk akal auntie
harga...RM10k utk peridot?
(gelang berlian tak beli)

kata kawan auntie,
batu macam ni dah rare sebab tu mahal

Memang lepas bayar kami tinggalkan siSyed
Negara asalnya Afganistan katanya
Kawan auntie kenal group2 mereka masa
mereka buat pameran permata di KLCC
Sekarang salah sorang mereka dah buka kedai kat
Ampang Park tingkat satu..

Ada jugak lah auntie terjebak beli batu2 permata
bila auntie dah bersara ni hehehehhe

Auntie tak boleh letak gambar2 koleksi auntie
Nanti kena marah..Peej marah..

Bukannya ada resale value nak takutkan..kata auntie
Bukan pasal value mama..

Nanti orang cebek2 kata mama nak menunjuk2
tapi auntie kata bukan nak menunjuk
just to share with my readers..

Aahhh...tak suka..kata nya


So tak leh auntie buh cini..hehehehe

Auntie googles aper citer Peridot..



Chakras Solar Plexus ChakraHeart Chakra
Birthstone - August
Zodiac GeminiLeoVirgoScorpioSagittarius
Planet - Mercury
Typical colours - Olive green, bottle green, yellowish-green
Peridot is a powerful cleanser.  It releases and neutralises toxins on all levels.  Alleviates jealousy, resentment, spite, bitterness, irritation, hatred and greed.  Reduces stress, anger and guilt.  Peridot opens our hearts to joy and new relationships.  It enhances confidence and assertion, motivating growth and change.  Sharpens and opens the mind to new levels of awareness.  Banishes lethargy, apathy and exhaustion.  Peridot enables you to take responsibility for your own life.
Peridot strengthens the immune system, metabolism and benefits the skin.  It aids disorders of the heart, thymus, lungs, gallbladder, spleen and intestinal tract.  Treats ulcer and strengthens eyes.  Balances bipolar disorders and overcomes hypochondria.



Emmm..entah lah betul ker tidak??
Tentang keistimewaan batu2 permata..

Jom jamu mata sikit gambar2 cincin permata yang
auntie googles..









Tergoda tak? hehehehe


25 comments:

  1. kalau saya pun akan buat satu cincin utk simpanan peribadi..saje2 utk diri sendiri..hikhik..

    ReplyDelete
  2. lagi sekali ralit baca tulisan kak nani....
    bestkan ada kwn baik mcm kwn akak tu..jgn masa senang je dgn kita..masa susah pun wajib ada sama..baru bstfriend 4 ever..

    memang cantik batu2 ni, sy pun suka..tapi la ni mana lah mampu nk beli...tenguk2 je lh org pakai

    ReplyDelete
  3. kawan IM kat tempat kerja selalu jual batu permata.

    tapi IM tak beli sebab tak suka pakai cincin.

    ReplyDelete
  4. Ala auntie, takde lah Ayu rasa gitu. Tunjuk aje tak apa. Tapi ni pendapat orang yang suka share cerita dgn orang lain lah. Mungkin ada juga orang lain yang akan rasa mcm kita menunjuk kalau letak gambar mcmtu di blog. Pasahal kita berkongsi minat.. : ) Tapi mmg cantik batu2 permata (gambar google tu). Boleh belek siang malam. Hehe..

    ReplyDelete
  5. rezeki pcl n mamadiana dapat batu permata dari abg ipar...masih berkira2 nak buat. .kosnya mahal sangat. ..as long kita ni bukannya penggemar permata, tu pasal la tak kesah. ..

    ReplyDelete
  6. huhuhu..sound like Peridot is for me..LEO! haih bleh gadai keta nk beli seketui batu tu je kan anty..

    ReplyDelete
  7. Atiqah :

    nak buat cincin, boleh auntie bertanya warna aper jadi pilihan?

    ReplyDelete
  8. nyanyisunyi :

    ralit? auntie takut orang bosan baca panjang2, sebenarnya auntie kesunyian kat rumah ni..hehehehehe
    tak siapa nak berbual, jadi menulis di n3lah panjang2..huhuhuhu
    rase macam berbual tapi sensorang,
    kalau orang respond dgn komen2 kemain suka dan gembira sangat..

    Batu permata tak de resale value, tak yah risau kalau tak beli pun..hehehehe

    ReplyDelete
  9. IM :

    IM tak minat tak per tapi beli lah satu utk ibu suri, mesti dia suka.

    ReplyDelete
  10. Ayu :

    heheheheh...nanti auntie kena marah nanti, anak auntie tuh garang pandai dia berleter kat auntie sekarang..huhuhuhu

    Ohhh..ayu pun peminat batu yea..hehehehe

    ReplyDelete
  11. PCL :

    Memang mahal kalau nak tempah.
    Tambah2lah sekarang mas dah melambung2 regenya

    ReplyDelete
  12. Salam Auntie ..

    Org terlebih duit ni pejam mata ja.... kalau beli benda2 alah2 ni ..

    Kalau saya ... pejam mata terus ... mimpi ajelah ... mana nak korek duit

    ReplyDelete
  13. cantik batu-batu tue...saya pun suka batu...

    ReplyDelete
  14. salam nani.
    saya tak berapa gemar batu permata. Tak taulah kenapa...

    ReplyDelete
  15. Che Sue : heheheheh kumpul duit,target & budget nak beli bila, InshaAllah..dapatlah nanti

    ReplyDelete
  16. Chik Att :

    Salam kembali,
    Kalau berminat ada juga batu yg jauh lebih murah cuma batu2 tu kalau dilihat melalui alat khas utk permata boleh nampak tompokkan hitam didlam nya tapi kalau pakai siapa tahu?

    ReplyDelete
  17. jedi :

    hehehehehe kita serupa

    ReplyDelete
  18. ibundo :

    Salam kembali,

    memang gitulah, manusia memang tak sama..

    Kalau semua orang suka habislah stok batu2 permata dikedai2..hihihi

    ReplyDelete
  19. Untie,
    Sori berlori.
    Masa baca part kawan baik pun jaga Uncle, saya dok bimbang kot ni kisah cinta segi ker aper ker... hehee

    pastu masuk bab jumpa kat hotel, saya dok risau ni kes kena tipu ke kena raba ker..

    Suspens~!

    Tapi pastu terpikat baca kisah batu permata!

    Saya pun suka, tapi beli brooch batu permata yang tiruan jer lah. kita pompuan nih, mesti tak leh elak minat batu-batu yang kilat, kan?

    ReplyDelete
  20. teringin nak tempah cincin batu permata sebagai cincin kawin...

    pakar fengshui cakap lain permata lain aura nye.. tak semua orang boleh pakai... certain bawak luck, certain lak tidak.. depends on keserasian.. entah lah nak percaya atau tidak

    p/s: teringin topaz blue buat cincin =)

    ReplyDelete
  21. Auntie, saya pun ada buat satu - sempena my birth stone - Blue Zirconia - cantik sangat - saya buat cincin - ikat dengan emas putih - so shining and it cost me RM1k. For me, mahal gak tu - tapi memang cantik sangat. Too bad, dah hilang sebab kena rompak orang masa rumah kena pecah that day.

    And saya faham kenapa Auntie boleh fall in love dengna batu2x tu semua, sebab memang sangat la cantiknya.

    ReplyDelete
  22. saya pun minat jugak batu permata.cantik dan bernilai espclu 4 future.manalah tau kan.. :)

    saya pun ada plan cam auntie jugak..
    skarang saya umo 22,baru kumpul 2 je batu permata. kalau saya dah mampu lagi masa akan datang,rsanya nak kumpul lbih lagi..hehe

    ReplyDelete
  23. heee...buah rantai sy pun peridot..my birth stone...

    ReplyDelete
  24. Sekarang orang Malaysia dah gila dengan batu2 permata, kalau dulu2 kita beli gelang, rantai, cincin dan barang kemas yang lain hanya bersalut berlian tapi tidak lagi sekarang,bermacam fesyen barang2 kemas disaluti batu permata yang cantik2.

    ReplyDelete
  25. auntie jemput datang blog saya..batu2 asli yg murah-murah je.. koleksiperhiasanperak.blogspot.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...