THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, November 15, 2011

Recepi Kicap Pedas

Ohhh...sebelum auntie lupa
ramai yg mintak resepi kicap pedas
boleh di cicah semua goreng2an pisang, sukun, keladi,
keledek dan ubi kayu
tempeyek dan juga keropok
Makanan sup2, soto, mee, teow dan beehoon
Simpan jer kicap pedas ni dalam peti sejuk sebab tahan lama
hehehehehe

Kicap pedas ni versi auntie


Cili padi yg kecik2 sepiring
Bawang putih 5 ulas
Asam Jawa sejemput jer jangan banyak nanti masam tak sedap
bancuh dengan air suam suku cawan
Kicap Pekat Manis Tamin setengah botol

Masukkan semua bahan dan blend..

Cuba dulu..first time
Second time nanti boleh adjust untuk selera sendiri
Nak pedas bedentum boleh tambah cili padi lagi
Nak masam boleh tambah air asam jawa lagi..
tak suka bawang putih kurangkan

Macam tuh jer..
Sila cuba, try, test dulu..
hehehehehe

Dan kalau ada sesiapa orang Muau/Johore yg nak share
recepi kicap resepi versi sendiri
silalah share kat kotak komen auntie..
maner tau kot2 lebih kick lagi dari resepi ni..




36 comments:

  1. simple je auntie.. kalau resepi saya, bwg putih dan cili padi tu kene goreng dulu. pas tu tos kan dan blender dengan kicap masin cair campur gula secukup rasa..... mana tau auntie nak cuba versi saya.. ;)

    ReplyDelete
  2. bila nak buat 'sesi taste' ni?

    ReplyDelete
  3. Tak payah campur gula ya Kak Nani? (dah namanya pun kicap pedas, kan?)
    :)

    ReplyDelete
  4. TQ Auntie Nani..
    Baru nak request cara nak buat kicap cicah ni sekali dah ada entri..hihihihihi....

    ReplyDelete
  5. cili api 1 piring
    bawang putih 3biji (goreng dulu)
    gula 3sudu besar
    kicap manis

    tumbuk cili+bawang putih+gula then campur dgn kicap...

    cicah dgn tempe..sedappp

    ReplyDelete
  6. auntie..
    saya sejak duk sini baru tahu ada org makan goreng pisang ngan sambal kicap.sekarang,wajib ada dalam peti ais sambal kicap tu.
    senang nak cicah apa2..kalau malas,buat nasi goreng anak2 tak pedas..saya punya makan ngan sambal kicap.hehe

    ReplyDelete
  7. Ohooo, begitu je rupanya ^____^ mekaseh auntie darling!

    ReplyDelete
  8. YA ALLAH.. nikmatnya.. lagi pedas, lagi sedap.

    masa sekolah2 dulu sellau sangat makan.

    ReplyDelete
  9. Yeayy .. dapat dah. Thnks auntie.

    ReplyDelete
  10. mekaseh auntie share resepi kicap....versi mimie lak

    cili padi secukup rasa (nak pedas letak banyak)

    bawang putih 2 ulas

    kicap kipas udang manis (stengah botol)

    perahan limau sikit...

    gula sikit....

    heheheh..tu je..sekian

    ReplyDelete
  11. Wah aunty.... Mmg sedap terangkat kalau mkn pedas2 nih.... Resepi saye lebih kurang cuma perahkan dgn limau... Kalau mkn meehon goreng wajib ada ataupun sup ayam..... :) aunty, sharela pulak sambal daging.... Teringin nak makan... Dok bace je dkt blog aunty.. Hehe

    ReplyDelete
  12. Resepi saya dan akak lebih kurang sama, tapi saya letak bawang putih lebih sikit dan sedikit gula.

    ReplyDelete
  13. Kak...kalau pedas berdentum ... mau berasap telinga nanti...heheheh...

    ReplyDelete
  14. versi saya camni kak :

    sepiring cili padi
    4-5 ulas bawang putih
    blend semua tu (tumbuk lebih power ooo...)sampai halus

    masukkan dalam mangkuk, tuang kicap manis dalam 1 cawan ( lebih sikit pun takper), perahkan jus limau kasturi ikut suka kemasamannya, kacau sampai sebati, dan hidang.

    satu cara lagi :

    goreng cilipadi dan bawang putih, tumbuk sampai halus, masukkan kicap manis secukupnya...kalau suka boleh taruk cuka makan...

    orang muor ada byk versi sambal kicap heheh

    ReplyDelete
  15. Salam akak
    Best juga dapat resepi. Selalu bila buat mee kari amat susah nak buat kicap pedas. Sekarang dah dapat. Boleh bagitau wife. Thx

    ReplyDelete
  16. auntie, we all gune limau kasturi. lebih fresh kut compared to asam jawe =)
    owh, kami goreng cili2 n bawang putih tu .... boleh dicube kalau mahu
    btw, my mom org muar jugak
    eh sorry auntie, salam perkenalan. saya silent reader auntie n pija

    ReplyDelete
  17. rokayah :

    TQ for sharing..Aah, auntie pernah goreng dulu bahan2 tu tapi kicap auntie berminyak lah pulak dan kicap Tamin tuh dah cukup manis, rumah auntie tak suka letak gula dalam masakkan

    ReplyDelete
  18. gedek :

    Kalau buat sessi makan, sudi ker datang?

    ReplyDelete
  19. kakcik :

    Boleh letak gula pada yg suka manis

    ReplyDelete
  20. Sue :

    Tulah, dah janji kan kenalah buat N3 jugak..hehehehe

    ReplyDelete
  21. lasayee :

    betul tempe cicah kicap pedas..memang sedap

    ReplyDelete
  22. HappyIrfa :

    Betul, kicap pedas ni dah jadi wajib pulak dlm peti sejuk, segala masakkan nak guna kicap pedas..hehehehe ketagih lah pulak

    ReplyDelete
  23. Ai :

    Wah! feeling romantik yea sampai panggil auntie darling..hehehehe

    ReplyDelete
  24. Yan :

    Kenapa masa sekolah dan tidak sekarang?

    ReplyDelete
  25. shuweet :

    hehehehe TQ for sharing so that reader can try out yr versi

    ReplyDelete
  26. HadSha :

    Tulah, rase nya perahan limau lagi sedap, auntie pakai asam jawa sebab nenek tu ajar mcm gitu

    Cubalah buat sambal daging bila free..hehehehehe

    ReplyDelete
  27. Sharifah :

    TQ for the info boleh ada macam2 cara buat kicap pedas utk pilihan pembaca

    ReplyDelete
  28. aNle :

    Berdentum pedas boleh berasap telinga dan berulang alik ke restroom..hehehehe

    ReplyDelete
  29. cahyaindah :

    You are most welcome dear

    ReplyDelete
  30. Queenie :

    Memang pesan nenek kat muar tuh suh tumbuk bahan2 tapi auntie tak kuasa nak kena pakai spec hitam kat dapur (takut terpercik)..hehehehe

    Betul bila pembaca dah bagi macam2 recepi kicap pedas terpulang lah pada pembaca nak pilih yg maner..

    ReplyDelete
  31. Ariff :

    Memang kat utara memang tak de kicap pedas ni malah mereka tak reti buat pun sebab arwah mak org Kedah

    ReplyDelete
  32. theorangelily :

    Wow, TQ for sharing and TQ kerana tonjolkan diri..hehehehe

    ReplyDelete
  33. salam kenal..
    saya suka bwg putih tu grg tanpa minyak kejap..baunya lbh ummpphhh

    ReplyDelete
  34. assalam auntie..saya dah lama jadi silent reader blog ni, cuma tak pernah comment. bab sambal kicap ni memang dekat di hati, sebab hubby saya org jawa muor. Tapi saya buat tak letak garlic, cuma cili api tumbuk lumat2 and kicap manis. Sebabnya I ni sangat pelupa dan selalu lupa nak simpan dlm fridge, so kalau tak letak garlic dia tahan lamaaaa..berbulan2 tak basi eventho letak kat meja jer all the time. Wassalam

    ReplyDelete
  35. auntie..kite pun nak share juga. kite bukan org muor. tapi kite org johor juga. kalau kite, bawang merah sikit, bawang putih, cili padi...semua goreng dulu. pastu blend dengan kicap manis. pun sedapp..ada rasa bawang goreng sikit sebab bwg merah tu kena jadikan bwg goreng. org johor memang suka cicah apa2 dgn kicap pedas aka sambal kicap kitorang panggil. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...