THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, November 30, 2011

Moktan Kakcik Seroja



Pernah auntie bergurau dgn blogger Kakcik NurSeroja
nak rasa rambutan yg diada buat entry tempoh hari.
Pokok tanaman nya sendiri didepan rumah.
N3 tuh sebulan sebelum kami ramai2 berjumpa dan berpesta..
hahahaha
Jadi sangka auntie, ada lah rambutan yg dah boleh makan
masa pergi rumah kakcik tuh..
tapi hampa rambutan nya masih belum ranum..
so terlepas peluang nak rasa rambutan di rumahnya..
pada perjumpaan pesta tuh...huhuhuhu..

Pada petang hari Jumaat yg lepas kakcik hantar
satu beg plastik rambutan2 nya yg dah ranum dirumah auntie
Terima Kasih lah bebanyak yea kakcik sebab susah2
mengait rambutan untuk akak.

Gurau2 nak makan rambutannya dapat juga auntie rasa..
Alhamdulillah..

hahahahah..balik jer kakcik, auntie pun transfer
rambutan dari beg plastic ke tangguk ni..
Tak de semut lansung
mungkin kakcik dah hentak buah2 tuh
utk semut keluar..hehehehe

Aper lagi time utk rasa buah2 tuh..



Rambutan2 yg di hantar olih kakcik


Auntie pilih yg hijau2 sebab memang dari kecik2 auntie suka
yang hijau2 tuh sebab nya rasa manis2 masam..




tengoklah entah brapa biji aunite bedal sensorang yang hijau2 tuh..
lebih dari sepuluh biji..
Alhamdulillah...rambutan nya longkah dan manis..

Auntie kupas semua rambutan dan masukkan
dalam peti sejuk..
Anak2 suka makan bila dikupas dan sejuk
habissssss kesemuanya..
Alhamdulillah..

Kakcik sekali lagi akak mengucapkan ribuan terima kasih
kerana bersusah payah menghantar rambutan dari rumah
kakcik di Ampang
hinggalah ke rumah saya di Keramat...
Jauh tuh..
Tapi kakcik tak nak minum apa2, malah suami kakcik
tak masuk pun dlm rumah, mereka berbual2 dgn uncle
di porch.
Kata kakcik, ada electrician nak datang service
aircond di rumah..tu yg kena balik cepat..

Tak puas hati auntie sebab tak dapat jamu apa2
Harap auntie dapat kunjungan dari kakcik lagi
boleh lah kita bergurau senda dgn lebih lama lagi
dan minum2 air bujang..

Syukur rezeki yang sentiasa datang dan datang
dari Allah SWT..





28 comments:

  1. Kakcik memang pemurah orgnya, sama macam suaminya. Masa ramadhan pun dia bela anak yatim. Allah jua yg membalas segalanya auntie...

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah, akhirnya dapat juga saya bagi Kak nani rasa rambutan tu. Lain kali saya datang lagi, ya.

    Yang sebenarnya, bila Kak Nani tak buat catatan baru, punyalah susah hati saya. Sebabnya - saya takut Kak Nani demam sebab makan rambutan tu!

    ReplyDelete
  3. next time saya bawak kakcik pegi rumah auntie ye. boleh la auntie jamu dia makanan. saya nak order bihun goreng boleh ke? heheheh~

    ReplyDelete
  4. Wah Auntie...
    Sedapnyerr....
    Samalah kita..saya pun suka sangat makan rambutan yang color hijau-hijau nih...hehehhehe

    ReplyDelete
  5. Lecur airliur..
    Tadi saya kena gunakan pisau hiris isi rambutan kuning..longkah sangat sampai lekat kulit kayu pada isi..boleh batuk!
    Campurkan dengan carrot dan nenas, buat frut jus..ermmmm..sedaap..hehe

    ReplyDelete
  6. Rezeki tu kak. Kadang kita bergurau aje dgn rakan blog ni tapi mereka sanggup bersusah payah hantar makanan atau buah itu. Sungguh mengharukan.

    ReplyDelete
  7. Kalau GadisBunga nak datang rumah kakak bagi tahu saya. Saya pun nak ikut. Bolehlah makan masakan kakak .... ngeeee

    ReplyDelete
  8. Alahai auntie.. ella pun peminat rambutan tapi suka yg merah menyala.

    ReplyDelete
  9. nampak sedap rambutan tu..saya suka yang colour kuning..

    ReplyDelete
  10. Ai pon suka rambutan muda. masam2 manis ^____^

    murah rezeki auntie...

    ReplyDelete
  11. Kakzakie :

    Oh yea ker Kakcik bela anak yatim masa bulan puasa?
    Pissttt kakcik saya anak yatim piatu tau, next ramadhan bela saya lah pulak for one month..hehehehe
    Alhamdulillah..moga kakcik mendapat ganjaran dr Allah SWT

    ReplyDelete
  12. Kakcik :

    Oh yea ker kakcik risau kenapa akak mendiam diri tak berblogging..heheheh
    balik kampung membuat akak deman bukan rambutan kakcik.

    Org selalu kata makan rambutan akan batuk tapi sepanjang hayat akak dan keluarga tak jadi aper2, makan lah berkilo2..

    ReplyDelete
  13. gadisbunga :

    No problem..just sms auntie

    ReplyDelete
  14. SueGinola :

    Kannnn..yg hijau2 sedap hehehehe
    kita serupa rupanya

    ReplyDelete
  15. Chik Att :

    Betul..Alhamdulillah

    ReplyDelete
  16. mamasita :

    Wahhhhhh..saya lagi lecur bila MM kata buat jus dan campur buah2 lain..huhuhuhu sedapnya..

    ReplyDelete
  17. YB :

    Selalu tak timbul, hari ni sampai dua komen..hehehehehe terima kasih
    Nak ikut no problem, silakan kita boleh sembang2 macam2 topic..hehehehehe

    ReplyDelete
  18. kakchik@ella :

    Rambutan memang kesukaan auntie, especially rambutan gading (warna kuning) tapi kalau ada rambutan spara masak auntie akan makan yg tu dulu..hehehehehe

    ReplyDelete
  19. axie :

    Aah auntie pun suka colour kuning i.e.
    rambutan gading

    ReplyDelete
  20. AI :

    Kita serupa suka makan yg hijau2, kampung Ai ada pokok rambutan, boleh kita hongges2 bila musin moktan tiba..hehehehe

    ReplyDelete
  21. Kak...anie pun suka rambutan hijau...dari kecik lagik...sebab isinya rangup masam2 manis siit...cuma bila hongges tu rasa pahit2 sikit...

    ReplyDelete
  22. Kak saya pun teringin nak kerumah akak tapi tak tahu alamat, boleh ke? Malu nak minta alamat dengan peeja lah kak.

    ReplyDelete
  23. syukur, rezeki datang tanpa disangka2. murah jugak rezeki org yg memberi tu hendaknya.

    auntie, dah sihat dah?

    ReplyDelete
  24. aNle : hehehehehe
    Aah, ruper2 nya ada juga org yg suka rambutan hijau2 kan?

    ReplyDelete
  25. Sharifah :

    Kalau mintak ngan peeja memang dia tak bagi kot, perangai dia pelik sikit. Nanti2 saya message kat fbook yea.

    ReplyDelete
  26. Deceptive :

    Alhamdulillah, dah mula sihat tapi secara beransur2 utk dapatkan tenaga dan selera.

    Betul, agar yg memberi dpt ganjaran dr Allah SWT

    ReplyDelete
  27. 1st time sy tau ada org suka mkn rambutan lom msk.. Unik!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...