Followers

Saturday, October 22, 2011

Tengah Risau

Aduhai..auntie tengah risau ni..

Siapa pernah kena Shingles
Alamak aper ke benda cakap melayu nyer..
Nanti2 auntie fikirkan..harap2 jap2 lagi teringat

Dalam hidup auntie pernah kena dah 2 kali
sekali masa sekolah rendah, kalau tak silap
darjah dua atau tiga
kedua kali nya pula pada umur tiga puluhan
adussss...sakit yg amat berdenyut2
Kira kalau makan pain killer pun tak leh lawan sakit nya..

Masa sekolah rendah kena kat perut
kata orang kalau benda tuh bercantum boleh kojol..hehehehe
entahlah betul ker tak?
masa umur tiga puluhan tuh kena kat peha
Pergi klinik dapat ubat2 tapi
denyut tak hilang..
masa umur tigapuluhan tuh auntie dapat rawatan traditional
kononnya bisa tuh dah dibuang/tarik
dengan daun nangka dan air putih
di usap2 kat tempat sakit
tapi mujaraplah..hilang sakitnyer,
auntie dah lupa kat maner tempat tuh
siapa yg introduce pun dah lupa..

Ni auntie terasa perit bila auntie tekan kat perut..
2 tiga inci dari pusat
tapi tak de kesan apa2 lagi
selalu nya akan ada merah2 macam kena
gigit semut api
huhuhu..mintak2 janganlah Singles
tapi kenapa perit2 nih?

Haaaa..dah ingat dah
Kayap

Belum lepas lagi sakit2 tengkok auntie ni
masih dalam rawatan fisio
Jangan lah kayap pulak
tak tertanggung lah sakitnya nanti..

Huhuhuhu..

Besok lepas Zohor ada perjumpaan Bloggers
di rumah Kakcik Seroja..pukul 2 ptg sampai 7 mlm
siapa2 berminat nak berjumpa silalah konfirm diblog nyer
Dah di beri alamat dan peta utk kesana
bawalah sedikit makanan sebab kami buat potluck

Auntie nak pergi juga sebab ni lah kali pertama
auntie nak bergaul dengan bloggers lain

Sapa2 yg teringin nak rasa masakkan auntie
sambal daging, nasi lemak, telur rebus, kangkung celur
silalah datang..hehehehe

Moga perjumpaan ni akan dapat menghubung
dan merapatkan silaturahim



35 comments:

  1. Untie,
    masa kecik kecik dulu saya pernah tengok budak kena Kayap ni.

    Keliling pinggang. Kata orang tua, kalu bertemu boleh mati. Kayap Ular katanya.

    Ntahlah, tapi budak tu sembuh juga walupun lambat. bubuh daun apa ntah... Lupa.


    Wahhh UNTIE masak Nasi Lemak & Sambal Daging eh? Tak sabarrrrr!!!

    ReplyDelete
  2. azieazah :

    Aah betul kayap ular, auntie dulu masa kecik kena kayap ular ler, nasib baik pulih kalau tak dah arwah..hehehehe

    InshaAllah kita berjumpa besok, auntie juga tak sabar nak bermesra dgn kakcik, azie dan kawan2 yg lain..hehehehe

    ReplyDelete
  3. Shingles/kayap ni penyebabnya ialah virus yang sama menyebabkan chicken pox. Kalau kena jangkitan, mesti ambil pil anti virus utk pastikan semua virus tu di buang..kalau tak, bila sembuh, maybe sebahagian virus boleh berselindung di sebalik sistem saraf badan, dan menyebabkan jangkitan berulang di masa hadapan.

    Esok pun Insya Allah saya ke rumah kakcik. Kita jumpa di sana nanti ya Auntie :)

    ReplyDelete
  4. SALAM,
    MENDOAKAN SEMBUH SEGERA ! INSYAALLAH, ESOK LF KE SANA

    ReplyDelete
  5. suya pernah tengok tapi tak pernah kena lagi la kan.. seronoknya ade perjumpaan blogger.. kalaulah suya tak kerja esok, boleh gak cadang-cadang nak join.. huhuhu tapi esok kena kerja pulak~

    ReplyDelete
  6. Daddy Ziyyad :

    Ohhh...yea ker? Entahlah masa auntie kena second time tuh auntie pergi klinik sajer, samaada diberi anti virus ker tidak wallahualam...
    harap2 kali ni bukan shingles lah.

    InshaAllah kita berjumpa esok yea.

    ReplyDelete
  7. LF :

    Wsalam Dato', hehehehe kita jumpa esok yea!

    ReplyDelete
  8. me suya :

    Syukur tak pernah kena sebab sakit sangat suya.

    Alah, kerja lah pulak, kalau tak boleh kita berjumpa kan? tak per mungkin lain kali ada jodoh kita bertemu..InshaAllah

    ReplyDelete
  9. Salam akak
    Dalam perubatan orang melayu kayap boleh di ubati dengan kaedahnya. itu kena ikut stail tok bomoh kayap. Dalam perubatan moden pun ada. Kawan saya pernah kena sejenis kayap yang di panggil kayap ular. macam akak kata kalau bercantum tak sampai 2 jumaat kojollah He he. bergurau saja. Kawan saya jumpa doktor dan di beri krim. Alhamdulillah kayap tersebut kering. jadi tak usahlah risau. kedua2 perubatan ini ada. Itu saja dari saya

    ReplyDelete
  10. Ariff :

    Wsalam, hehehehe memeng pernah akak jumpa pakar perubatan traditional tentang kayap ni, memang pakar betui sebab dia pandai tarik bisa..tapi akak dah lupa tempat nya..

    ReplyDelete
  11. get well soon auntie..nanti saya tanya mak..dulu mak penah ckp ape penawar nyer tapi dah lupe..nanti kalau mie dah dpt mie inbox auntie kat fb...

    ReplyDelete
  12. salam aunty, ni 1st time tinggal jejak nih. memang slalu ikut aunty n pija.

    psl kayap, kwn hubby pnah kena di dahi. pakcik ubat tuh kunyah biji nangka muda pstu diludahnya ketempat kayap tuh. hubby saya tpaksa kuar rmh tak tahan nak gelak tgk kawannya diludah. hehe. tak lama pastu terus kering. rasanya nangka memang mujarabla. rasanya leh cuba buat sendiri.

    ReplyDelete
  13. Semoga kesihatan Kak Nani hari ini sangat baik. Tak sabar nak jumpa dengan Kak Nani dan kawan2 yang lain. :)

    ReplyDelete
  14. Semoga cepat sembuh na, kayap memang sakit. Mak saya pernah kena satu masa dulu tapi orang yg buat minyak ubat sapu dengan bulu burung untuk dia tu pun dah meninggal.

    ReplyDelete
  15. auntie..mak saya cakap orang nk ubat kan ni mesti janda kawin dengan teruna..pastu die kunyah bijik nangke pastu sembur kat tempat yg kene tu..tp x sure betul ke tak..heheheh petua orang kampung kate nye..

    ReplyDelete
  16. Kak arwah kakak saya masa muda2 dulu kena kayap ular kat tetek, sikit lagi nak bercantum, kawan sepejabat dia seorang perempuan cina beritahu dia suruh letak whisky kat kayap tu, alhamdulillah terus kering tapi saya tak tahu lah kalau mujarab untuk orang lain.

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum..nasi lemak yang makcik buat sedap.saya bungkus bawak balik.abah saya makan smpai licin..he..

    ReplyDelete
  18. kakak ipar saya penah kena mse mengandung dulu....kata org kena cari janda yg kawin bujang...suruh dia ubatkan...kt johor ade sorg makcik tu boleh ubatkan...dekat rengit...

    ReplyDelete
  19. salam aunty.maaf lama dh x comment, tapi baru2 nie saya ada terbaca keratan akhbar mengenai kayap nie..saya forwardkan pada aunty di email aunty yea (attachment)

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum auntie,
    tak sempat nak mkn nasi lemak auntie, sbb perut dah full..

    ReplyDelete
  21. Hi Marina, I heard its painful and very itchy? Sorry to learn you experience this.
    Wishing you a quick recovery.
    Best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
  22. Salam Auntie,

    Saya pernah kena, time pregnant. Cepat2 g clinic, doc bagi ubat sapu n makan utk tahan gatal/sakit tu..5 hari dah kering. Semoga auntie cepat sembuh.

    ReplyDelete
  23. arlene :

    Memang kelakar kisah tuh..auntie pun senyum bila membaca kena sembur..

    ReplyDelete
  24. kakcik :

    Alhamdulillah pertemuan yg sungguh bermakna petang semalam

    ReplyDelete
  25. Dinal Aldi :

    Tulah, selalunya orang yg ada ilmu baik dan elok tak turunkan pada yg masih hidup..

    ReplyDelete
  26. anak aris :

    Pernah dengar petua macam ni, tapi dah tak ingat masa bila dan siapa citer kat auntie..hehehehe

    ReplyDelete
  27. Sharifah :

    Huiii...whiskey kat tetek? bahayanya sebat takut suami mabuk lepas tuh,*wink2* hehehehe

    ReplyDelete
  28. bujal X :

    Wsalam,
    aduh! bujal, handsome lah kamu, first time jumpa auntie dah jatuh hati..hehehehe

    ReplyDelete
  29. makdaraTerdiva :

    hehehehe tak per, auntie pun tak dapat makan kesemua hidangan yg ada, dah tak termakan..

    ReplyDelete
  30. Uncle Lee :

    As i remember, it was a painful experienced.

    ReplyDelete
  31. Dylan :

    Wsalam

    Oh yea ker pernah kena, memang sakit, tu yg auntie risau.

    ReplyDelete
  32. auntie...cari ubi kemili..asah pada buntot pasu..sapu pada kayap... klu kt kg saya ada la jampi2 air klu kena kayap ni...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...