Followers

Thursday, October 6, 2011

Kunjungan Orang Lama

Auntie nampak auncle bercakap2 dgn h/phone auntie
lama juga dia bercakap..
bila conversations end..
auntie bertanya..
siapa pulak yg talipon h/phone nani?
Org tuh tak tahu ker yg nani dah tak boleh
mendengar melalui talipon hanya melalui SMS sajer..

Dah banyak miss call from the same number
so I returned the call..

Sapa? tanya auntie

Kak Noriah...
Maknya dan abg Azmi nak jumpa..
Ishhh...abang Azmi??
Dah berkurun, nani tak jumpa abg Azmi..
masih ingat lagi rupa dia..

Sapa abg Azmi? tanya uncle
Abg Azmi tuh dulu2
tinggal bersama2 kami di Bangsar dulu
dia datang dari Perlis, cari kerja kat KL
tu lah dia menumpang rumah arwah mak
di Bangsar..masa tuh nani baru darjah tiga..
lama gak lah dia duduk dgn kami
dua tiga tahun jugak lah..

Brapa umur dia? tanya uncle
Emmm....mungkin dah tujuh puluh lebih..kata auntie

Abg Azmi ni..
seingat auntie saorang yg pembersih
selalu auntie nampak dia menyapu,
dalam dan luar rumah..
basuh bilik air
ketika tuh..

Bila malam nak tidur
dia akan bentang golongan tilam single kekabunya
nipis jer..bantal sebijik dan sehelai selimut
pagi gulung balik dan tolak tepi dinding..

Abg Azmi masa tuh
tak pakai kereta atau motor
dia naik bas ketempat kerja
pandai jimat duit

Dia sayang kat auntie
dah macam abang sendiri
selalu hulur duit sen sen utk beli ice cream
atau cina yg berbasikal jual gula2 ketuk
dulu2 seposen, lima belas sen dah dapat beli
sekarang dah tak de dah orang jual gula2 ketuk tuh..

Mereka sampai dah hampir pukul enam
auntie bersedia dgn kek lapis dan kuey teow goreng
tapi Kak Noriah bawak kuih muih punyalah banyak
tak jadi hidang apa yg auntie sediakan..
auntie cuma bekalkan mereka kek lapis masa balik

Auntie memang tak leh jumpa kawan2 lama..
menangis sepanjang masa ketika tu..
teringat zaman sekolah bersama2 tinggal di Bangsar dulu
Abang Azmi memang sayang auntie
dia kesat air mata auntie berkali2..
dipipi auntie..

Mereka adalah suku sakat
arwah mak yg berasal dari Perlis


Dari Kiri, Abg Sharif (suami kak Noriah) tengah tu Kak Noriah
berbaju merah tuh Abg Azmi

Mak pada Kak Noriah
dia tak reti duduk diam
angkat cawan2 kedapur bila nak balik
siap basuh lagi..


Azmi bin Abdul Rahman


I'm visiting whom I can remember..
Our time has come nani..its almost there! kata abg azmi

Thank You abang for visiting me..kata auntie

Lama abg azmi pegang tangan uncle dan berpesan

Masa bercinta..kita tergila2 kat dia
Dah kawin kita sayang mengila dgn dia
Bila dia dah sakit..bela lah dia..
Jgn tinggalkan dia..


52 comments:

  1. SALAM,
    TENGOK GAMBAR, GENG USIA LF MEREKA NI -- ORANG LAMA !

    ReplyDelete
  2. Alahai, touchingnya! ingat lg dia kt auntie..

    ReplyDelete
  3. untie,

    sy amik pesanan uncle azmi yer... nak share dgn semua kwn2 di FB..

    sebab sy terharu


    thanks untie..

    ReplyDelete
  4. Berair mata saya baca catatan Kak Nani ni.

    ReplyDelete
  5. Salam aunty,

    The best part is the last pesanan untuk uncle tuh..menusuk kalbu..



    p/s actually, i'm your silent reader..hehehe..salam kenalan aunty...

    ReplyDelete
  6. apsal entry ni sadis jer

    ReplyDelete
  7. salam auntie nani,
    sgt tersentuh dn pesan uncle azmi...

    "Masa bercinta..kita tergila2 kat dia
    Dah kawin kita sayang mengila dgn dia
    Bila dia dah sakit..bela lah dia..
    Jgn tinggalkan dia.."

    *kesat² airmata...sobs..*


    ur silent reader,
    fathen yaya

    ReplyDelete
  8. Sala akak
    Seronok kalau kawan-kawan lama dapat berjumpa semula. tentu mengimbau nostalga lalu. Cantik sungguh font tulisan ni

    ReplyDelete
  9. Kak...pesanan abang azmi pada uncle buat anie nangis... touching...amat bermakna kata2 tu...

    Agaknya boleh kah suami anie jadi macam suami akak yang menjaga akak sampai sekarang... harap2 begitulah...

    ReplyDelete
  10. Kak...lupa...mintak izin nak share kata2 tu...suka sgt...

    ReplyDelete
  11. sedihnya pesanan tu... (1st time komen sbb terharu sgt)

    ReplyDelete
  12. Kak Nani nanti kalau Ada masa nak buka blog akak depan biras saya nak tahu juga sama ada dia kenal tak akak Dan abang Azmi. Bapa biras saya tulah yang kerja keretapi yang bernama Ariff bin Bulat tu.( untuk pengetahuan akak abang ipar saya berkahwin dengan Pangkat ibu saudara dia, so bapa biras saya adik beradik dengan atok suami saya.)

    ReplyDelete
  13. Alahai kak..emo plk saya ni baca kata kata abg azmi tu...

    ReplyDelete
  14. Auntie.... touching sungguh kata-kata Uncle Azmi tu.. betul sungguh kata-katanya

    -____- sobss

    ReplyDelete
  15. auntie, terharu dgr quote pakcik azmi tu..

    ReplyDelete
  16. aunty, sy nangis baca pesanan tu..aduhai~

    ReplyDelete
  17. Dato LF :

    Wsalam..untung dapat melalui umur mcm gitu dgn sihat dptlah tingkatkan beribadah

    ReplyDelete
  18. AI :
    Memang touching, sebab tulah auntie nanges2..gembira dan sayu..

    ReplyDelete
  19. Ana :

    memang terasa sayu lagi ketika menulis n3 ni..

    ReplyDelete
  20. nifalnin :

    Amik lah..kalau boleh buat pengajaran dan pesanan utk generasi baru..

    ReplyDelete
  21. kakcik :

    Alahhhh..kakcik macam akak lah, kememeh orang nya..hehehe

    ReplyDelete
  22. ctsaratulhusna :

    Salam kenal juga..hehehe terlalu sayu dr silence reader hingga tertinggal jejak yea..

    ReplyDelete
  23. fathen yaya :

    Wsalam

    Nah..tissue auntie hulur ni..
    memang sedih kan?
    TQ for leaving yr komen in this n3

    ReplyDelete
  24. Ariff :

    Wsalam, betullah..akak terbayang2 masa akak kecik2 maklumlah darjah tiga..ketika tuh..punyalah jauh pemikiran berpusing kebelakang..

    Suker yea fond tuh? Ariff tukarlah juga kat blog Ariff..

    ReplyDelete
  25. aNle :

    InshaAllah..moga kebahagian dapat dikecapi bersama2 bila hari tua nanti..

    Silakan ambil kata2 abg azmi tuh..

    ReplyDelete
  26. CheRRiNa :

    Emm...sebab sedih terus terkomen first time pulak tuh ..TQ

    ReplyDelete
  27. Sharifah :

    Huishhh..biar betul..sebab kawasan perumahaan quaters di bangsar tuh dulu sangatlah besar..
    kalau arwah abah masih ada boleh lah bertanyakan nama yg Sharifah bagi tuh..

    ReplyDelete
  28. Ezza :

    Alah..jgn lah emo..
    pesanan yg baik tuh..hehehe

    ReplyDelete
  29. Hazey :

    tulah nama nya orang tua2, kalau cakap mesti kita touching punya, mesti berapi punya..hehehe

    ReplyDelete
  30. leezsa :

    Kan..memang power ayat dia..

    ReplyDelete
  31. sedih nya..setiap kali baca tulisan puan ni sayu hati..terkenang kawan kawan lama..ada yang telah pergi buat selama lamanya....semoga cinta sayang puan dan suami akan kekal abadi....begitu jualah harapan setiap insan.....

    ReplyDelete
  32. Ya Allah Untie.... seronoknya baca entri ini. Telus dan ikhlas sekali.

    Pertemuan yang bermakna.

    Begitulah kita, kalu dah berusia lain cara pertemuan dan perbualan.

    Tak sama dgn cara orang muda2, tak sampai di hati.

    Tapi kita, semuanya terasa sehingga ke jiwa.

    ReplyDelete
  33. Salam MM..you buat I nangis jer..*huggss*

    ReplyDelete
  34. Kak nani...
    masa saya kecik2 dulu pun ramai sedara mara atau sahabat handai yang datang dari kampong tumpang tinggal dirumah kami di Kg Baru sementara nak dapat rumah sewa. Bila kak nani cerita memang terasa sama dengan apa yg pernah saya alami masak kecik2 dulu. Ada yg saya masih jumpa dan ada yang dah lama meninggal. Al-Fatihah...

    ReplyDelete
  35. ntah kenapa tetiba emo..pasal ayat yg last tu...dulu masa bercinta dan berkahwin mcm tu jugak impiannya..tapi akhirnya ditinggalkan jugak..tak sanggup bersusah...

    ReplyDelete
  36. salam auntie..

    saya pun terharu baca pesanan tu..
    mohon nak share jugak..

    ReplyDelete
  37. auntie, mak auntie mmg asal perlis kah?kawasan mana?sekarang ada balik perlis lg tak?

    ReplyDelete
  38. Bittersweet :

    Jgn lah nanges..

    ReplyDelete
  39. cikmanggis :

    gitulah hendaknya...Amin

    ReplyDelete
  40. azieazah :

    Memang pertemuan yg sungguh bermakna mungkin yg terakhir buat kami, sebab entah bila lagi akan bertemu..

    ReplyDelete
  41. mamasita :

    Jangan lah nanges..akak tahu perasaan mamasita..hugs for you too

    ReplyDelete
  42. Rahmah :

    Betul, dulu2 tak ramai sedara mara yg duduk kat KL, jadi kalau ada yg nak cari kerja lepas sekolah, memang rumah kita jadi rumah tumpangan..
    Ada yg dah kaya raya tapi lupa nak ziarah kita..ada yg meninggal..Alfatihah

    ReplyDelete
  43. Kasih Firdaus :

    Memang ada yg kalah dan menang dlm dunia berumah tangga..

    Yg kalah bukan bermakna yg terakhir, boleh dimulakan dgn buku baru, memang ada di luar sana lelaki yg bertanggung jawab, yg caring, yg jujur...memang satu dlm seribu..hanya iringi doa pd Allah utk mendapatkan nya

    ReplyDelete
  44. Haslinda :

    Arwah mak punya sedara mara di Arau, ada yg kat Kedah/Sg Petani dan ada juga kat Perak/Kampar.. emmm...kebanyakkan nya anak2 mereka dah punyai rumah di KL..

    Auntie dah tak kesana dah, maka dia orang lah cari auntie bila mereka dengar auntie sakit..

    ReplyDelete
  45. Lama abg azmi pegang tangan uncle dan berpesan

    Masa bercinta..kita tergila2 kat dia
    Dah kawin kita sayang mengila dgn dia
    Bila dia dah sakit..bela lah dia..
    Jgn tinggalkan dia..

    aunty
    sya nak pinjam yg ni bagi email pada enpakwe...
    boleh?

    ReplyDelete
  46. kasihibu :

    Silakan lah..moga pasangan kita memahami apa erti bersama melayar alam perkahwinan..

    ReplyDelete
  47. salam aunty,
    sungguh terkesan dengan pesanan itu...

    ReplyDelete
  48. "Masa bercinta..kita tergila2 kat dia
    Dah kawin kita sayang mengila dgn dia
    Bila dia dah sakit..bela lah dia..
    Jgn tinggalkan dia.."

    sebak mimie baca ungkapan yang uncle azmi ckp kat uncle papa tu....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...