THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Friday, September 9, 2011

Raya Kedua dan Ketiga

Pagi bangun subuh..
bongkang balik..

Bilik diketuk pukul 9:30 pagi
oleh adik ipar untuk sarapan pagi
makan ketupat, nasi impit dan
lebihan sambal daging dan rendang ayam

dah kenyang..boleh bongkang balik..
huhuhu penangan travel jauh..
memang amat meletihkan

Tengah hari, mandi2..nak beraya ker Muar
Anak2 minta nak pakai pakaian biasa
tak berbaju kurung

Auntie dan uncle okay ajer
memang cuaca panas terik
kus semangat..through experience
memang akan meleleh2 peluh..

Di Muar tuh adalah
rumah bapa saudara uncle
Umur dia dah 66 tahun
Emm..kawin ngan orang keturunan Jawa
Nenek kpd isteri nya masih hidup
dah berumur 90++
badan dah bongkok dua
(terlupa nak ambil gambar)
ingatan masih bagus
telinga masih kuat
mata masih tajam
boleh cucuk benang di jarum jahit
hebat rezeki kesihatan nenek tuh..

Anak2 auntie kalau kesini
yang jadi tumpuan ialah tempeyek cicah kicap pedasnya
memang dari kecik sampailah besar
memang kami suka kicap tuh
umah orang lain memang tak da
Auntie tahun ni baru terbuka
nak minta cara membuatnya
InshaAllah nak cuba..

Kami masuk dari dapur
sebab atas rumah penuh orang beraya

Anaknya ada sorang yg slow
dah besar dah..20 tahun
(yang baju purple tuh)
kononnya lahir tak cacat tapi
kena badi semasa bayi..
Wallahu alam..

Tengah mengadap tempeyek lah tuh

Kicap pedas



Kat situ terjumpa pula kakak uncle yg nombor dua dan anak nya..
seronok anak2 auntie berjumpa sepupu sepapatnya
walaupun dia di KL tapi memang schedule dia very tight




Ada rambutan atas katil/pangkin tuh
Auntie aper lagi bergambar lah..
orang bandar dapat rambutan kampung
pun boleh jadi seronok..
hehehe

Peeja, Noy dan PG balik ke Tedong, terus..
sebab nak balik ke KL petang tuh jugak..


Tak lama kemudian auntie balik dan singgah
di Pekan Merlimau..
Kat situ sepupu uncle..
Emmm...no gambar at all..
auntie memang letih dan lupa nak ingatkan uncle
rugiii..betul..
Kami kat rumah tuh sampai hampir waktu
maghrib..

Plan lepas magrib nak ke Masjid Tanah..
sampai rumah..semua plan hancusssss..
auntie flat, badan bisa2..rehat ajer malam
tuh dlm bilek..huhuhu

Keesokkan pagi sama..lepas breakfast
roti canai..auntie tidur balik..huhuhu
memang rugi tapi aper nak buat tak sihat

Kul 11:30 pagi..Ayol ngan Zeity datang
dpt lah auntie bermesra ngan cucu..
Lepas makan tengahari..kami packing
dan nak balik ke KL...

Memang banyak rumah yg auntie
skip tak dapat visit..

Sebelum meneruskan perjalanan
uncle singgah rumah adik dia
sekali lagi..sebab nak hantar
lappy noy for repair..

Isteri nya bagi auntie dodol cair..
sedappp....manis dan lemak yg seimbang
Alhamdulillah..



Dah lama tak jumpa dodol cam gini

Lepas minum2 dan sembang2..
Meneruskan perjalanan nak balik KL

Dalam perjalanan teringat kawan uncle
ada tinggal di Alai, Melaka
Tuan Syed Aziz dan isterinya Zainah
memang lalu rumah dia, jika ke KL

so singgahlah sekejap..
sekejap aper..lama bersembang..
mereka jamu..ohhhh..
laksa johor, mee rebus, nasi putih
kuah lemak cili api ketam dan sambal tumis udang
Ohhh...ketam dan udang fresh..
dia pasang jaring sendiri kat muara..

Apasal..tak de gambar juga..huhuhu

Alhamdulillah..dapat buat asar kat rumah mereka
barulah kami beredar ke KL..

Alhamdulillah..selamat sampai KL malam tuh..
Perjalanan tak jem lansung..

Sorry..citer auntie membosankan tapi
auntie sajer nak rakamkan aktivity raya auntie
diMelaka..

8 comments:

  1. Seronok membaca cerita2 raya akak, alhamdulillah dapat akak berjalan jauh sikit walaupun badan tak berapa sihat,cerita lah lagi pasal jalan2 beraya akak suka saya membaca nya.

    ReplyDelete
  2. wahhhh.....
    (mulut melopong besar)
    bestnya makan-makan...
    tempeyek cicah kicap cili...
    bunyi memang sedapppp....

    ReplyDelete
  3. semoga aunty kuat dan sihat :)

    aunty cuba nanti aunty bli tempe, hiris nipis..celup dengan bancuhan serbuk/tumbuk kasar jintan kasar+jintan halus+ketumbar+garam+kunyit+sikit air. aunty goreng dan cicah ngan kicap pedas manis tu...sedaaaaaaapppp =_=

    dodol lembek tu pon fav sayalah aunty...lama giler tak mkn...huhuhu..

    ReplyDelete
  4. tempeyek cicah kicap?...tak penah jumpa lg pun..

    dodol cair tu baru ja makan kat open house kawan malam td..sedap.

    ReplyDelete
  5. sharifah :

    InshaAllah..nanti akak citer lagi..

    ReplyDelete
  6. Ibu dan Abah :

    hehehe jgn lopong lamer2 nanti masuk lalat..hehehe
    memang sedap tempeyek cicah kicap pedas..

    ReplyDelete
  7. Wani :

    tempe macam tuh memang sedap, masa auntie gi Bali banyak ada jual yg dah siap berbungkus2 kami borong..hehehe

    ReplyDelete
  8. ieda :

    memang susah nak jumpa..hanya di Johor banyak

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...