THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, September 28, 2011

Nasib Dah Berubah...

Rumah terbuka lagi, kali ni kat Kajang
kawan lama, 35 tahun yg lalu..
hari minggu lepas pukul 1 hingga 6 ptg

Nasib dan Rezeki sesorang, kita tak tahu,
kawan uncle dah jadi millionaire..
dia bersara tentera awal..
Dia berpangkat Lt masa tuh..
macam2 dia cuba berbisness..tak menjadi
kerja balik makan gaji, tak puas hati,
asyik cukup makan ajer..
kena cuba balik venture into bisness jugak
untuk jadi kaya raya....
akhirnya...Allah SWT membuka rezeki yg melimpah
ruah untuk nya...

Khemah yg bertemakan hijau..
Berkonsepkan gerai2..
Siap ada muzik2 lagi..
tapi auntie tak dengarlah
aper yg didendangkan..

Ramai tetamu, kebanyakkan nya auntie tak kenal..
hehehe nampak gaya macam org2 politik
baju kemeja batik, berlengan panjang dan bersongkok hitam

Tiba2 datang sorang pompuan, berbaya umur nya
kira pangkat kakak pada auntie lah..
terus peluk2 auntie..
Hairan juga, auntie tak kenal dia..
sapa nih?..tanya auntie pada uncle...

Lah...macam maner boleh tak kenal? kata pompuan tuh!
Kan ker kak Kit yg sambungkan panggilan
nani ke tunang nani kat Kluang dulu2..
sampai 5 enam kali sehari, panggil tunang dia
gitu juga 'dia' (sambil tunjuk kat uncle)
suh kak Kit buat panggilan ker KL berkali2...
hehehehe..
Ohhhh...okay
ingat dahhhhhh....
Wahhh...terngiang2 suara kak kit bila
jawab talipon masa tu..
"Kluang Garrrrissonnnnnnn...."
(Berlagu2 dan lemak suara dia masa tuh)
lama nya..dah 30 tahun lebih..
kita sekarang dah berkeredut dah..
macam maner nak kenal
hehehehe gelak tak ingat dunia..

Tapi saperti biasalah,
bila dah excited sangat, lupa nak bergambar..

Uncle carikan auntie tempat untuk duduk
Lepas tuh dia pergi ambil makanan..



Aper yg auntie kunyah tuh?


Emm...dahsyat lah..Allah beri rezeki utk auntie..
auntie punya lah teringin nak makan kambing golek...
Pergi banyak open hse tapi tak de kambing golek
Haa...kat rumah kawan auntie ni ada rupa nya..
Penutup Syawal..
Alhamdulillah..

Dua ekor kambing, 1-3 ptg seekor,
3-6 petang sekor lagi..


Gerai Satay kat hujung sana
biskut raya dan kerepek2 atas meja

Entah auntie tengok aper?


Gerai ABC
Tuh sebelah pagar ..muzik2..

Pasangan suami isteri (Tuan Rumah)

Peminat2 kambing

Kuih2

Satay

Mee rebus

Char Kuey Teow

Lemang, rendang, buah2an dan kuih muih

Teh Tarik

Bergambar sebelum balik...

Uncle toleh kebelakang masa kami nak ke kereta..
ambil gambar rumah dia..yang RM M..hehehehe

Happy for you my friend
You have achieved yr goals...
Alhamdulillah...


17 comments:

  1. Alhamdulillah,

    Mewahnya rezeki yang Allah kurniakan pada dia yer MM/

    Semoga MM sihat2 saja.

    ReplyDelete
  2. Andai kita tak jemu berusaha dan tak penat meminta, Allah juga tidak lokek untuk memberi. InsyaAllah. :)

    ReplyDelete
  3. Betul tu..rezeki Allah tu luas...kita tak sangka kadangkala org2 tu akan jadi jutawan..dan org2 ni akan ditimpa kemiskinan...

    ReplyDelete
  4. SALAM,
    KAJANG DGN BBBangi DEKAT JE ! TAPI APA NAMA TAMAN TU ?

    ReplyDelete
  5. Rezeki dari Allah pasti ada asalkan kita rajin dan tak putus asa berusaha, kan auntie kan.

    ReplyDelete
  6. Rezeki ditangan Tuhan. That is right but I believe one has to make an effort get it. Your friend took his risks and succeeded. I never did because I preferred a comfort zone. Many of us do that and earn our comfort, however, not what your good friend is enjoying. It is nice if such a person does not forget to extend to us some of his joys.

    ReplyDelete
  7. Rezeki seseoranng tak siapa dapat menduga kan, alhamdullilah syukur.

    ReplyDelete
  8. Kunang2 :

    Betul..bila dah kaya jgn lupa ketika susah..

    Terima Kasih doakan kesihatan saya.

    ReplyDelete
  9. wahh..cantik cincin auntie. suka tengok :)

    ReplyDelete
  10. Daddy Ziyyad :

    Nasib sesorang tak semuanya sama, Allah SWT lebih mengetahui aper yg di kurniakan utk individu itu lebih baik atau sebaliknya..

    ReplyDelete
  11. Dato LF :

    Wasallam

    hehehe..saya tak perasan lah taman aper..almaklum saje bukan saya drive, selalu benar tak ambil tahu, kalau umur panjang nanti kita jumpa kat rumah kakcik,bolehlah Dato tanya hubby saya..hehehe

    ReplyDelete
  12. kakchik :

    Betul sangat tuh, tapi kalau berusaha dan masih tak berjaya..kena lah redho akan ketentuan Allah SWT

    ReplyDelete
  13. Al-Manar :

    Hopefully my friend knows the way to thank Allah for his answered prayers.

    ReplyDelete
  14. cahyaindah : hehehe..TQ, auntie beli masa emas tgh murah...

    ReplyDelete
  15. Bestnya dpt mkn kambing tergolek. haritu ai tingin nk mkn lamb shoulder, gi le tgk kt tesco. skali...mak aiiii...mahal sungguh dh skang ni. sepeket (4-5 kpg) RM20++! dah le kt umah tu x cukup kalau sepeket. kene 2 pkt paling kurang. trus cancel. hehehe...

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah...dapat jugak akhirnyer auntie makan kambin golek ....

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...