THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Sunday, September 25, 2011

Meroyan Ker

Citer ni utk kaum ibu ajer..
yg dah pernah bersalin
ibu yg pernah menyusukan anak..

Kucing kat luar rumah auntie branak
Colomon namanya
Dia branak dalam pasu depan rumah auntie
memandang pasu tuh sempit, kami alihlah
dia dalam kotak..
celah2 tempat kasut dan surat kabar
nampaknya dia selesa menyusukan anak nya kat situ..

Satelah 4 minggu berlalu, maka anak2 kucing tuh
dah pandai keluar dari kotak
cepat betul anak2 kucing membesar

Ohhh...gambar colomon yg branak tiga ekor
comel2 kan..



Comel nya..bertampok dikepala dan ekor ajer


Bermulalah citer Sedih..

Auntie peratikan..
Si colomon ni, pantang anak keluar dari kotak
mulalah dia gelisah..mengiau2
dia akan angkut sekor2 masuk dalam kotak balik
memanglah itu naluri ibu, menjaga keselamatan anak nya..

Satu petang tuh, uncle kata colomon dah gonggong anak2
dia keluar pergi rumah sebelah..

Ehh..kenapa? tanya auntie..

entahlah, mungkin rumah kita ramai duduk2
kat sini..keluar masuk, hisap rokok, sembang2
mungkin colo rasa anak2 dia tak selamat kat sini
rumah sebelah kan ker tak de orang...sunyi
kata uncle

Yealah...kata auntie
sambil tuh auntie pun ambil kotak tempat
anak2 dia tidur lalu buang..
Kemaskan balik tempat kasut tuh..

Dua tiga hari colo datang makan kat rumah
auntie macam biasa..

tapi masa auntie ambil gambar dia ni
dia dah mengiau2 di tepi tempat kasut
mencari2 anak dia..
walaupun auntie tak dapat mendengar..
tapi auntie nampak, perut dia kembang
kempis sambil mulut nya mengiau2..

Ya Allah..aper yang di cari nyer..
tanya auntie pada uncle

Mungkin anak dia dah hilang
dah diambil orang..
kan anak dia dah pandai jalan2..

Ishhh...pilu nya hati auntie bila
tengok colo macam tuh..
berhari2 dia duduk kat situ sambil ngiau2..







Nak buat macam maner?
Pandai betul bawak anak kerumah sebelah..
kalau kat rumah auntie kan ker selamat
anak2 dia..huhuhu..

Sekarang pulak dia asyik ngiau2 depan pintu rumah
mungkin dia ingat kami bawak masuk anak2 dia dlm rumah..

Ohhhh....kucing pun boleh meroyan ker?
Kesian nya...

19 comments:

  1. Alahai... kesiannya. Tengoklah, kucing pun sayangkan anak, walaupun tanpa 'suami' yang turut menjaga anak2 itu. :(

    ReplyDelete
  2. saya suka tengok kucing jer
    nak pegang...takut

    sebenarnya banyak iktibar boleh diambil dari kehidupan seekor haiwan kan kak?

    ReplyDelete
  3. oops saya balik dulu sebab ini n3 utk perempuan aje ngeeee

    ReplyDelete
  4. aunty
    sya pun selalu marah pada shima , kalau anak anak dia hilang tu bising mulut dia panggil anak anak

    tp kesian kan
    perasaaan kucing tu sama je dgn perasaan ibu yg hilang anak

    ReplyDelete
  5. comelnya anak kucing tu....


    auntie, selalunya kalau ikut kucing kita, masa baby dia kecik memang dia boleh lagi duduk dalam kotak kasut. tapi bila baby dia dah besar, anak kucing tu dah melasak, so sometimes kucing prefer tempat yang lagi besar macam dalam rumah..


    kalau macam kucing kitaorg yang o-mei tu, kalau time anak kecik, dia relaks lagi duduk dalam almari kasut tapi bila anak-anak dia dah melasak, mulalah mengiau nak masuk rumah. Kalau camtu, kitaorang transfer masuk stor kat luar rumah, sebab besar sikit dari almari kasut.

    maybe kucing tu mengiau sebab dia nak masuk rumah auntie kot... huhu.. agaknya lah kot..

    ReplyDelete
  6. sedihnya auntie,
    carilah auntie, tanya kat jiran2..

    ReplyDelete
  7. dua tiga kucing berlari
    mana nak sama si kucing belang
    dua tiga kucing berlari
    sampai sekarang tak pulang2!

    kesian saya dengar cerita colo w/pun saya seorang bapa !

    ReplyDelete
  8. kakcik : Betul, binatang pun sayangkan anak2nya, tapi manusia pulak terbalik dah buang2 bayi sekarang nih..

    ReplyDelete
  9. Queenie :

    hehehe..oh yea ker takut nak pegang kucing, mesti pernah kena geget nih..

    ReplyDelete
  10. ImanShah :

    Auntie agak jer, dah mengiau2 sepanjang hari..hehehehe

    ReplyDelete
  11. YB :

    hehehehe..habis baca tak n3 pompuan?

    ReplyDelete
  12. kasihibu :

    Samalah gamak nya, perasaan ibu binatang dan ibu manusia..sama2 sayangkan anak, tapi Allah SWT memberi segala kelebihan pd ibu manusia mempunyai akal..

    ReplyDelete
  13. Rose :

    Auntie bukan bubuh dlm kotak kasut tapi kotak yg besar, memang selesa dia dan tiga ekor anak2nya.

    Kucing ni kucing liar di luar rumah, tapi dah tiga tahun kami bagi makan. Tak pernah dia nak masuk dalam rumah, memang dia tahu duduk kat porch auntie ajer..
    Kesian kan?

    ReplyDelete
  14. ikanbesh :

    Memang confirmlah orang dah ambil anak2 dia..huhuhu

    ReplyDelete
  15. AL : hehehhe..bab berpantun saya fail masa sekolah, selalu tergugup bila nak jawab..

    ReplyDelete
  16. sob...sob..sob..cedeynyer....saba ye colo..nanti wat anak lain plak...comeiiii anak2 die tu..cam anak kucing mak saye...very protective..orang dok pegang pun die cam garang je

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...