THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, September 26, 2011

Kain Alas Meja - Sapra

Auntie di besarkan makan bersapra dan bersaji oleh arwah mak.

Balik dari sekolah dimana auntie berjalan kaki hampir 1 batu,
mungkin juga 2 baju...entahlah..dari darjah 1 hingga darjah 6
ketika itu..

Sesampai jer rumah, tukar baju sekolah kpd pakaian rumah..
Terus tuju meja makan dan kuak tudung saji
nak tahu aperkah masakkan pd ari itu yg arwah mak sajikan
Masa kecik2 masakkan kegemaran auntie adalah
kari ikan dan masak lemak cili api..
tapi tak pernah memilih pun, semuanya auntie makan

Bila nak makan jer, auntie jerit berlagu2 kat arwah mak
Makkkkkkk....nani nak makannnnnnn..
Arwah mak akan datang kedapur..
memang dia suka teman kan auntie makan
auntie makan banyakkkk..bertambah2..hehehehe

Citer pasal sapra..
dulu2 ramai kawan2 mak pandai jahit sapra dan jual
untuk cari duit extra
arwah mak tak pandai menjahit..
tapi dia pandai menabung duit untuk beli sapra..
selalunya sedepa kali sedepa besarnya sapra...
warna merah, hijau, biru, dan macam2 lagi
siap bunga tekat lagi..

Ehhh...auntie konfident citer pasal sapra..
orang sekarang tahu ker apa sapra tuh.?

Sapra adalah sebidang kain untuk alas makanan
Atas meja atau pun dilantai
selalunya dipakai jika ada kenduri kendara
Tujuan aper?
Dulu2...Untuk cantik kot, tak pernah pula
auntie menanya arwah mak..
mungkin juga utk menghormati tetamu
pada auntie memang tak de fungsi sebab bila cedok lauk
sememeh habis sapra tuh..
kena rendam dan basuh..
ada yg susun lauk dalam dulang dan barulah
diletakkan atas sapra..
Cara yg ni kurang sememeh sapra tuh..

Tapi orang sekarang dah tak pakai sapra
Yang duduk town pakai table mats
ada yg kulit, ada yg plastik, ada yang kain
tengok budget lah..
auntie pakai yg mengkuang jer,
Noy beli kat Krabi..hari tuh

Kucing auntie pun bersapra jugak..hehehe
auntie kedapur dan terperanjat tengok
dah ada alas baru2 ni..

rupa2nya Noy beli kain tuh di Kuwait
memang tujuan untuk alas kucing dia..
dia kata cian kaki kucing tuh sejuk..
Ishhh....biar benar Noy nih?


Kain alas ni, lebar lagi tapi Noy lipat dua..


Maner ada kaki kucing tuh sejuk..
Lulu terkeluar sasar tuh..hehehehe

Si Kaseh..cantik jer placing kaki dan badan dia..

Citer belum habis lah..
ingat nak stop tapi otak teringat sesuatu..
tudung saji pulak..
Emm...cantik sangat tudung saji arwah mak
masa kami kat Taiping dia tempah..
Kat Perak..aper lagi kain baldu, bertekat benang emas...

Sekarang dah tak de dah saji tuh..
mungkin kalau di tempah di Perak ada lagi kot..
mesti mahal..



Mr googles


Sekarang ni..hehehe
saji auntie platik hijau..
hodoh rupa tapi praktical and lasting...

17 comments:

  1. Salam, sekarang dah takde kut orang guna tudung saji macam tu.. buat hiasan di dinding pun entah...

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Nani...

    kalau Kak Nani ingat atau pernah jumpa, dulu2 kat Perak orang buat tudung saji dari kotak rokok. Kreatif dia orang, kan? :)

    Di kampung saya, kain alas tu dipanggil saprah.

    ReplyDelete
  3. Loghat kami sebut sepgha...Sekali tu kena makan kat atas lantai.sepra tak ada..kain tudung empat segi jadi pengganti.
    Bijak bijak.

    ReplyDelete
  4. I pun suker and must pakai kain saprah kat my dining table..I've got the batik designs too..Kat 1-Utama pun ada jual very nice ones.

    Tudung saji plastik I bertampal sebab bila bocor sikit, lalat dok masuk ikut situ..so at the moment my tudung saji bertampal dengan cellophane tape macam soldier baru balik from war..hehe.

    Nak trylah cari yang zaman dulu punya..like the one you tunjuk.Mungkin ada kat Trengganu..Pasar Payang ada rasanya.

    Bila kita ceghita pasal zaman arwah mak2 kita sedih kita kan MM??

    ReplyDelete
  5. aunty masa sya pindah dari langkawi dulu, dapat hadiah saprah tu, masa baru baru kawen pun MIL ad bagi sehelai, jenis yg berbatik warna merah meroon, dulu2 rajin jugak membentang, tp bila asyik kotor tak rajin pulak nak membasuh hari hari

    tudung saji tekat tu, rumah mak sya ada warna merah menyala, balik kampung esok sya ambik gambar tudung saji tu ;p

    ReplyDelete
  6. Saya masih ada simpan kain sapra pemberian mil masa baru2 kahwin.

    Tudung saji tu dulu banyak kat rumah arwah mak tapi tak tau mana perginya.

    ReplyDelete
  7. che mid :

    Betul memang payah nak jumpa dah, walaupun dikampung2 semua pakai saji plastik

    ReplyDelete
  8. kakcik :

    Waalaikumusalam, Aah, betul lah kakcik, akak masih ingat pernah nenek kumpul kotak2 rokok, diselit kat para2 sampai tinggi kotak2 tuh..hehehe

    ReplyDelete
  9. mamason :

    hehehe..okaylah tudung empat segi sempat di gunakan, ada pernah saya nengok, dia orang pakai surat kabar buat alasss..adusss! macam2 hal..

    ReplyDelete
  10. mamasita :

    Ohhh...masih sekali sekala bentang sapra ehhh...good2 keep it up, supaya anak2 kita tidak lupa akan warisan melayu bersaprah..hehehe

    Kelakarlah mamasita ni, sampai bertampal2 saji, hehehe..

    Tulah, rasa saya dekat pantai timur masih ada lagi saji2 mcm tuh kann?

    Memang betul bila terkenang zaman mak2 kita, memang amat unik pengalaman yg kita lalui...

    ReplyDelete
  11. kasihibu :

    Ohhh...bestnya MIL bagi saprah, maknanya dia hendak anaknya di layan dengan 'beradun' lah tuh..

    Memamg betul saji auntie dulu2 pun merah menyala..

    Ohhh...Alhamdulillah, masih ada lagi saji macam tuh, jgn lupa ambil gambar sebab dah susah nak jumpa sekarang nih..

    ReplyDelete
  12. Zaitun :

    Hebatkan MIL dulu2 siap hadiah sapra lagi, dan zaitun jgn tak pakai, sekali sekala pakai lah.. hehehehe

    ReplyDelete
  13. loghat klatae : kaing speroh

    pB ada kain speroh nie.
    Guna bila ada tetamu yang dtg. Letak atas meja makan.

    Kalau gunaan hari - hari , kain sperah kita orang adalah kertas surat khabar, lepas guna , terus buang

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum MM,

    Kami di pantai timur panggil 'kain seperah'.

    Kak ani ada simpan 10 helai kain seperah bercorak batik terengganu. Sekarang ni dah jarang guna sebab bila buat kenduri selalu orang yang kita tempah makan tu dan siap bawa kain seperah dan pinggan mangkok sendiri.

    Tudung saji pulak akak pakai tudung saji dan mengkuang dibeli diterengganu juga. Tahan lama juta.

    Tapi sekarang tak boleh 'lepa' sikit, silap2 tudung saji tu jadi perahu cucu-cucu. Tak taulah berapa lama lagi tudung saji tu boleh tahan.

    ReplyDelete
  15. eee...nostalgia sgt la aunty..saya pun ingt dlu2 kalau org dtg bentang kain sepra tu..saya dlu sebut semperah..xtau la betul apa..

    ReplyDelete
  16. Kak saya pun pergi balik sekolah jalan kaki, selamba je kita boleh jalan setakat 1-2 batu, sekarang kalau suruh japan pengsan kak.

    Masa saya kawin mak hadiahkan saya 4 helai sapra, masih saya simpan sampai sekarang walaupun tak digunakan buat tunjuk kat anak2 Biar dia orang kenal apa itu sapra.

    ReplyDelete
  17. salam auntie...
    kucing auntie tu bg makan ape e'k?
    bulu bersih..mcm x gugur je...
    boleh bg petua x??
    =D
    tq

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...