THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, September 21, 2011

Cuh Teka...

Daun dan ubi nya boleh makan
Berbunga pulak baru2 ni..
aper lagi..auntie petik
buat sambal belacan
makan bunga ni...
sedappp...
wangi bila di kunyah...


Dah lama tak makan bunga ni
Auntie pandai makan sebab arwah abah memang
ajar makan ulam2..
pelik2 tapi sedap..
anak sorang pun tak pandai..

Cuh teka ulam aper kah ni?

41 comments:

  1. Biasa tengok pokok ini tapi tak pernah makan pula. Apa nama pokok ini, ya? :)

    ReplyDelete
  2. Salam Auntie,

    Semoga auntie sihat ya..saya silent reader ni..
    nak teka daun tu nama cekur kan..sedap tu buat ulam

    ReplyDelete
  3. pokok kunyit kannnnnn...
    saya suka gilerrrr mkn daun kunyit mentah2..
    pernah mkn bunga dia skali..
    sedapnyer aunty.....

    ReplyDelete
  4. Kak nani..
    Bunga kunyit.....
    Atau..
    Bunga cekor...
    Boleh kan teka 2 kali?

    ReplyDelete
  5. bunga pokok kunyit... itulah jawapannya...

    ReplyDelete
  6. Salam kenal kak :)

    Saya tak kenal lah ni ulam spesis apa...ekekekekekke...


    Terima kasih sudi singgah blog saya...dan sudi sudikan lah berkunjung ke gathering tu nanti..Insya allah kalau jadi plan nya, saya uar uar kan di blog.

    ReplyDelete
  7. selalu nampak pokok ni ingat kan tak boleh makan haha

    ReplyDelete
  8. ini bunga kunyit kan auntie

    ReplyDelete
  9. salam
    saya tau nie auntie...pokok turi kan..kan.. :)

    ReplyDelete
  10. Aunty MM,
    Kita tahu!!! Itu bunga kunyit! Dulu Mama tanam pokoknya kat Sydney sampai berbunga. Mama kata sangat bagus untuk kaum wanita. Kita kucing, manalah tahu. purrr....meow!

    ReplyDelete
  11. untie,

    bunga kunyit ni..
    suke mkn buat ulam
    ms dlm pantang, sy bnyk mkn bunga ni
    sedap dan wangi jer
    manis kan rasanya...

    ReplyDelete
  12. Salam MM,

    Ini bunga kunyitkan.

    Akak dulu ada tanam pokok temulawak, bunganya serupa dengan bunga yang MM pastekan tu tapi ianya bewarna purple.

    ReplyDelete
  13. bunga kunyit kan auntie....sedap nih mkn ngan sambal belacan....

    ReplyDelete
  14. Kakcik :

    Tengok kat mana pokok tuh? Lain kali petik ajer sbb boleh buat ulam..sedap kakcik sekali try mesti nak lagi.hehehe

    ReplyDelete
  15. Imanshah :

    Its okay kalau tak tahu..nanti auntie announce bunga aper tuh..

    ReplyDelete
  16. Zue :

    Waalaikumsalam, ohhh...bunga cekur pun rupa macam ni ker? Tak pernah tanam cekurlah pulak..

    ReplyDelete
  17. me suya :

    Auntie nak pastikan bunga cekur mcm maner rupanya sebab dah ramai meneka bunga cekur..
    nak cuba tanam sampai berbunga..hehehe

    ReplyDelete
  18. illa :

    Ohhh...illa pernah makan bunga kunyit yeah..sedapkan tapi kenapa sekali jer? Tak pernah jumpa lagi ker?

    ReplyDelete
  19. Rahmah :

    Tak aci lah, teka sampai dua kali, tapi kan dah ramai kata bunga cekur, akak nak tanam lah..
    Rahmah pun suka tanam kan? Meh lah kita cuba..

    ReplyDelete
  20. Nenek :

    Amboi...lajunya jawab

    ReplyDelete
  21. bujal :

    Ishhh...tembak tak tepat

    ReplyDelete
  22. Daddy :

    Tak tahu tak per..

    InshaAllah memang nak sangat pegi gathering tuh..

    ReplyDelete
  23. Eisha :

    Rezeki tuh dpt jumpa bunga nih, sebab jarang berbunga..rugilah sebab tak cuba makan..betul2 sedap tau, auntie tak bohong..hehehe

    ReplyDelete
  24. Lya : Ohhhhh...ringkas jer jawab..with confident

    ReplyDelete
  25. mieoney :

    Nih sorang lagi main tembak macam bujal x kat atas tuh..hehehe

    BTW auntie tak pernah jumpa bunga turi nak juga tengok..

    ReplyDelete
  26. Cat :

    hahaha...yr mom tanam kat Sydney..that is good efford sampai berbunga..

    ReplyDelete
  27. nifalnin :

    Beruntung sangat dapat makan bunga kunyit dalam pantang, memang banyak kasiat nyer

    ReplyDelete
  28. kunang2 :

    Oh yea ker bunga temu lawak warna purple? Boleh makan tak?

    ReplyDelete
  29. jija :

    Jija memang suka ulam2 eh?

    ReplyDelete
  30. bunga kunyitttt..saya suka makan ulam cicah budu. hehe

    ReplyDelete
  31. mrs. spicy :

    Dah lama tak makan budu..nak beli lah kat pasar..makan dgn ikan bakar..huhuhu sedapppp

    ReplyDelete
  32. ai suka sgt ulam2. tp x penah mkn yg ni..

    ReplyDelete
  33. AI :

    Ulam2 memang baik dimakan sebab banyak khasiat..

    ReplyDelete
  34. Terima Kasih sebab cuma meneka..
    ada yg tembak tak kena, ada yg tepat sasaran nya..

    Bunga Kunyit jawapan nyer, auntie petik dari pokok kunyit..auntie makan masa sahur pagi tadi, uncle jeling sebelah mata jer..dia tak pernah makan..hehehhe

    ReplyDelete
  35. Kak baru2 ni saya ke pasar siti Khadijah di kelantan saya beli ulam bunga kunyit ni memang sedap. Pasar disini saya tak pernah jumpa pun.

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum... kak saya baru je follow blog akak... suka baca.. banyak pengalaman2 dan pengajaran dari sini.. yg boleh dijadikan iktibar untuk kita sesama insan.. saya nak jugak ad akak dlm FB boleh.. saya tak de blog just suka baca je blog rakan2 yg lain.. :)

    ReplyDelete
  37. aunty
    sya tak pernah makan, nak cuba jugak lah.

    ReplyDelete
  38. salam auntie nani,
    ulam bunga kunyit ni mmg best..
    bunga temulawak pon sedap..kalo kt umah temulawak pon kami makan buat ulam..cicah budu..hehehe..


    ur silent reader,
    fathen yaya

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...