THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, August 4, 2011

Tiada siapa yang larang

Baru selesai solat subuh..

Ari ni bersahur dgn mee bandung..
Air 'teh o' panas 3 mug
kurma 2 biji

Alhamdulillah...puasa hari ketiga selamat
dah pun masuk hari keempat

Auntie rasa amat2 bersyukur dapat
berpuasa sebagai suri rumah tangga
berbanding masa kerja dulu2

Maklumlah, masa berkerja
pagi pukul 10 dah mengantuk
tersengguk2..aper tak nya
memang tak cukup tidur
sebab menyediakan sahur seisi keluarga
pukul 4 pagi dah bagun, dan tak tidur
sampai lah pergi kerja

Yang tak tahan, tengah2 mengantuk
terbau keharuman Nescafe..sebab ada staff
berbangsa lain bancuh air..
lalu depan bilik auntie..
hu..hu..hu
Nescafe adalah minuman
kegemaran dan pilihan ku..he he he

tapi yang terbaik nya..masa tuh
time lunch ada penceramah jemputan
setiap hari di surau
memang best time..

Alhamdulillah, waktu balik
kompeni release awal kul
4 : 15 pm kalau tak silap
setengah jam awal dari biasa
supaya yang duduk jauh boleh
sampai rumah awal
tapi tak de maknanya
boss auntie lelaki, tak faham
atau buat2 tak faham
memang dia tak lepas auntie
dan staff lain balik awal

Ishhh..kadang2 sampai 6:30 ptg
baru lah auntie terkejar2 nak balik
masak..memang tak sempat lah..
lauk beli jer..
kebetulan memang depan office
ada pasar ramadhan ketika tuh..
punya lah jiwa auntie benggang
tapi nak buat macam maner
bertahun2 memang semacam gitu
perangai nya..he he he

maner lagi kena marah dengan uncle
dan arwah mak sebab balik lambat..
Huishhh...ujian hebat..ketika tuh

Sekarang..mengantuk pagi boleh
tidur, mengantuk petang pun tidur
tiada siapa yang larang..
he he he

Nanti2 auntie merepek dan citer lagi..
Nih, nak angkut kain dalam washing machine
nak jemur dan siram pokok bunga..



17 comments:

  1. as salam aunty,

    tulah kelebihan org y dah pencen ni kan aunty. skrgni sypun terkejar-kejar. Nasib bujang lagi. kalau tak, tak tahulah. buat aunty, selamat berpuasa..semoga amalan kita bulan ini diterima hendaknya. amin

    ReplyDelete
  2. salam
    auntie dah lama bekerja
    sekarang masa untuk auntie berehat pula..take care auntie

    ReplyDelete
  3. pB masuk kerja jam 8 pagi dan balik jam 430 petang. Jam 450 petang dah sampai depan umah.

    ReplyDelete
  4. sedap sahur makcik~~mi bandung~~

    *saya tak ble sahur teh o~~angin~haih~

    ReplyDelete
  5. seronok kan untie dah duk rumah . byk masa untuk diri sendiri ,anak² pun dah besar panjang .
    kalau surirumah dgn anak² masih kecik , mungkin terhad gak masa tu sbb kalut dgn anak² hihii

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Nani,

    Betul tu. Tahun ni pertama kali saya berpuasa sebagai orang pencen. Best betul! ada banyak masa kat rumah. Dulu memang kelam kabut, litang pukang...tak cukup masa. Mana nak masak, nak berbuka nak ke ofis...macam mana nak tambah ibadah?
    Harap harap kali nimasa tak terbuang sia sia.

    ReplyDelete
  7. Mmg itu le yg Ai rasa skang ni. Bangun kul 4pg, lps bersahur trus siap2 g keje smbl menyiapkan anak2 g skolah. Kul 6:30pg dh gerak. Tp nasib baik la smp awal kt opis. bleh la ai lelapkan mata jap =)

    ReplyDelete
  8. Huhu semalam saya cuti aunty..jaga baby sebab in law ada hal. Memang best tido pagi n petang..huhu..sebab kalau tak pose pon xckp tido..apatah lg bulan pose...jadi panda dah..! tapi sehari tu je la merasa..alhamdulillah dapat la jugak..

    ReplyDelete
  9. DSHK :

    Memang masa rasa tak cukup jer kalau berkerja tapi kerja pun satu ibadah, jgn sekali2 merungut..he he he

    ReplyDelete
  10. me suya :

    Aah, selama 27 tahun auntie bekerja, memang sampai masa utk rehat dan beribadat..syukur Alhamdulillah

    ReplyDelete
  11. pB :

    Ohh...tempat kerja dekat ngan rumah yea..beruntunglah kalau gitu, tak stress melalui kesesakkan lalu lintas

    ReplyDelete
  12. bujal X :

    Abis tuh, sahur minum air aper?

    ReplyDelete
  13. Jiejah :

    Alhamdulillah, memang best duduk kat rumah, bnyk masa bersendiri, tak de stress..he he he

    ReplyDelete
  14. Auntie Yan :

    ha ha ha siapa dah pencen memang dpt rasa ketenangan bila dirumah..
    Alhamdulillah..masa kita berehat dan beribadah dah ada..
    kena pandai2lah kita tampal mana yg lompong..

    ReplyDelete
  15. AI :

    Sempat tido lagi masa sampai opis, mesti bila bangun mata kelat2.. he he he

    ReplyDelete
  16. Wani :

    ho ho ho..at least dpt rasa nikmat tido di siang hari waktu pose.. he he he
    tak per week end bila tak kerja, pulun kasi cover..

    ReplyDelete
  17. kak memang macam tu juga yang saya rasa dulu masa bekerja bayangkan kerja di Menara haw Par, jalan sultan ismail duduk pulak ditelok panglima garang akak bayangkan lah. bergaduh dengan suami aje sebab asyik balik lambat.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...