THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, August 18, 2011

Siratulrahim yang erat lagi perihatin

Ini citer hari rabu minggu sudah 10 August
duduk kat draft..Ishhhh..punyalah dah basi
tapi publishkan juga lah..
to record my dear sister bagi kurma2 high quality
rumah dia tak gemar makan kurma
rumah auntie pulak uncle dan auntie memang hantu kurma
he he he



Lepas berbuka auntie pergi rumah dia
sebab ada hal sikit..nak jumpa Datuk Seri
Suami isteri memang memanjang tak berbuka
dirumah..hari2 ada jemputan

Jadi pertemuan hanya sesudah berbuka..
Bila uncle berbual dengan Datuk Seri
Auntie duduk kat luar rumah dgn adik auntie
ada gazebo, tempatnya memang nyaman angin malam
sepoi2 sebab ada sungai tepi rumah dia..
Kami sembang kisah sedara mara, kisah arwah mak
dan arwah abah..
setiap kali bercerita, auntie jenis kememeh
menitis2 air mata..

Hah...nampak ada boyan baru
Cantik boyan tuh....
terus auntie duduk nak bergambar..
he he he
tapi nak bangun...uhhhh payah..
sebab kaki tak kuat..

Emm...auntie amat gembira dan rasa terharu sebab adik auntie
bagi duit raya malam tuh..
untuk berbelanja persiapan raya..kata nya
memang boleh belanja sakan dengan pemberiannya..
Alhamdulillah..

Ingat lagi suatu ketika dulu adik auntie berhenti kerja
sebab nak jaga anak2 yang masih kecil
ketika tu auntie berkerja dan bonus syarikat auntie
bagi amat lumayan...
bayangkan auntie dapat 6 bulan gaji bila nak raya
so..ketika tuh auntie memang hulur kat dia
untuk persiapan raya dia dan anak2 dia..

Sekarang bila auntie dah tak kerja dan sakit pula
dia pula menghulur pada auntie..
Ya Allah...bersyukur
kerana siratul rahim adik beradik yang erat
lagi perihatin...

Hari Raya..sejak arwah mak dan arwah abah
dah tak ada..adik dan kakak auntie selalu jer
spend di luar negeri..
Tahun ni dia orang pergi HongKong pada
Hari Raya ketiga anak beranak
tapi auntie memang tak pernah join mereka
sebab uncle masih ramai sedara mara di Melaka
sampai lah di Muar..
memang tak habis berjalan..

InshaAllah..kami berkumpul di rumah
adik auntie pada pagi raya selepas solat sunat Raya
makan2 dah tuh auntie bergerak ke Melaka
menuju Masjid Tanah dulu..
kat situ ramai mak2 sedara yg dah uzur dan tua
untuk di ziarahi..
memang hanya setahun sekali kami kerumah mereka
kemudian singgah pula rumah besan
untuk beraya bersama cucu pertama yang tersayang..

Emm...harap2 auntie sihat untuk perancangan ini..
InshaAllah...


20 comments:

  1. hubungan adik beradik memang indah kan aunty?

    ReplyDelete
  2. kak nani...
    betul kata sya...
    hubungan adik beradik memang indah.. tak boleh nak beritahu dengan perkataan...
    gaduh2 pun... akhirnya tetap adik beradik...

    ReplyDelete
  3. Ukhuwwah itu indah kalau disiram dan dibaja sebaiknya.

    ReplyDelete
  4. Salam. Saya doakan semoa ukhuwah kekeluargaan berpanjangan dan doa untuk menyambut hari lebaran bersama keluarga tercinta sebagaimana yang dirancang tercapai hendaknya.

    ReplyDelete
  5. syukur sebab hubungan auntie adik beradik elok ...



    moga Auntie sentiasa sihat

    ReplyDelete
  6. owhh sukee boyan cam tu...!

    ReplyDelete
  7. ye la kak.. terharu membacanya..
    kalu kuat silaturrahim, bukan sedara, bukan adik beradik buleh jadi lebih rapat dan lebih kukuh ikatannya tau..

    tu yg penting bersilaturrahim sesama insan..

    ReplyDelete
  8. salam kak Nani..

    macam mana dgn rasa bisa2 tu? dah ok ya...nampak ceria wajah kak Nani, Alhamdulillah..maaf lama tak singgah sini...saya doakan moga kak Nnai berjaya mencapai impian dan harapan untuk Syawal ini...

    ReplyDelete
  9. dah lama tak dengar word kememeh..heheh..same la kite kememeh

    ReplyDelete
  10. Amat penting hubungan adik bradik yg erat..sakit pening merekalah yg patut bantu..

    ReplyDelete
  11. Ibu dan Abah :

    Kata pepatah melayu...carik2 bulu ayam, cincang air tak putus..
    gitu lah hendak nya..

    ReplyDelete
  12. Dr Sam :

    Terima Kasih atas doa yang dipanjatkan utk keluarga saya..
    Amin

    ReplyDelete
  13. pB :

    Setakat ni..perhubungan kami baik walaupun kedudukan taraf dah tak sama..adik dan suaminya masih baik. Alhamdulillah

    ReplyDelete
  14. Wani :

    he he he suka yea boyan tuh...cantikkan? Tulah auntie terus nak naik..he he he

    ReplyDelete
  15. kak su bidadari :

    Betul, silaturahim tak semestinya hanya ada pertalian darah..ianya harus ada pada sesama saudara islam..

    ReplyDelete
  16. Queenie :

    Waalaikumusalam,
    Queenie...bisa2 akak masih ada, cuma akak ambil pain killer pada waktu sahur dan waktu berbuka..
    bayangkan pain killer hanya pertahan selama 4 jam lepas tuh kak nani kena tahan sakit sampai berbuka..
    Dlm bulan ramadhan ni, semalam yg paling teruk akak alami..menitis2 air mata sakit..namum sampai juga akak berpuasa hingga berbuka..
    Ya Allah pinjamkan lah kekuatan pada ku hingga penghujung ramadhan..dan dapat menemui Syawal..Amin
    Gitulah pengalaman semalam terlalu bisa dan masa menaip ni pun akak dah mula sakit2..

    ReplyDelete
  17. shuweet :

    he he he..kememeh tak pernah lekang dari diri auntie..
    memang semula jadi..

    ReplyDelete
  18. Bestnya Untie. Adik beradik mengenang budi namanya tu. Hubungan yang kekal sebegitu terasa manisnya, bila tiba time posa dan raya, kan?

    ReplyDelete
  19. Untung kak Nani ada adik beradik yang perihatin diantara satu sama lain, alhamdulillah.

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...