THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, August 15, 2011

: Lauk Pauk Beli :

Emm..semalam kan auntie suh uncle beli
lauk pauk utk bertiga saja
sebab anak2 buka luar

Yang di pesan suh beli dapat
Yang tak di pesan pun ada..
he he he tapi tak bazir sebab
Ayul sampai jer dari Melaka
kul 11 mlm dia tibai
makan nasi dan lauk pauk tu
kesian lapar ravelling bulan pose
duduk dalam bas

Makananan pesanan auntie semalam


Telur Itek + Belimbing


Pecal


Daging Salai + kentang


Kuih Muih

Ha kat bawah ni yang tak dipesan
gamak nya uncle teringin lah tuh


Rendang Limpa


Ikan sumbat


Pajeri Terung


Pecal dan Pajeri kurang menarik
Tak sama macam arwah mak buat..huhuhu
bolehlah setakat nak makan..
kalau buat sendiri tentu remeh persediannya
tak sanggup auntie..

Ingatkan dapatlah golek2 dan baring2
tak de makna nya..kena juga bangun..
sapa lagi nak hidang lauk pauk tuh?
sapa nak buat air?
sapa nak set meja?
Emm...tubuh badan yg tak sihat
nilah yg terpaksa...dan memaksa
siapkan meja untuk persedian berbuka puasa

Bila Uncle balik dari Param tuh,
dia letak apa yang dibelinya atas meja
auntie kedapur ambil mangkok2 dan pinggan
aleh lauk pauk tuh dan hidang
tutup dengan penudung/saji

Teringatlah pula..
belum gosok baju kerja anak (Ayol) utk seminggu
5 helai baju lengan panjang dan 2 pasang seluar
Uniform Noy 2 pasang baju, 2 scart, dan 2 seluar,
memang rutin setiap hari minggu

Kesiankan anak2..
maka auntie tolong gosokkan
uncle marah auntie buat..
Emm...entahlah menebal jiwa sayang anak2
auntie fikir mentara auntie ada
kalau dah tak de nanti
pandai2 lah mereka buat sendiri..

Tapi kan, auntie suka sangat gosok baju
lately ni..dulu2 masa muda pemalas
uncle yang siapkan semua untuk auntie

Kenapa agak nya auntie suka iron baju?
Ohhh....boleh berpeluh2
Itu jer lah masa boleh berpeluh
selain dari mengerjakan tanaman bunga2
kat luar rumah..

Badan auntie sejak sakit jarang berpeluh..
so auntie positifkan mind suka gosok baju..
huhuhu

Dah lah untuk entry ni..
Dah hampir waktu Zohor
nak mandi2..
nak wangi2

nak jumpa kekasih yang dicintai ALLAH SWT




20 comments:

  1. telur itik tu perghhhhhhhhhhhh...tak tahan, gulai daging salai pun sama....arrrr sedapnye hheheh

    ReplyDelete
  2. Salam..mmm sedaapnya.Harap MM sihat selalu.Toksahlah sibuk2 buat kerja sangat.Sekadar dapat beribadah banyak2 dan sihat menghiburkan hati mereka yang dikasihi pun cukuplah.Biar mereka yang sihat menggosok dan membasuh pinggan etc ok.
    Take Care..I doa ALLAH SWT sentiasa panjangkan umur kita sekeluarga dan kita sentiasa jangan lupakan DIA. Ameen.

    ReplyDelete
  3. Macam itulah kita jadi isteri dan ibu ni, kan? Keperluan suami dan anak2 tetap menjadi keutamaan.

    ReplyDelete
  4. mak saya pun hobi die suka gosok baju..tapi skrg die dah tak kuasa nak gosokkan baju saya sbb sakit kaki..hehe..kalo tak saya mesti selit2 kan je baju saya tuk die gosokkan :P ..jaga kesihatan tau auntie..take care :)

    ReplyDelete
  5. mak ai pon gitu jugak le. suka gagahkan jugak badan tu utk anak2..tp ai x suke iron baju. ai suruh Along yg ironkan. heh heh

    ReplyDelete
  6. aunty
    sya malassssss...gosok baju
    sanggup hantar dobi
    tp sekarang dayakan jugak tak tahan hantar dobi setiap minggu

    ReplyDelete
  7. kak nani...
    suka ayat yang akhir tu...
    nak berwangi-wangi ..
    nak jumpa Kekaseh iaitu ALLAH SWT...

    ReplyDelete
  8. auntie...sedapnya telur itik n daging salai tue...

    ReplyDelete
  9. auntyyyy...

    my feveret telur itik dengan daging salai. meleleh tengok entri makan2 aunty tau. esok nak cari telur itik la.

    ReplyDelete
  10. walaupun lauk beli tapi nampak macam sedap je kak, kesian akak terpaksa juga buat semua tu sebab sayangkan anak. saya pun selalu buat untu anak2, husband pun marah dia cakap saya ajar anak2 jadi manja dan malas habis apa nak buat naluri ibu tu terlalu kuat kan kak.

    lately saya selalu cramp ditangan, kalu buat karipap ke atau apa yang perlu menggunakan tangan secara berlebihan tangan saya mengeletar dan terus cramp sampai menjerit2 saya, itu baru berumur 47 tahun kalau umur baya akak esok2 saya pun takut, takut dah tak berdaya kak.

    ReplyDelete
  11. leezsa :

    Ohhh...suka makan masak lemak cili api yea..he he he

    ReplyDelete
  12. mamasita :

    W/salam, Emm...akak memang tak reti duduk diam, ader jer nak buat..kalau sihat lagi lah ligat..he he he

    ReplyDelete
  13. kakcik :

    Betul lah tu kakcik, bila lah kita akan berihat..he he he

    ReplyDelete
  14. shiela :

    Auntie sebenarnya pun sakit kaki tapi bila dah start gosok jadi lupa..tau2 jer habis menggosok..he he he

    ReplyDelete
  15. Ai :

    Amboi..dah boleh harap along tuh yea..gosok baju emak dan adik2..betuah badan..

    ReplyDelete
  16. sayang2ibu :

    Dobi hanya utk baju2 dry clean saja..yang biasa2 tuh buat sendiri..

    ReplyDelete
  17. Ibu dan Abah :

    he he he sememangnya akak mandi almost 5 kali sehari sebelum solat..dah tuh 2 botol mintak attar sebulan..
    Amat syahdu bila dpt 'berwaktu' bersamaNYA dgn keadaan bersih dan wangi..

    ReplyDelete
  18. Shidah :

    Memang sedap masakkan orang tuh..

    ReplyDelete
  19. Asiah :

    Memang sedapkan telur itek masak lemak..fuhhhh..
    Tak jemu2 nak makan lagi rasanya

    ReplyDelete
  20. Sharifah :

    Elok2 jaga kesihatan..masih muda lagi tuh..
    Elok lah refer doktor awal jgn dibiarkan melarat..please jgn lupa yea..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...