Followers

Thursday, June 9, 2011

Working Paper

Sesudah Solat Asar..
Terasa nak pergi visit kawan lama di Danao Kota
Auntie SMS pd kawan akan hasrat nak berjumpa
Dia balas dan suruh datang dengan uncle
lepas maghrib..
Auntie menjawap SMS utk confirm
kedatangan auntie pukul 8 mlm keatas nanti..

Sekali bila auntie tanya uncle dia kata ada meeting..

Hummm....auntie tanya Khairul..
dia setuju nak bawakkan auntie..
sebab dia kenal kawan auntie tuh..
wiiiiii... Alhamdulillah....
best dia mahu layan auntie

Ketiga2 Anak2 auntie kecuali khairul,
sejak dah besar
tak suka berjalan rumah orang,
dan rumah sedara mara
penyakit aper entah?
Mungkin ada sifat sombong? pemalu?
hanya Allah SWT yang mengetahui..

Dengan sifat macam tuh
memang pertalian persaudaraan
dengan saudara mara renggang..

Satelah auntie bersalaman dengan uncle
yang nak keluar gi meeting,
auntie dan khairul pun bergerak
ke Danao Kota..

Seronok jumpa kawan lama..
Umurnya (Hjh Salmah) dah 63 tahun
suami nya (Haji Din) dah 69 kalau tak silap

Auntie kenal mereka masa umur auntie early 30's
sama2 mengerjakan umrah..
banyak peristiwa dan pengalaman pahit manis
masa perjalanan umrah pada tahun 1995
auntie memang nak bercerita pasal umrah,
dan tour to Jordan + Israel.
Pengalaman yang tak kan berulang
citer2 tuh sepatutnya di ceritakan dalam
episodes2 yang terbiar auntie tuh..
tapi entah bila nak update..
belum ada gerak lagi kat situ..

Sampai di rumah kawan auntie tuh..
Porch dia penuh dengan barang2..
bekas2 plastic macam penjual minuman serbaneka
kat pasal malam tuh..
tapi auntie tak tanyalah..

Masuk jer rumah dia..
bersalaman dgn cucu2 nya pula..
bersembang2..dijamu kuih serimuka,
talam ubi, apam manis, kek kukus dan
tempeyek
Air kopi hitam dan air anggur..

Nani nak air jambu batu tak? tanya kawan auntie
Dah lah hjh dah banyak sangat dan penuh
meja ni..kata auntie

Bukan aper..nampak tak kat depan rumah tuh?

A'ah aper benda nya yang banyak sangat tuh?
Anak hjh si Azlan tuh meniaga jambu batu
dan air jambu batu..

Azlan? berniaga jambu batu?..tanya auntie
(macam tak percaya sebab dia anak tunggal
dan anak kesayangan hjh tak kan hjh bagi
dia berniaga mcm tuh)

A'ah bukan lah dia yang jaga..
Dia ada 7 outlet dan 7 pembantu2

tengah2 citer, anak dan pembantu2 nya datang
dengan lori dan van..
mereka membasuh bekas2 balang, dan
menyusun bekas2 air..

Nani si Azlan dengan berniaga jambu batu
macam tuh, percaya tak dia boleh beli dlm masa
setahun lori dan van cash..
Dia berniaga jambu nih, memang amat menguntungkan
selama 3 tahun dia dah dpt bukak kedai dobi
bermodal RM 120k, duit sendiri bukan pinjaman
dan bukak kedai peralatan dan pakaian bermotorsikal
besar..bermodal RM30K

Huishhh..dahsyat nya..

Memang dahsyat nani, satu outlet bermodal RM 100
sehari tapi mashyuk paling koman RM300
kadang2 sampai RM500 pun ada..

Hah..cuba kira income dia sehari x 7 outlet..
boleh tahan...dengan hanyaa berpakaian
Tshirt and jeans sajer..
tak yah pakai Tie and Coat..utk dpt income
macam tuh..he he he

Kalau macam tuh memang senang lah dia..
kata auntie

Memang dia senang duit..
tapi nani Allah juga bagi Azlan kaya anak..
Umur baru 35 tahun anak dah 6 orang...
Isteri tak kerja, bela anak..
Alhamdulillah.... gembira tengok dia
gigih berniaga, utk menyara anak isteri dia...
bersemangat kawan auntie menceritakan
kisah anak tunggal nya itu..

Ketika pulang dari rumah hjh
auntie bertanya khairul..

Kau sanggup berniaga macam tuh?

Mama jangan lah tanya macam tuh.,
Khairul boleh sajer buat aper2..
Khairul jenis tak kisah, cari rezeki tepi jalan,
cari rezeki dlm kapal dilaut, cari rezeki di restaurant
semua Khairul dah buat..

tapi mama
rezeki mewah dan berjaya di tahap
macam tuh adalah
memberian Allah kepada individu yang
di sayangi NYA..

Betullah...
Lain orang, lain nasib nya..

Mama..kata khairul
Khairul teringin nak berniaga bukak futsal..

Jgn cakap jer..cari working paper..
mama go through the paper..
Lepas tuh baru boleh bincang..

Tengok tuh, ada juga impian dia ruper nya..

He he he
Sesiapa boleh bantu Khairul?


11 comments:

  1. tumpang bangga ngan khairul...
    mmg betul kata dia tu Kak Nani...
    tak semua org berniaga boleh jadi sesenang itu macam Azlan...
    ramai jugak berniaga berpuluh-puluh tahun tapi...cukup-cukup makan jer.....

    zaman sekarang yang meniaga cepat senang dan cepat kaya bak kata orang boleh jadi jutawan sekelip mata ialah kalau seseorang itu ada kabel besar...heh heh heh... percaya ker? saya percaya...

    ReplyDelete
  2. saiye suka bila aunty cerita2 pasal ayol..nampak cam ayol nie caring dan penyayang orangnya pada keluarga..

    ye laa anak sulung kan aunty..saiye brdoa anak sulung saiye nanti dengar kata cam ayol gak..saiye hrp cita2 ayol tercapai satu ari nanti..

    ReplyDelete
  3. pergggghhhhhh...dasyat tol azlan tu leh buka kedai dobi ngan kedai alat2 motosikal....rezeki melimpah ruah tol....hehehe...sape sangka kan auntie, jual jambu je...

    ReplyDelete
  4. bukan senang nak berniaga

    tapi


    boleh senang dengan berniaga

    ReplyDelete
  5. untie nani,

    kawan rapat saya pun meniaga macam tu,ada buka 4 tpt, alhamdulillah mmg kalo hari panas mmg income ok mmg leh cecah RM300, tapi malangnya sejak April 2011 ni kene buatan orang, habis semuanya, now kene berubat, mula semula dari bawah, kesian dia mengeluh kenapa bisnes dikacau orang.. saya turut simpati tapi risiko berbisnes macam tu la kan...

    ReplyDelete
  6. kak nani bisnes ni ada pasang surutnya, kalau ayol berminat berniaga akak galak kan aje tapi berniaga ni seperti berjudi sbb macam macam dugaan akan datang.

    kalau dulu suami saya masih di kementerian kewangan memang saya boleh tolong tapi sekarang suami juga berniaga (event management).

    ReplyDelete
  7. Quenie : kabel besar senang jadi kaya? emmm..setakat ni memang berlaku lah..itupun sebab izin Allah SWT utk rezeki dia

    ReplyDelete
  8. doll : Khairul memang penyayang, caring and close to family sendiri dan keluarga jauh..memang dia anak yg penuh adab. Alhamdulillah..

    InshaAllah..anak doll akan menjadi anak yang soleh/solehah..

    ReplyDelete
  9. shuweet : memang betul rezeki Azlan tuh melimpah ruah, boleh bawa the whole family dan mak bapak gi jalan2 ke luar negara..hebat dia..Alhamdulillah

    ReplyDelete
  10. pB : betul apa yang pB kata..

    ReplyDelete
  11. linda : kesian kan kawan linda tuh..tak per minta doa pada Allah SWT untuk memulakan pencarian rezeki..InshaAllah Allah maha pengasih lagi maha penyayang..

    Azlan juga pernah buka gerai makan, dua bulan kedai dia orang beratur nak beli dan makan disitu tapi terpaksa tutup sebab hari2 kedai dia bau telur tembelang,,berbiji2 orang baling..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...