Followers

Tuesday, June 7, 2011

Meniti Hari

Hari ni..tiba2 rasa rimas dgn pokok2 bunga..
Rasa nak cabut dan telangkup pasu2 yang ada..
sebab nya dah tak larat nak bongkok2, tonjet2
utk trim daun2 kering..

Anak2 rumah ni, semua tak minat pokok bunga
Mereka hanya minat tengok sajer..
cuma pandai kata : cantik garden mama..
Auntie bergarden sebab minat dari muda..

Uncle hanya tahu menyiram pagi dan petang
itu pun ikut mood dia..
kalau auntie tak siram..tak de saper nak siram..
keringlah pokok2 tu..
Pokok2 yang ada memerlukan kasih sayang juga
perlu di baja dua minggu sekali..
Empat peket baja sebulan.

Beratus duit auntie habis beli pokok bunga..
Pokok Kesidang Rm 65 di tanam dlm pasu besar
malam2 wangi, bau daun pandan..
Jiran2 bila datang, kata garden auntie wangi..
so mereka pun beli juga Pokok Kesidang
utk rumah mereka..he he he

Pokok bunga melur auntie gitu juga
mengeluarkan haruman yang sangat wangi..
Tinggi sampai 10 kaki, sama tinggi dengan
pokok bunga kertas depan rumah auntie..
Memang malam2 rumah auntie berbau wangi
bila kesemua pokok2 tuh berbunga..

Adakah..bau harum sedemikian menjemput sesuatu?
Ishhhh....tak mau fikirkan..takuittt..

Setakat hari ni, auntie masih lagi trim2..
bila nak cabut dan telangkup pasu entah lah..
Pastikan dengan anak2 dulu..
kalau ada yang nak take over..
tak payah cabut..kalau tak de memang
tamat lah riwayat pokok2 tuh..

Itu pun auntie dah bagi jiran 10 pasu
pokok palm..suka dia sebab pokok dah besar

Bila telangkup pasu2 tuh..
aper yang berlaku pada cacing2, siput babi,
belalang, semut2, kupu2 dan unggas yg senantiasa
di pokok2 auntie?

Mereka menumpang teduh dan mendapat rezeki
dari pokok2 tuh..
Adakah itu amal zariah? InshaAllah...

Jiran sebelah auntie dulu pun minat bela
pokok bunga..sampai membuak2 luar kawasan
rumah...di luar gate..
tapi bila dah meninggal dunia..
pokok2 nya..terbiar..
sekarang hanya bela lalang dlm pasu
pokok2 asal mati..
Anak2 nya ramai tapi satu pun tak minat
Ishhh...sedih pula tengok
Auntie pun mungkin akan menerima
nasib yang sama..

Pokok2 kesayangan akan terbiar
jika anak2 tak de yang take over..

Bila dah berumur, senang cakap dah tua..
minat terhadap segala2 nya menurun

Dah tak kuasa..
Hanya meniti hari utk pulang

26 comments:

  1. tunggu dapat menantu la. dia rajin. terlebih rajin sampai nanti mama rimas pulak. heheheh. dia dtg hari tu pun sibuk dok perhati garden mama.

    ReplyDelete
  2. salam Auntie..
    saya pun dulu suka tanam pokok bunga.tp skrang bokok bunga yg tggl cuma bunga ros kampung dan bunga melur je..saya dah tukar kepada pokok cili,bayam dan kangkung..boleh makan :-)

    ReplyDelete
  3. My Sweetie Untie ...
    Jgn gitu sian pokok2 tu n lg sian bila nanti pokok2 tu dah xder untie pasti rasa kosong ...

    ReplyDelete
  4. dulu masa anak kecik2 suka gak tanam bunga sbb sentiasa duk rumah. la ni selalu kesana sini dah tak leh tanam bunga lagi...

    ReplyDelete
  5. Waa kak Nani...peej dah bagi harapan tu heh3...mudah2an sidia boleh amik alih garden kak Nani tu...sayang kalau terpaksa ditelangkupkan selepas dibela bertahun-tahun kan?

    Kak Nani apakhabar? Jaga diri selalu ya...

    peej...jaga mama tau!

    ReplyDelete
  6. Peej : Aduh...menantu? Ishhh..tak nak lah segan mama..

    ReplyDelete
  7. HappyIrfa :

    Wsalam, memang elok kalau tanam sayuran, kalau auntie ada tanah luas memang itu pilihan utama.

    ReplyDelete
  8. mast : he he he pokok pun ada perasaan kosong

    ReplyDelete
  9. hani : memang kalau hobi menanam payah utk kesana sini..memang kena siram 2x sehari..

    ReplyDelete
  10. Queenie : Aduh! menantu pula yang kita kenen jaga pokok..segan auntie nak suruh2 dan arah2..

    ReplyDelete
  11. auntie...jual borong kat saya ja...tapi rumah kita jauh...huhuhu..
    saya pun sama nasibla dgn auntie...suami & anak2 semua tak minat bab2 pokok ni.saya ja suka.pokok2 banyak yg kong sb tak sempat nak jaga...harap anak tolong siram...mmm...boleh suruh ja lah..

    ReplyDelete
  12. Salam sis!

    Teman memang minat benor dgn suma tanaman. Seronok tgk dia subur membesor & mengeluarkan hasil.
    Mak Mertua selalu puji suburnye orkid kat depan rumah ni. Sepanjang thn berbunga lebat.
    Malangnye.....my queen yg dpt nama! Anak2 ketawa bagai nak gile !!

    ReplyDelete
  13. Huh pokok bunga melur baunya wangi bila dia di hinggapi.....takut nak cerita kak. Tak pa ler. Depa tak kacau sudah

    ReplyDelete
  14. Sayang pokok2 tu dah banyak berhabis,buat perlahan2 kalau ada orang yang boleh tolong bagi upah sikit.

    ReplyDelete
  15. betul kata peeja kak nani nanti kalau dot dot dia duduk situ tentu pokok pokok tu dia akan kemaskan balik, dia kan rajin orang nya. apasal pulak nak malu buat macam biasa je kak.

    ReplyDelete
  16. Entri ni sendu semacam. Tapi itulah kehidupan, kan? Yang pergi belum tentu akan berganti.

    Insaf...insaf.

    ReplyDelete
  17. Aunty, mak saya pun rajin gak dengan pokok2 bunga ni.. n yes, ayah saya sekadar tolong siram ...waktu pagi n petang..;)

    ReplyDelete
  18. ieda : he he he borong? tapi rumah jauh cam maner...memang hanya yg tertentu sajer yg betul minat pokok2..

    ReplyDelete
  19. matajin : Wslam bro, ha ha ha akak pun gelak bila Queen yang dpt nama..
    Orkid..akak tak pandai bela, bila mahal2 tapi kesemuanya mati..hu hu hu

    ReplyDelete
  20. Ariff : Ala..takuit akak walaupun Ariff tak citer..makna nya memang tempat dia berkumpul ker?

    ReplyDelete
  21. Zaitun : Tulah, memang banyak duit habis kat bunga dan pasu tapi bila dah tak sihat..dah jadi tak kuasa..
    hu hu hu

    ReplyDelete
  22. Sharifah : Kita tengok jer nanti betul ker si dot dot tuh rajin.. tanpa di suruh... he he he

    ReplyDelete
  23. azieazah : Gitulah kehidupan bila kita hidup orang tak appreciate bila dah mati baru lah kerinduan..
    hummm...

    ReplyDelete
  24. Ma pun dalam usia2 begini, selalu ingat '...kalau kita tak ada, siapalah yang nak buat itu.. buat ini..' Tapi selagi ada hayat, jangan biarkan sunyi datang menyapa...

    ReplyDelete
  25. Kamariah : Jgn di fikir bila kita dah tak de..he he he
    dunia masih berputar, siang dan malam masih memengang amanah..rezeki tetap di beri Allah..


    Khairul : Yes, nak bicara aper??

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...