Followers

Tuesday, June 14, 2011

Ambil Darah

Temu janji dgn Hospital utk
ambil darah..darah berpuasa
emm...tak leh makan selepas pukul
sepuluh malam tadi sampailah pagi ni

Auntie pergi pukul 10:30 pagi tadi
selepas masak nasi dan assam pedas
ikan duri

Uncle pimpin dr carpark
sampai lift, sampai lah ker bilik ambil darah

Kata nurse..Puan takut ker?
Jangan takut yea puan..
tak sakit..tarik nafas, hembus..
relax, tak sakit..

Ini bukan kali yang pertama
dah berkali2 auntie buat
dari tahun 2000 lagi..
setiap 3 bulan check darah..
dah lali pun..

Agak nya dia sangka auntie takut
sebab muka auntie kusut
auntie sebenarnya sakit gusi..
he he he
semalam pergi jumpa doktor gigi
check2, bengkak gusi dan ada gigi berlubang
doktor bekalkan antibiotik dan pain killer
utk 5 hari, hari sabtu baru jumpa dia balik..

Auntie suruh uncle set pukul 10 pagi utk cabut gigi..
tapi dalam kad appt pukul 3 petang..
kenapa pukul tiga petang? tanya auntie

Ohhh...nanti kan ada kenduri kawin
kat hujung rumah kita..hari sabtu tuh..
mama boleh lah makan dulu
dah kenyang baru lah cabut gigi..
he he he kesian uncle dia kan berpuasa
tapi dia ingatkan auntie ada kenduri pd hari tuh..
Thank you dear..

Berbalik citer ambil darah tadi..
Yang auntie perasan lah
Kalau yg ambil darah auntie tuh muda
perit dan lebam sesudah ambil darah
lebam sampai seminggu..
kadang2 sampai dua lengan2 auntie di tebuk lubang
tapi tak jumpa urat..Ishhh..sakit ohhhh..
tapi kalau yg berumur..
pegang2, tekan2 sikit, tebuk laju jer
darah di tarik..
langsung tak rasa aper2 dan tak lebam
sesudah tuh..

Itu lah..yg berpengalaman lama dan baru..
he he he

Uncle tanya mama nak makan kat maner?
selalu nya kami akan makan di luar
kalau ke hospital

Kerana uncle berpuasa, tak sampai hati
pulak auntie nak makan sorang2..

Its okay..mama makan lah,
papa temankan..

Tak per, nani dah masak kat rumah
makan kat rumah jer lah..

Sampai selekoh kat rumah,
auntie kata sayur mayur dah habis dlm peti sejuk

so konar ler ke Giant..
capai ni, capai tuh,
line up kat counter..
8 beg plastik..
RM 174 ++
Auntie keluar credit card..
sign..he he he
Tak cukup cash dlm purse..

Balik rumah..gelojoh makan nasi dgn assam pedas
lapar sangat2..
2 senduk nasi jer..

Simpan barang2 yang di beli dlm peti sejuk
rehat, solat zohor, baring golek2..

Adios..citer habis
besok pulak..

kalau rajin scan gambar2 lama
untuk episodes, kalau tak
nasibbbbbb lah..
he he he

20 comments:

  1. sedapnya asam pedas ikan duri...



    .

    ReplyDelete
  2. walau dalam keadaan apa pun kalau dia ada di sisi, segalanya terasa mampu di hadapi..Kasih syg sejati lebih berseri di waktu2 begini kan kak?

    ReplyDelete
  3. ckp pasal ambik drh kan auntie..masa pregnant dlu penah kena mcm ni. emm mcm betul je kalo nurse yg senior sket.. sng je diorang ambik drh ni.. kalo yg junior sket ni.. bape kali cucuk, tarik.. cucuk tmpat lain plak. 2-3-4 kali ulang. mmg bengkak lepas tu.

    ReplyDelete
  4. kak nani...
    saya setuju kata-kata cikgu han tu...
    bila berdua menempuh 'onak dan duri' memang terasa ringannya....
    Semuga kasih sayang itu berkekalan hingga ke akhir hayat.. Amin...

    ReplyDelete
  5. Salam akak
    Saya pun setiap 3 bulan buat full checkup. Biarlah kita tahu resultnya supaya kita bersedia. Semoag akak sihat ya

    ReplyDelete
  6. Assalamu'alaikum Pn Nani...

    semalam saya ke Tesco. Ambil barang tak sampai setengah troli. Rasanya barang asas sahaja. Tahu2 kena bayar RM210.00!

    ReplyDelete
  7. Auntie.. Mana auntie dpt stok ikan duri.. Kawan saya mengidam nak makan telur ikan duri.. Dah lama cari.. Kesian dia..

    ReplyDelete
  8. alangkah beruntungnya kak Nani...

    ReplyDelete
  9. hi auntie.. masih sakit gusi ke?? hope auntie nanti sembuh ye...

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah, ada sidia buat penguat semangat. Semoga tabah menghadapi ujianNya...

    ReplyDelete
  11. ha'ah aunty, lama aunty tak sambung citer lama aunty tu..

    ReplyDelete
  12. tasek M :

    Memang best asam pedas ikan duri..


    hani :

    Betul sangat2, memang dia lah penawar jantung hati akak..

    ReplyDelete
  13. vagg :

    Auntie pernah 5 orang tebuk lengan auntie kat hospital swasta tau,hancur dan lebam tapi akhirnya panggil matron utk tebuk, percaya sekali jer berjaya.

    Ibu dan Ahah :

    Terima Kasih utk doa itu.

    ReplyDelete
  14. Ariff :

    Wsalam, tulah..memang elok kita tahu keadaan kesihatan kita supaya boleh lah kita kontrol makan..he he he


    kakcik :

    Wsalam, betuikan kakcik, memang kus semangat barang2 amatlah mahal, ermm..saya pun dah mula risau, maklumlah akak dan suami dah pencen, nak berjimat macam maner lagi memang barang2 keperluan..

    ReplyDelete
  15. Mummy Aryuee:

    Ohhh...auntie beli ikan duri kat pasar malam di Taman Melawati, KL tiap2 hari Selasa, Khamis atau Sabtu.
    Memang banyak ikan duri dia, besar2 dan selalunya memang ada telur ikan.
    Telur ikan duri...sedapppppp sangat.

    ReplyDelete
  16. Quenie :

    Syukur, Alhamdulillah


    fadz :

    Dah tak sakit lagi, sebab on antibiotik dan pain killer..he hehe


    Kamariah :

    Alhamdulillah, 'sidia' lah yang memberi semangat utk auntie berjuang..


    marinahunny :

    Tulah citer2 episodes terbengkalai..he he he

    ReplyDelete
  17. Salam.
    Masa belajar dulu selalulah juga derma darah. Bila dah kerja, macam malas pula. Tak ada yang bagi motivasi agaknya.

    Selama beri darah tak pernah pula rasanya lengan sampai bengkak dan sakit. Tak ingat juga sama ada yang buat tu nurse yang muda atau yang senior. Apa pun pengalaman amat penting bagi mengelakkan perkara tak diingini dari berlaku...

    TQ

    ReplyDelete
  18. owh terliur lagi dengar asam pedas..oh asam pedas...nyum nyummmm...tak kiraaa..psni nak masak asam pedas gak..kepala ikan..sedap tu..ikan parang pun sedap kan..tapi tu la...ikan kite sorang je makan..hubby makan kuah je la..hehe

    ReplyDelete
  19. auntie...thanks for info..dh siap inform kwn dah...hehe

    ReplyDelete
  20. amboii sedapnya asam pedas i kan duri, lama tak masak sbb anak anak tak berapa suka ikan duri. Saya pun sakit gigi, pagi semalam keklinik gigi dan cabut sbb dah goyang sangat. Lepas tu bincang dgn doktor nak tanam gigi sbb malas nak pakai gigi palsu tapi jawapan doktor gusi saya tak sesuai untuk tanam gigi terus monyok sampai malam.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...