THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Friday, June 24, 2011

Acupuntur

Pukul 4 pagi tadi, buatkan uncle mee bandung
utk sahur nya.
auntie pun tumpang makan sekali, walaupun
tak berniat utk berpuasa.

selesai sahur, tengok tv sementara tunggu
subuh.

selesai subuh, gosok baju dan tudung bersiap
untuk pergi ke hospital
nak buat acupuntur

walaupun dah biasa buat, hati berdebar2
bila memikirkan jarum2 yg akan
terpacak sana sini

16 jarum selama 45 minit
dari kepala, di pipi, di bahu dilengan dan ditangan
doktor buat tangan kanan dulu
minggu depan baru tangan kiri
tak sakit lansung, sempat terlelap
he he he
bila power supply karan dilepaskan
terasa dah denyutan masuk melalui
jarum2 tuh..
lebih sedap dari mengurut
best sangat2..

sekarang ni lengan auntie rasa lengoh2 sikit..
tapi ringan..kejang urat dah hilang
entahlah..takut bila buat kerja2 rumah
berbalik pulak kejang tuh..
harap2 tidak lah..

ada pesakit yang numb sebelah muka
setelah cabut gigi..
kesian penuh juga jarum di pipi nya

ada juga pesakit stroke..
tunggu giliran..
ramai ruper nya yg ambil treatment
acupuntur..

Tak sabar rasanya nak buat
sekali lagi pada minggu depan..

Alhamdulillah..
Allah temukan auntie dengan
kaedah acupuntur pulak..

Bila memikirkan sakit auntie
yang telah berbagai kaedah auntie
ikhtiarkan..

Perubatan moden
physiotherapy
mengurut cara melayu dan cina
perubatan alternatif
berdukun
dan sekarang acupunture

memang banyaklah perubahan
dari terlantar di atas katil
dapat bangun
dari berkerusi roda
dapat berjalan

Pendengaran tak de perubahan

Sekarang ni tertumpu utk hilangkan
bisa2 badan..yakni saraf2

dah jauh auntie redah..
hanya berserah pada Allah SWT



17 comments:

  1. Alhamdulillah. Ada perubahan yang positif. Tidak mengapa juga hilang pendengaran kerana Puan masih diberi peluang untuk berkomunikasi dengan cara yang lain. Setidak2nya, telinga Puan tidak mendengar sebarang umpatan. :)

    ReplyDelete
  2. salam jumaat...semoga auntie akan bertambah2 sihat...aminnn

    ReplyDelete
  3. SALAM,
    MINAT NAK CUBA ! DI HOSPITAL MANA? BAYARANNYA MACAM MANA?

    ReplyDelete
  4. Aunty MM,
    Dulu2 kat negara jauh tu, Mama kita selalu gak pergi akupunktur ni. Aunty buat kat mana? Mama kita nak buat juga. Or else kena spend dekat RM20K nak bedah bahu tu. purrr....meow!

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum kak,

    InsyaAllah berkat usaha pasti akan sembuh juga, bukankah sakit itu lawannya baik.

    ReplyDelete
  6. aunty
    semoga cepat sembuh
    niat puasa dah ada hanya Allah yang menilainya.

    ReplyDelete
  7. salam kak, kat pusat acupunture mana? dari dulu saya nak cuba tapi takut sakit.

    saya selalu rasa lenguh2 ditangan kiri kadang2 tangan saya menggigil sbb mungkin dah terlalu penat buat kerja rumah. maklumlah saya tak ada orang gaji kemas rumah, memasak, membasuh dan semua kerja rumah saya buat sendiri semenjak saya berhenti kerja pada tahun 1991. saya nak cuba cara ni pulak.

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah...mudah2an Kak Nani temui penawar yg dicari akhirnya...
    duit boleh dicari kan kak, tp kesihatan yg baik tak dpt dibeli... tp siapalah kita nak menahan ujianNya...

    acupuntur tu katner kak?

    ReplyDelete
  9. Sebenarnya, elemen yang paling mujarab sebagai penerus hidup masih lagi kekuatan jiwa, sabar dan doa!

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah..suya seronok baca perkembangan auntie.nak2 kalau auntie ceria macam ni.. buat elok2 yer auntie.. take care

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah kak...semoga kesihatan kak Marina bertambah baik... Kadang2 ada penawarnya diluar sana cuma kita saja yang terpaksa berusaha mencari yang serasi...

    ReplyDelete
  12. Sedih baca... Insya Allah,mudah2an semakin sihat..Ini mungkin sebahagian dari ujianNya.. kuatkan iman yeee..

    ReplyDelete
  13. kakcik : Saya memang tidak suka dgr umpatan w/pun masa saya ada pendengaran. Alhamdulillah, rawatan ni sangat positif.

    ReplyDelete
  14. shuweet : Wsalam, TQ

    Dato : Hospital Pakar Tentera Tuanku Mizan di Setapak Kuala Lumpur. Tentang bayaran saya tak pasti sebab saya tidak dikenakan bayaran. (ex gomen)

    Cat : InshaAllah, next week auntie akan bertanyakan pd doktor tuh more details on pesakit luar selain dari tentera/ex tentera, boleh tak buat rawatan kat situ. Sabar yea..

    ReplyDelete
  15. Lipislady :

    Waalaikumusalam, Tulah..memang benar, cuma kita perlu ikhtiar sampai ketemu dgn yang serasi.

    ReplyDelete
  16. sayangsayangibu : TQ, Moga2 auntie diberkati NYA..Amin

    Sharifah : Waalaikumsalam, Nanti2 akak bagi tahu further detail bila bertanya dengan doktor minggu depan

    ReplyDelete
  17. Queenie : Mudah2an serasi dgn rawatan ni..InshaAllah..

    IM : Betul tuh, tapi jgn lupa ikhtiar


    me suya : Terima Kasih sbb suya selalu mendoakan auntie sihat.


    aNle : Benar, lambat atau cepat bila tidak jemu berikhtiar

    Kamariah : Terima Kasih atas peringatan..

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...