Followers

Tuesday, June 21, 2011

3 Surat Dari Doktor


N3 nih dah ada dalam draft, so auntie
just sambung jer..

*******************************************

Hari Khamis 16/6/11 yang lalu
hari yg amat memenatkan..

Inject Insulin
Biskut Cream Cracker 4 keping, cicah nescafe
Itu saja sarapan pagi..

Gosok baju + seluar + tudung
Berpeluh2..
Mandi..
Bersiap diri dan muka tapi tak pakai foundation
hanya celak dan lipstick..
biar kulit dan liang bulu roma rehat
rasa malas nak bersiap muka sebenar nya

Bekal sebotol air mineral dan kitab satu
masuk dalam handbag

Pukul 10:30 pagi
Off to Hospital utk jumpa Doktor Pakar
tiga bulan sekali schedule nya
banyak nak citer pada doktor

Timbang berat badan turun 2 kilo
emm...sekarang 68 kg
dlm hati lambat nya nak dpt 63 kg
berat badan semasa masih kerja 4 tahun yg lalu
baju banyak dah sendat bila naik badan..
sayang baju2 tuh, tergantung2 tak boleh pakai..

BP bagus kata nurse..

Nombor giliran lagi 12 orang..
tapi ada tiga doktor bertugas
berpandukan nombor yang tertera
di dinding..
kira mathematic nya kena tunggu
lebih kurang 1 jam setengah

Buka handbag, keluarkan kitab
bacalah sementara menunggu..
sebab pernah terjadi, tak tahu nak
buat aper, majalah lapuk dan
surat kabar, hanya satu dua,
orang baca berjam2..
so ngangga jer?

Bahu auntie di cuit orang sebelah..
beruniform lengkap, berpangkat Kolonel,
perempuan
muka macam fimiliar tapi tak kenal
mulut nya kumat kamit..
menanya sesuatu..cuba lips reading
tapi tak faham..
toleh kat uncle ..minta bantuan
he he he

Uncle pun explained kat perempuan tadi ..

My wife had a mild stroke
3 years ago, she lost her hearing..

so uncle ngan dia berbual
mata auntie continue reading

Uncle pulak cuit bahu auntie..
Pn bertanya : Bagus ker buku tuh..

Ohhh...
Alhamdulillah bagus buku ni,
ni kali kedua membacanya..kata auntie

Mama..Puan ni dah visit Pn Sri Rozie
kat Paris bulan sudah..kata uncle
(wife of exPAT ,
sekarang mereka jadi Ambassador kat Paris)

hu hu hu, best nya..
saya masih lagi belum boleh kesana
dengan kesihatan macam ni..
walaupun saya ada tiket penerbangan..
yang dah terkumpul 4 tiket kesemuanya...
anak saya kerja cabin crew, dpt tiket free
kata auntie

Last 2 weeks Pn Sri email saya..
bertanya bila nak datang?
Entahlah bila lah agaknya saya
dapat kesana..hanya berdoa
moga kesihatan stable utk berjalan2 keluar negara...
InshaAllah..

Nombor giliran auntie dah berbunyi2 di dinding..
kami minta diri dan masuk ker bilik doktor

Kata doktor bertugas,
Berat badan turun, BP bagus..
Cholestrol naik, gula naik..
saya tambah ubat..kata doktor..

Ada apa2 nak lapor tentang kesihatan? kata doktor

Doktor..
Saya dulu2 pernah dirawat oleh doktor pakar orthopedic
di Ampang Puteri sebab sakit tengkok
Tulang2 tengkok saya dah haus...
tulang2 yg haus tuh, menekan saraf tengkok, jadinya
tengkok berdenyut dari bahu hingga lah lengan sakit
dah dua kali saya masuk wad emergency kat sini,
doktor bagi jap, sekejap jer rasa lega dah tuh
sakit balik..

Kerana tak tahan sangat,
dari tengkok bawak ke bahu,
dari bahu bawak ke pergelangan tangan
berdenyut2..
dah tak boleh pakai baju sendiri
nak angkat tangan utk sidai kain
pun terkial2..
malam2 berdenyut2..

saya pergi ke Ampang Putri semula
last month, buat Prolotheraphy sebab procedure kat
sini susah sangat nak jumpa doktor pakar..
kata auntie pada doktor tuh..

Boleh..nanti saya buat surat utk Orthopedic
tapi puan nak tak cuba Acupunture
kat sini ada klinik nya..

Boleh jugalah..utk cuba2 treatment Acupunture
mana lah tahu kalau serasi..kata auntie

So auntie dpt 3 surat
satu utk jumpa Acupunture
dua lagi Orthopedic dan surat utk buat xray

Tengok jam dah pukul 1 : 10 tengahhari
mesti yg bertugas dikaunter2 pergi lunch

S0 auntie request uncle utk lunch
di kantin hospital tuh saja
(Uncle berpuasa)

Ambil nasi, auntie keliling tempat lauk,
boleh percaya..semua ayam
ayam kari, ayam korma, ayam masak lemak,
ayam masak merah, ayam masak kicap
ikan hanya sambal ikan sardin.
Sayur tak de langsung..
Auntie ambil ayam kari, sambal belacan,
acar nenas dan sedikit sambal belacan

air teh o ice limau
Harga RM5 ringgit sajer

Kesedapan kat tekak langsung tak de
hanya syarat utk memenuhi dan
mengenyangkan perut sajer

Alhamdulillah...bersyukur, itu lah rezeki
lunch auntie pada hari itu..

Habis jer makan, auntie dan uncle
ke klinik Acupunture dulu..

Doktor tuh amat ramah,
terangkan auntie cara treatmentnya
tunjukkan jarum nyer..
Doktor tanya auntie pernah ker buat
Acupunture ?

Memang pernah..
jawab auntie

Untuk treatment aper?
he he he
malu lah doktor..
saya dan kawan2 office buat beauty treatment
ada yang nak besarkan buah dada, ada yang
nak kecik kan peha dan lengan,
ada yang nak kecik kan perut.
Yang nak kecikkan perut,
sayalah..
memang berkesan doktor..

Auntie tersenyum malu
Doktor pun tersenyum juga..

Okay kalau dah biasa
senang lah saya..
sebab kebanyakkan orang takut jarum..kata doktor tuh

Set appointment buat treatment Acupunture,
hari jumaat ni 24/6/11 pukul 9 pagi

Emm.. klinik Orthopedic pula hujung bulan
appointment nya.

Tengok jam dah pukul 3:10 ptg

Papa balik terus, zohor kita dah lewat
kata auntie

Terus menuju ker rumah,
sempat solat..Alhamdulillah..

Sambung kedapur masak utk uncle berbuka
masak aper ek ari tuh..?
Dah lupa pulak auntie..
Kat fb ade kot, sebab rajin anak2 cyber
auntie menanyakan lauk aper auntie masak..
he he he

Citer last week kan, dah buntu nak ingat balik
Ishhh...lately ingatan susah nak flash back..
Nak gi JJ lah, kena beli ni,
dah lama tak makan kismis
kena start balik lah..



Semoga ingatan ku bersih dan kuat
untuk mengerjakan amanah mu..
Peliharalah aku
Ya Allah
Amin


20 comments:

  1. As salam auntie. Kakchik doakan semoga auntie sentiasa sehat dan mendapat apa yg dihajati. Amin.

    ReplyDelete
  2. hi auntie.. how r u?.. hope auntie n uncle sihat ye...

    ReplyDelete
  3. semoga auntie bertambah sihat....banyak2 kan rehat ye auntie ku sayang

    ReplyDelete
  4. Salam
    Semoga akak terus sihat dan sekaligus dapat menjalankan amanah yang di fardhukan. Amin Ya Allah

    ReplyDelete
  5. Salam..salam kenal..semoga akak terus sihat dan bahagia sentiasa...aminn..

    ReplyDelete
  6. Ai punye turn, esok. dating2 dgn pakar. hehehe...auntie best la ada org teman. ai selalu g sorang2 je. ramai yg ingat ai temankan ayah/mak. walhal, sendiri yg sakit =) (ramai pesakit yg dah berusia)

    ReplyDelete
  7. Assalamu'alaikum Pn Nani...

    semoga kesihatan Puan tetap bertambah baik dari hari ke hari. InsyaAllah.

    ReplyDelete
  8. Aminn...untuk doamu Kak Nani..

    masa saya umur 16-20 thn (4 thn) saya alami sakit agak teruk jugak... mcm2 usaha utk berubat...termasuklah acupuncture...kata arwah ayah, kalau pandang mmg ngeri...penuh satu kepala sampai ke tengkuk dgn jarum... tp peliknya saya tak rasa apa-apa pun...sayangnya usaha tu tak beri kesan untuk saya...sebab saya sakit misteri...

    kenangan lama...heh3.

    ReplyDelete
  9. salam..
    moga auntie terus diberi kesihatan & ingatan yg baik & dapat terus menulis di sini...love reading it.

    ReplyDelete
  10. part menekan saraf tengkuk tu, sebiji macam sakit ayah.ayah saya operate awal tahun lepas, tu pun setelah tgn dah tak boleh angkat langsung.kebas2, angkat barang pun terlepas2.tp skrg dlm recovery process, alhamdulillah.. hope aunty pun sehat sentiasa :)

    ReplyDelete
  11. ...sis ,i nak suggest you go for acupunctur..
    try contact Che Wan..0163578035
    0123223758
    03 80110878
    address 59 jln usj 14/1f uep subang jaya...
    cubalah....

    ReplyDelete
  12. apa kabar anty? dah lama dok jd SR je tak tinggai komen..harap2 anty sehat laju2 and bley g Paris nnt..hhehehe

    ReplyDelete
  13. Saya sakit tumit,ada org cadangkan acupuntr tapi saya takut jarum...sakit ke tidak ni...?

    ReplyDelete
  14. Semoga sentiasa sihat & update blog. Saya selalu baca blog but as the silent reader. Enjoyed myself, thank you. To many pengajaran & pelajaran.

    ReplyDelete
  15. aunty
    baru sya tahu cucuk2 jarom tu ada banyak fungsi ye

    semoga aunty sihat dan kuat
    jaga diri ye...

    ReplyDelete
  16. kakchik : Waalaikumusalam, Terima Kasih atas doa yg tak putus2 dr kakchik


    fadz : TKasih, fadz juga selalu mendoakan kesihatan auntie.


    shuweet : Nama yang selalu meninggalkan doa utk auntie, memang shuweet..TKasih


    Ariff : Waalaikumusalam Ariff, walaupun kita tidak mengenali secara dekat, Ariff juga selalu mendoakan akak..Tkasih

    ReplyDelete
  17. YAYA : Waalaikumussalam, Salam kenal juga buat YAYA, pertama kali meninggalkan jejak yang telah mendoakan auntie..ribuan tkasih.

    Ai : Yealah betul tuh, auntie memang ada uncle yg bawa ke mana2..Alhamdulillah..
    untuk Ai bersabarlah sayang

    kakcik : Waalaikumusalam, Kakcik juga tidak putus2 mendoakan kesihatan saya, terima kasih bebanyak..

    Queenie : Amin. TKasih.
    Oh yea ker biasa buat acupunture..kalau di fikir2 memang ngeri, auntie cuma nak cuba utk saraf lengan, kalau diizin Allah sehat lah hendak nya..

    ReplyDelete
  18. ieda : Waalaikumusalam, InshaAllah, jika auntie sihat, blog ni lah tempat auntie menumpang kasih dgn readers auntie..Tkasih atas doa mu ieda.

    LSS : Oh yea ker, yr dad buat treatment aper? Mungkin boleh share dgn auntie


    mamaijat : Tulah, memang dah buat appt utk Acupunture hari ni..pukul 9 pagi. Berdebar2 nih..he he he

    ReplyDelete
  19. Che Sue : hu hu hu..bila lah dpt gi Paris tuh? Tahun ni memang pack sangat program..
    Emm..Ishh..moga dpt berjalan2 jika auntie sihat.


    hani : Acupunture tak sakit, bila doktor masukkan jarum macam rasa semut gigit jer..tapi 30 minit lah terbaring dgn jarum2 terpacak.. he he he

    Mak Wardah : TKasih suka baca blog auntie, dan Tkasih lagi sbb sudi tinggal jejak..


    sayangsayangibu : he he he jarum2 tuh kalau serasi memang boleh pulih..InshaAllah,

    ReplyDelete
  20. harap harap selepas mendapat rawatan acupunture ni kak nani akan bertambah sihat la, insyaallah kalau rajin berusaha akan jumpa juga rawatan yang sesuai untuk akak.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...