Followers

Sunday, May 13, 2012

Sambung Citer Seram

Sambung citer seram minggu sudah,
citer pengalaman ofis mate auntie..

Emmm...citer2 pendek, citer dah bertahun2
yang lalu..auntie citer aper yang auntie ingat..

Scenario 1

Tengah tengok tv larut malam,
isteri dan anak2 dah tidur..
ofis mate auntie ni, memang suka tengok bola
dalam cahaya samar2 tv..
pintu sliding masih terbuka,
menikmati angin malam yg dingin..konon
sekali terdengar bunyi yang menyeramkan
di suatu penjuru rumah tuh...

Bunyi berdengus2..
macam lembu sedang di sembelih..
Ishh... dalam gelap tuh..
dia biarkan sajer bunyi tuh..
berbunyi lagi..
terus dia pasang lampu dan perhati kearah bunyi tuh..
rupa2 nya ada seekor belalang..
belalang yang agak besar..
tapi masa dia perhatikan belalang tuh
tak berbunyi lah pulak..

pernah dia di pesan
bercakaplah dengan 'benda' tuh..

so dia pun bercakaplah..
kalau engkau benar2 binatang kau duduklah kat situ..
kalau engkau asal dari syaitan/iblis, terbanglah kau..
jangan ganggu aku..ni rumah aku
pergi kau tempat asal kau..

tiba2 jer..binatang tuh berdengus2 dengan suara yang kuat dan terbang
menuju ker pintu sliding... terus menghilang
dari pandangan nya..

Huishhhh...kalau auntie memang pengsan kat situ..
kuat betul semangat kawan auntie tuh..
umur dia masa tuh..baru late 20's..
ada 'berisi' sedikit ilmu di dada kot..
sebab arwah bapanya adalah Tok Penghulu
dan guru mengaji..
Alhamdulillah..malam tuh tak de gangguan lagi..

Scenario 2

Lepas maghrib, isteri di dapur sedang memasak..
dia di living hall dengan anak perempuannya yg baru
berumur beberapa bulan sajer..
anak nya di baringkan di katil baby cot.

Bila sudah siap memasak dan menghidang
isteri nya ajaklah makan, so baby masih diliving hall
dalam baby cot tuh..
memang kalau makan di dining table boleh nampak
baby tu lah..

sedang menikmati juadah..
baby tuh ketawa2..
ketawa2 saperti di agah2 dan di geletek2.
kawan auntie pandang isteri nya dan
isteri nya pandang dia..
terus mereka habiskan makan cepat2
dan pergi jengok baby..
memang baby tak berhenti2 ketawa
sampai kawan auntie tuh sempat rakamkan
suara baby dia ketawa di handphone
auntie kat ofis bila dengar rakaman tuh
memang hairan, betul macam kena agah baby tuh..
aduh..seram lah jugak bila dengar rakaman macam tuh..

Scenario 3

Emm...malam jugak dah pukul 9 lebih gamak nya..
kawan2 lelakinya yang bujang2 nak datang rumah..
dia kata okay saja..
bila kawan2 dia sampai ke rumah..
salah sorang dari mereka bawak gf
tapi gf nya tak bercakap lansung
hanya senyum2 sajer the whole nite
memang nampak pelik..kata kawan auntie

kawan2 kata sebelum datang tadi..
kereta mereka tiba2 jer injen kereta mati
depan rumah kosong..kawasan gelap
sebelum sampai rumah kawan auntie tuh
mereka keluar dan check injen tapi tak da apa2..
gf duduk dalam kereta tak keluar pun..

so bila dia orang minta diri nak balik..
mereka hantarlah gf dia kat rumah dia di gombak kalau tak silap
tapi gf dia meronta2 kata tuh bukan rumah dia..
menangis2 dalam kereta..
dan menjerit2 nak balik rumah dia..
rumah dia bukan yg ni..rumah dia kat bukit tadi..

mereka terus talipon kawan auntie tuh..
kawan auntie pun start kereta dan pergi berjumpa
kawan dia..

Kawan auntie kata jom kita pergi ker kawasan
dimana kereta tuh rosak tadi..mungkin gf kau
dah di 'singgah' oleh makluk lain..

so mereka pun pergi lah ke kawasan gelap dan
rumah kosong tuh...
tau aper terjadi..
gf tuh keluar dr kereta dan terus nak masuk dalam rumah
kosong tuh..
tapi kawan auntie tuh dan kawan2 lain
pegang tangan perempuan tuh dan halang dia
dan kata..

Hang pi jer lah..nih dah sampai rumah hang kan..
jgn ganggu pompuan nih..
dah singgah tadi kan..dah lahhh..
baliklah...

tiba2 jer gf tuh nangis2 dan bertanya..
kenapa bawak dia kat kawasan gelap macam tuh..
mereka kata esok2 jer, kami akan citer..
not tonite..
semua masuk kereta dan hantar gf tuh balik..

Ohhhh...memang nasib baiklah sebab makhluk
tuh dengar kata..mahu terus balik..
kalau tak mau macam maner..memang haru lah..

Scenario 4

Isteri tengah gosok baju di living hall..malam jugak
dia nampak ada kelibat saorang mak cik lalu
depan pintu..
pintu tertutup..tapi nampak kat cermin sebelah
pintu..

Sayang ada orang datang kata nya kat suami nya..
isteri kawan auntie tuh konfiden ada orang datang
sebab rumah dia memang unit yang akhir..
memang tak de dah rumah selepas unit dia..
ohhh..auntie lupa mention..mereka duduk apartment
tingkat ker berapa auntie dah lupa..

So kawan auntie tuh pun buka lah pintu..
Maner ada orang..
Ehh..tadi memang ada sorang mak cik lalu..
tapi tak nampak pulak dia patah balik..

Siapakah itu?..kemana pergi nya mak cik tuh?
masih tertanya2..


Scenario 5

Pagi hari bersiap2..
nak pergi opis,
galas beg laptop..dalam hati berkata2
kenapa terasa extra berat beg nih..
tapi dia tak bukak utk check
terus bawa kepejabat..

sampai di pejabat, keluarkan laptop..
tak de aper2 pun..
tapi rasa berat masa ada..
Ishhh...

Balik rumah petang tuh..
masih rasa berat..
malam tuh, dia keluarkan laptop nak buat kerja sikit
tapi malam tuh dia nampak terselit ada 'tangkal' berbalut kain kuning

Ishhh...maner datang benda nih..
sampai sudah..dia tak tahu dtg dr maner

hingga lah dia bawa balik kampung tangkal tuh
dan serahkan pada pak cik yg 'pandai' ttg perkara ghaib..
dia juga menceritakan pada pak cik tuh benda2 aneh yg
berlaku dlm rumahnya..

so pak cik tuh bekalkan sedikit barang2 utk di pulihkan
rumah tuh..

Lepas tuh..auntie tak pernah pulak dengar kawan auntie
menceritakan benda2 seram lagi..

Alhamdulillah..

5 comments:

  1. macam-macam ye aunty.seram je baca.dahla tgh2 mlm ni.hehe.tp tangkal tu ada org letak ke?kl tak mcm mana dia nk ada dlm beg tu kan?

    ReplyDelete
  2. wowwwww. sangat menyeramkan la auntie citer pasal kawan auntie tu....ish kalau mimie memang lama pengsan dah....bak kata peeja cho cekery

    ReplyDelete
  3. kus semangat takut saya membaca cerita ini, minta dengan Allah janganlah ianya terjadi keatas saya.

    ReplyDelete
  4. Sukalahh citer2 mistik ni aunty.. :)

    ReplyDelete
  5. best cite2 seram aunty

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...