Followers

Tuesday, May 3, 2011

Kilat Petir dan Guruh

Kebelakangan ni kilat, petir dan guruh kerap berlaku di kawasan auntie..
Semalam sabung menyabung dan sahut menyahut di ikuti dengan hujan yang
lebat dan angin yang kencang..

Emm...dulu2 auntie memang boleh dengar bunyi yang kuat
tapi sekarang... dengar pun dah tak kuat sayup2 jer..
hanya yang nampak cahaya kilat..

Bila kilat dan guruh berlaku..
auntie kena cepat2 cabut plug komputer
sebabnya modem dah tiga kali rosak..

susah betul kalau kilat tiba2 muncul tanpa
warning..
macam semalam..belum pun hujan..tiba2 jer berdentum..
nasib baik tak sambar modem
kalau tak memang at least tiga hari lah tak ber online...
mentara Streamyx datang repair atau ganti modem

Dulu2 masa auntie kecik2, kalau kilat, guruh dan petir..
Arwah mak selalu tutup cermin dengan kain cadar?
Sebab aper tak pernah auntie tanya..

Dah tuh arwah mak suruh baca ayat2 quran..
Auntie pun baca lah aper2 ayat lazim yang auntie dah hafal
kata nya Allah SWT tengah tembak Iblis..
Terbayanglah auntie senapang gajah masa tuhhh...he he he

Auntie memang takut kilat, petir dan guruh..
dari kecik sampai lah sekarang..
pernah dengar citer2 orang kena sambar petir..
Nauzubillah..minta pelindung dari Allah..

Firman Allah subhanahu-wa-ta’ala, maksudnya;
“Dia-lah Tuhan yang memperlihatkan kilat kepadamu untuk menimbulkan ketakutan dan harapan, dan Dia mengadakan awan mendung. (12) Dan guruh itu bertasbih dengan memuji Allah, [demikian pula] para malaikat karena takut kepada-Nya, dan Allah melepaskan petir halilintar, lalu menimpakannya kepada siapa yang Dia kehendaki, dan mereka berbantah-bantahan tentang Allah, dan Dia-lah Tuhan Yang Maha keras siksa-Nya. (13)”
[Surah Ar-Rad]



Gambar mr googles

Bila kilat, petir dan guruh berlaku
kucing2 kat rumah auntie..
Lulu dan Kaseh berlari2 menyorok di belakang langsir..
mereka pun takut juga..
kesian...

10 comments:

  1. Kakak pula kalau ada kilat masa driving radio pun kakak off. Bibir terus baca Yaasin (kakak hafal suroh yaasin) baca sampai tiba rumah.

    Kakak pun takut kilat....

    ReplyDelete
  2. Salam akak
    Saya kalau kursus di UNITEN Bangi pasti terkejut dengan kilat disana. Sungguh kuat. Di Penang ni bunyi dia ciput saja. Mungkin tempat dia.

    ReplyDelete
  3. Kat sini pun selalu petir sabung meyabung ada sekali tu modem kat rumah pun rosak sbb terlupa nak off kan.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum. samalah ditempat saya. lately kilat dan petir datang secara tiba-tiba tak sempat nak caput plug modem. memang terus terputus hubungan dengan dunia luar. mungkin juga sekarang bertambah banyak jin-jin syaitan yang berpeleseran diluar sana sebab tu aktif kena rejam...

    ReplyDelete
  5. Hani pun takut petir.
    sangat takut.
    kadang tu masuk nyorok dlm selimut dgn anak2 sekali..mak dgn anak sama jer.

    ReplyDelete
  6. SALAM


    pB pun macam auntie gak...
    dok imagine syaitan syaitan kena blast dengan kilat , petir tu

    ReplyDelete
  7. AnonymousMay 04, 2011

    kalau takut kena power surge, belilah plug ini http://www.amazon.co.uk/SURGE-PROTECTED-SWITCHED-ADAPTOR-WIRES/dp/B0018O9IKA/ref=pd_bxgy_ce_text_b

    Use a surge protector (a special safety plug unit available at discount and hardware stores) to protect specific items, such as your computer, air conditioner and other electrical appliances. This will automatically shut down the electricity if lightning strikes, to prevent fires as well as damage to individual items.

    Protect your entire house with lightning suppressors, which are special devices that can diminish the damage caused by a bolt. Use them on your electrical system, your television and cable antennas, and your phone system.

    of course utk personal protection bacalah auzubillah himinashsyaitanirrajim...

    wasalam

    ReplyDelete
  8. UNTIE, masa kecik dulu saya pun selalu nampak MAK saya tutup cermin dgn kain batik. dok heran jugak.

    Rupanya takut kena kilat tu di bias dari cermin.

    Padahal jauh kilat tu.

    ReplyDelete
  9. kakzakie : Alhamdulillah..hafal Yassin.


    Ariff : Wsalam, ohhh..kat tempat akak ni memang dahsyat sangat..musin hujan ni..tiap2 petang memang berdentum dentam..


    Sharifah : Ohhh...macam rumah akak ler..memang kena cabut plug segala.


    Dr Sam : Ishhhh...banyak jin2 dan shaitan berpelesaran? memang betul lah tuh..

    ReplyDelete
  10. hani : ha ha ha sampai menyorok bawah selimut..itu hani layan anak tuh.. akak pun dulu2 memang buat cam gitu dgn anak2..lari masuk bilik dan berselimut..mengimbau masa lalu sebentar..


    pB : Wsalam, Tulah..sampai sekarang auntie terbayang Jin2 dan Syaitan kena kejar petir..tapi asalkan jgn singgah di tepi kita sudahhh..
    Nauzubillah!


    Anon : Pernah beli suatu ketika dulu tapi tak berkesan, plug tuh juga terbakar..rumah saya memang dah di tukar fuse box yg baru..kata electrician penahan bila petir jer, dia akan trip..tapi petir masih boleh lalu..
    Auzubillah, memang di bibir dari kecik sampai lah sekarang bila berlaku petir..Alhamdulillah

    azieazah : he he he mak2 kita dulu2, gamaknya mak mereka yang mulakan sehingga jadi ikutan..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...