Followers

Wednesday, May 11, 2011

Ikan Parang

Dah 30++ tahun kawin,
auntie pernah beli 2 ker 3 kali jer.. ikan parang..

tahu2 jer lah, ikan parang kan banyak tulang
memang malas nak makan ikan yang banyak tulang
tapi hari sabtu lepas teringin pulak bila tengok
penjual tuh dah siap2 potong..
so auntie belilah 2 ketul..badan dan ekor

memang budget anak2 tak suka..
so auntie goreng seketul sajer..
untuk anak2 auntie goreng ikan tenggiri..

uncle dan anak2 makan ikan tenggiri goreng
auntie makan sebelah saja..
konon sebelah lagi makan utk malam
uncle tanya ni ikan aper?
auntie kata ikan parang..
bila masa you beli?
hari sabtu lepas kat pasar tani..

I nak ratah boleh? tanya uncle
makanlah..tapi hati2 yea..banyak tulang tuh..kata auntie


sedap dan manislah ikan parang ni..kata uncle
memang sedap ikan parang..tapi di sebabkan banyak tulang
tuh lah nani tak kuasa beli..
anak2 pulak tak suka ikan yg banyak tulang..kata auntie.

tak per lain kali beli utk kita berdua sajer..kata uncle
tapi minggu depan nani nak beli ikan terubuk..

Entahlah aper hal..nak makan ikan banyak tulang lah pulak
Jangan sangkut sudah..

Hari ni auntie nak masak seketul lagi ikan parang tuh..
Assam Pedas dengan sawi asin..
Aduh...tak tahan ni..dah terasa2 kat tekak
nak kedapur lah..dah pukul 11:00 nak masak..
boleh makan tengah hari awal sikit..
he he he

Dah masak nanti kalau teringat, auntie nak tangkap gambar..


30 comments:

  1. pergghhh ikan parang masak asam pedas dgn sawi asin is terbaikkk... tapi tulah kita tak makan pulak ikan parang sebab tulang dia tu... tak per kita tukar dgn ikan merah....

    jom ke dapur kita

    ReplyDelete
  2. kak
    kecur lidah dengar masak asam pedas ikan parang dengan sayur asin..saya pun nak buat laa

    ReplyDelete
  3. AnonymousMay 11, 2011

    Salam auntie, dah lama tak makan ikan parang almost 8 tahun kot since arwah ayah tak de. Dia memang suka makan ikan parang ni, masak lemak a, masak sambal goreng a. Ye sedapnya ikan parang masak asam pedas. Auntie tepekkan resipi and letak gambar sekali ye.
    Saya yang bernama Noorghafura

    ReplyDelete
  4. kalau waktu sahur , grill ikan terubuk ...

    perghhhh , boleh menambah nambah nasinya

    ReplyDelete
  5. mmg sedap ikan parang ni. cuma nak makan jer adventure sikit. tapi berbaloikan aunty...

    ReplyDelete
  6. Kak nani...

    org tua2 cakap...benda yg susah nak dapat, tulah yg paling sedap, betul tak?

    sebab tu ikan yg banyak tulang macam parang, terubuk tu isinya halus dan manis...sedap...tp nak makannya tu siap lah...mengidap!

    Saya suka ikan parang masak asam pedas, goreng, singgang, lemak ciliapi...lenkali nak try masak kicap..taucu...erk kalau kari boleh ker kak? heh3...

    selamat makan kak...hati2 tulang tu tau!

    ReplyDelete
  7. Ikan yang banyak tulang memang sedap tu sebab harga dia mahal.Saya suka masak asam rebus boleh hirup kuah dia.

    ReplyDelete
  8. Kakak pulak suka ikan yg banyak tulang sebab biasanya isinya lemak. Hmmm... masak asam pedas memang kakak suka. Dah terbayang auntie makan berpeluh-peluh.....

    ReplyDelete
  9. ikan parang tu selain dr msk asam pedas goreng garing2 makan ngn kicap+cili api pon sedap haihh teringin la pulak

    ReplyDelete
  10. kak nani...
    saya pun tak pernah beli ikan parang,..
    sebab banyak tulang...
    anak2 kecik2... tak sesuai beli ikan ni...
    - yang iyernya saya yang malas nak melayan kalau anak nak makan, bukanker saya jugak yang kena pilih tulang dan isi??...
    tapi bila kak nani dok citer masak asam tumis dengan sayur asin...hmmmmm nak berlari semula ke pasar mencari ikan parang... yang best sekali part perut... Nyum..nyum dah terliorrr saya...

    ReplyDelete
  11. wah aunty!saya pun br cadang nak masak asam pedas ayam campo sawi asin malam nie..hehe

    nak upload gambarnye aunty..dr gambar jer dh tau air tgn aunty mesti sedapp!

    ReplyDelete
  12. saya suka ikan parang.suka suka suka.dan ikan terubuk adelah feverettttttt.wpun susah nak makan, tp sangguplah terhegeh2 buang tulang tu.sebab sedap.hehe

    ReplyDelete
  13. saya tak pernah beli ikan parang.... orang kata sedap buat asam pedas. ni mula lah ni terliur je

    ReplyDelete
  14. ikan parang ni sedap sebenarnya. cuma banyak tulang jer tu yang orang tak suka makan. sedap kalau dibuat asam pedas melaka.

    ReplyDelete
  15. ikan parang asam pedas & sawi asin...sgt2 kick...samalah ngan saya...suka nak makan..tapi malas betul nak buang tulang..at the end. jarang sgt2 beli

    ReplyDelete
  16. ikan parang ni fave mak saya,aritu balik kampung bawak pegi pasar. dia beli sampai 3 ekor. sorang dia je lah yang makan, sebab orang lain dalam rumah tu dah muak. macam saya pun dah tak lalu nak makan ikan ni. dari kecik mak biasakan makan ikan banyak tulang. paling saya suka terubuk.. masakla ape jenis pun. konpem licin!
    antara ikan parang dgn terubuk, saya rasa tulang ikan parang lagi kasar, so senang sikit nak makan. ikan terubuk tu yg payah sikit..tp, sedap sangat la..

    ReplyDelete
  17. .....memang ikan kegemaran saya.
    huh!singgag pun boleh juga..+ cili padi di belah dua..
    tapi kalau 'pak we' dulu..dia suka di goreng garing2 then masak lomak cili padi + belimbing..huh tenguklah dia makan...kalau masak assam pedas pun dia suka digoreng dulu...
    **tetiba teringat 'pak we' yang dah bukan pak we kita lagi..huhuhu..

    ReplyDelete
  18. aunty, biasa kalau isi sedap tu la tulang banyak...suka jugak ikan parang ni.

    ReplyDelete
  19. AnonymousMay 11, 2011

    makcik, petua makan ikan bertulang jangan bercakap waktu makan.. so kalau tertelan tak salah masuk channel.

    kedua ikan parang elok utk org badan selalu gatal dan bisa badan..

    ikan pari dan ikan cencaru kalau ada bisa badan jgn makan..
    kalau ada kurap etc.. jgn makan pari..

    ReplyDelete
  20. autie..
    saye baru start baca blog aunty.
    dah abes khatam pon dari mule sampai akhir.
    BEST GILER!
    keep posting yer auntie

    love
    ain lily

    ReplyDelete
  21. menunggu foto ikan parang asam pedas dgn sawi masin...

    ReplyDelete
  22. Hi Marina
    I selalu juga beli ikan parang sbb hubby suka. Kalau digoreng, part perut ikan (ada tulang panjang2 sikit) yg paling sedap sebab garing.

    Masak asam pedas bubuh halba sikit, pun sedapsssss...

    ReplyDelete
  23. NenekPenne :

    Assam Pedas ikan merah pun auntie suker juga..

    Kak Ezza :

    Bila nak nak masak nyer tuh? he he he


    Norghafura :

    Alah, recepi biasa2 jer, campak2 jer, maner ada sukat2..orang lama mcm auntie dah perlu sukat2..he he he

    ReplyDelete
  24. pB :

    Biar betul time sahur grill terubuk? Mata tengah pisat2 kena cari tulang..takut sangkut lah..

    lily lotus :

    Betul, makan kena hati2..slow2..kalau sangkut tak guna citer..azab


    Queenie :

    Wah, semua masakkan yang di sebut tuh kegemaran auntie..

    Zaitun :

    Aah, assam rebus pun sedap, bila di hirup2..aduh terliur auntie dibuat nya..

    ReplyDelete
  25. kakzakie :

    he he he memang berpeluh2 makan walaupun di bawah kipas..

    Eisha :

    Tulah, macam2 boleh di pelbagaikan dgn ikan parang kan..digorreng cicah cili api+kicap pun sodappp..

    Ibu dan Abah :

    Ha, tulah nyer akak cakap, akak tak beli ikan ni dah bertahun2, konon nya kena sisirkan utk anak he he he last2nya kita terlupa nak beli ikan tu..he he he

    ReplyDelete
  26. doll :

    Amboi, assam pedas ayam + sayur asin? tak pernah auntie buat lagi, selalu nya assam pedas ayam + kentang dan bubuh daun kantan banyak2..fuhhh kegemaran sekeluarga.


    LSS :

    Tahap suka sangat yea? sampai..suka suka suka (3x kali sebut tuh) he he he

    Yatie :

    Kalau tak pernah makan, kurang terliur nya..sebab tak tahu betapa enak dan lazat nya..sekali makan pasti nak lagi dan lagi..he he he

    ReplyDelete
  27. kakpah :

    Betul, sebab banyak tulang org tak suka membeli nya, tapi memang sedap..ghalit memakannya..


    Queen :

    Betul, kena ada mood bila nak makan ikan parang dan terubuk, kalau mood tengah malas jgn..bahaya takut sangkut..


    cik1356 :

    Betul, tulang ikan parang kasar sikit dr tulang ikan terubuk..
    Aduh, sedapkan ikan terubuk panggang cicah air assam ker, cili+kicap ker..ishhhh..

    mamaijat :

    La...citer pasal ikan parang, sampai teringat pak we lama? he he he

    Afida :

    Betul..tulang banyak, isi nya pasti sedap..tapi azab nak makannya..

    ReplyDelete
  28. untie citer pasal ikan parang terus ingat kat abah... sebab arwah abah memang suke sgt2 mkn ikan parang ni.. x kira la if buat asam pedas or masak lomak cili api.. memang mengancam kan... hiks.. pastu, suke tgk arwah mkn ikan ni sebabnya dah mcm kucing jer... masuk isi, kuar tulang... heheheheh... kami adik beradik pun suke sgt2 mkn ikan parang nih... ikan terubuk pun sedap klu dibakarkan... lemak2 gitu... hiks....

    ReplyDelete
  29. manaaaaa gambor asam pedas ikan parang Kak Nani ni....ni mesti makan tak hengat2 semalam...

    ReplyDelete
  30. anak anak saya semua suka ikan parang, masak asam pedas dan singgang garam pergh memang best.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...