THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Sunday, April 24, 2011

Boduss lagi Biul

Pagi ni sarapan capati segera
jenama 'kawanku'
auntie makan 2 keping dgn kari sardin semalam
dan salat timun
nescafe satu mug..Alhamdulillah...kenyang dah..

Kemas2 sikit dapur, isi air dalam botol
yg sentiasa kosong dalam peti sejuk setiap pagi
anak2 auntie semua pemalas..
dari kecik sampai dah jadi bapak dan anak pompuan dah boleh
jadi mak orang pun masih tak reti2 top up
air dalam botol tuh..pelik..
minum pandai..

Dah tuh..
auntie akan ke depan rumah..
siram pokok bunga
spray air di lantai porch sebab ada kucing2 jantan liar
selalu masuk... suka benar dia pancut2 tepi dinding..
bau hancing dan haring sangat..memang kena cuci tiap2 pagi..
tak per jadi satu aktivity pagi..he he he

Dah siap mengendalakan lantai dan siram pokok bunga
kain basuhan dalam washing machine siap, sidai cantik2..
seluar sama seluar, kemeja sama kemeja, t shirt sama t shirt..
memang auntie cerewet tentang menyidai baju..he he he

Auntie sebenar nya tengah mati togeh ni..he he he
FB auntie buat hal dah 2 hari, selalu nya auntie jengok kat situ..
auntie punya account hang, dah tuh page berterabur
tak bersusun dah, nak logout pun tak boleh
ishhh...tanya anak dia orang kata dah attack dek virus..
aper benda tuh? sampai bila pulak tuh?
Alah..rimas lah macam nih..he he he
sabar jer lah..

Nak ajak uncle keluar jalan2 dia bagus jer tido depan TV
kesian pulak..
Anak2 pun gitu tak keluar2 lagi dari bilik masing2..
masing2 semua bangsa suka tido terlebih2..
auntie tak reti tido banyak...dari muda sampai lah
sekarang..memang lapan jam mata auntie akan terjaga..
walaupun dalam keadaan sakit auntie memang tak boleh
tidur siang..unless telan pil tidur..baru lah auntie boleh lelap..

Auntie rasa entry yang boduss lagi biul nihhh..
membebel sensorang kat white screen nih..
jap2 lagi nak layan DVD, uncle ada borong 6 keping
semalam dari exofis mate auntie, memang dia house to
house service..

Emm...sambil2 menaip ni..layan makan betik..
auntie makan betik memang tak buang kulit..
suka cedok dengan sudu..


Makan buah pagi2 utk memulaskan perut ...
he he he..

29 comments:

  1. but it is ok auntie..
    'membebel' macam ni, make me smile and think.. Auntie sihat hari ni.. Alhamdulillah~ Bila ada update, means auntie adalah sihat..:)

    ReplyDelete
  2. sedap nya auntie serawa !! baru last week mkn serawa jugak .. cicah dgn roti jala, terbaek !! auntie mkn tak durian-santan-pulut /nasi?

    ReplyDelete
  3. Salam aunty..
    Kesiannya tgk aunty, sakit2 pun kena buat smua keje. Padahal anak2 semua ad di rumah.
    Saya sudah tidak punya ibubapa. Tapi seingat saya, ketika dibangku sekolah lagi saya sudah membuat semua keje2 rumah. Tak sanggup rasanya tgk mak yg buat utk kita. Sdgkan kita dah dewasa dan boleh berfikir. Tgk aunty ni, mak yg tk sihat tu pulak yg masak2 utk kita, sgt sedih saya rasa.
    Jangan harap la nak bangun lewat walau hari cuti sbb itu sgt2 menjadi kepantangan kami serumah.
    Arghhh rindunya pada mak dan abah.
    semoga anak2 aunty akan sedar..biarlah ibu dan bapa menjadi raja di rumah. Kita hanya layak untuk membahagiakan mereka. Jgn tido sehingga tghari, kelak fikiran boleh menjadi gila.

    -maaf dari saya..mia

    ReplyDelete
  4. Salam. Sedap buah betik tu. Ubat penyakit tak boleh buang. saya pun amalkannya selalu. Memang bagus

    ReplyDelete
  5. suya : he he he membebel utk lepaskan stress..auntie masih sakit, mengerang tiap2 hari..uncle picit2 tengkok dan bahu setiap malam, entah lah hanya uncle yg tidak jemu menguruskan auntie...ubat2 yang auntie ambil lansung tidak berkesan..memang pelik suya..hanya Allah SWT yg maha mengetahui aper kah penyakit auntie ni. Uncle tetap berkeras tidak mahu membawa auntie berubat secara alternatif..mungkin belum terbuka hati dia..

    ReplyDelete
  6. a'da : Ohhh..makan santan nasi atau pulut dan gula merah tuh? Arwah mak selalu makan mcm gitu, selalu arwah mak buatkan untuk uncle sekali, tapi auntie tak reti pulak makan cam gitu..kata uncle sedappp...

    ReplyDelete
  7. Anon/Mia : Emmm...sakit2 pun auntie memang buat kerja2 rumah..selagi auntie memegang title isteri dan ibu dan ada sedikit kudrat dan kekuatan yang Allah SWT bekalkan, auntie akan laksanakan tugas2 yang di amanahkan..harap2 hingga ke nafas yang terakhir. Murni hati mu Mia bila meletakan ibu bapa sebagai raja di rumah...tapi sayang ibubapa Mia dah tak dpt menikmati situasi sebegitu.
    Anak2 auntie bukannya sentiasa pemalas, ada masa2nya mereka kedapur cuma ikut mood dan gerak...tapi kalau konsistant auntie bertuah lah..
    Kerja2 berat auntie ada bibik yg datang on weekly basis.
    Auntie seorang yang suka memasak, mengemas..memang suka tengok rumah bersih, makanan habis dimakan oleh ahli keluarga..terasa nikmatnya dan kepuasan menjadi isteri dan ibu..
    Doa auntie agar ALLAH SWT terima segala sebagai satu ibadah utk diri auntie..AMIN

    ReplyDelete
  8. Bile auntie mbebel mngingatkn sy kt mak sy yg slalu pggil sy puteri raja sb sy tlalu mls nk tlg mak sy n bgn pagi ms sy dzaman skolah dulu.sedih bile teringt mcm mane sy treat mak sy dulu.
    skrg alhamdulillah bile dh umur mnginjak 20an sy tbuka utk bbakti kt mak ayah sy n sbolehnye sy tk mahu mereka susah pyh buat kerja rumah lg n sedaya upaya mlayan mereka umpama raja slayaknya.
    moga anak2 auntie diberi kesedaran jg..ameen.
    _nurul

    ReplyDelete
  9. salam makcik,
    minta maaf ya, makcik kalau badan selalu bisa bisa, makcik kena jaga makan makcik. maksudnya makcik makan bersukat.. tiada gula atau kurangkan gula. karbo tu sumber gula juga. Kalau makan buah contohnya: pisang- setengah pagi setengah mlm.. buah buah hendaklah dimakanikut portion. durian tu kalau boleh jamah utk rasa saja.
    kalau dah makan betik sejoring, itu kiranya ration harian sudah dipenuhi. jika nak fiber makan salad, ulam, sayur hijau etc..
    lebihkan sayuran jika rasa nak snacking.. tapi jgn ambil lebih buah buahan.
    nasi- sukat lah secawan sehari. lebihkan protin dan sayuran..sup sayur etc.. (ratah lauk la ertinya).
    dinner elok belah petang belum maghrib.. makan hot food sup sayur semangkuk, protin steak/ayam, ikan grill,tahu, roti sekeping.
    kalau lapar malam malam, ambik oats campur air panas, atau biskut sekeping dua cicah kopi susu tanpa gula.eat small but few times..ok in smaller portion and less karbo(low glycamic index).

    kenapa makan awal?- kerana badan mengambilmasa memprosesmakanan. bila kita tidak banyakaktif selepas makan, esp mlm maka lambat makanan di proses.

    jika ada cholestrol, makan sea food tu buat lah sbg treat. santan diganti dengan susu..
    kalau perut berangin buat teh o halia tanpa gula kosong.. atau halia rebus kosong minum.
    rajin minum air suam..



    elakkan makan sebelum tidur.bila pengidap diabetes makan makanan yg bergula, pankreas yg sudah tidak berfungsi tidak dapat memproses gula dan menyeimbangkan gula diddlm darah.
    kemudain makanan yg perlu di proses menjadi gula spt karbo juga tidak dapat diproses..
    mmg ada insulin, tapi kena jaga makan..
    btw uncle bawa auntie pegi berurut tu elok..
    kena jaga paru paru, jantung,mata buah pinggang dan lain lain kerana org diabetis macam macam masalah..implikasinya..

    http://en.wikipedia.org/wiki/Diabetic_diet

    http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/diabeticdiet.html
    - pls careful pasal eating lots of fruits due to sugar .. current research admit they overlooked that fruits= sugar.

    ni omputih punyawww:
    http://www.diabetesinfocenter.org/freeaccess.aspx?at=1702

    http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000321.htm

    -counting carbo

    finally, saya rasa auntie mampu memmiliki yang terbaik. memandangkan tiada sesiapa membawa aunti pergi gym, exercise etc pls get one exercse bike. boleh auntie duduk exercise dlm rumah depan tv. strenghthen yr muscle esp leg muscle and of course do the rest burning kalori etc...sweat etc..


    http://www.livestrong.com/article/81995-stationary-bike-benefits/



    http://www.livestrong.com/article/24423-benefits-stationary-spinning-bikes/


    pls take care of your self. when i read yr blog and looked at yr old photos serupa like my kakak angkat.
    anyway...pls take care take note of my points, hopefully all the bisa bisa, due to accumulate acid in the joints gone once you take care of food and exercise...


    much love,

    h

    ReplyDelete
  10. Salam kak Marina,

    memang elok buat kerja sikit2 dari duduk dan berbaring jer kan...cuma berpada-padalah ya agar takder yg memudaratkan...insyaAllah Allah tahu niat suci akak.....

    semoga dapat ditemui penawar sakitmu itu...menjenguk blog aka kmembuatkan saya selalu insaf apa akan jadi pada saya esok hari....

    ReplyDelete
  11. owh, tabiat malas nak isi botol air sejuk tu dah menjadi kebiasaan bagi orang2 yang minum air sejuk...cam mimie ni pun sama auntie....tolong isi je tiap2 hari..minum tak....gamaknyer satu hari nanti nak biarkan je botol tu seme kosong..baru dorang tau..takde air sejuk..hehehe

    ReplyDelete
  12. Kak nani samalah kita ni, saya cuma ada seorang je anak perempuan berumur 20 tahun sedang belajar di UIAM kuantan, sesekali bila dia balik apa dia nak makan semua saya masak.

    Memang salah saya, anak saya tu langsung tak pandai buat kerja rumah dia cuma boleh menyapu rumah. Yang lain kerja rumah seperti mnemasak, melipat baju, menjemur dan yang lain2 semua saya buat.

    Masa saya berumur 19 tahun saya dah berkahwin dan langsung tak pandai buat kerja rumah, Mak saya selalu cerita kat anak saya, dia tak sangka sekarang saya boleh buat kerja rumah lebih tip top dari dia. Insyaallah semuga bila anak saya dah berkahwin nanti bolehlah buat kerja rumah seperti saya.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Marina,

    Semoga sihat.

    Kadang2 memang ada ketikanya kita rasa rimas dengan kerja2 rumah. Sebenarnya bukan kita tak suka tapi mungkin disebabkan badan yang kurang sihat menjadikan kita terasa begitu.

    Akak juga kadang timbul rasa jemu dengan kerja rumah. Tapi itu masa kita rasa penat dan bosan saja.

    ReplyDelete
  14. Salam...tak lah membebel sekurang2nya ada juga cerita.Rupa2nya ada juga geng yang makan betik cara macam ni hehehe...

    ReplyDelete
  15. dgr auntie membebel baru saya sedar saya pun pemalas mcam anak2 auntie gak, kalau balik kampung mmg selalu tgk je kalau air dalam peti tk diisi, agaknya mak saya pun kalau boleh tulis blog akan buat entry mcm auntie gak, hehehe. Semoga auntie sihat & happy selalu

    ReplyDelete
  16. aunty
    betik yg macam keras2 sikit tu lagiiiii...
    L.A.W.A.S................

    ReplyDelete
  17. salam aunty, lambat benar komen saya ini. tp takpe, walaupun lambat tetap rasa nak jenguk sini. Alhamdulillah,aunty sihat dah boleh buat kerja rumah sikit2.at least aunty exercise.urm, anak2 aunty tu bkn pemalas, mungkin dah biasa.. hehe. ok aunty, take care ye :)

    ReplyDelete
  18. Ariff : Ohh..selalu juga makan buah pagi2 yea..

    ReplyDelete
  19. Anon/Nurul : Utk individu dpt kesedaran..hati nya kenalah sensitif..hatinya kenalah halus..hati nya kena lah bersih, kena selalu perhati keadaan sekeliling dan sentiasa ingat diri dan ingat Allah..tanpa semua ni, memang hati hitam pekat..tak de perasaan.

    ReplyDelete
  20. Anon/h : TQ kerana sudi berpanjang lebar menasihati auntie. Untuk pengetahuan h, gambar buah tuh, bukan sekali makan yea..auntie akan makan sedikit2 dan masukkan dlm peti ais balik..
    Auntie dah attend food intake programme 3x di Ampang Putri...Alhamdulillah faham, auntie juga ada alat utk monitor my sugar level every time before and after food. TQ again menasihati auntie..

    ReplyDelete
  21. Queenie : Betul asyik baring jer pun badan jadi lunyai..kena lah berpeluh2 sikit tapi tak leh lasak2 lah sebab memang auntie tak kuat pun..
    Masih belum jumpa penawar sakit bisa2 badan lagi..emm..dah berikhtiar secara saintifik tapi alternatif belum lagi selain dari urut2 traditional..

    ReplyDelete
  22. shuweet : Sebenarnya..auntie muda2 dulu pun gitu, pemalas isi air dlm botol..Arwah mak pun bising gek.. he he he

    ReplyDelete
  23. sharifah : Tulah sayang anak2 kita ni kan, mcm tuhlah kita pun dulu2 gitu juga bila dah kawin padan muka baru nak belajar..he he he

    ReplyDelete
  24. Kunang2: Tulah, dah bertahun2 kita buat kerja rumah, sampai bila? sampai akhir hayat ler..he he he

    ReplyDelete
  25. Zaitun : Oh yea ker makan betik mcm ni juga..

    ReplyDelete
  26. lovelygift : Komplen sikit2 jer, lebih2 kang auntie balik kena marah..he he he

    ReplyDelete
  27. sayang2ibu : Ohhh..betik yang keras2 sikit tuh, auntie selalu buat kerabu/somtam.

    ReplyDelete
  28. LSS : Betul..kena lah berpeluh2 sikit buat kerja2 ringan. Betul lagi, dia orang bukan pemalas tapi terlalu manjakan diri sendiri..

    ReplyDelete
  29. capati kawanku tak pernah try.tp paratha/roti canai kawanku memang feveret.mak saya la yg rekemen.hehe.bila nk balik ke sini,berbungkus2 beli :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...