THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, March 21, 2011

Pembaziran

Hari Sabtu ada Pasar Tani kat Taman Setiawangsa..

Dah lama auntie tak ke sana, dah almost 2 years kot..
sebab kalau ke situ..
memang boleh agak akan bertemu ramai kawan2
kawan2 dari ex opis atau kawan2 ex army dulu2..
sebab ramai yang membeli belah di pasar tani tuh
yang datang dari 2 tiga taman yang berdekatan..
emm...so memang berjumpa lah..
auntie bukan boleh..
mesti sedih hati bila berpeluk2..
ari tuh jer jumpa 3 orang kawan..
itu pun sebab auntie ke pasar tani tuh
kul 7:00 pagi..masih awal lagi
kalau pergi kul 9:00 pagi gamak nya
lagi lah ramai..

First auntie akan beli ikan2..
di sebabkan harga ikan dah melambung2
kali ni auntie beli campur2
ikan kecik2 dan ikan besar2
selalu nya ikan besar2 jer
bukan aper sebab ikan kecik2 banyak tulang..
mata dah kabur, takut terlekat tulang masa makan
Bayar ikan dengan harga RM 69 hinggit
dah tuh beli daging sekilo
ayam sekor
tak tahu brapa uncle bayar untuk daging dan ayam



Not bad.... my posture (spine), still straight..he he he
even though having neck ache

Dah habis bahagian ikan2, daging dan ayam
auntie akan tuju ker gerai sayur mayur..
emm...auntie main angkut jer..

Sebelum bayar...
Uncle cuit2 bahu auntie dan bertanya..
Uncle : Kenapa sayur sampai RM 47 hinggit?
You punya dua bakul ker?

Auntie : A'ah...
Uncle pun bayar lah kat penjual tuh..

Dah tuh dia bertanya auntie..

Uncle : Kenapa mahal nya sayur?
Selalu you beli kat melawati tak pun mahal macam ni

Auntie : Papa... kalau kat melawati, nani beli di dua tiga gerai,
bila you total/campur2 memang lah tuh harga nya..

Uncle : Ohhh...betullah..


Bila dah settled sayur2

Auntie ronda2 ker gerai2 lain2..
Memang rambang lah mata dengan makanan kat situ

Nasi lemak, nasi dagang, nasi kerabu, pulut kuning,
rendang ayam, rendang daging, murtabak, mee goring,
kuey teow goreng, roti jala...
kueh muih..

Ahhh...segala mak nenek semua ada..
hinggakan pakaian2, plastic2, perhiasan

Auntie beli nasi dagang..dua bungkus..RM9 hinggit
Ketupas palas RM5 hinggit tak beli serunding atau rendang
sebab kat rumah dah ada serunding daging

Auntie tak beli buah2an, sebab banyak lagi
dalam peti sejuk..pemberian kawan2 ex opis mate
bawak masa melawat auntie dua tiga hari
sebelum tuh..

Dah nak balik nampak petai..
Mak ai...mata dia besar2..
so beli lah..
3 rangkai seikat..di jual dgn harga RM 4 hinggit..
terus ke kereta dan breakfast kat kedai mamak yang berdekatan

Auntie minum nescafe tarik dan tosei

Jumpa kawan lagi, kawan ex army
Dato' kawan uncle tuh...
dia makan sensorang,
Datin kat rumah kata nya layan cucu..
he he he..

Balik lah kami lepas breakfast tuh..

Bila dah balik, kena simpan2 dan susun dalam fridge
Ishhh..penatlah
Auntie tak kuat macam dulu2..
so auntie rehat lebih kurang 2 jam..duduk2 tengok TV
baru auntie ke dapur semula..
untuk simpan2..

So semalam nak masak untuk makan malam..
memang tak kuasa nak masak
tapi dah Peeja nak makan..
malas nak keluar..kena lah jugak masak

Kata Peeja..

mama dah lama tak makan masak pindang..
separuh orang kata masak singgang

Oh..boleh jugak..mama pun dah lama tak makan masak pindang
mama ada keluarkan ikan kembong kecik2 6 ekor
lepas lah sorang sekor..
Ayol tak de, balik Melaka..

Peeja tolong hiris bawang besar, bawang putih, halia
(lengkuas tak da pulak, kalau ada lagi sedap bau nya)
Cili masak dua biji dan cili api 10 biji
sambil tuh auntie keluarkan kuali, isi air, belacan sebesar
ibu jari, garam dan campak 2 keping assam keping..
biar menggelegak..
auntie siapkan ikan..
Bila air dah menggelegak dan berbau harum..
Masuk ikan dan masukkan hirisan bawang2 tadi..
Tunggu dalam 10 minit padam api..

Peeja tambah lauk...
Telur dadar tiga biji, Terung goreng kicap..
So kami makan lah..bertiga
Uncle, auntie dah peeja..

Noy dan PG keluar..

Dah kul 11 malam Noy balik..
dia panaskan kuah pindang dan
makan..

Pagi ni.. auntie ke dapur nak jerang air..
Lauk tak habis..
Ikan tinggal dua ekor lagi..

Sapa yang tak makan ikan nih?


Tu lah dia, kalau beli ikan kecik..
Macam nih lah..
tergolek2 lah kau kat situ..

Makan pun sikit jer..
Dan ada yang tak nak makan..
Dah puas auntie bagi tahu..
Jangan macam tuh..
Makanan tak baik di buang dan membazir

Ada orang yang tak dapat makan ikan pun ada tau
Masa mama pergi Bali dulu
mama pernah tengok..
Lauk mereka..
Nasi putih dan tempe goreng jer..
Dan makan hanya sekali sehari..

Emm...macam maner auntie nak buat??
Terpaksa lah beli ikan yang besar2 jugak
supaya semua dalam rumah makan
dan tidak membazir..



37 comments:

  1. Aunty MM,
    Meow???? Ke makan yang siap je? purrr....meow!

    ReplyDelete
  2. Ikan Singgang...my Favourite :D

    ReplyDelete
  3. Kalau kat rumah saya, ikan itu mesti jadi habuan kucing di belakang rumah. Anak2 saya ni satu hal, lauk tu kalau dah bermalam, dia orang tak nak makan. Entah siapalah yang mengajar begitu. Saya ni, selagi boleh makan, saya makan. :)

    ReplyDelete
  4. sedapnya masak pindang...sy suka makan camtu aja, makan panas2..sedapp!!

    ReplyDelete
  5. samalah orang2 rumah saya.ikan kecik takut tercekik tulang

    amie

    ReplyDelete
  6. aunty
    lauk lauk yg aunty tulis tu walau pun simple tp dah sedap dah kan?
    enpakwe sya tak makan ikan besar besar dia kata lain macam... ;p
    kalau sya beli ikan besar sya anak beranak je yg makan...

    ReplyDelete
  7. sedap tu aunty ikan kembung masak singgang!manis rasanya, kan!

    ala, takper laa anak2 takmo habiskan..selalu tukang msk mesti kena recycle makan punye laa..kan bazir2 nanti jadi amalan syaitan..

    ReplyDelete
  8. kak nani hari ini saya pun masak singgang ikan tenggiri, sambal belacan, ikan kering dan telur masin dan ulam-ulaman. rumah saya pun macam tu kalau ikan kecik anak bongsu saya tak makan jadi kena beli ikan besar. budak-budak sekarang ni mewah makanan tak macam kita dulu.

    ReplyDelete
  9. mmg kalau gi pasar beratus habis..mahal makanan sekarang..pasrah jerlah

    ReplyDelete
  10. tp auntie, ikan kecil mmg banyak tulang. hehehe suya pun suka ikan besar je.. tp kalau ikan kecil goreng garing2.. besttt

    ReplyDelete
  11. Kak marina.. anie kalau masak pindang tak letak lengkuas... letak sedikit kunyit biar kuning sket... pastu makan dengan cili padi yang dipatah2kan...sedapnya...!!

    Anie kalau pi pasar selalunya rambang mata tgk sayur... tapi tak boleh beli bebanyak sebab yang tinggal kat rumah tak ramai nanti sayur layu..

    ReplyDelete
  12. salam muskil gua ..kenapa beli ikan sedang hidup dan di air... sudah tentu melambung..

    ReplyDelete
  13. auntie, saya pun tak suka makan ikan kecik2, melainkan goreng garing2 so that saya pelahap semua sekali. Kalau makan ikan sela kuning tu memang konfem takkan ada tulang dlm pinggan saya, segalanya ku ngapppp.

    ReplyDelete
  14. kak...kalau ikan kecil, saya suka ikan selayang..ke orang terengganu je panggil ikan selayang eh? sebab isi dia manis..

    Kalau kat kampung, kalau mak singgang ikan, kuah yang laku, ikan tergolek2 dalam periuk takde kuah..hehe.

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Nani,

    Anak-anak saya pun kurang makan ikan ni. Saya pulak tak kisah, ikan besar pun makan, ikan kecik pun makan. Tapi, saya selalu beli ikan keping-keping....malas saya nak siang ikan kecik-kecik ni, bukan nya apa, saya tak boleh berdiri lama.

    ReplyDelete
  16. semalam mak pun masak ikan singgae' nie.


    ikan singgae' ni kalau cicah budu pun sedappppppp

    ReplyDelete
  17. Cat : Meowww...luv to eat yg dah siap..he he he

    ReplyDelete
  18. faraulah : Kannn...sekali sekala makan memang sedappp

    ReplyDelete
  19. kakcik : Betullah, anak2 sekarang memang cam gitu, tak kan sentuh makanan lebihan walaupun dah panaskan. Memang saya buang jer dlm tong sampah..

    ReplyDelete
  20. Ann : Betul sedapp..panas2..patah cili, hirup2...heaven..he he he

    ReplyDelete
  21. Anon/Amy : Ikan kecik2 lah auntie di besarkan masa dulu2...tapi bila anak2 tak reti makan ikan kecik2..pelik betul

    ReplyDelete
  22. doll : Memang sedap sebab ikan kembong tuh manis isi nya..
    Dulu2 memang auntie tukang habiskan, tapi sejak sakit nih, auntie tak lagi amal makan berlebihan..memang auntie terpaksa masuk tong sampah..tapi dgn perasaan sayang dan sedih lah..sampai minta ampun pada Allah bila sedang buang tuh..

    ReplyDelete
  23. sayangsayangibu : A'ah, auntie ada kawan yang memang nya tak makan ikan besar, dia kata tak sedap..
    Ye lah, tekak masing2 bukan nak serupa yea tak?

    ReplyDelete
  24. Sharifah : Betullah, budak2 sekarang nak makan sedap2 ajer..
    Amboi, banyak nya lauk terhidang di meja tuh..lengkap dengan ulam2..

    ReplyDelete
  25. lily lotus : Betullah, kalau gi pasar mesti beratus..

    ReplyDelete
  26. Suya : Betul, selalunya auntie buat goreng garing2 tapi sebab peeja nak makan singgang, dan ikan tuh jer yang dah cair ais nya..nasiblah..he he he

    ReplyDelete
  27. aNle : Ohhh...tak pernah letak lengkuas..tapi auntie rasa singgang orang kelantan dan trengganu buh lengkuas bebanyak..mereka juga buat singgah daging..sedap sangat..
    Sayur pulak rumah auntie memang semua suka..kecuali togeh..anak2 tak suka.

    ReplyDelete
  28. brutal solo : Hishhh...nakal nyer..
    harga yang melambong bukan ikan tuh..
    Piat tinga kangggg..he he he

    ReplyDelete
  29. green apple : Ohhh..kita serupa lah..
    auntie pun suka makan ikan goreng garing..memang tak tinggal aper2..
    he he he

    ReplyDelete
  30. Afida : Tak pernah pulak auntie kenal ikan selayang, nanti auntie googles nak tahu juga..

    ReplyDelete
  31. Yan : Ohhh...akak dah lama kenal budak2 ikan tuh, semua ikan2 akak beli di buang isi perut dan di siang bersih, balik rumah susun2 dalam kontainer, bila nak masak basuh dgn assam garam jer..

    ReplyDelete
  32. pB : Ohhh...memang sedap kalau ada budu, selalu nya auntie makan budu di kedai2 restaurant org kelantan dan auntie order singgang daging, ikan bakar, petai bakar, kangkong belacan, telur dadar..
    Ishhhh...terliur lah pulak..

    ReplyDelete
  33. Daripada membazir baik beli apa yg dimakan seisi keluarga kan auntie....

    Sayang ikan tu. Kalau kakak makan je....

    ReplyDelete
  34. Selalu juga berlaku pembaziran di rumah akak..Beli pun ada lebihan. Makan di kedai pun tak habis juga.

    ReplyDelete
  35. napa tak update...napa aku tersinggah 2 kali

    ReplyDelete
  36. a'ah, terpaksa la beli ikan yang saiz besar..baru semua orang pun rasa bersalah kalau tak di makan..mahal tu..hehehe

    ReplyDelete
  37. Auntie,

    Saya tak kisahpun ikan kecik atau besar janji tak bnyk tulang.. :)

    Ikan kecik yg paling sedap adalah ikan bilis rangup.. hehe
    Kalau lauk sahur, bilis goreng kicap dgn bawang pun dah cukup.. :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...