THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, March 9, 2011

Baru Atau Baiki??

Handphone auntie rosakkkkkk....

Berbunyi bila masuk messages tapi tak leh baca..
Gelap jer screen tuh..

Perlukah auntie handphone??
sedangkan dah 2 tahun auntie tak dapat dengar kalau ada call masuk
messages pula yang masuk pun selalu nya
dari celcom dan reminder dari bank utk pembayaran credit cards

Kawan2 dan sedara mara semua nya
sekarang contact uncle..
sebenar nya phone auntie dah tak aktif for such a long time..
sepi jer....

Auntie pakai h/phone Nokia N95 dah lima tahun..
Memang dah lama tapi banyak details dalam phone tuh..
Kalau nak details tuh, kenalah repair..
kalau repair..mestilah 2, 3 ratus gamak nya..
Atau beli baru atau baiki sajer??
Kena fikir dan buat keputusan..

Macam2 hal..


18 comments:

  1. baiki je dulu auntie..mana tahu ada lagi rezeki dgn handphone tu

    ReplyDelete
  2. Pendapat saya:
    Jika simkad tu ada apply backup, boleh jer guna simkad tu pada hp baru. Details tak ilang. Jika contacts banyak di hp, kena copy la jawabnya. Agak leceh.

    Kalu nak ikutkan senario hari ini, dah jarang orang repair hp, sebab tak berbaloi. Hp murah2 dan senang dapat sekarang ni.

    Saya pernah nak repair gak hp N series, tapi susah nak dapat yg sanggup repair. Malah disuruh kita beli baru jer... Lagi berbaloi kuar duit.

    Saya pun dah guna hp yg sekarang dah nak masuk 7 tahun.. lasak sungguh.

    Antara Tergelak dengan Terbahak... Hak Hak Hak Hak!

    ReplyDelete
  3. get a cheap phone sbb u need for sms.. since u are not able to hear properly. You need if emergency..

    sms at least can communicate..

    kalau noy singgah dubai beli la phone murah aja kat sana. msia kat hype market pun murah..

    ReplyDelete
  4. same thing happen to my phone auntie. N95 gak...skrin gelap je. tp bunyi ade. hantar kedai repair aritu..ribbon & lcd rosak. kena charge dlm 135 je.

    ReplyDelete
  5. beli baru la aunty. repair pun harga cam lebih kurang jer skang ni. silap2 lagi mahal kan...

    ReplyDelete
  6. me suya : he he he rezeki aper tu yea??

    ReplyDelete
  7. azieazah : tulah, auntie cuma nak kan details dlm phone tuh..kena repair dululah nampak nya, tapi kalau murah okaylah..kalau mahal rasenya biarkan jerlah tanpa h/phone..he he he

    ReplyDelete
  8. Anon : Yr idea is good..TQ

    ReplyDelete
  9. Amerul : Kat maner repair tuh?? murahlah pulak..

    ReplyDelete
  10. Tijah : he he he beli h/phone baru? Kita berangan nak kameralah sayang..hu hu hu

    ReplyDelete
  11. hye unty.

    i'm your silent reader.

    suka sangat baca all your post :).
    especially cerita masa unty and uncle muda2. best la.

    unty suruh jek la uncle belikan hp baru for u.

    ReplyDelete
  12. beli baru je auntie... rugi betulkan hp... habis 2-3 ratus... if beli hp harga 2-3 ratus pun boleh dapat yang ok...

    ReplyDelete
  13. kak nani cuba repair dulu tak semua kedai charge mahal. kalau seratus dua kira ok la. lagi pun umur2 macam kita dh tak berapa semangat nak guna hp lagi, tapi akak perlu juga mana tau bila hubby tak ada dirumah, kalau ada emergency bole jugalah sms anak2.

    ReplyDelete
  14. auntie, sy repair kat kepala batas. hehe

    ReplyDelete
  15. Saya tak suka tukar hset sbb dah comfortable dgn yg lama tu, Kalau yg baru, alamat takes time lah nak get familiar..

    ReplyDelete
  16. kalau zar beli jer baru.. HP dah murah sekarang tambah kalau yang simpe using tu sangat murah 3-4 ratus dah dapat.. kalau reper nanti rosak lagi reper lagi.. ehhehe

    ReplyDelete
  17. ada kawan problem macam aunty ni..

    firstly tanya dulu kat kedai kalau tukar screen berapa caj dia..

    kalau murah, baiki saja..

    kalau mahal, tak berbaloi..better beli hp baru..

    tapi macam mana pulak data2 dalam hp tu?
    kena fikir lagi tuh...

    ReplyDelete
  18. aunty...dtg repair kedai saye kt shah alam....rm 130 je... ;) -emma-

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...