THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, February 7, 2011

Sedikt Reno

Auntie buat sedikit reno di rumah yg telah auntie duduki
sejak tahun 1989.
Rumah yg segala2nya basic saja..
Jadi rasa teringin pula nak menghias rumah sedikit..
Berbincang dengan uncle and he agreed
so the project is on..
Buat ceiling cornice..
Auntie pergi ke kedai Plaster Ceiling di Setapak
Kedai yang auntie pernah berurus niaga masa auntie
berkerja di syarikat perumahan dulu2

Mereka ni auntie kenal dah dua puluh tahun yang lalu
Masa tuh auntie memang boleh dapat harga terbaik
tapi hati lansung tak terbuka nak buat
sebab kerja2 yang membuat rumah jadi berdebu..

Entah mengapa auntie teringin pulak nak cantikkan rumah..
and the cost was affordable..he he he

Materials required was delivered on last saturday
and they started work on the same day..

Auntie buat kat bawah jer..
Living and dining area and front porch

kata kontractor kerja akan makan masa selama 5 hari saja
They did not stop work during the festive public holiday

Kontraktor anak branak berbangsa bangla
Bapa, anak dan dua adik lelaki nya..
They are all muslims.
Believe me they dont carry that unpleasant odour..
Alhamdulillah..

They had completed their work but then auntie had
rated their work as excel and extended the project
further to my masterbedroom...already 9 days ie 4 days extra
and by tomorrow they will fix lightings and
some touch up here and there..

Foooh! the house is so messy ...
basically downstairs and upstairs..
All furnitures were pushed to one corner
covered with my old linen bedsheets,
knowing the painting works stained.

No TV and no internet for five days..hu hu hu
hura hara rasa bila tak ada kedua2 kemudahan ni
bila dah siap living and dining
auntie requested them to fix it up..
and they did it...he he he

Some photos for viewing..


Mereka pasang bars utk support the ceiling board

Ceiling board dah terpasang, tapi belum buat plastering lagi

Wiring aircond yg hodoh melintang di dinding tuh, memang menyakitkan mata dah bertahun2
auntie request tanamkan..he he he
Emm...masa wiring aircond tuh di pasang dulu, auntie dan uncle tak de kat
rumah..harapkan anak2 tengok2 kan so tuh lah rupa nyer..

Hah...spara siap ..pakai kipas lama
Design cornice auntie minta anak2 perempuan pilihkan..biarlah mereka
suka pd design tuh..sebab auntie kata..
Umur mama dah tak lama lagi berbandingkan umur mereka..
(Ajal Allah yang tahu tapi dengan sakit2 auntie gini adalah alarming)

Kerja di bahagian depan pulak..

Aduh, since dah pakai lampu2 down lights, semua lampu2 lama
auntie dah tak di gunakan lagi..emm...auntie basuh lampu2 tuh
dan minta anak auntie Ayul hantar ke rumah kampung auntie,
satelah adik2 auntie bersetuju mahu lampu2 tuh..

Puas hati betul bila salah sorang dari mereka adalah elektrician
emm...wiring yang menggunakan casing auntie minta tanamkan
dalam dinding dan plaster, auntie beli switches baru gantikan
yang lama..swis lampu design baru..
ohhhh...once dah nak make up rumah, berjangkit2 ker lain lah pulak..
he he he

Alhamdulillah, auntie dapat bibik part time untuk membantu auntie
mop2 rumah dan buang debu2 bila kontractor balik nanti..

InshaAllah by Tuesday..rumah akan saperti sediakala..



31 comments:

  1. Salam Auntie...

    Matching je kipas dengan cornice tu kan..cantikk!!

    ReplyDelete
  2. wow.. cantik la rumah auntie.. Hehehehe penangan nak dapat menantu ke ni aunti?

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum auntie.

    lepas ni mesti tambah seronok nak decor rumah sebab dah renovate kan? hihi.

    selamat decor-decor ye ^____^

    ReplyDelete
  4. wah bagus ni auntie...boleh laa nak minta lokasi pejabat contractor ni, manalah tau kot nak buat reno jugak.

    ReplyDelete
  5. salam auntie, chantek laa ...saya suke.. leh tak beri no hp bangla tu..nak wat kat umah gak..

    tq aunty..

    aina

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Aunty, Nak tumpang tanya, Bochik kakak sulung aunty masih duduk di kg.baru ke yang berjiran dengan rumah SM Salim? Betul ke Aunty, suami Bochik kalau tak silap nama Ajid orang segamat?

    Zu - Segamat

    ReplyDelete
  7. wahh..ni nampak gaya mcm dh dekat je nak terima menantu ni..hihih...tp mmg seronok kan auntie bile dh renovate rumah..rase mcm semangat skit...tp bab bkemas tu yg tak tahan tuuuuuuu

    ReplyDelete
  8. salam auntie,

    cantik design yg anak2 auntie pilih..sy pun berniat nk buat ceiling mcm ni jgk bila dh ada umah sendiri nnt, insyaAllah..

    ReplyDelete
  9. wahhhhh..semangat nk terima menantu lelaki ni! (^_^) makin cantek la umah auntie..

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum...

    auntie...salam ziarah... baru bw..t'perasan blog auntie nie...sronok pulak follow... lgpun saya mmg suka learn from others xperience...lagi2 mereka yg dh lama makan garam & mengharungi rencah2 kehidupan...

    ReplyDelete
  11. wahh..dah cam rumah baru laaa gayanya kan..dah siap buh picc yer

    ReplyDelete
  12. Cantiknya..

    auntie boleh share tak kontraktor ni, kalaus ebut nama auntie gaknya dapat tak affordable price? ngeh ngeh ngeh...

    ReplyDelete
  13. Saya dah serik reno rumah, berdebu tahap tak masuk akal (kes skystone salah spec).Berhari-hari sedut guna "vacum cleaner".

    ReplyDelete
  14. tak sabar nak tengok rupa baru rumah auntie..jgn lupa letak gambar banyak2..saya suka.

    ReplyDelete
  15. cantik plaster ceiling tu,mmg kena cari org yang pandai buat. even our contractor hari tu pun ada special team utk psg plaster ceiling saja.

    ReplyDelete
  16. Sue : W/salam, TQ kipas tuh Noy hadiah sepasang untuk auntie 3 tahun yang lalu. Comes with emergency light.

    ReplyDelete
  17. me suya : Biasa2 jer..auntie dah separuh abad baru nak rasa rumah cantik sikit. Perkataan 'penangan' dah lama tak digunakan oleh auntie.
    Menerima dan menyambut 'orang baru'..he he he auntie nak timang cucu pertama tak lama lagi..InshaAllah

    ReplyDelete
  18. syahira : Wsalam. TQ auntie rearrange jer furniture lama sebab masih cantik dan elok lagi.

    ReplyDelete
  19. Shahrizat : InshaAllah bila dah ready nak renovate rumah nanti..email auntie for the contact no.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. Aina : Email me for the contact no, auntie shall forward the details okay.

    ReplyDelete
  22. Zu : W/salam. Bochik kakak sulung auntie dah duduk di Selayang.

    ReplyDelete
  23. Salwa : Auntie renovate rumah utk kepuasan diri. Majlis aper sekali pun sudah tentu akan ceria bila keadaan rumah selesa. InshaAllah

    ReplyDelete
  24. anuar : Memang cantik bila dah siap..rasa tersusun duit kita kat ceiling tuh..he he he

    ReplyDelete
  25. AI : He he he semangat terima menantu lelaki?? InshaAllah
    Rumah auntie dah cantik?? Tima Kasih

    ReplyDelete
  26. PynGees : TQ follow auntie rasa amat menghargai nya. Amalan yang baik learn frm others especially old folks.

    ReplyDelete
  27. ida : InshaAllah auntie akan update with photos once its ready.

    ReplyDelete
  28. zareda : Email me if you want the details. This kontractor is way much cheaper that any others.

    ReplyDelete
  29. Zool : he he he memang rimas zool bila buat reno berhari2..
    tapi the result is satisfaction. Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  30. an15 : Ohhh dah buat juga yea..
    Memang kemas dan cantik kan bila dah siap.

    ReplyDelete
  31. Kak nani lama saya tak masuk sini, sibuk sikit. Saya pun kena make-up kan rumah saya. Rumah ni dah 14 tahun saya buat, so kitchen cabinet dah mula ada anai2. Maklumlah buat rumah dlm pokok kelapa sawit dah letak ubat pun anai2 dtg.

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...