THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, February 9, 2011

Kepala Weng

Rumah berterabur, bersepah lagi..
Kena beli downlight lagi utk master bedroom
Tergendala sebab kedai tak bukak lagi semalam..
(Auntie memandai2 nak buat kerja tambahan
padan muka sendiri)

Nak masak aper hari ni??
Kena masak yang paling simple

Auntie bukak frige, ada ikan kelisi 3 ekor
Ada lebihan sambal belacan,
Ahhh...assam rebus jer lah..
2 keping assam keping
1 biji tomato, 1 biji bawang besar
Blend semua bahan tadi masuk
1 timun yang dah tua auntie potong panjang2
1 cekak bendi
Siap assam rebus

Ada ayam satu bekas..
Goreng kunyit..

Masak nasi..

Lunch for today
(No photos yea..kepala auntie dah weng ni)

Tak faham auntie, uncle selalu benar beli timun tua..
Ishhh...dah berkali2 auntie pesan beli timun mesti
kepala kecik dan warna hijau, size sederhana
jangan beli yang besar2
kalau warna dah kuning, dah tua lah tu..he he he
memang tak sesuai untuk di buat salad atau ulam..
tapi tak kan nak buang?
Emmm.....buat sayur dlm masakkan jer lah..




gambar google jer

Kacang bendi pun gitu..
Uncle suka beli yang dah siap berbungkus..
Bila bukak bungkusan, memang tua dan liat..
In this case auntie buang sajer bendi tuh..

Dari muda auntie lah yang membeli sayur mayur di pasar
sehingga lah auntie jatuh sakit nih
memang auntie jarang keluar rumah lately..
bila sakit2 badan

Uncle beli sayur mayur di pasaraya..
Dia main angkut apa saja kat para tuh..
Suruh beli sawi, dia capai bayam
suruh beli celery, dia beli daun bawang putih
suh beli daun bawang dia beli kucai
(Jangan marah yea sayang kalau you baca entry ni..
he he he)
Tak per lah selagi dia mahu pergi
membeli belah barang dapur
Alhamdulillah..
Tak leh komplen, nanti dia boikot
tak de benda dlm peti sejuk nanti untuk di masak..

InshaAllah, pagi2 besok auntie nak ker pergi pasar tani
Kata jiran ada setiap pagi hari Rabu berdekatan Keramat Permai

23 comments:

  1. Org lelaki mmg cenggitu kalo buat keja pompuan ye auntie? hihi ..

    camna kepala auntie? masih weng lgi ke? harap2 auntie da sehat.

    ReplyDelete
  2. Kepala saya pun arini weng Auntie. Oh ya, saya dah follow blog Auntie. Selamat berkenalan ya, thanks singgah blog saya & tinggalkan komen tadi.

    ReplyDelete
  3. SALAM AUNTY..
    SWEET JER UNCLE N AUNTY NI.....
    UNCLE N AUNTY PERNAH TAK BERTEGANG LEHER. I MEANT...SALAH FAHAM EACH OTHER..

    MACAM MANA YER AUNTY MAINTAIN UR RELATION NGAN UNCLE.

    TQ AUNTY ATAS NASIHAT YANG DIBERI

    ReplyDelete
  4. Kebanyakan lelaki memang macam tu, selalu hilang fokus terhadap sesuatu yang tidak berapa di"gemari". Sabar je lah.....

    ReplyDelete
  5. UNTIE, biasalah tu, kalu orang lelaki ke pasar.

    Ada jer yang tak kena, tapi takper, asal mahu pegi mahu beli.

    Ada orang lelaki langsung tak kenal mana serai mana halia. hehehehe
    Masak sedap2 ek Untie....

    Kain Pelikat La La La La...!

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Marina,

    Tak tahu kenapa orang lelaki ni boleh dikatakan sama saja bab membeli barang dapur/ikan/sayur....dia orang main ambik saja tak pilih-pilih dah.Ada sekali tu saya minta husband belikan daging cincang...bila dibuka bungkusan....yang nampaknya hanya lemak-lemak saja...macam nak nangis rasanya. kesian pun ada, apalah orang jual tu....sampai hati diberi lemak saja!

    ReplyDelete
  7. untung tau aunty dpt suami rajin pergi beli barang dapur..sama cam suami saya..tp dorang ni mmg main amik jee.. mintak tawar pon tak, main bayar je..hihi

    ReplyDelete
  8. Kak Nani suami saya pun macam tu muda2 tak pernah pergi pasar dah tua ni dia seronok kepasar tapi yang sakit jiwa tu beli sayur2 semuanya nak sekilo yang kat rumah makan cuma 3 orang. Tension saya tapi saya diamkan je takut dia kecik hati.

    ReplyDelete
  9. Itu kesenian yg ada pada kaum adam.. :)
    Klu kaum adam nak ke hawa.. kira versi lain sikit.. :D

    ReplyDelete
  10. takpela aunty. yg penting uncle rajin nk tolong.sesetgh hasben tuh jgn harap kot nk gi beli brg dapur mcm nih. hehe

    ReplyDelete
  11. salam aunti,
    alhamdullillah uncle is not the man "man" jenis nak kena serve ..
    bagus dia nak pergi kepasar kedai beli sayur. Not semua org lelaki nak pergi esp kalau ol timer atau jenis mak dah dari kecik dah didik menda menda ni semua org ppuan punya keja...
    ada tu mak tak beri masuk dapur sbb mentaliti lama..

    10 star for uncle bless him

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum auntie
    takpe la.. at least uncle rajin pergi pasar.. rahmat dah tu untuk auntie.. Suami penyayang^^ wink3

    ReplyDelete
  13. kakchik@ela : he he he org lelaki jarang nak ammbil details works..janji pesanan isteri di laksanakan, kepala weng auntie masih ada sebab rumah masih bersepah2..
    he he

    ReplyDelete
  14. Miss Mirror : You are most welcome.
    Memang kan, kenkadang kepala weng..

    ReplyDelete
  15. Anon : W/salam, bertegang leher dgn uncle?? Huishhh...perkara ni ada dlm setiap perkahwinan tapi pada auntie selalu nya tidak dibawa masuk tidur, selalu auntie dan uncle akan bermaafan. Kunci kejayaan setiap perkahwinan adalah tidak menyimpan dlm hati..forgive and forget.
    Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  16. Zool : Betul tuh..tapi bagi uncle he has no choice sebab auntie sakit, so he did coz he has to do it.
    Auntie bersyukur sebab dia tak merungus..Alhamdulillah

    ReplyDelete
  17. azieazah : Tulah, bila uncle dah membeli dan ke pasar, surely auntie mesti masak sampai habis bahan2 basah tuh..kalau tidak akan berlaku pembaziran..setakat nih, Alhamdulillah..Allah memberi auntie kekuatan utk memasak..

    ReplyDelete
  18. Auntie Yan : W/salam.
    Penjual selalu suka menipu cara tuh..
    barang yang tak patut di jual, akan terkena pada pembeli yang tak memilih..hu hu

    ReplyDelete
  19. Anon : Setahu auntie kan, uncle sure tawar menawar..hehe

    ReplyDelete
  20. MK Rose : he he he no comment tentang versi nak ke hawa tu..

    ReplyDelete
  21. LSS : Emm..betul lah, some husband does not give a damp of house hold needs and chores..

    ReplyDelete
  22. Anon : W/salam, Fuhyoooo...10 stars for uncle ?? TQ dia setakat nih, Alhamdulillah, banyak kerja2 rumah yg di mahu bantu..Syukur

    ReplyDelete
  23. hahaaa..lelaki...bnyk yg sama kot..

    time preggie dulu, mintak asben beli bayam merah, siap btau, daun kaler merah, smpi umh, d beri kaler ijo jugek..hehhhh... :)

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...