THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, February 21, 2011

Cucunda Ku Yang Pertama

Beberapa sms yang diterima sejak pukul 1:30 petang hari Isnin bersamaan
14 Feb 2011 dari anak auntie Khairul bila isteri nya warded ke Hospital Pakar Putra di Melaka..
bila dah ada tanda2 utk melahirkan baby..

Alhamdulillah..menantu auntie Zeity selamat melahirkan anak perempuan pada
pukul 6:30 petang tuh..
dapat lah anak auntie menyaksikan kelahiran puterinya yang pertama di labour room,
berat bayi 2.95 kg

Gambar pertama yang kami terima melalui handphone...pada pukul 7 malam tuh..



Halus jer gambar tuh..tak puas auntie nengok..he he he

Ya Allah, auntie berpelukkan dgn uncle sambil kedua2 kami menitiskan air mata kegembiraan..
maklumlah auntie bercinta dengan uncle selama 7 tahun, dah tuh berkahwin, kini perkahwinan auntie dah pun 34 tahun..dpt cahaya mata 4 orang, dua lelaki dan dua perempuan,
kini zuriat kami beralih kepada cucunda pula..dari anak auntie yang sulung Khairul. yang telah melansungkan perkahwinan nya pada bulan Januari tahun lepas..

Alhamdulillah...Allah telah memberikan umur yg sempat untuk melihat dan menimang cucu
pada auntie dan uncle....

Perasaan gembira tak terkira..tak reti auntie nak luahkan the feeling here..it is a wonderful, joyfull, cheerful and of coz ucapan yang tak putus2 pd Allah...
Alhamdulillah dan Allah hu Akbar

Emm...Mak Uda (Noy) tak sabar2 nak bertolak ke Melaka utk melihat anak saudara nya yang pertama..tapi kata nya lebih baik tunggu Zeity keluar hospital sebab baru puas nak gomoi baby..tak de lah terhad waktu lawatan sajer..

Keesokkan hari tengah hari Zeity dah dapat keluar dari hospital, so kami bergerak
lah keMelaka pada hari Selasa (cuti Maulidur Rasul) selepas solat Zuhur..

Macam2 hadiah di beli dan di bawa oleh Mak Uda dan Peeja (Mak Sau)?? masih belum confirm lagi panggilan utk Peeja..he he he
Biar lah Peeja yang update pasal hadiah2 tuh..

Berdebar2 hati bila sampai di rumah besan auntie..
Maklumlah..nak berjumpa ahli baru dalam keluarga..

Nur Zara Sofea....


Nur Zara Sofea memegang jari auntie...bila auntie buka sarung tangan nya..
Aduhhh....menitis air mata auntie berjurai2..hinggakan besan auntie menghulurkan
tissue box kat auntie..

Kami kat situ hingga malam dan makan malam sepatutnya, auntie dan uncle
plan nak makan ikan bakar di Umbai tapi besan beriya2 menyediakan makan
malam..so sorry guys..miss the ikan bakar Umbai...
(Peeja dan Noy dah jeling2 kat auntie) tak per nanti2 kita pergi lah..

Balik ker kampung uncle, rumah pusaka yang di duduki oleh adik perempuan uncle
di Tedong, Merlimau pukul 10:30 malam..
bermalam semalam di situ..

Pekena nescafe panas dan cicah biskut lutut...sedappp..

Kami bersembang hingga pukul 3 pagi...aper tak nya..Noy, Peeja dan PG
dah tak balik kampung setahun lebih..banyak lah citer2 yang keluar untuk
auntie Nur Laila dan sepupu2 nya di situ...

Sebelum masuk tidur auntie pesan pada adik ipar auntie..supaya sarapan
besok belikan roti canai dan nasi lemak di kedai Mak Dan..
memang terbaik kedua2 nya..

Selepas sarapan pagi dalam pukul 11:30 kami bergerak ker Pekan Melaka
untuk lunch pula..

Kedai yang biasa kami pergi...ada macam2 masakkan sajian kampung terutamanya
assam pedas..
he he he...

Dah kenyang kami pergi lah jengok Nur Zara Sofea..

First day baju warna pink, second day warna biru..
emmm...memang auntie pesan..jangan beli semua warna pink
takut2 nanti kelahiran anak lelaki pula..
so macam2 warna pakaian Nur Zara Sofiea ada...


Tengok lah tuh, hari kedua dah celek mata..
Dulu2 seminggu lebih baru bukak mata..
Gitu juga, selalunya jari2 terkatup genggam ajer..





Dah pandai senyum2 bila nama di panggil

Dah penat, maka tertidurlah..bila dah dapat minum susu..





Kami bergerak balik ker KL lepas Asar..

Hari ni dah 7 hari umur Nur Zara Sofea..
Bila lah Tok Mama dan Tok Papa nak
kesana lagi..

InshaAllah..tak aper haral hujung bulan
berjumpa lagi cu...

Auntie sajer2 googles maksud nama cucunda..

'Cahaya Puteri Menawan'

ada lagi...

Apa ada pada 'NUR ZARA SOFEA' ?

NUR ZARA SOFEA
NNaif
UUntung
RRamah
ZZingy
AAmanah
RRealistik
AAlim
SSuci
OOportunis
FFleksibel
EEkhlas
AAbadi
Apa ada pada nama?

Aper2 pun..Tok Mama doakan,

Nur Zara Sofea sihat...membesar menjadi saorang yang
tinggi budi perkerti
mengenal diri dan mengenal Allah..
Amin..


46 comments:

  1. this baby ada iras noy. hahaha. :P congrats auntie ♥

    ReplyDelete
  2. tahniah aunty n uncle
    sya dah tengok gambar bb di en3 peeja ;p

    seronok dapat peluk dan bau baby kan?

    ReplyDelete
  3. seronok baca pengalaman pertama auntie dapat cucu ni. :) congrats!

    ReplyDelete
  4. Ya Allah time zara bukak mata ... comelnye,, teringin lagi rase nye untie.. :)

    ReplyDelete
  5. tahniah auntie!!

    dh jd tok mama skrg :-)

    konfem zara akan jd cucu kesayangan nih.maklumlah,cucu first gitu....

    ReplyDelete
  6. Tahniah auntie. cute baby tuh :)
    Selamat berpantang dan menyusu untuk ibunya ye.
    alhamdulillah

    ReplyDelete
  7. tahniah auntie
    mmg tunggu auntie update psl baby zara ni.he3.. Dah baca dekat peej, tapi nk tgu plak update nenda baby zara. Sekali lagi, tahniah auntie.. Semoga baby zara membesar dgn cemerlang dan solehah~

    ReplyDelete
  8. Congratulation Aunty (Tok Mama)...she looks adorable! Membaca posting aunty ni mengingatkan saya pada keterujaan waktu kami sekeluarga menyamput kelahiran my first nephew ...

    ReplyDelete
  9. auntie..tahniah,akhirnya dapat cucu..

    ReplyDelete
  10. congrats for having 1st cucu, auntie :).comel sangat baby tu hehe

    ReplyDelete
  11. Alhamdullilah, Syukur kita masih di sini untuk menerima kedatangan cucu..Sama lah kita,kehadiran cucu pertama. Semoga mendapat keberkatan dan di limpahi kebahagiaan..insyaAllah.

    ReplyDelete
  12. waaaaaaaaaaaa akhirnyaaaaa miss you so much auntie, thanks for updating, congratulation!

    ReplyDelete
  13. Ooooohhhh....I love babies! Tahniah Aunty! Dah jadi nenek ye....eh bukan, dah jadi "datin" lah since Uncle dah jadi "datuk" kan? purrrr.....meow!

    ReplyDelete
  14. cumilnyer zaraa...

    anty sama mcm my mom when she received her first and ONLY grandson..super excited! my nephew lahir 2 hari b4 my nikah day..bley dia kata, nk p jenguk cucu and leave me pulak..kecik ati i tau..dah ado cucu, hal anak terus terlupa :-)

    ReplyDelete
  15. tahniah auntie... kelahiran yang dnanti nantikan.. kasih kepada cucu sangat lain dengan kasih kepada anak anak...

    ReplyDelete
  16. nama cucu aunty sama dgn nama baby saya yg baru 7 bln..hehe..beza anak saya takde Nur..:)sedap kan nama tu..lembut je..

    ReplyDelete
  17. tahniah aunty..mesti bestkan dapat cucu dah:)

    ReplyDelete
  18. tahniah auntie..!!kami pun tumpang gembira..so cute baby zara sofea!

    ReplyDelete
  19. Tahniah Auntie...!Alhamdullilah..

    Famili sy pun tgh happy ni, 20hb Feb, ahad lepas baru je terima baby jugak, 1st cucu dan 1st anak sedara (adik saya bersalin)..suka sangat..Alhamdullilah..
    Auntie dapat girl, kami dapat boy..bolehla berbesan yea..?hhihihihik

    ReplyDelete
  20. Tahniah buat nenda berdua.

    ReplyDelete
  21. tahniah auntie... kita tumpang gembira.

    nampak kuning sikit baby tu...





    .

    ReplyDelete
  22. a'ha...... iras mukan noy!
    CONGRATS!!

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah... Congratz aunty. mesti hepi tak terkata kan? comel tau cucu aunty tu.habislah lepas nih mesti jd manja dan kesayangan semua orang.bahagia cucu pertama ni.hehe

    ReplyDelete
  24. syukurrr alhamdulillah...tahniah anty dah ade cucunda dan Nur Zara Sofea sangat cumel hehehe.

    Tersentuh juga hati saye bace entri anty nih.

    suke maksud name tuh :))

    ReplyDelete
  25. tahniah aunty dh dapat cucu...
    saya baru dlm dunia blogging... singgah la ke teratak saya jika sudi : estee8980.blogspot
    sebelum ni saya hanya silent reader aunty...

    ReplyDelete
  26. Tahniah buat kak Nani dan suami sekarang dah menjadi nenek dan atok, giliran saya bila lah agaknya. Comel betuk cucu akak ni.

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Marina,

    Tahniah, dapat cucu pertama. Comelnya.

    Join kelab akaklah nampaknya.

    ReplyDelete
  28. ewah ewahhh. korang nak best2 aje. tok papa la. tok mama la. sampai kat pija mak sau. tak moooooooooooo. tak suka.
    rindu la kat dia. bila la nak jumpa lagi kan. :/

    ReplyDelete
  29. tahniah untuk aunty sekeluarga....

    mcm saya jgk.... dapat 1st anak buah, tu la yang dok dibelek selalu...

    heheheheh

    ReplyDelete
  30. tahniah aunty..kecik2 dh nmpak gegirl..huhuu tp bila tgk lama2 mcm mak uda dia lah ;)

    ReplyDelete
  31. hidung dia mancung lah auntie!!! alahaaiii... ade ke rezeki saya dpt baby girl pulak ni ye?

    ReplyDelete
  32. congrats to Tok Mama and Mak Sau, oooppsss..hehehehhehehe..zara sofea sungguh comei

    ReplyDelete
  33. alahai comelnya..ada irasa tok mama dia laaa...tahniah auntie..dah bergelar nenek yer...

    ReplyDelete
  34. congrates aunty :) mesti tak puas dapat tengok kejap jer kan..hehe

    ReplyDelete
  35. Alhamdulillah dah selamat lahir! comelnya Nur Zara Sofea!

    Tahniah atas kelahiran ahli baru dalam family kakak ni :)

    ReplyDelete
  36. comelnya auntie...x sabar nak ada baby sendiri....tahniah yer auntie

    ReplyDelete
  37. Ya Allah terujanya mama tok dia hingga berjuraian airmata.Faham... sebab cucunda yg pertama. Tahniah dari kakak. Moga ibunda Zara Sofea dipermudahkan membesar dan mendidik putrinya. Amiinnn....

    ReplyDelete
  38. gamaknya esok bila saya dapat cucu pun berjurau-jurai juga air mata... ni mesti jadi cucu dan anak sedara kesayangan ni nanti..

    ReplyDelete
  39. tahniah atas kelahiran cucundanya nur zara sofea, yang manis , sweet.... sukanya tgk baby baru lahir, so bersih

    ReplyDelete
  40. tahniah kak nan..dah dpt cucu!,ank saya belum berkahwin..hrp saya sempat melihat cucu pertama,semuga allah perkenankan doa saya...amin

    ReplyDelete
  41. 41 geng auntie yang sudi memberi ucapan tahniah di atas kehadiran cucunda pertama dlm hidup auntie. TQ geng.. he he he, really appreciate and honor to each individual comments..
    TQ so much..

    ReplyDelete
  42. salam..aunty..lama x komen....eei tahniah la aunty dah jadi nanny,,,syukur dah ada rezeki..saya belum dikurniakan lagi rezeki baby dari Allah .......;(..apapun tahniah yer aunty..

    ReplyDelete
  43. Salam Auntie,

    Mudah-mudahan sihat ^^
    Wahhhh.. CONGRATE Auntie!!
    Dah jadi Tok Mama.. yeahhh

    tp napa Peeja, jadi Mak Sau??
    Pelik sungguh nama tu.. x pernah dgr.. ada ek?

    ReplyDelete
  44. Salam.

    Tahniah UNTIE.
    Seronoknya dapat menimang cucu. Menjadi nenek ni memang sungguh bahagia, kan? Jeles saya. :)

    Semoga Nur Zara Sofea menjadi anak yang cemerlang...

    Ilmu Itu Cahaya, Ia Tidak Akan Turun ke Hati yang Gelap!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...