THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, January 13, 2011

Terasa Kesal Yang Mendalam

Malam ni auntie keletihan...

Nikmattttt....Alhamdulillah...
air tegukkan pertama masuk ker kerongkong
bila azan berkumandang


Siren (Sirap + Fresh Oren)

Persedian lauk masak sendiri
Simpler jer..



Kari Sotong dan Ubi kentang


Acar Timun


Tahu dan Tempe goreng


Papadom


Telur Dadar

Walaupun simple tapi masih ada rezeki di atas meja

Pernah auntie bersua dengan saorang pekerja buruh..
dari negara asing..beberapa tahun yang lalu

Dia sedang membuka bungkusan nasi..
Di alih nasi tuh dalam mangkuk plastik
Auntie jeling..nak tengok aper kah lauk nya..
Nasi putih kosong sajer..
Pelik macam maner nak makan tanpa lauk??
Bisik hati auntie..

Termos air panas di curahkan nya dalam bekas nasi
Sambil tangan kanan memegang sudu dan tangan kiri
memegang sepeket garam halus..
dia memasukkan sesudu garam dalam bekas nasi tuh..

Ya Allah...Ya Tuhan...
Ada insan yang makan nasi dengan air panas
berlaukkan garam depan mata auntie...

Yang auntie kesali..
Tidak pula auntie menghulur dia duit utk membeli
makanan utk esok hari..

17 comments:

  1. auntie tergamam yer sebab experience sendiri tengok orang makan dengan garam depan mata ...heheheh, betul auntie..kita kena banyak syukur kan bila compare dengan orang2 yang tak mampu...kita ni hidup rasa cam banyak jer benda tak puas..huhuhu

    ReplyDelete
  2. salam aunty

    sya tak pernah jumpa lagi

    aunty, mungkin bukan rezeki dia, jgn kesali sangat
    cuma harap kehidupan org tu dah berubah.

    ReplyDelete
  3. auntie.selama ni larra jd silentreader auntie je.kali ni nk mengomen pulak.kejadian sebegini larra pernah saksikan sendiri.masa tu larra buka restoran.ada seorang pakcik guard ni dia soh bubuh nasik banyak2 dah tu berlaukkan kuah aje..ingat sekali tu je.rupa2 nya hari2 macam tu.dan akhirnya larra soh dia ambik lauk..larra nak banje je.punya cekal dia ni.sehari je dia amik lauk yg larra belanja.hari2 yang lain tu dia makan benda yang sama je.dia tolak pemberian larra!tu la auntie kita kena bersyukur kan..ada orang yg allah bagi rezeki lebih sedikit dari kita..dan mereka tetap bersyukur!

    ReplyDelete
  4. aduhai, aunty cerita tu terus terbayang keadaan tuh. seduhkan kl tgk org mcm tuh.takpelh aunty, maybe masa tuh aunty terlupa kan? bukan rezeki dialah maknanya :)

    ReplyDelete
  5. Laparrr tgk gambar. Emmm.. kesian kan macam tu. Nak makan pun susah. Yg lagi kesal ada org suka pulak tak habiskan makanan.

    ReplyDelete
  6. Sedihnya dgr citer ni. Bersyukurlah dgn rezeki yang Allah dah bagi kat kita ni

    ReplyDelete
  7. Salam.

    Saya pernah merasa makan nasik dengan garam.

    pernah juga makan nasi dengan ajinomoto.

    pernah juga rendam kerak nasi dengan air makan begitu sahaja.

    pernah juga makan nasi dengan ikan masin kukus atau bakar sebab tak da minyak nak goreng.

    setiap pagi makan ubi dan pisang rebus...kerana hanya itu makanan yang ada.

    masak nasi campur jagung kerana beras tak cukup.

    makan nasi dengan minyak serdak itam lebihan gorengan.

    Sekarang saya anggap pengalaman itu sangat mahal harganya kerana dapat mengajar kita sentiasa bersyukur.

    ReplyDelete
  8. Bukan buruh asing je, saya pun pernah merasa makan cam tu. Masa kecik dulu family susah, tapi kita pernahlah meminta-minta cam orang sekarang. Lumrah hidup aunty, ada orang senang, ada pulak orang susah. Bila kita senang jangan dilupa orang yang susah.

    ReplyDelete
  9. Satu ketika dulu, saya juga pernah makan nasi berlaukkan garam. Berlaukkan lebihan minyak menggoreng ikan + garam. Pernah juga berlaukkan teh O. Saya dapat rasakan kesusahan itu. Sekarang saya sangat mensyukuri apa yang ada walaupun seadanya dan sentiasa berharap dapat menghulurkan bantuan kepada yang memerlukan - walaupun saya tidak semampu mana! :(

    ReplyDelete
  10. Salam Kak,

    Memang kita ni penuh dengan nikmat dan rezeki dari Allah...berbanyak syukur. Kita selalu makan dengan hidangan penuh meja...saya pun sekarang dah mula makan seadanya...simple tapi pastikan yang berkhasiat.

    ReplyDelete
  11. Alahai :(

    ai penah tgk org mkn nasik kosong ngan budu je. sian...

    ReplyDelete
  12. Auntie, sebaknya kisah makan nasi dengan garam tu..

    dulu saya pernah keja kat ICOM (tmpt anak auntie belajar tuuu) ada satu akak ni, keja guard, husband dia masuk penjara, dia terpaksa keja sara anak-anak, anak kecik 2 tahun dia tinggalkan dengan anak sulung dia darjah 3-4 camtu, lepas budak tu balik sekolah, aduhai, dia pernah makan bubur je kak, sebab jimat beras..

    sedih..

    so pagi-pagi saya beli sarapan pagi, saya tapaukan nasi lemak untuk dia, so nasi lemak tu dia simpan buat makan tengahari. Syukur la kita ada rezeki lebih. kan?

    ReplyDelete
  13. tersentuh hati wani bila baca komen2 kat sini..tapi wani suke mkn nasik dgn minyak yg lebihan goreng ikan tu..pastu campur garam..perghhhh..mkn boleh tambah2 lagi. anak2 wani pun suke.

    Itulah dia kehidupan kat muka bumi ni. mcm2 orang yg kita boleh jumpe.

    ReplyDelete
  14. salam auntie..
    keluarga saya juga pernah alami benda yg sama.makan nasi dgn garam..nasi dgn minyak masak lebihan goreng ikan (mak selalu simpan minyak2 yg lebih ni utk recycle)...pengalaman yg sgt berharga.

    ReplyDelete
  15. Macam2 pengalaman org..Sya bersyukur sangat2 tak pernah susah..Alhamdulillah dibesarkan dalam keluarga yang senang. Tak taula Sya ada kekuatan mcm tu ke tak..

    ReplyDelete
  16. errr lauk2 anty tuh sume simple tapi menyelerakan sungguh!! hihihi.

    bile bace part yang last tuh, sungguh saye rase bersyukur sangat dengan ape yang ade sekarang nih.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...