THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, January 13, 2011

Tak Perlu Terjebak

Pagi tadi auntie ada appointment check mata...

Keluar rumah..
sarapan kat Keramat AU2

Huish...first time after many months
auntie tak makan nasi lemak
Tak boleh resist kali ni sebab kedai nih,
nasi lemak nya power habis..
Auntie ambil lauk rendang, sotong, kangkong,
timun, telur rebus sebelah
RM5.50 licin auntie makan..
Air pula, Teh O kosong panas RM 0.50
Emm...surely have to skip my lunch..

Uncle Roti Canai Telur Bawang RM1.50
Air pula, Teh Ais Limau RM 1.00 (Kalau x silap)



Lepas jer habis breakfast, kami ker hospital..
Dapat no : 2519 dan no sekarang 2510
ermm...kena tunggu 8 orang sebelum auntie

Setelah menunggu lebih kurang sejam jugak lah
No Giliran auntie pun tertera di mesin yg tergantung di dinding...
Auntie dapat dengar..
Ting Tong..Ting Tong berbunyi mesin tuh..
(sebab pakai alat pendengaran..he he he)
Sedih pun yea, sebab masa boleh mendengar dulu
naik menyampah dengar bunyi2 tuh, bila dalam bank ker
dalam hospital ker..
Tapi kali nih..erm...excited pulak...

Masuk kat dalam tuh,
Kena tunggu nurse panggil ke bilik Dr..
Sambil2 tunggu ada weighing machine
Uncle suruh timbang..

Auntie pun naik lah..
Berpusing2 lah no digital machine tuh..
Ishhhh...berat nya..kata auntie..

Memang you dah gemok..
cuba turun 6 kg, boleh tak?? kata uncle

Dah ada cabaran tuh..
Okkayyy...nani cuba..





Nama auntie di panggil
Auntie masuk dalam bilik doktor
Dr Melayu..
Full Kolonel Dr Mansur..

Doktor tanya : ada apa2 masaalah??
Auntie kata : tak de masaalah setakat nih..
Penglihatan terang??
Auntie kata : pakai spec terang kalau bukak spec kabur..
(Jawapan orang sewel macam tuh)

Auntie kata auntie datang untuk buat annual check
sebab ada kencing manis..

Doktor pun check dengan alat canggih nyer
Macam Lampu lazer menyuluh mata kiri dan kanan..
(sama macam kat Ampang Puteri Specialist Centre)

Selesai jer, dia melukis rajah kedua2 mata
Kiri dan kanan..
Ermm.....Doktor explain dari rajah nya..
Dah mula ada selaput..kat sini, kat sini
sambil menunjuk rajah mata tuh..
tapi tak membimbangkan..
Next appointment bulan sembilan..
From there I shall monitor..kata nya

Adussss....macam maner tuh??
Tak de apa2 ubat titis yang di beri
cuma pesanan nya, jaga pemakanan
sebab kencing manis..

Dalam jiwa tak de rasa susah hati..
Tenang saja..
mungkin auntie dah lali dengan sakit..

Auntie pun berlalu dan minta uncle singgah
kedai emas sebab nak pateri subang 'India'
yang auntie beli entah beberapa bulan yang lalu

Uncle tanya " pasal nak pergi kedai emas"??
Subang nani tercabut..nak kena pateri..

Di kedai mas yg auntie pergi nih
memang auntie dah kenal kedua2 tokeynya
suami isteri..kedai mas melayu
Bila nampak auntie masuk terus isteri nya datang..
Bahaya nih, kalau dia yang layan auntie, memang dia akan
keluarkan segala mak nenek dalam showcase tuh..
Auntie terus menghulur subang yg perlu di pateri tuh..
Settled..

Dia terus keluarkan gelang yang terbaru yang baru sampai
Auntie..slow2 pegang gelang tuh..Dia pakaikan kat tangan auntie
Cantik berkilau2..7 kumtum bunga yang mekar..
Dah tuh ada cincin nya juga..sekumtum, juga besar..

Emm...kalau ikut hati memang beli
tapi kepala dah set siap2..nak kawin kan anak
tak boleh berbelanja sakan

Kalau kakak berkenan, deposit jer dulu ambil lah kemudian
Harga emas melonjak2 hari ni RM157 satu gram
dan akan naik lagi sampai RM200

Auntie hanya menggeleng2kan kepala

Uncle dari luar kedai tengah hisap rokok jeling jer kat auntie
He he he...

Dah tuh uncle menghampiri auntie..
Lawa...lawa..kata nya
Mama nak ?? ambil lah..berapa kedua2 tuh??
RM 9K++ setelah di 'sampuanya' harga berat gelang
dan cincin..

Aper lagi kakak, abang dah bagi green light tuh!
Ahhhh...memang lah cantik tapi tak nak lah..
Tak kemana barang2 nih..nanti2 lah dulu..

Dia pun keluarkan barang lain pulak
Aduh!! pengsan auntie..
Auntie memang suka barang kemas..
(auntie tahu ramai juga yang tak suka)

Terjebak ker auntie??
Tercair ker auntie??

Tutup story tak boleh citer lagi..
Nak pengsan...kalau memikirkan nyer

Dah tuh balik rumah..
Solat Zohor dan nap petang...

ZZZzzzzzzz...............


38 comments:

  1. Assalamu'alaikum Pn Nani...

    Emas bukan main mahal sekarang, kan? Kalau beli 20 tahun dahulu dengan harga RM3K, sekarang harganya mungkin dah jadi RM20K!

    Semoga Puan tetap sihat dan ceria selalu. Amin. :)

    ReplyDelete
  2. amboi aunty..sodap eh..nasi lomak tuh...kat mana actually...keramat??

    ReplyDelete
  3. dulu saya pun tak minat emas

    skrg dah minat giler hehehe... :) cuba beli je tak dpt.

    untie jaga kesihatan tau :)

    ReplyDelete
  4. Salam,
    Begitulah, MM, tak terpengaruh walaupun tergoda. Tutup mata aje. Aturkan keutamaan,perbelanjaan perkahwinan anak lebih penting, kan?

    ReplyDelete
  5. kelakarla auntie ni.pastu auntie beli tak barang kemas tu...kalaula husband saya cam uncle agaknya badan saya macam pokok krismas gaknya....hehehe...mas yp

    ReplyDelete
  6. susah gak kalau terjebak hihi

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum aunty,
    saya pun suka bling-bling macam aunty...
    boleh tak aunty share kedai mana yang aunty pergi? sebab kalau baca entry , macam best sungguh kedai tu.
    terima kasih.

    ReplyDelete
  8. errr.. sudahnya beli gak ke ek? mcm kompius sket.. ^__^ tp kalo emas naik sampai RM200 mcm mana nak beli utk kawen ni.. isk2

    ReplyDelete
  9. Pehh...cayalah aunty..kalau mak saya..bila abah bg greenlight je hangkutt...!!

    ReplyDelete
  10. auntie, if suka beli le, uncle tolong bayar. mmg harga emas makin naik. Bln 12 aritu, bought for my mum at rm146/gm. Ni dah rm157....

    Dah beli, boleh bagi gift for your daughter's wedding.

    ReplyDelete
  11. salam..
    auntie..saya pon suke barang kemas..hehhe
    moga auntie cepat sembuh..
    auntei petua nak pulihkan kencing manis..
    peria katak+epal ijau blend dan munim airnye..insyaallah

    ReplyDelete
  12. adakah aunty dah terjebak membeli..? kita tunggu episod seterusnya.. hahaha..
    nampak cam best je beli emas.. tp org xkerja lg mcm saya ni, berangan je la mampu..

    ReplyDelete
  13. salam...masa tido petang tu auntie ada termimpi2kan gelang tu tak?? hehehe

    ReplyDelete
  14. hoih cukup2 la tu mokcik hoih. berapa banyak nak. dpd beli brg kemas. baik belikan anakanda laptop dan camera. kan lebih afdal. hahaha tetiba.

    ReplyDelete
  15. hahaha, sweet je uncle. kelakarlah aunty ni, sampai nk pengsan pikir brg2 kemas tuh ye? hehehe

    ReplyDelete
  16. salam


    bukan senang husband nak bagi green lite ni .....


    auntie beli tak ????

    ReplyDelete
  17. Kakcik : Waalaikum salam, Tima kasih doakan kesihatan saya. Dulu2 masa muda2 maner ada yang solid2/besar2, belipun kecik2 jer..putus2 tukar, kemek2 tukar..dah tua2 nih lah kena pakai yang besar2 sikit baru nampak ketuaan nyer..
    he he he

    ReplyDelete
  18. MemHalid : Alah, celah JJ AU2 tuh, kan ada Bazar makan, ha situ lah, memng berduyun2 orang makan, bersih dan selesa.

    ReplyDelete
  19. VP : He he he tak per tak dpt beli sekarang, InshaAllah masa tua nanti mampu bila ada simpinan.
    InshaAllah auntie jaga kesihatan.

    ReplyDelete
  20. Kak Nora : Wsalam, Gitu lah kena tahan nafsu kalau tak terjebak..
    tapi kalau terjebak pun tak per investment gitu..
    Saya kena utamakan perbelanjaan utk majlis dulu..

    ReplyDelete
  21. mas yp : Hishh! baca tajuk agak2 auntie beli tak..he he he
    Pokok krismas??

    ReplyDelete
  22. yatie : Terjebak, Kalau mampu tak susah, sebab nilai emas tidak susut. Boleh jadi investment tapi jgn lah pakai hingga menarik perhatian peragut..

    ReplyDelete
  23. shahrizat : Walaikum Salam, Kedai yang auntie beli nih tak banyak choice tapi di sebabkan auntie dah biasa dengan mereka tak ambil duit upah, hanya harga pasaran emas x timbang berat sajer so saving almost 10 to 15% tuh..

    ReplyDelete
  24. Eiyra : He he he jangan risau belum tiba masa nya lagi sampai RM200 se gram tahun ni kot, mungkin tahun depan?? Tapi kesian aper perlu beli emas bila kawin??

    ReplyDelete
  25. Sya : Uncle sentiasa bagi green lite, bila dia ada duit..InshaAllah auntie tak perlu risau..dari muda dia memang macam tuh

    ReplyDelete
  26. Rin : kus mangat, dah kena zakat tiap2 tahun kalau x pakai.
    Barang2 kemas yang ada pun memang utk anak2, auntie memang dah bagi tahu kat anak2 auntie yang maner masing2 punya bila auntie 'tiada' nanti

    ReplyDelete
  27. C3 : (auntie pakai shortcut yea)
    Wsalam, ohh..yea ker petua kencing manis macam tuh,
    Selalu nyer auntie makan peria katak buat ulam tapi kena blend dengan epal tuh..he he he aper rasa nyer ek??

    ReplyDelete
  28. Misztake : Tak de barang kemas tak menjadi isue, sebab bukan keperluan.
    Sentiasa kemas dan jaga kebersihan, rajin, jaga keikhlasan, you will glitters more than gold. Believe me.
    Cahaya yg tidak ada bandingan nya.

    ReplyDelete
  29. Auntie, kami Anak-anak Ali pon cukup suka dengan emas. Lebih baik hantaran kahwin diberi emas daripada kasut,beg,BB etc. Emas pelaburan masa depan :)

    ReplyDelete
  30. tahan betul godaan! well done puan! sebab tu saya tak mahu singgah kedai emas sebab takut meraung di luar kedai!

    ReplyDelete
  31. Peej : Kalau belikan anakanda kedua2 tuh, berjanji jadi blogger yang boleh update 80 kali kah?? he he he

    ReplyDelete
  32. LSS : ha ha ha memang termimpi2 lah kalau tak beli..sebab tersangatlah cantik youuuu...

    ReplyDelete
  33. pB : Ishhh...auntie tak nak lah...tengok lah tuh Peej dah sound2 tuh..he he he

    ReplyDelete
  34. Syaz : Betullah kan, hantaran segala mak nenek pun dah ribu riban, baik beli emas ketul2 kan...

    ReplyDelete
  35. DrNott : Kelakarlah Dr sebab meraung kat luar kedai..he he he saya lak meraung kat rumah..huahhhhhhh

    ReplyDelete
  36. auntie beli eyh
    SUya suka barang kemas jugak.
    mama suya pun sama.. kata nyer buat simpanan.SO kalau ade duit tu selalu jugak la suya laburkan beli cincin or gelang^^

    ReplyDelete
  37. hehehe saye pun suke emas, tapiii tula emas mahalnyer sekarang haih, ishhh.

    anyway anty jage diri mudahan anty lebih sihat yea :)

    ReplyDelete
  38. aduhai mahal sungguh harga emas sekarang ni. pengsan orang nak kahwin! ada rezeki tak kemana kan

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...