Followers

Monday, January 3, 2011

Lebihan BBQ

Semalam lebihan BBQ
Potato mayo..
Noy buat..
sampai dua serving dia buat..
yang pertama habis
so yang kedua tak habis,
masuk fridge, auntie makan utk breakfast
Sedap pulak tuh..
Jangan tanya resepi..
Auntie tak tahu, kalau nak jugak nanti auntie kena tanya dia..


Daging kambing pulak ada lebih
Enam keping selebar tapak tangan
Auntie masak kari pekat2..
Makan dgn nasi panas2..
Berselera anak branak makan
sampai comot2 pipi masing2..
He he he
Sedap gamak nya..


Tapi auntie takut nak makan kambing
Takut sakit tengkok, kan auntie ada high BP
Emm..noy koyak kan sikit dan suap kat auntie
Aduhhhh....memang sedap

Emm...pada 30 Dec yg lalu auntie kena admitted
auntie nangis2 semalaman sebab sakit2 satu badan
Pagi dalam kul 9, Uncle risau terus hantar auntie ke
Hospital Pakar Tuanku Mizan, ruper2 nyer reading
BP auntie tinggi 200++, sugar level okay..
Aper lagi kena tahan lah..
Duduk kat wad emergency
Doktor inject satu das, bagi ubat Plendil 2.5 mg
auntie tertidur...
sebelah petang nya baru reading auntie rendah balik 125
Emmm...auntie minta nak balik, doktor pesan jangan lupa
makan ubat..dan di bekalnya pain killer..
Petang kul 4 baru dpt keluar..
Alhamdulillah..

Tuh yang auntie tak sentuh kambing lansung..
Iya ker kambing tak leh makan kalau ada BP
auntie dengar cakap2 orang jer..tapi betul ker tidak
entahlah..auntie kurang pasti..

Dengan kesihatan yang tak berapa sihat
membuatkan auntie tak leh berfikir untuk berblogging
Nih pun auntie menulis..sebab ada gambar
Kalau tak..memang kepala tak leh fikir..

39 comments:

  1. kebanyakan kambing mmg kalu mkn BP tinggi, tp kalu kambing baka boer org kata bagus. bagus dr kambing biasa ;)

    ReplyDelete
  2. salam hajah,

    kak nab dengar ceriter cam tu jugak...jika bp tinggi tak bpleh makan kambing, sejauh mana kebenarannya, not very sure pulak...

    didoakan agar hajah kembali sihat & ceria.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum

    Wpun mwana takdak penyakit kronik, BP ka apa ka....Dr selalu berpesan mwana kat borderline, jaga2 kesihatan, jaga makanan, exercise selalu (3x seminggu) banyakkan makan buah2an, sayur2an. Mana sempat memang mama amalkan. Mwana sanggup berhabis beribu ringgit beli sauna matress ka, makanan kesihatan ka asal sihat. Alhamdulillah syukur. Risau jer bila dengar rakan2 yg seusia 35 tahun dahkena sakit jantung, opismate kena bypass laa, operation laa, cholesterol laa. Haiisshhh.. simpati saya pada MM nih. Kalu belum cuba amalkan minuman berkhasiat Byoung produk Zhulian. Guna ajer membership ID: PJU 063222 Nazli Hana Kamaruddin or DRN: 28-2082012 utk dpt diskaun. Cubalah. Insyaallah. Mama dah amalkan 3 tahun lepas alhamdulillah. Mwana bukan ahli yer. Nak diskaun mwana guna jer ID tu.

    ReplyDelete
  4. moga cepat sembuh untie ..rest byk² yer , jgn stress ;-)

    ReplyDelete
  5. tingginya bp auntie....bnyk fikir kot....auntie jgan lupa mkn ubat tau.....moga cepat sembuh...mas yp

    ReplyDelete
  6. Ya Allah, tinggi reading tu aunty, kalau aunty rajin, boleh minum jus mengkudu, untuk jaga BP tuh. kambing boleh makan, cume kawan kan dengan bende masa, maknanye, perah dengan limau atau lemon. tp kene berpada2 la makan. hopefully aunty remain sihat ye. tahun ni banyak kerja kan ;)

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum auntie,

    moga auntie sentiasa berada dalam keadaan sihat walafiat dan dilindungi dibawah arasyNya. amin.

    dah lama sangat tak singgah dan tinggalkan jejak disini. maaf ye auntie. tapi auntie jangan risau, tak pernah sekali pun saya lupakan auntie dan blog ni.

    auntie kalau tak berapa sihat, berehat la. jangan lupa makan ubat dan jaga kesihatan. jangan sedih-sedih tau.

    kami anak-anak cyber akan terus mendoakan kesihatan dan kesejahteraan auntie (insya Allah).

    ReplyDelete
  8. Kari Kambing!!!

    my favourite *droling

    ReplyDelete
  9. salam aunty..
    klu macam tu aunty jgn makan kambing yer..nanti aunty x sihat.. ;)
    mus suka gak makan kari kambing sebab kambing daging nyer lembut....

    ReplyDelete
  10. Salam Auntie....
    Selamat Tahun Baru...
    kesian auntie x sihat....

    sy pernah dgr org kata...daging lembu lebih tinggi kolestrol dr kambing...sy pon x pasti :)
    saya harap tahun baru ni auntie akan lebih sihat dan ceria :)

    ReplyDelete
  11. HAPPY NEW YEAR AUNTIE....wish u good health and happy always

    ReplyDelete
  12. salam aunty..bestnye..nak g umah aunty bleh?heheh

    ReplyDelete
  13. kitaorang kat luar ni doakan kesihatan auntie. atleast auntie update sikit2 pun dah ok. still kitaorang kat luar ni boleh baca.

    ReplyDelete
  14. salam auntie..moga cepat sembuh ye.jaga mkn...jaga diri ok..

    ReplyDelete
  15. Eh aunty mmg kalau ada high BP takleh mkn kambing...sebab kambing ni high cholesterol...mak saya ada masalah high BP...mmg xsentuh kambing..

    Tinggi betul BP aunty tu...alhamdulillah takde apa2 terjadi..take care aunty ye..

    ReplyDelete
  16. wahh, it looks so best! teringin nak buat bbq lagi:)

    salam ziarah i tahun baru ye.semoga tahun ini lebih bermakna dari tahun2 sebelumnya:)

    ReplyDelete
  17. salam kenal,

    tertarik dengan nama Marina Monroe...terus jejak sampai rumah. nampak pulak kambing..hmmm alahai.. will read more of yr entry insyallah....

    ReplyDelete
  18. marina : maner pulak auntie nak cari kambing boer tuh/ He he he

    ReplyDelete
  19. Hjh Zainab : Wsalam. Tima Kasih doakan saya sihat.

    ReplyDelete
  20. auntie jangan makan la kambeng tuh. bahaya je. :|

    ReplyDelete
  21. mamawana : Huhhh...TQ atas nasihat dan pemakanan Zulian tuh..
    Ada kawan jadi member tapi tak pernah pulak tergerak nak beli. Auntie sakit kronik (saraf) tak berani nak beli barang2 jualan lansung.

    ReplyDelete
  22. Jiejah : TQ tapi auntie memang tak leh risau, badan dan kepala auntie akan gigil2. Dah tuh tak boleh tido..
    Emm...kadang2 sampai dua hari x tido..
    Hishhh..tapi ubat auntie adalah zikir sepanjang masa..Alhamdulillah

    ReplyDelete
  23. mas yp : Tulah, fikir pasal kes saman peeja tuh, membuatkan auntie stress.

    ReplyDelete
  24. hadoiii..

    jaga kesihatan ek auntie...

    ReplyDelete
  25. lilred : Tinggi BP sebab tak tido 2 hari, pasal kes peeja tuh..
    Auntie kesian kat peeja sebab terjebak jadi mangsa 'Nyer'sememangnya dia jahat hati.
    Ade ker dah berumur pun boleh ada perasaan iri hati??
    Allah Hu Akbar..peliharalah anak ku YA Allah

    ReplyDelete
  26. cik syahira : Wsalam. Tulah auntie perasan memang dah lama tak tinggal jejak.
    InshaAllah, kesihatan auntie bertambah baik..memang kena jaga pemakanan.

    ReplyDelete
  27. faraulah : Kari is my favi too..

    ReplyDelete
  28. Mus : Memang auntie tak brani makan kambing, ohhh...rugi sangat..he he he

    ReplyDelete
  29. Qaseh : Wsalam, maner menghilang?? Baru timbul..he he he

    ReplyDelete
  30. shuweet : TQ and Happy New Year to you too.

    ReplyDelete
  31. Cikceriacorner : Wsalam, Nak dtg umah auntie utk kambing tuh?? Dah habis dah..
    he he he

    ReplyDelete
  32. DSKHK : InshaAllah auntie update sikit2

    ReplyDelete
  33. Sya : Wsalam. Tulah Alhamdulillah, kata doktor kalau tinggi sangat boleh koma atau kena stroke..

    ReplyDelete
  34. Fifiey : TQ ziarah blog auntie. Welcome on board..he he he
    Amin atas doa itu.

    ReplyDelete
  35. Makcikkantin : TQ dan jumpa lagi di alam cyber.

    ReplyDelete
  36. salam auntie..take care ok. sabar banyak hal peeja tu, walaupun ditakdirkan peeja kalah ke,Allah lebih mengetahui.

    ReplyDelete
  37. daging kambing walaupun nampak lean meat sebenarnya ianya marbled with fat. yg kita nampak telah diskin off fat nya... disebabkan kambing kerjanya asik makan, so the they are nice fatty as a result the meat is tender and juicy...

    yes it have high fatty and cholestrol. when u have the tengkuk sakit, meaning yr body has not got the enzyme to process the cholestrol/fat. why tengkuk?
    remember the thyroid is at the same area near the the tengkuk..

    if u must know bila dr nak pastikan kita ada kencg manis dia akan monitor throid kita samada hyper or normal. Also under active.

    that is whysome people suddenly can get the sakit tengkuk a similar symptom of kena minor stroke sometimes..

    yg badan takde masalah the reaction came in different ways such as high bp , coronary blockage in the long run, bad circulations, to gout dsb...

    abt time to stick to white meat and fish..less sea shells etc.. that contains hi cholestrol..

    drn

    ReplyDelete
  38. salam.. hi aunty.. slalu sgt baca blog aunty n peeja yg notty ;)
    tp baru ada kesempatan nk sgah coretkan sdikit ilmu.

    sy ada baca + dgr dlm radio, doc komen ttg dgg kambing ni. act, dgg kambing is much better than beef. cuma masyarakat kita dah tlalu lama dipasakkan dgn ajaran ''mkn kambing,drh tinggi''. so automatically,our mind being set like dat. n once kita mkn,sgl signal dr otak akan dihantar tuk jd drh tgi.. sbnrnya, cara mkn tu yg kena btul, then insyaAllah,pnyakit bole dielakkan.

    tips : lepas mkn daging kambing, kita disyorkan mkn salad+sedikit perahan limau. atau pun, potongan orange.

    selamat mencuba aunty, nnt sy singgah lagi..
    salam to peeja oso ;)

    -siti-

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...