THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, January 18, 2011

Kunjungan Ke Rumah Besan Di Melaka

Hari sabtu yang lalu, auntie dan uncle nak ker Melaka
jengok menantu perempuan auntie dan besan.

Dah lama tak jumpa Zeity, dah 34 minggu anak
dalam kandungan..

Peeja dan Noy nak ikut..

Auntie : Ehhhh...Noy nak ikut ker??
Kan baru balik dari Kuwait semalam, seminggu
kau kat sana....tak jet lag ker??

Noy : Tu lah mama, badan letih dan rasa nak demam
Perubahan cuaca, kat sana winter..sejuk sangat!
Tapi nak ikut lah mama..nak jumpa Zeity..
Noy ada beli baju baby kat Kuwait..
(lupa lak snap photo baju gaun tuh)
Papa drive lah kereta Noy yea!

Nak bergerak jer..
ada kawan auntie suami isteri singgah pulak
so tak lama berbual, sebab dia tahu kami dah bersiap
nak ker Melaka..
bergerak dari rumah pukul 10:30 pagi..
berhenti minum kat R&R Seremban untuk sarapan

Perjalanan smooth dan selesa..
tak banyak kereta dan cuaca mendung..

Sampai rumah besan dah 1:30 pm
Auntie bila di sambut olih besan dan menantu
air mata dah meleleh2 bila tengok perut
menantu dah boyot dan besar..
Hishhh....rindu auntie kat dia terubat..
bila berjumpa..

Emm...kami minta nak duduk di luar rumah
bawah porch dulu
sebab masing2 nak merokok..

Kereta Noy di larang merokok..
Uncle lah tension..menahan berjam2..
he he he


Besan lelaki dan perempuan kat belakang auntie..


Anak auntie Khairul dan Zeity kat tepi kereta


Uncle yang snap photo nih..

Yang sebenar nya..besan auntie
buat kenduri sikit (empat dulang) utk anak2 yatim
tapi kul 11:30 pagi..
Lepas rokok2 tuh...

Besan jemput kami masuk dalam rumah
Mereka dah siapkan makan tengahari
Kami di jamu dengan hidangan kenduri


Ayam masak kicap, kari daging, sambal tumis petai, ikan kering
sambal belacan dan ulam2
Pencuci mulut pula ,
buah pisang, limau dan kuih kasui tanpa kelapa parut


Noy tukang senduk nasi

Dah makan makan, besan nak tunjuk barang2 baby yang
mereka dah beli..

Banyak barang2 dah yang di beli..kebanyakkan nyer
berwarna pink, tapi ada juga lah biru dan putih
mereka konfiden, bakal cucu nanti..
perempuan..

Auntie sibuk menerangkan kat anak2 auntie..
Grape Water for babies untuk aper..
Penghadaman dan buang angin
supaya baby tak kembung..

Tergelak2 mereka bila keluarkan barang2 baby..
Sebab semua nya excited sangat..
akan kelahiran 'orang baru'
InshaAllah..

Dah makan nasi, bersantai lagi
dengan kopi dan cup cakes..


Gambar besan dan menantu yang di ambil masa kenduri kawin tahun lepas

Nak balik..duduk lagi kat porch
mentara jiran kait buah Sukun


Rambut auntie terjelur keluar pun tak siapa tegur..
Aper da...


Noy nak makan sukun goreng..
He he he sampai hari nih dah 3 hari
Masih belum bergoreng..
Ingatkan petang nih nak goreng
selongkar2 kabinet, tepung beras dah habis
so..terbantut lah..
emm...semua tidurlah pulak nak suruh pegi beli



Dua biji buah sukun

Bergerak pukul 5:30 pm
Berhenti minum kat R&R Seremban

Sampai KL pukul 9 mlm
Auntie masak nasi dan berlaukkan bekalan dari besan
Licin kami makan..
Alhamdulillah..


31 comments:

  1. Nyum~ macam sedap je lauk-pauk kenduri tu.. hehe

    ReplyDelete
  2. sukun goreng...sedap tu..
    auntie..durian belanda yg belum masak tu buat goreng pun sedap juga...cubalah.

    ReplyDelete
  3. waaa auntie, tahun 2011 ni ada orang baru lagi la join family auntie.. dengan nak bermenantu lagi, dapat jadi nenda lagi..meriah la keluarga auntie pasni^^

    ReplyDelete
  4. auntie bestnya..tak lama agi da nak dpt cucu..sukun tu best kalo goreng ngan tepung gandum+tepung beras+minyak secamca+kelapa parut+garam+gula sikit..larra salu guna resepi tu je bat goreng pisang..ubi..sukun n etc..yumyum.n thanks auntie jenguk blog larra.muah2

    ReplyDelete
  5. waaahh..dah tak lama nak jadi nenek ni..heheh

    ReplyDelete
  6. wahh sedapnya kalori tu auntie.. :)

    ReplyDelete
  7. salam auntie,

    grape water tu brand ape? baby sy slalu kembong eventho da taruk mcm2 minyak da.. the ubat doctor bg pun tak surut jgak.. mcm mane ye

    ReplyDelete
  8. tahniah auntie dapat cucu...

    ReplyDelete
  9. dulu masa adik saya masih baby (umur saya 6 tahun) saya selalu curi2 minum gripe water tu, sedaaaap, manissss! hehehe. lepas tu kena rotan la sebab mana boleh minum banyak2 macam orang minum sirap, kahkahkahkah padan muka saya!

    selamat menyambut cucu nanti ya!

    ReplyDelete
  10. wah anty tak lame lagi nak menimang cucu yea, tahniah, nampak kat muke2 masing2 eksited mase kuarkan barang2 baby tuh, saye doakan mudahan semuanyer dipermudahkan yea :))hihihi,

    psssttt anty anak saye pun cucu sulung memang family eksited lebih hikhikhik

    ReplyDelete
  11. Nice blog auntie...first time baca da terpikat...kindly visit mine k...tqvvm...
    http://www.my-mindofmine.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. sukanya sgt dgn sukun.lama dah tak jumpa org jual.sedih.teringin! :(

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum aunty,
    lama saya tak komen sini. hopefully aunty is doing great even after such a long journey

    grape water tu tak da medical research n not authorized tau. ni paed mu'az yg bgtau. die takot ade side effect. so katanye, mintak je ubat kembung dr kelinik. nanti doc akan bg.

    semua gambar zeity terhalang. tak nampak baby bump. hehehhe tp zeity tak nampak tembam pon. kecil juga lg. berseri seri dia.

    ReplyDelete
  14. Leen : Memang sedap leen..hehehe

    ReplyDelete
  15. ieda : Oishhh...durian belanda goreng?? Tak pernah makan lagi..mana nak carik durian belanda nihhhh??
    emmm...ieda, ieda buat auntie kepingin lah..

    ReplyDelete
  16. suya : InshaAllah..moga Allah memberi kebahagian, ketenangan dan di jauhi org2 yang iri hati dan berhasad dengki kpd kami sekeluarga..Amin

    ReplyDelete
  17. larra : Woooo...TQ for the resepi..
    muah2.. to you too

    ReplyDelete
  18. ida : InshaAllah..mungkin hujung bulan Feb nanti auntie bergelar Mak Tok..hu hu hu

    ReplyDelete
  19. dewman : Alah..bila kena komen mcm tuh..terus auntie takut makan tau..
    2 keping jer auntie jamah..he he he

    ReplyDelete
  20. nur : Wsalam, gripe water brand Wood's kalau x silap, cuba2 tanya kat pharmacy, tapi kan cuba nur googles, boleh buat sendiri gripe water nih kat rumah..cuba lah

    ReplyDelete
  21. Mrs Norizi : Tima Kasih..status akan bertukar jadi Mak Tok lah..he he he

    ReplyDelete
  22. Dinas : A'ah, memang manis dan sedapp kan..biasalah budak2 memang suka gripe water..he he he

    ReplyDelete
  23. Mappiau : he he he untong nya anak jadi cucu pertama..memang di sayangi habis cucu tuh..

    ReplyDelete
  24. Marya : TQ, surely..I shall visit and pay you a visit..

    ReplyDelete
  25. LSS : Oh yea ker dah lama tak jumpa sukun?? Cuba cari kat pasar kot2 ada terselit2 org jual..

    ReplyDelete
  26. lilRed : Wsalam..TQ the journey was quite tiring actually, had a good rest on sunday.
    Oh yea ker? but it is used widely all over the world. Anyway, gripe water tuh utk prevention of kembong,InshaAllah all my children masa bayi, basically tak pernah kena kembong..
    Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  27. auntie nani
    thanks singgah dan komen.
    Insyaallah, suya balik kampung 4 hari. Isnin balik ke Penang kembali

    ReplyDelete
  28. lawatan sobat berserta salam untuk tuan rumah.

    ReplyDelete
  29. semoga semuanya selamat
    tahniah pada keluarga aunty dan besan anty.. ;p

    ReplyDelete
  30. salam auntie..
    bestnye auntie g uma besan..
    rapat hubungan bgus tu auntie..
    best tgk mknan tu..lapau plak..
    tahniah auntie bakal dpt cucu..:)

    ReplyDelete
  31. Kak nani untung ayol dapt isteri satu2nya anak perempuan. Semuga keluarga kak nani diberkati allah subhanallah.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...