THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, January 25, 2011

Karis Nasi

Karis Nasi..

Auntie baru jer lepas masak..
Rendang Daging
Sup Tahu campur fish ball, sayur mayur dan so hoon.
Sambal belacan dan ikan kering masin.

Tak tangkap gambar sebab uncle tertido atas sofa

Buka periuk nasi, terus karis2 dengan laddle kayu
(rupa macam garfu)

Teringat pesan arwah mak..
(masa tuh auntie masih anak dara lagi)
Karis nasi tuh bila dah kering air

Kenapa kena karis mak??
Ishhh..buat jer..

Arwah mak tak bagi reason why must karis?

Bila dah besar panjang dah kawin baru mak bagi tahu..

Kena Karis nasi.. sebab

Nasi tak lah terbuku2, terketul2 bila di senduk

Lagi pun tak de kepala nasi!

Aper tuh kepala nasi??
First layer of the rice in the pot
so if karis2..nasi tuh dah tak de lah kepala nasi
dah bercampur2 yang atas dan yang bawah..

Kenapa dengan kepala nasi..Mak??

Kepala nasi kalau di beri makan kat anak2..
Nanti mereka degil, keras kepala dan akan
melawan cakap ibu bapa..

Ohhh! yea ker??
Nih petua orang dulu2 kata arwah mak..

Auntie ikut petua nih..
Alhamdulillah, setakat nih, anak2 auntie
tidak sorang pun yang keras kepala...

Wallah hu alam....




45 comments:

  1. Saya pun make sure akan karis nasik tu untie. baru sedap makan.

    mak saya org perak. dia sebut "kareh". hihi ..

    ReplyDelete
  2. karis nasi adalah wajib bagi keluarga saya. Abah saya cukup pantang hidang nasi berketul.. tapi tak semua orang tahu benda ni auntie..

    ReplyDelete
  3. baru le tau.. tp mak saya pun mcm aunty, mst suruh karis jugak.kl tak karis mau kena piat telinga.haha

    ReplyDelete
  4. mak saya pun ajar macam tu jugak aunty. dulu2 xde rice cooker pakai dapur gas biasa je, bila kering air mak suruh karis nasi tu pastu kecik kan api then tutup periuk. jap lagi masak le..dan nasi mmg cantik pun..hehehe

    ReplyDelete
  5. owh..ye ke?baru tau bab kepala nasi ni..tq auntie.
    tapi dah berapa banyak kepala nasi anak2 saya makan..hehe

    ReplyDelete
  6. sama cam mama suya
    selalu pesan supaya dikariskan dulu nasi tu.. biar serata.. tapi baca reason auntie ni baru suya tahu kenapa kena buat camtu^^

    ReplyDelete
  7. betul tu Auntie...mak saya pun cakap yang sama kat saya :D

    ReplyDelete
  8. oo.. baru ler tahu.. biasa buat camtu if masak nasik ayam, nasi minyak or nasi lemak je.. skarang kena jugak la seghih (mak kita kata seghih) nasi biasa pun.. ^__^

    ReplyDelete
  9. Ai pon karis nasik ;)

    -sedap2 lauk auntie. xde gmbr pon leh bayangkan!

    ReplyDelete
  10. tak tau pula macam tu petua nya..
    Yang pasti bila baca apa yang aunty tulis ni perut saya terasa lapar..hehehe

    ReplyDelete
  11. saye stuju ngan auntie..mak i pun slalu pesan suh karis nasi bila air dah kering...

    ReplyDelete
  12. ya betul tu, bila masak nasik memang kena karaih (bahasa utara, hehe). bagi saya nasik akan nampak lebih sedap bila dah karaih tapi tak tau pun pasal kepala nasik tu sebelum baca entri ni :)

    ReplyDelete
  13. hi auntie.. tok saya pun ada pesan macam tu gak... tapi tok kata tu adalah supaya nasi masak sama rata dan x de kesan kerak.. supaya x de orang yg last makan dapat kerak je...

    ReplyDelete
  14. salam Auntie...tak nak buat sambungan cerita 'History' ke? saya khatam semua entries in 1 night :-)...suka sgt...

    ReplyDelete
  15. salam Auntie...tak nak buat sambungan cerita 'History' ke? saya khatam semua entries in 1 night :-)...suka sgt...

    ReplyDelete
  16. mak kita dulu2 ajar kita segala bagai supaya kita jadi isteri yg tahu segale2 kan...

    ReplyDelete
  17. owh, ada sebab rupanye. mak saya sebut 'karai'. dekat2 dah kot..x pernah pulak tanya apsal kena buat gitu. saya agak2 sebab nak biarkan nasik masak sekata.

    ReplyDelete
  18. aunty, dulu arwah nenek saye pun selalu ckp benda yang sama.. mak pun ckp benda yang sama.. karis nasi tu... n mmg diorg akan kate jgn kasi anak makan kepala nasi, n jgn amik nasi yang tengah2.... kene amik dari tepi dulu... hihi.... mmg petuanya, supaya anak2 tak degil, tak keras kepala.. wallahualam....

    ReplyDelete
  19. Salam....

    Suka petua-petua macam ni. Kekadang kita selalu buat tapi motifnya hanya kerana tak mahu nasi berketul2 tanpa tahu sebaliknya ada tersirat petua yg baik. Hm.....

    ReplyDelete
  20. saya buat tuh sebab tengok mak buat..tapi i dont know pun y kena buat..hehehehe

    ReplyDelete
  21. alhamdulillah..adik bradik saya sume mendengar kata n bersatu hati mungkin sbb ni kot aunty..dulu ada tanye mak nape kene buat camtu..dia jwp ko ikut je la..bkn susah pun..esok2 ko tau la..ini rupanya sbb2 tu..thanks aunty sbb bg jawapan..hehe..

    ReplyDelete
  22. kakchik : Betul bila karis baru sedap di makan dengan segala lauk pauk.
    tapi ada kala terlupa, nasi jadi berbuku2..he he he

    ReplyDelete
  23. Zareda : Ermm..begitu juga lah arwah abah auntie..membebel dia kalau nasi tidak di karis..he he he

    ReplyDelete
  24. SPM : Haaaaaa...dah tahu yea..so jgn lupa karis nasi tuh..he he he

    ReplyDelete
  25. LSS : He he he kena piat telinga ya..
    auntie pulak kalau lupa kena bebel

    ReplyDelete
  26. marina : Congrats pandai masak nasi atas api, bila dah ada rice cooker org sekarang dah tak reti masak nasi atas dapur..he he he

    ReplyDelete
  27. ieda : Tak per bila dah terbaca n3 auntie tuh, cuba2 lah..InshaAllah anak2 tiada sifat degil.

    ReplyDelete
  28. suya : Memang mak2 cam gitu..selalu suruh buat sesuatu tapi tak bagi tahu sebabnya, bila dah berumah tangga baru lah mak2 explain.

    ReplyDelete
  29. faraulah : Elok lah kalau mak bagi tahu awal2..some will wait until anak dara nya kawin.

    ReplyDelete
  30. Owhhhh, baru tau anty. hehehe elok ni di praktikkan

    mekacih anty.:))

    ReplyDelete
  31. Eiyra : A'ah semua nasi perlu di seghih...

    ReplyDelete
  32. Ai : Lauk2 tuh sebenarnya utk auntie berbuka puasa.

    ReplyDelete
  33. hani : he he he baca jer entry makanan terasa lapar pulak yea..

    ReplyDelete
  34. shuweet : Semua mak2 ajar anak2 suh karis nasi kannn?

    ReplyDelete
  35. Dinas : Arwah mak auntie pun orang utara gak..

    ReplyDelete
  36. faz : Betul itu fakta supaya jangan berkerak di bawah periuk.

    ReplyDelete
  37. cik faye : History2 tuh nanti2 dulu, kepala auntie pusing dengan majlis yg nak di sambut nanti..banyak sangat urusan.

    ReplyDelete
  38. puteri : Perlu bersyukur, masih ada mak utk memberi segala ilmu utk kebaikkan anaknya..Alhamdulillah

    ReplyDelete
  39. cik1356 : Memamng gitu supaya nasi masak serata tapi yang petua tuh tak ramai yang tahu

    ReplyDelete
  40. Hadsha : Bila orang2 tua cakap petua2nya, mungkin ada kebenarannya, tak rugi ikut benda yang elok kan..
    he he he

    ReplyDelete
  41. Kak Zakie : Gitulah, rahsia yg tersirat selalu tidak diberitahu pada anak2..

    ReplyDelete
  42. ida : He he he 'mak turut' tak tahu sebab kena buat? tak perlah sekurang2 nya..dah lakukan

    ReplyDelete
  43. Rina : Memang orang dulu2 kalau suh buat sesuatu tak nak cakap kebaikan nyer bila dah besar baru tau memang benar ia nya membawa keberkatan.

    ReplyDelete
  44. MAPPIAu : Ha ha ha ikut jgn tak ikut..he he he

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...