THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, November 30, 2010

Kawan Baru

Hari ni hari Selasa
Saperti hari2 biasa, pagi2 lagi
auntie jengok blog, jengok FB dan
jengok emails...

La la la la ~~~~
Rasa happy sangat bila tengok komen
kat entry auntie on Double Happiness
auntie dapat satu lagi award from
me suya..so sweet


Award yang Suya dapat dari kawan dia
masih ada watermark

Ribuan Terima Kasih di atas perhargaan yang di beri pada auntie..
Suya, auntie dah follow your link...he he he..
ada tambahan bacaan..
so menulis rajin2 yea..

Moga persahabatan alam maya kita berterusan..
dan moga kita bertemu di alam nyata suatu hari nanti..

So.... kalau auntie dapat lagi award dari saper2.
(kalau auntie layak lah)
boleh lah auntie susun2 award tuh..
macam susun pingat dalam almari..
he he he


Monday, November 29, 2010

Double Happiness

Ohhh...suka sangat semalam..
hari minggu..

Auntie di bawa berjalan2 dan makan
oleh Peeja dan Noy..

Lepas jer solat Zohor..
Keluar rumah gi PWTC
tengok Pamiran

Ada orang tegur auntie..
Memang tak kenal..

Auntieee..kata nya..
sambil menghulur tangan nak bersalam

Auntie sambil memandang kearah nya
lalu bertanya..

Siapa ya??

Saya Salwa ....kata nya

Auntie dapat tangkap nama itu..walaupun
tak pakai hearing aid..paras rupa nya mengingatkan
sesaorang yang auntie hanya mengenal dari gambar nya...

Salwaredzuan! jawab auntie sambil menyambut tangannya
dan bersalaman..

Punya lah auntie suka dapat berjumpa dengan nya
sebab dia salah sorang yang terawal membaca blog auntie,
selalu dia meninggalkan komen2 utk auntie.

Sekarang dah jarang dia muncul tinggalkan
komen di blog auntie..

mungkin dia terlalu sibuk..
sebab kerjanya..

Lawyer tuh..
Tinggi orang nya..
Kulit...fulamak..licin dah halus..
masih single kannn??

Salwa bertanyakan sesuatu pada auntie..
tapi auntie tak leh dengar..

So Peeja dan Noy tolong jawabkan..
Dah lah meleleh air mata auntie
sebab tak dapat bermesra lebih lanjut..
tak dapat dengar suara nya..

Hishhh...menyesal tak pakai hearing aid tuh..
Terlupa sebenar nya..nak pakai

Auntie minta diri darinya..sebab kami berjumpa tuh
kat basement carpark.

So..siapa2 followers atau reader auntie..
kalau terserempak dengan auntie...
tegur yea..

Itu membuatkan auntie rasa....

Double Happiness

Saturday, November 27, 2010

Dulu dan Sekarang

Teringat kisah jaga anak2..
Masa anak2 masih kecil..

Zaman auntie kecil2..
kalau makan nasi tak habis..
Arwah abah dan mak akan marah..
Dia orang akan kata..

Habiskan nasi tuh..
Tak baik...
Nasi tuh menangis..
kalau tak habisssss

Auntie tak bantah dan tak menjawab
ikut perintah..
Habis kan nasi walau pun dah kenyang..

Time anak2 auntie, auntie lakukan
ayat yang sama..
Gitu juga anak2 auntie
mereka akan habiskan nasi dalam pinggan..

Tapi time sekarang..
He he he

zaman budak2 sekarang..

Dia orang lebih bijak menjawab..

Nasi mana ada mata
maner boleh nanges..

Ishhh...

Kalau dulu2 anak tak pandai menjawab
Panggg!! kena sepak kat mulut..kalau menjawab

Sebagai ibu dan bapa zaman sekarang
Kena prepare with a quick answer not a quick slap

Kalau tak..
anak2 pula tak de mata
tengok mak bapak terkedu..
he he he

Gitu juga time auntie kecik2
Ikut arwah abah gi kedai..
Kalau ada permainan tergantung2..
berani tengok2..pengang2..
cuba2 kecek/minta, kalau nasib baik dapat
kalau tak dapat..abah kata nanti lain kali..
abah belikan..
tak de pula rasa hampa ker..
nak merajuk ker..

Tapi auntie tengok zaman sekarang..
budak2 siap bergolek2 kat lantai
menangis..hentak2 kaki..
kalau mak ayah nya, tak nak beli..
sampai terpaksa belikan utk anak
sebab malu dengan orang2 di sekeliling..

Kat maner silap nya..
Bila anak2 dah tak tahu takut
dan hormat pada mak ayah??

Ohhh...tak tahu lah..
macam maner nak adap cucu nanti nih..

Kena banyak guna mata terbeliak kott..
He he he

Keperibadian Palsu

Kenapa auntie berblog??

Emm..Peeja kata..
boleh mengisi masa lapang dan yang terluang

Kesiankan mama, sejak dah berhenti kerja
mama dah tak de apa2 activity..
so mama bukaklah blog..
mama boleh tulis
kisah hidup mama..
boleh juga mengisi masa..

From there auntie dah dua tahun berblogging

Auntie sedar...blog auntie blog orang tua..
cerita, penulisan pun cara orang tua
auntie sedar diri..
so auntie banyak cool and relaxxxxx..

Alhamdulillah..
Pelan2 dah bertambah pembaca dan followers auntie
it takes 2 years to reach one thousand readers per day..
auntie syukur dan gembira..

rupa2 nya..dunia blogging
orang berlumba2 dan berlawan2
berebut2 aim nak buat duit..
berebut2 nak forfular..

macam2 taktik
cara baik..atau cara kotor

Saperti 'Miaeng Kam' naik junjung

Pada auntie jangan lah berlaku sedemikian ruper...


tempat kau kat bawah tapak kaki aku jer...

Aduh!! sedihlah kalau berlaku macam tuh..

Allahu Akbar...

Jauhi lah 'Syirik' dalam pakaian harian...

Rezeki datang dari Allah..

Amanah Allah...
Manusia ialah Kalifatullah di muka bumi ini

Kalau kucing jangan pula jadi harimau..


Kalau anjing jangan jadi serigala..

Manusia jangan lah perangai macam Haiwan

Berdoalah..


Tuntun dan Bimbinglah aku ker jalanMU
yang lurus..

YA ALLAH..



Thursday, November 25, 2010

Episod 78 - Jelmaan Harimau

Imbasan episod 77

Adik ipar auntie dah pun berkawin
dengan gadis tuh..
dah ada anak 6 dan masih tinggal di Melaka..

Auntie lalui masa duduk dirumah sewa
selama 2 tahun di Taman Melawati..
macam2
salah satu nya..adik ipar bertemu jodoh..

episod nih pulak auntie nak citer misteri sikit
Huishh..okay ker? malam nih, malammmmm....
jumaat??
Nak cepat2 habis dan publish, supaya
sebelum pukul 12 mlm..auntie dah boleh
tinggal kan PC nih..
takuittttt..

Rumah auntie di tumpangi oleh adik ipar yang
bongsu sekali dalam keluarga uncle..
baru habis SPM..tunggu result..tujuan ker KL
nak cari kerja sementara..

Adik ipar nih..berbadan besar, bukan gemuk,
tapi tegap dan tinggi. Jenis lemah semangat
nak kata dia penakut...tidak pula.

Uncle ramai kenalan yang ada company security
so jadi lah dia Pak Guard di PWTC..
memang thumps up dia ni..boleh kerja kadang2
dua shift sekali jika kawan dia EL.
Pandai simpan duit..
Bahasa pun baik, tiap2 bulan bila dia dpt gaji
dia belanja makan auntie sekeluarga.
Kesian..gaji tak banyak mana tapi dia tetap
nak belanja.

"Abg Long dan kak nani tak nak ambil duit
belanja makan bulan2, jadi biarlah
saya belanja sebulan sekali untuk anak2 buah
saya"...kata nya..

"Alhamdulillah lah..kalau kau ingat macam tuh"..
kata uncle..

Adik auntie memang suka bercerita tentang
tempat kerja nya di PWTC

Kata nya bangunan tuh berhantu..
selalu saja kena usik2..

Salah satu citer nya..
Bila dia meronda..tingkat ker tingkat
menggunakan lif..

Setiap malam, Lif tu akan berhenti pada tingkat yg sama
memang seram lah, sementara menunggu
lif tuh tertutup kata nya..

Bila sampai di level yang patut di catit waktu ronda
dia rasa macam ada orang yang ikut dia dari belakang..
Toleh..tak de pulak..kata nya

Pernah juga dia terserempak dgn kawan dia
orang yang sama..tapi di level yang berlainan
Siapa mereka??
memang seram lah..

Mereka juga ada port tempat tidur,
jika terlalu mengantuk..nak take a nap
tapi kena bagi tahu pada kawan
kata nya..
Port nya di atas meja, di bilik meeting..
tapi bila tersedar..dia berada di bawah meja..
Ishhh...ramai kawan dah terkena macam tuh..

Di bilik meeting tuh..
bersusun gambar potrait PM pertama sampai lah
PM yang keempat..di dinding (masa tuh lah)

Katanya..pernah gambar2 tuh kenyit mata
kat dia..
bila dia ceritakan kat kawan2 dia..
mereka pun pernah kena macam tuh..
Semua tuh berlaku kalau dia shift dari
11 malam sampai 7 pagi

Adik ipar auntie kalau shift petang dia habis kerja
pukul 11 malam, kedebak kedebuk..hand over
duty kat kawan, naik bas dan sampai di
rumah auntie selalu nya dah lewat malam.

So uncle lah selalu buka pintu bila dia balik..
TV dan PC kat bawah..uncle memang jenis
tidur lewat..

Auntie jenis suka tidur awal..
Auntie selalunya tak kunci pintu bilik kalau tidur
sebab uncle kan tidur lewat...
jadi tak payah terketuk2 pintu..bila nak masuk

Emm...pada suatu malam, auntie dah tidur nyenyak..
tiba2 auntie terjaga..rasa nak buang air kecil
Agaknya dah dua tiga jam auntie tidur..
dalam samar2..cahaya dari lampu bilik air..
yang pintu nya memang auntie renggangkan..
toleh sebelah..uncle belum masuk tidur lagi..
auntie terdengar..keypad..ketak ketuk ketak ketuk
oh..masih dengan komputer..bisikkan hati auntie

Auntie pun bangun, duduk atas katil jap..
hilangkan pisat2 mata..dah tuh auntie pun pusingkan
badan nak berdiri...
sekali terpijak sesuatu terasa macam sebiji bola
di tepi katil..
Auntie tengok dalam samar2 tuh..
apa yang auntie pijak..
Ternampak macam sesaorang sedang
melakukan posisi bersujud

Tiba2 jer..

berdiri saekor harimau yang besar..sambil mengaum2
betul2 depan auntie yang masih duduk di tepi katil..

Auntie menjerit2 panggil uncle..sambil menutup mata
dan menangis2..
Terdengar uncle berlari2 memanjat tangga kayu
menuju bilik auntie..

Sambil memetik suis lampu..

Uncle terus terpekik..
"Apa kau buat kat sini Hafiz"..

Hafiz yang juga.. baru tersedar
dan terus menangis..

"Hafiz tak tahu...Hafiz tak tahu abg long"
"Hafiz tak sedar" kata nya..

Auntie sambil menangis2 menjawab
"Tadi tuh bukan Hafiz...Nani nampak Rimauu...Rimau...
besar sangattttt".....

Uncle terus memeluk auntie dan menyuruh adiknya
mengambil segelas air sejuk..

"Dah...Dah..you ngigau tuh..kata uncle..

"Apa pulak ngigau..nani dah bangun tadi..
Nani terpijak badan Rimau tuh tadi"...kata auntie
sambil menangis2 lagi..

Auntie minum air sejuk yang dah di tawarkan
oleh uncle..auntie terus tertidur balik..

Keesokkan hari..Hafiz meminta maaf pada
auntie dan abang nya..

Dia benar2 tak tahu apa2 yang berlaku..
yang di ingat..kata nya..
malam tadi, dia sampai jer rumah, dia salin
baju, dan terus tidur..
kerana keletihan...dia tak mandi saperti biasa..

Uncle berpesan pada nya..lain kali..kalau balik
jangan terus masuk dalam rumah..
duduk kat luar dulu..takut2 ada 'benda' mengikut..

Auntie rasa tak sedap hati..
sebab yang auntie nampak ada lah saekor Harimau..
Tak kan lah auntie nak berdiam diri pulak..
takut berulang lagi..dah lah anak2 auntie masih
budak2 lagi..

Auntie menceritakan pada arwah abah..

Arwah abah pulak, mulalah menceritakan
benda2 tahyul di zaman nya..

"Memang ada Rimau belaan manusia...
Tempat asal abah kat Kg Baru..dulu2
memang ada banyak rimau2 orang bela
untuk jaga rumah halaman"..kata nya

"Rasa2 abah, Rimau2 tuh nak kan kau
jadi tuan nya...kan kau pun di lahirkan
di sana" kata nya

"Ah...sudah lah Abah nih"..kata auntie..

Mana ada orang bela rimau abah..
kat Zoo ada lah..

Ishhh...kau nih, bukan rimau macam tuh..
Rimau 'ghaib' lah..

Kalau dah ghaib, maner nya orang takut
dah tak nampak..

Hahhh...tak takut yea sebab tak nampak?? kata abah
kalau dia megaum tengah2 malam
tapi tak nampak takut tak??

Betul..Abah tahu lah..Ada dua ekor
Satu nama nya Kundur sekor lagi Labi..kata Abah..

Memang ada kat Kg Baru tuh..
cerita2 orang2 lama kat Kg Baru..

Kau kena mandi nih, tak kalau
Rimau tuh nanti akan ikut kau lagi..kata arwah abah

Hu...hu...hu...

Auntie di mandikan di kajang.. Alhamdulillah..

Susah nak percaya tapi memang berlaku...
Serammmm....

Episod 77 - Sakit Ganjil

Imbasan episod 76

Auntie dapat sekeping gambar
gadis yang amat cantik
untuk adik ipar auntie.

Dia terkedu melihat gambar tuh
dan minta auntie arrange
untuk ziarah kerumah kawan auntie..

Auntie setkan appointment..
kami bertiga, auntie, uncle dan adik ipar pun pergi lah
kerumah nya pada suatu petang..

Kami di layan berbual oleh suami isteri
kawan auntie...

Sebentar kemudian..
Gadis tuh keluar dari dapur
Sambil memegang dulang
yang berisi cawan2, teko dan
kuih2..
ingat lagi auntie kuih koci dan kaswi

Gadis tuh menundukkan kepala
pemalu orang nya..
dia meletakkan dulang di atas coffee table..
dan terus nak beredar..

tanpa melihat adik ipar auntie disitu..

Kakak nya dengan sporting berkata..
Ehhh...tuangkan kopi tuh dulu..
dan hulurkan lah satu persatu
pada kawan2 akak nih..

Gadis tuh..
nampak dia gugup dan malu..
sebab piring dan cawan yang di hulur
bergegar2..

Sekejap sajer, ..adik ipar auntie dapat nengok..
kami balik kerumah
dan auntie bertanya dengan adik ipar auntie

Hahh..macam maner tadi??
okay tak?? suka tak??

Saya memang lah suka..
tapi saya risau... dia tak sukakan saya
sebab saya cik gu jer..
dia boleh dapat lebih dari saya kak nani..
kata adik ipar..

Hisshhh...nanti akak tanya lah kawan akak tuh..
Dont worry...ada jodoh..InshaAllah

Kesokkan hari nya auntie ulang
pergi rumah kawan auntie..

Macam maner Wan??
Adik Wan suker ker bila tengok adik ipar kak nani??

Entah lah kak nani, saya bertanya dengan dia tapi
dia diam tak berkata2..

Wan tanya tak pada dia, dah ada boyfriend ker??
setahu saya....Dia tak de boyfriend..
tapi kawan suami saya a fotographer dah mula
usar2 dia..
Budak tuh dah mula nak ketengahkan dia, untuk buat
photographic model..

Berdebar2 hati auntie bila mendengar jawapan
dari kawan auntie tuh..

emm...apa kata akak minta izin untuk adik ipar
akak bawa dia keluar..
biar dia tanya sendiri kat dia

Elok jugak kak..
biar dia sendiri bagi kata putus..
Kalau adik akak dah serius..nak memperisterikan dia..

So mereka keluar..
mereka pergi rumah adik ipar perempuan
auntie di Gombak (dah arwah)





Beberapa hari kemudian auntie pula
ajak mereka kerumah auntie..


Auntie tengok paras wajah gadis tuh
berseri2...asyik tersenyum2..

Nampak positif..he he he..

Tak silap auntie..
tiga bulan selepas tuh..
mereka bertunang..
macam2 ujian yang adik ipar akak lalui
masa tempoh bertunang..
tak ingat pulak auntie berapa lama..

Susahlah saya kak nani..kata adik ipar

Pasal lak.??.

Kak nani bayangkan lah..kalau saya berjalan dgn dia
semua orang toleh2 kat dia..
sampai ada motor tergolek pun ada..
masa kami nak melintas jalan..

Ishhh...serius?? sampai macam tuh..
Kau mesti lah rasa bangga dpt tunang
yang cantik macam tuh..
pasal lak susah..kata auntie

adik tak jawab..dia hanya mengeluh..

Auntie bertanya lagi..
Okay ker kau nih??
macam ada masaalah jer??

Entahlah kak nani, mungkin dia terlalu muda lagi
Mungkin dia baru tahu yang dia ada 'value'

Tak per lah..biarkan..kalau dia sayang kau
dia tak kemana..

Saya tak suka macam tuh..
Saya dah plan nak kawin hujung tahun nih..
tapi kak nani..dia dah pun berada di JB..

Saya baru jumpa dia..kat JB
Dia minta kerja..
dapat kerja kat JB sebagai model
Jadi saya tak suka lah..
Bila saya membantah..
dia pulangkan cincin..kat saya

Lahhhh...aper jadi nih??

mudah sajer..air mata adik ipar auntie mengalir
depan auntie..

Tak per sabar, nanti akak bertanyakan pada kawan akak
yang adik nya pulangkan cincin..
kakak dia tak tahu menahu lagi..
mesti nanti kakak dia malu..

Biarlah kak nani...
Dari awal2 lagi, kalau ikut firasat abah..(arwah bapa mertua auntie)
tunang saya tuh susah nak di kawal..
keras hati..

Ishhhh...abah nih..ada2 jer
kau yang sepatut nya..mesti tahu macam maner nak
didik dia..kata auntie..

Tak payah kak nani bertanyakan pada kakak dia
biar saya sendiri pujuk dia..bila dia dah reda nanti..
tak per lah..dia nak rasa berkerja dulu..

Nanti saya sendiri akan pergi rumah Kak Wan
nak adukan perkara nih..

Okaylah suker kau lah...

beberapa bulan berlalu...

Tahu2 jer..adik ipar auntie kata..

mereka nak kahwin..
dia berhenti sebagai model

Alhamdulillah...

mereka pun berkahwin..

mereka duduk di Marang, Trengganu


Menyarung cincin kahwin

Auntie mengucap tahniah kpd kakak nya
selepas selesai akad nikah..

Kenduri Kawin..rombongan dari Melaka
anak auntie Khairul berbaju merah dan Hafizi berbaju biru
memegang bunga manggar

Adik ipar bergambar dengan hantaran dari kedua2 pihak
di rumah pengantin perempuan

Gambar Bersanding

Selepas kahwin...
Isteri nya sakit teruk..
sakit yang ganjil..

Kulitnya dari kepala sampai ker kaki
jadi menggelupas macam ular salin kulit..
Puas adik ipar akak bawa berubat..
dengan specialist dan secara traditional..
Hampa...
penyakitnya tak hilang
sampai lah sekarang..
tapi tak seteruk masa mula2 kawin

Konon nya..ada orang suka dia
masa dia di kampung nya..
sebab tuh..kakak nya bawa lari ker KL

Dua tahun kemudian..adik ipar auntie
minta bertukar ker Melaka
Adik ipar auntie bawa isteri nya
berubat di Muar, Johor

Imam tuh berpesan...
Isteri nya tidak boleh makan benda yang berduri..
kulit nya akan menggupas balik..

Sekarang mereka dah ada enam orang anak..
3 lelaki dan 3 perempuan
Kesemua anak2 nya
Hensem2 dan cantik2, ikut macam mak nya..

InshaAllah..

auntie akan sambung citer pasal keadaan rumah
auntie yang ada gangguan misteri..

di episod seterus nya..

Tuesday, November 23, 2010

Episod 76 - Ada Jodoh??

Imbasan episod 75

Selepas tamat pengajian uncle di MTAT
selama setahun..uncle di tugaskan
di Mindef, KL

Auntie minta izin dari arwah abah utk
berpindah..dari rumah nya..

Kami dapat menyewa di Taman Melawati
di Ulu Kelang, Selangor..
Tak jauh dari rumah arwah abah..
Alhamdulillah..

Emmm...nak imbau balik duduk di rumah sewa tuh..
Rumah yang compact..dua tingkat, rumah basic jer..
ada tiga bilik tidur dan 2 bilik air..
Auntie tak pernah jumpa owner rumah tuh,
tiap2 bulan masukkan duit sewa dalam accountnya
Terima Kasih Hj Ismail sebab sewa rumahnya adalah
below market..RM270 sebulan...sedangkan rumah2
lain was RM350 ketika tuh..
Auntie duduk kat rumah tuh selama 2 tahun

Kawasan taman yang boleh di katakan
'mini garrison' kebanyakkan nya jiran2
family tentera...so auntie rasa selesa
ramai lah kawan2 kat situ..
rasa tak asing..petang2 auntie strolled
around dengan anak2..ada padang permainan

Dulu masa kat PD auntie buat aerobic dengan
menggunakan vidoe Jane Fonda kat rumah kann..
tapi bila kat situ, auntie enrolled myself with
an aerobic instructor..auntie was fit as a fiddle


Dah sebelas tahun berkawin

Peeja dah tadika, Noy pula dah 2 tahun

Bila auntie masuk class aerobic, auntie berkenalan
dengan saorang perempuan Trengganu...
dah kawin..ada anak 2..muda pada auntie..
bila habis class auntie ajak dia minum2
kat rumah auntie..kami jadi mesra

So..turn dia pulak ajak auntie ker rumah nya..
Di rumah nya..auntie di jamu minum petang..
kuih2 di hidang oleh adik perempuan nya
Aduh!...cantik nya...meletop..
auntie jatuh cinta pandang pertama..
gadis yang amat comel dan cantik..

Auntie bertanya kat kawan auntie tuh..
Adik nya sudah berpunya kah??
Ishhh...kenapa kak nani??
Kalau tak de siapa2 punya..
rasa nya nak booking lah..
ketawa kawan auntie..

Auntie ada adik ipar lelaki yang
mengajar di Marang, Trengganu
memang dah lama dia di Trengganu
cakap pun dah telo Trengganu..

So...cuti sekolah hujung tahun
adik ipar auntie tuh datang ker KL..

Auntie menyuarakan pasal adik kawan
auntie tuh..
Brapa umur dia kak nani??
Baru sembilan belas tahun..
Ishhh....muda nya..kerja ker??
Saya dah 29 tahun..10 tahun jarak tuh..

Alah..jgn fikir macam tuh..
Umur tak jadi masaalah
Akak kenalkan dulu..kita set
Kalau kau suka...dia suka kau..
Ada jodoh...on

Nanti kak...kata adik ipar
Akak minta gambar dia dulu boleh??..
Saya nak tengok dulu..
he he he..
nanti akak uruskan..
so auntie pun minta lah sekeping gambar dia..



Bila dah tengok gambar gadis tuh..
Dia terkedu..
terus...dia suruh auntie set utk bertemu...

InshaAllah...auntie sambung citer nya lagi..


Monday, November 22, 2010

Kenduri Sambut Menantu

Semalan auntie pergi kenduri kahwin lagi.

Emm..ari tuh kenduri anak perempuan nyer

setelah sebulan berlalu, menantu nyer pulak
sambut kenduri di rumah nyer..

Kenapa jarak tempoh yg lama??..

Ohhh...kesian sebab pengantin lelaki baru
'kehilangan' ibu nya beberapa minggu sebelum
kenduri kawin.

Uncle snap beberapa gambar utk kenangan
tapi bergambar berdua??...
Elekkk...tak de

Baju dan tudung auntie..uncle sendiri yang pilih dan gosokkan

Auntie pakai ajer..


Tudung yang auntie pakai tuh, hadiah dari menantu
pada hari raya puasa tempoh hari

Auntie tanya anak auntie Khairul..
beli di maner tudung nih..
Ohh..dari butik kat Melaka, kata nya..

Tima kasih, cantik dan halus kain nya..
Yea lah mama..90 hinggit tuh..

Amboi..kenapa mahal sangat??
Lain kali beli dua..he he he

Tima Kasih Zeity..menantu ku

Layan gambar2 lagi

Auntie sedang dukung cucu pertama kawan auntie
Kuzzzzzz semangat..tombam nyer..



Ibu nya di sebelah auntie, classmate peeja di MRSM


Dalam tak kuat pun, auntie teringin nak dukung budak2 kecil..
Ishh...rasa tak sabar nak dukung cucu sendiri


Aper lah yang membuat auntie sampai sengott2 mulut tersenyum..

Oh yea..auntie pakai hearing aid..
nampak auntie tergelak2
tapi haram jadah tak dapat tangkap butir2
terlalu bising dengan suara2 ramai..
Sakit telinga auntie..


Mak pengantin perempuan yang berdiri di sebelah auntie


Kami bergerak dari Pinggiran Ukay menuju ker Gombak,

7 buah kereta

Cantik perut?? He he he

Muka auntie yang konfuse,
memang binget telinga, paluan kompang, loud speaker dgn muzik2
tak sabar nak bukak hearing aid..



Aper yang auntie fikir kan??..
Bila pulak lah turn kedua2 anak pompuan auntie??

InshaAllah...yang baik kita doakan
Allah perkenan kan jua nanti...

Sunday, November 21, 2010

Fed Up Nyer..

Betul cakap Noy dan Peeja...

Auntie tak brapa nak percaya...

Rupa2 nya betui...

Ahhhh.....dah mula menyampah...

Hangat2 taik ayam..

Tak per....Tak per....

Relaxxxxx....

Jangan Stress...

Nanti BP naik...


Saturday, November 20, 2010

Sendiri Pilih

Sebelum magrib uncle ajak auntie gi pasar malam
memang kena pergi seminggu sekali
untuk beli ikan, daging dan ayam
sebab uncle bab beli ikan memang fail..
tak kenal nama2 ikan, tak kenal sama ada
fresh atau tidak..
tapi tempat yang auntie beli ni..dari tahun 1987 lagi
memang fresh..dan ikan2 nya, akan di siang dan di potong2
sedikit mahal tapi puas hati..

Sejak menjak auntie dah tak dengar/pekak..
auntie pilih2 ikan...tak tanya harga..
susah nak tawar menawar..

Jadi auntie just pilih2
masuk dlm raga plastic..
akan di timbang, kesemuanya satu persatu
dan di siang dan di potong
bungkus..
uncle bayar..

sayur mayur, memang auntie tak yah beli
sebab uncle yang membeli di pasaraya giant
setiap 3 hari..

Tadi ni...auntie beli ikan2..
some pics auntie googles
malas nak punggah peti sejuk
dah simpan baru teringat nak berblog

Emm...layan

Selar besar 4 ekor (image googles)

Anak ikan merah 4 ekor (image googles)

Sotong 1 kilo (image googles)

Cari kat googles..tak de pulak ikan kurau..
Ishhhh...kena punggah jugak rupa nya..

layan...

Ikan kurau 3 keping (snap sendiri)


anak ikan bawal 4 ekor (snap sendiri)

Ikan tenggiri 4 keping (snap sendiri)

On the way back, auntie tanya uncle..
How much he paid for all the fish..

Emm...murah RM 85 ringgit kata nyer..

Aahhh...RM 85?? murah??

Ishhh...nani ambil sikit jer..

Selalu ada udang lah, ikan pari lah,
ikan terubuk lah dan ikan cencaru

Yang sudah2 berapa you bayar??
Seratus lebih lah..hampir RM150...

Lah...mahal nya..

A'ah tu baru ikan, belum ayam dan daging..

Tak tahu pun sekarang harga sebegitu mahal
auntie memang tak ambil tahu tentang harga2

Yang auntie menyampah nak simpan2 ikan dan susun2
dalam peti sejuk..

Dah lah penat turun naik tangga kat pasar malam
lepas tuh kena sessi simpan2

Dah siap susun2 dalam peti sejuk..

Plastic kuning kat tingkat atas
yang derit tuh..
Ice cream berbeza perisa..

Plastic kuning yang kat bawah pula
1 kotak Daging, 2 kotak ayam
1 kotak fresh santan

Siap makanan untuk seminggu
Banyak untuk 4 orang makan...
yang sebenar nya rumah auntie selalu ada tamu
Tu yang spare lebih..

Emm...tutup peti sejuk..
Nak mandi, busuk...hanyir...

Pelekat magnet yang di beli oleh Noy setiap kali dia terbang..

Ohhhhh....macam tuh lah mahal nya duduk di KL..
Keluar berbelanja..mesti keluar duit
sekurang2 nya 2 ratus..seminggu
belum sayur mayur, belum bahan kering..
belum buah2an..
belum kuih muih utk petang..

Ishhhh....dah pencen
tapi masih ikut tekak..

Alhamdulillah..setakat ni
masih mampu makan sedap2..

Makan untuk hidup??
Atau
Hidup untuk makan??


Sendiri pilih...


Till When??

Jari2 auntie tak boleh genggam rapat2..hanya spara sajer
Dah tiga bulan macam tuh..
Bila gengam spara tuh, bila nak buka, jari2 tak leh terbuka
bukan kesemua nya..kedua2 jari hantu saja yg masih terkatup
auntie kena pegang dan buka kan jari2 tuh..

Ishhh...rasa kebas2..tapak tangan..
Bila berjumpa doktor pakar..
katanya tak per..tak de aper2

Puan rendam dengan air suam bercampur garam selama 10 minit
should be okay..nothing to worry


Rumah auntie memang banyak garam2 utk mandian
Berpuluh2 peket..Noy bawak balik dari hotel2 tempat
dia menginap bila terbang..

Auntie lakukan macam maner doktor saran
tapi..
tak de improvement pun!!


malah jari2 lain pula, mula susah nak di buka..

Auntie juga buat exercise tangan
ramas2 bola khas utk genggaman


Bila malam auntie sapu lotion panas
sebelum tidur

Keadaan masih sama

Risau nya..

Pegang barang2 berat dah tak kuat..
Setakat nih, belum lah lagi terlepas
pinggan mangkok, periuk belanga dan kuali
kalau membasuh..

Duduk2 selalu memikirkan...
Dengan kudrat yang Allah beri
Sekarang ni..auntie yg masak,
membasuh pinggan mangkuk,
baju2 dan jemuran, ironing, and
mopping..

Ahhh! segala kerenah rumah
auntie yg kendalikan

Kalaulah..Allah ambil kudrat yang
sedikit ni! menjadi lemah...utk buat kerja2 rumah
macam maner lahhh..

Ishhh..jauhkan lah

Auntie terlalu...
Manjakan suami dan manjakan anak2

Auntie treat them in my heart as
King, Prince and Princess

All the while...
I am proud being a career mother
(dulu2lah ,sekarang dah pencen) able to do
all the chores of housekeeping, being the chef'
with menus on the table, having beautiful landscape
and garden..
without the help of a helper or a servant and a gardener

Whyyy??

Because..I am happy to do so..
I feel great

Sekarang..
Masih buat kerja2 tuh..tapi dengan keadaan
yang kurang sihat..

My King, Prince and Princess
tahu kah mereka yang 'The Queen' is getting
weaker and weaker..

Because The Queen never show any differences in her
the house is still well kept
the food is still on the table
the garden is still bearing flowers

The Queen is always at her Smiles..
when the King, Prince and Princes
give their hugs and kisses endlessly..

I am...

Praying to maintain the whole scenario
till the last day of my breath..

May Allah give me the strength..Amen

Thursday, November 18, 2010

Episod 75 - Tamat Kursus

Imbasan episod

Uncle berkursus di KL pada tahun 1987 selama setahun.

Isteri2 juga di beri tunjuk ajar persiapan diri..

Emm...auntie upload gambar jer kali ni..

Gambar auntie dan family bersukanika..

Nama auntie selalu jer naik utk jadi AJK

Auntie buat jer...janji berseronok2 dgn kawan2..


Auntie sedang mengambil nama utk acara sukan

Dalam sibuk2..kena panggil untuk permainan tarik tali..

Tak bagus lah acara tarik tali..
terasa nak putus urat perut masa tuh

Acara suami isteri..
bawa bola di dahi

Anak2 juga ada acara mereka..
Noy auntie tak bawa...sebab terlalu kecil lagi

Uncle dan auntie sedang berehat

Auntie selalu dijemput gathering bersosial di hotel2 dengan isteri2
menikmati session 'High Tea'

High Tea di Hotel Pan Pacific


Kawan berbangsa Cina..Annie

Yours Truly
spec sapa kat celah tu??
sebab spec auntie kat poket dada..

Pada akhir tahun tuh.. kami isteri2 di beri sijil
ada High Tea dan graduation nite..

Auntie bersama2 barisan isteri2 Directing Staff (lecturer)
Semua tuh, Pn Seri and Datins

Bergambar kenangan di depan backdrop

Zaman sedondon..
handbag and shoes


Selalu auntie di beri kesempatan jadi MC
dan berucap di rostrum
Jenuh auntie kena practice depan uncle untuk adjust suara
tinggi rendah dan bila nak tarik nafas
supaya jangan jadi monotonous all the way
jangan lupa angkat muka sambil senyum...pesan uncle
So auntie kena tanda kat text card tuh..
**** bintang2, supaya auntie angkat muka dan senyum..
Ohhhh...pengalaman yang amat indah..


Auntie di beri peluang untuk berucap
He he he text nya..uncle yang buat


Akhir tahun...
auntie di beri sijil..
Alhamdulillah..auntie menjadi wanita yang berkonfiden tinggi
ketika itu..

Kesian..ada juga isteri2 pegawai yang tak melalui kursus
di sebabkan mereka berkerja dan ada yang tinggal di luar bandar
memang mereka miss the fun and joy..
Rezeki masing2..



Setelah tamat pengajian uncle selama setahun
uncle di tugaskan di Mindef, KL
Selalu nya..tentera akan berkhidmat paling
cepat 2 tahun dan paling lama 3 tahun di satu2
tempat.

Uncle dan auntie menyuarakan pada arwah abah
nak pindah..nak duduk sendiri..nak cari rumah
dekat2 dengan rumah arwah abah..
supaya hubungan tak terputus..
maklum sajalah..atok dan cucu
sememangnya dah rapat..
tak nak lah kedua2 pihak..rindu merindui..
biar hari2 dpt berjumpa..he he he

Bukan aper, kalau di rumah arwah mak dan arwah abah
susah dan tak selesalah kalau auntie nak buat
gathering..morning coffee, afternoon tea dan dinner
sambil bersembang2 merapu dengan kawan2..

Cari2 punya cari...
auntie dapat sewa rumah yang below budget
housing allowance..so masih dapat kumpulkan duit..
he he he

Memang uncle dan auntie
aim untuk simpan duit..untuk beli rumah sendiri..

Auntie pun berpindahlah ker Taman Melawati
Taman yang dekat juga lah dengan taman arwah abah
lebih kurang setengah batu jer..

Emm...next episod nanti auntie citer kat rumah yang
auntie sewa pulak..

InshaAllah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...