THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Sunday, October 31, 2010

Entry Santai

Entry santai...

Anak kedua auntie bersuara..
Anak :Mama nak keluar jap..
Auntie : Nak gi maner??
Anak : Nak gi umah Acu..(Adik pompuan auntie)
suka auntie sebab anak nak berjalan2 jengok
Mak su dia..
Auntie : Nih dah pukul 6:30 petang, jangan
tertinggal solat maghrib pulak!
Anak : Pergi sekejap jer..balik nanti buatlah..
Dia pun keluar lah..

Semalam auntie sembang2 dgn P G
Anak auntie nih, musician..quitarist..ada bandnya sendiri
lagu2 ciptaan nya...
memang power..
masa auntie boleh mendengar dulu
auntie pernah mendengar recording dia..
sampai meleleh air mata auntie dengar lagu2 dia
tak percaya.... betul ker, anak aku yang main lagu2 nih??
Auntie bukan tekan butang lift atau angkat bakul
memang sedap..uncle sendiri kata... kalau betul2
dia boleh 'up' dan terkenal..
tapi Allah yang menentukan segala

Dia ada buat album..tapi tak terkenal..
Isu2 dengan pihak radio, yang membuat dia amat berkecil hati..
Jenuh dia, turun naik jumpa orang2 radio...selama 6 tahun..
tapi...'mereka' hanya pilih..band2 Indon dan community/circle
yang sama..
Contohnya..baru2 nih ada 'Konsert Tan Sri Dr. P. Ramlee'
anak auntie dah buat albumnya sendiri,
lagu Tan Sri P Ramlee lagu berjudul 'Manusia'
kolaborasi bersama bintang R&B tempatan
yang dilancarkan di Hard Rock



Auntie bertanya pada dia..

Auntie : P G kenapa kau tak masuk dalam list persembahan
Konsert P Ramlee tuh..

Anak auntie menarik nafas panjang dan menunduk kepala
sambil berkata..

Anak : Susah nak cakaplah mama..siapalah kita orang..
mereka nak pandang...
kita orang bukan nya artist terkenal..

Berang juga auntie dengar bila dia cakap macam tuh..

Auntie : Kau ingat P Ramlee tuh siapa dulu2, bukan kah
dia pun asal nya orang tak kenal..dia usaha sampai lah
dia terkenal ...

Anak : Mama itu dulu, susah2 dulu lain, susah2 sekarang lain..
Auntie : Mama tak faham lah..

Anak : Mama...PG dah turun naik tangga, lift,
jumpa orang... 6 tahun mama,
aper yang tak usaha?? Enam tahun mama..
Dah sign kontrak dengan Power Record dan sign dgn Life Record
tapi tak jalan jugak macam maner??
Tuh! contoh Amy Search ...tuh lah dia saman company record,
bila lagu2 di perap..
dan dia menang kes ..dpt RM2 juta..
PG tak mau buat sampai macam tuh..

Auntie : Abis tuh macam maner??
Anak : Semua mesti ada duit..
Auntie : Tak faham lah mama??

Anak : Sanggup hulur 'Entertainment Fee'??
Auntie : Ohhh! boleh!!!..mama kan tokey hampers
mama buatkan hamper banyak2, PG gi hantar..
kat siapa2 yg berkenaan..

Anak : Mama nih, lawak lah..maner orang main
hamper2 mama.. semua main...XXXX
Auntie : Huishhh!!...kau biar benar..

Anak : Entahlah mama..hanya Allah saja yang
mengetahui aper yang berlaku di Industri muzik
Tuh PG tak mahu terlibat cara macam gitu..
takut di akhirat nanti..

Emm...auntie memang kecewa kudasai...
Ada janggut, tak de misai...he he he

Dengan mata terbeliak...auntie bersuara

Auntie : Kau pukul paku panjang kat dinding..
dah tuh...gantung jer guitar kau..bolehhhhh..??
mama bagi P G fikir sampai dua bulan..
sampai cukup tahun sajer..

Anak : Nampak nya gitu lah mama..

Auntie : Kau fikir aper kau nak buat??
Kita bincang dan mama keluar modal..
Kedai buku ker, dobi ker.. aper2 lah..
Yang masuk jiwa kau lah..
Mama tak nak lah fikirkan utk kau,
nanti kau tak suka pulak..

Aunty faham.. jiwa dia jiwa seni
entahlah..auntie hanya doa agar dia
di permudahkan urusan oleh Allah
sebab dia anak yang amat sederhana
walaupun dia berkawan dengan golongan
peminum, penagih dia tetap suci..
solat tak tinggal..
tidak lansung menyusahkan auntie
dari kecil hinggalah dewasa ini..

Emm...anak auntie balik dari rumah Acu nya
dengan beg plastik yang besar..berisi sayur2an..

Anak : Mama...Acu bagi mama sayur2
Auntie sambil buka plastik bag tuh...
Tuh dia..banyak nya..nak masak aper
banyak2 nih!!

Auntie ada masukkan gambar nih kat FB
ada lah yang bagi idea..
Terung sambal dan paceri
Emm...


Auntie pun, potong kecik2 auntie masak Taucu..
Sedappppp...makan dengan sambal tumis
Nasi panas...pejam2 mata sebab enak..


Besok...assam pedas masukkan terung
Lusa...dalca
Tulat...
betul ker Tulat??
He he he
Lepas Tulat aper??
Masak Terung sambal

Aduh!..berapa hari nak habis terung nih??
Tiap2 hari terung2
Auntie pun googles lah khasiat
Terung, Tomato dan Timun

Result nya...
Anti Kanker...(Cancer)

InshaAllah....

Saturday, October 30, 2010

A True Genuine Man And Woman

Emm...auntie nak citer tentang anak2 auntie
Masa dia orang kecik2 dulu..

Teragak nak citer sebab ada salah sorang komen
pada pandangan matanya Peeja ada sedikit Tom Boy..

Maaf yea auntie kat sini tidak menyentuh atau nak
menyinggong pd sesiapa2
tapi nak menceritakan hal anak2 sendiri
Maaf sekali lagi..

Emm...betul lah tuh, Peeja dulu2..sedikit boyish...

Peeja suka berambut pendek dan lasak
Mungkin sebab dia anak yg ketiga kpd dua orang abang
Segala jenis permainan abang, spt pistol, senapang, pedang
semua dia nak sama mcm abang..
Peeja nangis2 nak yg sama..uncle turutkan saja

Pilihan baju pun Unisex, favourite collections
dia Seluar dan T Shirt Brand -Bum Equipment, Alien Workshop
dan entah aper2lah
Uncle yang selalu layan.
Setahu auntie baju kurung jer yg baju perempuan
yang lain semuanya jeans and Tshirt
no dresses, no blouses and no skirts at all.
Masa dia darjah tiga hingga darjah enam kot..

Nih! gambar kat bawah nih..
Roller Blade, bukan nya murah RM800 tuh..
Ingat lagi auntie, masa tuh Peeja baru darjah lima,
uncle pakat2 dgn Peeja suruh sorok2 jgn bagi tahu auntie.
memang auntie dah larang uncle jgn ikutkan sangat sebab
dia dah ada roller blade bukan tak de
tapi Peeja nak kan brand yang tuh..

Kadang2 auntie geram dengan uncle, bila
dengar cakap anak2, walaupun auntie tak setuju..
Uncle memang selalu memanjakan anak2..

Kesemua gambar masa bersekolah, kebanyakkan nya berambut
pendek..


Bukan dia tak bersifat perempuan,... ada..
kadang2 auntie tengok dia bermain2 sensorang
dan kadang2 dengan anak2 jiran perempuan.
Semua kasut2 tumit tinggi auntie dia heret pakai
sampai senget2 dan bercalar2 di buat nya
Selendang auntie dia pakai, jengket2 menari2 macam
puteri konon
Accessories auntie, rantai2, subang kepit, cekak rambut
auntie pun semua dia pakai buat mainan berangan2

Jadi auntie monitor dia..
sampailah darjah enam..
tingkatan 1 masuk MRSM..
emm...Alhamdulillah...
She grew up as a fine young girl

Emm....jom citer anak yang sulung
Anak auntie yang sulung nih..
Lagi lah takut dan cemas auntie..
dengan aper yang dilalui nya..

Dia memang comel dan cute masa kecik2
Anak auntie nih tak pernah tumbuh jerawat
Kulit putih dan halus, bak di kupas telur

Masa dia darjah enam..bulan puasa
Malam dua puluh tujuh lekor
Dia keluar memasang pelita2..
Hinggakan kerumah jiran2 kat situ
dengan geng2 sebaya..
Auntie biarkan saja..
Maklumlah dah nak raya..

So..malam tuh masa auntie dan uncle tengah
tengok TV..anak auntie tuh balik..
Tangan nya memengang sesuatu..
Video cassette dan sampul surat

Auntie bertanya.
Maner dapat nih??
Anak : Abang Samad bagi (bukan nama sebenar)
Auntie : Huhhh! dia bagi buat aper
Anak : Upah pasang pelita kelililing rumah
(cornet lot, block lain)

Auntie : Meh! mama tengok..video dan sampul surat tuh!
Video citer aper tak ingatlah, tapi original
Sampul surat tuh, auntie bukak was a hundred
dollar note..

Aunty : Wei! kenapa abang samad tuh murah hati sangat
sampai seratus dia bagi??..
Kau sorang jer ker masa tuh..
Anak : Tak lah..ada dua orang kawan lagi.. pun dapat..

Auntie dah rasa tak sedap hati..

Abang tuh bujang ker dah kawin??
Bujang lah mama
Dia duduk dgn kawan2 dia ker??
Anak : Tak lah mama, dia duduk sensorang..
Auntie : Aieee...corner lot duduk sensorang...
Masa tuh corner lot sewa was about a thousand six hundred
surely that man is somebodylah..

Auntie : Bila kau kenal dia??
Anak : Kita orang semua kenal dia...mama
Abang tuh baik, rumah dia ada gym

Auntie : Emm...mama tanya bila kau kenal dia?
Kau jawab dia baik, buat aper??

Anak : Kenal dia gitu2 jer, sebab ikut kawan2
gi rumah dia..

Auntie : Kau aper hal, mama tanya, lama maner
kau kenal??
Hishhh, mama sepak kau kang..

Ada dia cium pipi kau tak??

Anak : Selalu dia cium2 kita orang,
sebab dia kata dia sayang kat kita orang..

Auntie terus..jerit kat uncle..

Auntie : I tak sedap hati lah..papa
dengan si Samad nih..
I think he is up to something..

Uncle : Emm....he is looking for 'anak ikan'
Auntie : Aper tuh..
Uncle then explained what is 'anak ikan'
Masa tuh, anak auntie tuh ada sama..

Lepas tuh uncle pesan kat anak..
jangan sesekali pergi lagi kerumah si Samad tuh..
Dia nak sogok macam2 supaya anak kita sayang kat dia
dah tuh nanti dia ' romen' kan anak kita..

Terkebil2 auntie ngan anak auntie dengar uncle explained

Hish...jantan ngan jantan??

Jangan pergi lagikkkkkkk...auntie jerit kat anak auntie..

Nasib menyebelahi auntie..
Anak auntie memang dah tak pergi lagi..

Tapi perkara tuh tak berhenti kat situ..
A few months later
Balau si Samad tuh..try to go for
my younger son and his geng pulak
masa tuh anak auntie baru darjah tiga ker empat
Tapi..lagik lah ganas si balau samad tuh..

Anak auntie dan a few or our jirans sons was
missing during playtime about 5 pm sampai
lah malam..
Punyalah auntie menangis2..
Jiran auntie yang tak tahu 'siapa' dan 'apa' si Samad..

Jiran : Eh...kau tak tahu ker kan anak kita
pergi ke Genting dengan En Samad tuh..
anak kau tak cakap ker??

Auntie : Huhhh...anak tak pulak cakap

Jiran : Kalau dia cakap kau tak bagi pergi kot..
Kejap2 lagi balik lah dia orang tuh..

Uncle dengan kayu golf dan kawan dia dengan kayu hockey
pergi tunggu rumah si balau Samad tuh..
Memang dia orang balik malam tuh..
Uncle dan kawan nya..warning si Samad tuh suh pindah dari
kawasan kami.

Uncle bawak balik anak auntie..
Muka anak auntie dah panik

Tapi memang betullah..
Dia nak pupuk kasih dengan budak2 tuh
dengan bawa jalan2, beli baju, hadiah macam2..

Uncle dan Auntie
explained the consequences of being into such
'pysical character' that Allah forbid
The sins that Allah has punished a kaum during Nabi Lut
and burried
the land, turned into a salty lake called
the 'Dead Sea'

Sejak tuh anak auntie faham..

Alhamdulillah...

Dan si Samad balau tuh pindah buat selama2 nya..

Macam2 ujian yang auntie lalui...

Anak pertama auntie..lepas tuh lain pulak hal nya

Dia suka pakai T shirt auntie,
warna2 perempuan..
auntie tengok, dia mula pakai celak..
auntie adu kan kat uncle akan perubahan
perangai anak auntie tuh..
takut dia....lembut..

Uncle being an army..
with his loud and harsh voice
called his name...

Uncle : Khairul
Anak : Yes..papa
with a soft and tender voice

Uncle called again with a loud and harsh voice

Khairul
Anak : Yes..Papa..
again with a soft and tender voice

Well, my son is a well mannered, trained by his grandfather

Uncle said...
Khairul..bila papa panggil, papa nak Khairul jawap
dengan suara yang keras dan pantas..no lembut2
Do you want to be a lembut??

He understood his papa's requirement
and from that on..
He is has the quality of a genuine man..he he he
Alhamdulillah...

As for my daughter Noy..
She gave me no pain
She grew gracefully from a young sweet girl
playing with her Barbie' dolls, teddy bears and
garfields i.e. all girls stuff and her teens was adorable..


Her toys

Kita merancang dan Allah menentukan..
Ibu bapa selalu mahukan anak2 menjadi
manusia yang baik..
untuk dunia dan akhirat..

Selalu lah ikuti nasihat ibu bapa..
InshaAllah..You are blessed..

Thursday, October 28, 2010

Kembang Kempis

Okayyyyyy.....

Alhamdulillah...semua yang tinggal komen
100%
mengatakan suka baca citer2 auntie.

Nak tahu perasaan auntie??
Perasaan auntie...emmm....

Rasa macam dalam gambar nih...
Rasa terbang tinggi nun di awan..


Punya lah suka, gembira, terharu dan bagai2 lah...
punya lah teruja....
hingga hilang segala aper yang harus di kata..

sejak berblogging dah hampir satu setengah tahun,
entry nilah pertama kalinya yang paling tinggi
readers auntie tinggalkan komen

Bukan aper, auntie cuma nak kepastian
Suka atak Tidak..
Maner tahu..selama nih, auntie syok sendiri
ingatkan orang suka tapi orang 'Blueykkkkk'
menyampah...

Terima Kasih, ramai pulak yg komen..
dan separuh nya nama2 baru yang auntie
belum kenali lansung..yang first time tinggal
jejak pun ada..

Aduh...sakit tengok auntie pulak bila bukak satu persatu
Auntie baca perlahan2...
Kembang kempis 'hidung' auntie tau..




Nanti2 auntie nak jalan2 (blog walking)
pada blog owners yg tinggal pesan tuh..

Auntie harap lepas nih...
jangan lah malas nak tinggalkan komen
komenlah.... tinggalkan jejak yea selepas nih!
sebab nya..
auntie amat suka sangat dapat feedback dalam
setiap entry..
sekurang2nya ada 2 way communication
tidaklah auntie rasa bercakap dengan dinding..
he he he

Cuba bayangkan bila auntie menulis citer2 lama
atau sejarah hidup auntie..
Wooooo....imbasan 20 ker 30 tahun yang lalu..
Penat otak tuh..
Dah tuh belek2 beralbum2 utk cari gambar2..
Dah tuh process scanning pulak..
Dah tuh kena reload pulak...
Dah tuh publish...
Berapa kali Dah tuh??

Hasil nya....
orang malas tinggal komen

Ketika tuh hampa betul..
Rasa macam tak berbaloi lansung..
Rasa orang tak appreciate lansung..

Okay lah...
Sorry ter emo lah pulak
Sorry ter bebel lah pulak
Emm...better stop here
sebab ramaiiiiii nya yg tunggu episod seterus nya..
He he he

Thank You
To All Of You..
Love You Too..
Who Ever You Are
&
Where Ever You Are
Out there !!


Pleaseeeee...

Auntie nak tanya sikit...

Masih ada ker yang mahu membaca
cerita lama2 life history auntie??

Readers nampak senyap jer..

Auntie risau..
Kot2 readers boring, menyampah dan
menguap bila baca...
Boleh lah auntie stop writting pasal
cerita2 lama..

Hishhhh...minta tolong bersuara sikit..
tinggal kan jejak sikit..

Barulah auntie tahu,
ada yang berminat
ada yang nak tahu cerita selanjutnya

Barulah auntie bersemangat nak teruskan..

Nak tahu lah jugak..
sebab cerita auntie bersambung2..
Ada followers auntie yang baru2
agaknya masih belum baca episod2
yang terawal..so tak tahu hujung pangkal..

Pleaseeeeeee....tinggalkan your honest comment yea
Should auntie continue or stop cerita kisah lama2..

I need the feedback...
Thank you in advance..

Wednesday, October 27, 2010

Episod 73 - Kelahiran Anak Bongsu

Imbasan episod 72

Auntie kehilangan anak kembar
sorang lelaki dan sorang perempuan
masa kelahiran keempat.

During confinement saperti yang lain2
auntie di KL rumah arwah mak.
Walaupun tanpa anak2 kembar tuh, auntie di jaga
makan minum berpantang oleh arwah mak
dengan lebih rapi sebab bersalin tak cukup
bulan (hanya 8 bln).
Alfatihah utk arwah mak dan kedua2 anak itu.

Uncle pulak selalu menasihati auntie, supaya
bersabar, kerana itu adalah ketentuan Allah.
Kalau ada rezeki, InshaAllah kita akan dpt
tambahan zuriat lagi kata nya.
Sekeliling semua risau kalau2 auntie bersedih,
nanti akan berlaku 'meroyan'

Auntie dapat melalui dan terima aper yang terjadi..
Alhamdulillah...

Uncle masih attached di PDickson ketika tu tapi anak2
semua dengan auntie kat KL sampai habis pantang

Anak yang paling ketiga Peeja dah mula nakal
perangai macam abang2 nya, very active...
risau juga takut2 dia akan jadi 'Tom Boy'
auntie banyak monitor perkembangan
dia..

Auntie hanya jumpa uncle during weekends.
Gambar uncle dengan anak2 masa dia balik
hujung minggu ...


Emm..tengok tuh, uncle beli track suit utk anak2nya termasuklah Peeja
mana tak mengganas anak perempuan tuh

Memang betul kata uncle..
Auntie mengandung anak yg kelima selepas
pantang 100 hari
terlalu awal...
Alhamdulillah..

Mengandung kali ni auntie memang jaga betul2,
awal2 lagi dah pergi klinik buat checked up
takut kejadian yang tak di ingini berulang.

Amat senang mengandung kali ni, tak de lansung
morning sickness dan alahan to any food.
Auntie berdoa, supaya anak dalam kandungan
kali ni....ada lah anak perempuan
Auntie selalu di sarankan buat scanning untuk
tahu jantina anak, tapi auntie just simply refused
to do so...
kerana mahu kelahiran tuh menjadi 'surprise'

Wohhhhh....bila cukup bulan..
auntie balik ker KL..
Bersalin diHospital yang sama, nurses yang sama
tapi doktor yang lain..
masih ingat lagi nama Doktor ketika tuh..
Doktor Bala..

Bersalin kali ini, adalah tanpa sakit yang lama
terasa amat senang dan nikmat..
Lahir lah seorang

~~~Anak perempuan~~

Nama yang di pilih oleh arwah bapa mertua,
auntie tak menghalang atas hajat nya utk
menamakan cucu nya..
atas nama arwah ibu nya... Hamidah
tapi auntie risau dengan nama orang lama2...
anak tuh nanti akan bertanya kemudian hari nanti..
so auntie request uncle to tambah 'Nurul' di depan
so Alhamdulillah...dah tertulis di kalam loh mahfuz
anak tuh ialah......


~~~Nurul Hamidah~~~


Sejenak...untuk arwah mak..
Ya Allah...pelihara lah roh arwah ibu ku
tempatkan lah ia bersama orang2 yang beriman..
Amin.

Kesemua anak2auntie, arwah mak yang mandikan,
masa dalam pantang....
itu adalah gambar tangan arwah mak..

Dah siap berbedak dan pakai baju.
kesemua anak2 auntie tak suka berbedong

Auntie kalau dalam pantang, memang dikerumi oleh anak2,
mereka dibenarkan tidur bersama2 dalam bilik auntie,
lepas hari atau lepas pantang 'out you go' to your own room


Bilik mereka di rumah arwah mak di KL


Auntie bertrack suit dan berbungkus,
masih dalam pantang



Dah habis pantang, masih menyusukan anak bungsu auntie
Auntie bertindik dua lubang di telinga,
bila uncle menghadiahkan
subang berlian 'bunga tanjung'

Anak auntie P G yang selalu suka menjengah
bila papa dia snap photo

Kesemua anak, auntie akan pangku bila travel dalam kereta, walaupun jauh,
tetap auntie pangku, kadang2 sampai lengoh bila sampai destinasi..
bayangkan anak pertama dulu...dari Kluang sampai ker KL auntie pangku...

Auntie dulu2 memang concerned sangat tentang figure lepas bersalin,
gambar nih, auntie baru lepas buat aerobic berpandukan
video cassette Jane Fonda di rumah PDickson

Ingat lagi, anak2 auntie bertiga akan ikut sama beraerobic...
Alhamdulillah, figure auntie selepas bersalin yang kelima, masih boleh
maintain...he he he


Gambar Jane Fonda,
memang inilah video dan attire nya ketika itu

Gambar kat rumah kawan auntie di Seremban,
anak2 auntie suka suruh singgah rumah kawan auntie nih
bila auntie berulang alik dari PD ker KL..
sebabnya rumah kawan auntie nih ada bela arnab
Sampai sekarang mereka panggil uncle dan auntie arnab.
he he he


Peeja dah ngantok agak nya, muka bosan...

Gambar kemesraan kakak pada adik yang cuba nak meribakan adik nya
Memang selalu abang2 dan kakak nya, berebut2 minta utk
menyusukan adik nya, sehingga terpaksa auntie ikut giliran..

Oh yea...auntie hanya menyusukan anak susu badan
selama enam bulan sahaja

Anak2 auntie, memang terlalu mesra dan rapat
Memang auntie perpesan sampai lah sekarang

"Never, Ever putuskan siratul rahim antara kamu berempat
No matter who comes in between".


Alhamdulillah, berdua bradik nih, tak boleh berenggang
sampai lah sekarang...


Gambar mereka yang terbaru, hari sabtu yang lepas

Semangat kesukanan yang di beri pada anak2..
uncle memang selalu suka beli track suit utk anak2 nya
bila anak dah mula boleh berjalan..
Gambar nih di Tasik Titiwangsa, uncle bawa anak2 nya
berlari2 anak di tepi tasik

Gambar Noy, tersengeh...comel sangat

Gambar nih, auntie di Airport Subang ketika tuh, nak pergi bercuti
di Kota Baru, Kelantan
Bershopping sakan...suka sangat


Dulu2 Peeja suka tersengeh tunjuk gigi bila bergambar, sekarang ??

Gambar nih, di rumah auntie yang baru di beli, di Setiawangsa, KL
Auntie's first reproduction antique collection (local design),
moon table and the side chair

Sofa auntie yang nih, auntie pakai 6 bulan saja, walaupun mahal tapi auntie
give away to my friend..

Dulu2 auntie suka sangat menukar2 sofa...hishhhhh

Noy's favourite posing was 'cross' her legs

Again she 'cross' her legs

Picture taken in Istana Hotel, we were there for a week
during school holidays...
Those days, we had gala time, coz every school holidays, uncle will
checked in every hotel in KL...
Just name it, Hilton, Pan Pasific, Holiday Inn, Concorde,
Legend and etc..
Those days was still cheap and affordable..

At this time..she was in her form five

Dari tingkatan dua hingga ke tingkatan lima, Noy bersekolah di Bukit Bintang KL
Sekolah yang kebanyakkan nya dari golongan orang2 'Kai2' (Kaya2)
Kereta mewah dan bersayap2
Anak auntie jadi lupa darat..
Mengapa ada orang kaya orang miskin??
Mengapa itu dan ini..banyak soalan2 sensitif
tapi auntie jawap dengan tenang supaya
dia faham..
Qadak dan Qadar

Mula lah dia bertanya mengapa nama dia
Hamidah??

Jangan gitu..nama itu adalah yang terbaik
semua orang islam sembahyang satu dunia
sebut dan takbir dengan nama itu..
*******Sami Allah Hu Liman Hamidah******

Baru lah dia faham..

Sampailah sekarang, dia bersyukur dengan nama itu..

Gambar ni, pula Noy punya 'Prom Nite' masa habis
sekolah tingkatan lima



Gambar Noy kiri, bersama classmate nya ketika tuh

So....anak kelahiran yang kelima jadi yg keempat
di sebabkan kehilangan anak kembar..

Auntie di anugerah oleh Allah dengan empat orang anak
dua lelaki dan dua perempuan..


Gambar Holiday di Burau Bay Resort, Langkawi

Anak Pertama

Anak Kedua

Anak Ketiga

Anak Keempat


All are fine boys and girls...

Alhamdulillah...

InshaAllah...

akan bersambung episod seterusnya..

Sunday, October 24, 2010

Menghulur Tenaga

Pada 22/10/2010 lepas maghrib, auntie pergi
ke rumah kawan, nak menghulur tenaga
membungkus telur, anak nya nak kawin pada
hari Sabtu 23/10/2010

Auntie bawa buah tangan sikit,
kek lapis dan biskut
Uncle dan auntie sampai
pukul 8:30 malam

Masa tuh dah ada dua tiga orang dah start
membungkus dan mengikat reben

Emm....ada 700 biji telur rebus biasa
dan ada 300 biji telur pindang
Bungkusan pun berlainan,

Goodies utk VIP auntie tengok istimewa
Bag berisi bekas yg berlainan dalam kotak
putih berisi butter cup cake, telurnya pula telur pindang
untuk tetamu yang lain, bag, telur biasa dan butter cake
potong, dalam kotak silver

Sorry, Auntie saperti biasa harapkan uncle snap gambar
emm...memang tak de lah..kalau auntie tak ingatkan..

Tema grey, silver, white and black
cantiklah..sama macam anak auntie yg sulung
punya wedding pada awal tahun ...

Auntie placing duduk bawah
Telepok kat situ, bungkus dengan hati2
kotak tuh kena lipat, silap lipat
koyak sebab nipis kertas nya..
Huishhh...punya lah leka auntie buat
boleh tahan...
berpetak2 lah jugak telur yang auntie bungkus..
sampai lengohlah kaki..
he he he...
tapi auntie tak dapatlah macam orang lain
berbual2 sambil tangan memintal reben..

auntie hanya concentrate kat lipatan auntie jer
mereka pun dah kenal auntie pun,
memang dia orang tahu auntie sakit
dan tak boleh mendengar..

Tuan rumah menyediakan teh o panas,
samosa dan karipap


Warna baju tuh bukan merah yea..
Warna pinang masak
Saja jer nak bagi tahu nanti orang kata auntie lupa diri pulak
dah tua nak pakai merah2..



Bila kaki mula lengoh, auntie pelan2 bangun..
takut cramp..
so auntie kedepan rumah
Lahhh....ada request minta auntie cucuk
bunga maggar pulak..
he he he dah lama tak buat..
auntie pun dongak, jengket dan cucuk
dongak jengket dan cucuk...
so tuh lah hasil nya...


Dah habis cucuk2 tuh, auntie masuk kedalam rumah
sambung lipat2 bekas telur tadi..
Dah hampir pukul satu..
Auntie minta diri nak rehat..
Tak tahulah..yang tinggal tuh, balik pukul berapa??

Balik rumah....waduh...sakit pinggang baru terasa
gamaknya pasal duduk tertepok lama sangat..
Yelah..dari kul 8:30 pm sampai almost 1:00 am
Tuang susu segar dari fridge, makan 2 biji pain killer..
Terus..Zzzzzzzzzzz.....


Thursday, October 21, 2010

Majlis Nikah Anak Kawan

20/10/10 lepas maghrib,
gi rumah kawan di Ukay Perdana
nikah anak pompuan nya

Pelamin nikah, hari sabtu baru buat reception
kata kawan auntie, nanti pelamin yang lain pulak



Hantaran dari pihak lelaki



Majlis pernikahan bermula





Emm...auntie tak dapat dengar
aper yang di baca2 oleh kadi dan
assistant nya..
orang angkat tangan utk baca doa
auntie jadi pak turut..
ikut saja...
amin kan saja...he he he
Tok Kadi handsome, baru 36 tahun
Dulu2 Tok kadi mesti dah tua2
kadang2 gigi pun dah tak de..
selamat dengan satu lapaz saja
mereka dah pun di ijab kabul
sebagai suami isteri..
Alhamdulillah

Sedang auntie duduk kat ruang tamu,
tiba2 bahu auntie di tepuk oleh sesaorang..
Ya Allah...exoffice mates auntie..
Memang dah lama tak jumpa..
Auntie berpelukan gembira dan sayu
mengalir air mata bila dpt jumpa kawan2 lama



Auntie memang lah duduk kat ruang tamu
tapi bila pihak lelaki sampai ramai
Auntie bangun dan bagi ruang..
Duduk kat dapur..



Gambar auntie dan uncle
Baru lepas makan..
Juadah kampung yang di sajikan utk tetamu
sedappp...meletoppp
Lemak padi rebung
Udang sambal petai
Ikan pelata masak kicap
Ayam goreng kunyit
Ulam2 dan sambal belacan



Sorrylah, gambar semua gelap2 tak terang..
entahlah..kamera auntie dah uzur kot
atau jurukamera dia hampehhh..
Peeja yang ambil..


kalau lah auntie sihat
banyak lagi gambar dpt auntie ambil..
he he he

Aduhhhh...sejak jadi blogger
rasa nak beli kamera baru
laptop baru..
tapi ongkos nya...
impian yang tersekat buat seketika..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...