THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, July 26, 2010

Cedera Utk Peringatan

Salam Sejahtera pada readers aunty
Ada yg rindu kat aunty menanyakan samaada
aunty sihat ker?
Terima kasih sebab care and bother to know
aunty's health condition..walaupun from anonymous
yg tak tinggalkan nama.
Orang macam aunty yg sentiasa dalam keadaan
sakit dan yg dah tua..bila ada org bertanya dan
concern...Ya Allah..memang gembira dan sayu..
Masih ada orang yg sayang..walaupun tidak
mengenali siapa di luar sana..

Aunty memang sakit, dari kepala sampai lah
hujung kaki...bisa2 seluruh badan..aunty banyak
baring di tilam dan banyak tidur..dah dua tiga
hari nih....hingga termimpi2

Okay..aunty nak mulakan cerita dari apa yg berlaku
hari ini sampai hari Jumaat, hari aunty pergi ker
hospital untuk checked up telinga i.e. my last entry
sebelum nih...I shall try to recall even though
aunty masih belum berapa sihat..tapi semangat
rindu kat semua kat luar sana, menguatkan jari2
aunty untuk menaip entry nih...

Emm..Aunty terjaga dari tidur hari nih pukul 9 lebih..
solat subuh yg terlepas..aunty masih di tilam, tak
bangun..badan dan kepala masih sakit2..so aunty
terlelap balik tanpa minum..tanpa makan...tanpa
insulin..of coz tanpa ubat2 aunty...tengok sofa..
tempat uncle selalu baring, dia tak der..
sunyi sepi..memang saperti biasalah sebab aunty
memang tak dapat mendengar sekeliling..
TV on..emm...biarlah TV tuh on, walaupun tak
tengok, tak dengar..sekurang2 nya aunty tahu
TV tuh tengok aunty..he he he

Aunty tertidur balik..tersedar lagi dalam pukul 12:45
tengah hari..memang kepala aunty tergeleng2..
bergoyang2..pandang sekeliling...uncle masih tak der
aunty menangis2..sebab haus sangat2..nak bangun
takut jatuh..aunty panggil uncle..
Dengan nada menangis2..

Aunty : Sayanggggggg mana you...nani haus...takut
nak bangun...kepala pusing2...
hu hu hu menangis tak berhenti2...

aunty panggil lagi uncle..berkali2 tapi tak der
jawapan..

Dalam hati aunty mana lah pergi uncle..
kereta ada di depan rumah..
Dengan berpautkan sofa..bangun dan pegang
dinding2 ke dining table, ternampak pisang
berangan, tinggal dua biji, so aunty makan
dah tuh dengan berpegang2 dinding juga
ke dapur buat buat satu mug Ipoh white coffee
ke depan balik.. Jap insulin, susun ubat2..(sembilan jenis)
Terus telan ubat2 tuh..

Aunty menangis sayu, mana kah uncle..
aunty di tinggalkan sorang2..

Kejap jer..uncle masuk dan terus peluk aunty..
Dia tunjukkan kepala nya yang benjol macam telur ayam

Aunty : Kenapa nih sayangggg...

Uncle : I terjatuhhh...ada minyak gamat??

Aunty terus peluk dia menangis2..

Aunty : Jgn lah macam nih..nani sakit, kalau you
juga sakit..macam maner..
Nani sangat2 memerlukan you..
Kita hanya ada berdua saja..anak2 bukan amik kisahhh...
Hu hu hu menangis..

Aunty terus kedapur, masih berpegang2 dinding untuk
amik ubat gamat..
Rupa2 nya..dari paras bontot sampai ler ke buku lali dia
berdarah..melecet..
sambil sapukan ubat gamat menggunakan facial cotton
aunty bertanya macam maner dia jatuh..

Rupa2 nya..contractor datang untuk repair bumbung
dia curious nak tengok kat maner bocor..so dia
panjat bumbung tuh..kan licin...dia tergelincir jatuh..

Ya Allah, nasib baik kepala tak bocor..kalau bocor...
ke hospital dan berjahitlah.

Aunty : Kenapa you memanjat?? You sendiri tak stable
Dah lupa ker?? You kan ada ketumbuhan dalam kepala
You memang tak stable untuk balance up..

Uncle : Dah nak jadi...I lupa lah..ingat I masih boleh
panjat memanjat..

Aunty : Habis tuh, maner contractor tuh..dia balik makan
nanti petang dia sambung balik..

Emm..dengan perasaan sayu aunty kata..

Aunty : Patut lah..hati nani sangat berdebar2 dan mendayu2
panggil you..rupa2 nya you cedera..

Aunty amat fahammm...bila kita amat kasih kat someone
jika berlaku apa2..hati kita akan rasa berdebar2..

Emm..dah penat lah..nanti aunty sambung lepas solat Asar yea..
terasa penat dan pening lagi..

InshaAllah...

Friday, July 23, 2010

Minggu yg penuh ujian

Emm....redha saja dengan ujian2 yg bersusun minggu ni...

Hari Isnin yg lepas, tangki rumah floating accessories tak
berfungsi, so bumbung mencurah2 air..
Dah panggil plumber perbaiki ..pada mula nya dia charged
RM 400 tapi aunty tanya cost apa sampai RM 400??
Berapa harga alat gantian dan berapa cost upah?
Terus dia turunkan harga RM250 saja..
Suka2 jer plumber nak charge harga macam tuh
nasib baik aunty biasa kerja dengan syarikat perumahaan
tahu sedikit sebanyak harga barangan.

Hari Selasa, fridge buat hal..pintu fridge dah tak boleh
tutup rapat, sebab getah nya dah longgar..
Pergi kedai elekric berdekatan yg biasa aunty beli
barangan elektric, nak tanya untuk tukar getah pintu
kata kawan aunty, beli jer yg baru, kakak punya tuh
dalam rekod saya dah pakai 6 tahun dah...
Ye lah tuh..akhirnya beli juga lah yg baru..tapi kedai
aunty nih dah lama dengan aunty, so dia memang
bagi 3 payments..tinggal jer 3 post dated cheque
dia hantar barang terus ke rumah hari tu juga.
he he he..

Hari Rabu...bumbung aunty buat hal selepas
air mencurah2 tuh, semua cement yg di tepi2
bumbung merekah..berderai..
Bila hujan pagi tuh..apa lagi air hujan menitis2 lah
habis carpet, tilam segala basah..
apa tak nye dah almost 20 tahun rumah ni aunty beli
emm...so aunty belum lagi panggil contractor utk baiki

Malam tadi pulak, scanner di printer tak boleh scan
give up aunty nak sambung episod seterus nya..
tak reti apa nak buat, call peeja dia jawap senang jer
dia pun tak reti..aduihai...memang mood nak sambung
citer terbantut..

Pukul 3 pagi tadi, black out satu rumah..eeee...uncle
ke depan porch nak check fuse box....bila dia pasang
terus trip balik...
Aunty terus kata..nih mesti wire kat bilik belakang
basah sebab air tiris..
Memang betul pun..uncle offkan fuse utk bilik
belakang tuh terus okay..ada lah lebih kurang
2 jam kami bergelap

Aunty tak tidur lepas tuh, tunggu subuh dan
sekarang nih buat entry nih dulu, lepas nih
nak bersiap ker hospital tentera utk appointment
check telinga aunty...
hu hu hu ...mesti mengantuk..

Banyak hal betul..tapi apa kan daya..
ni semua kehendak nya...
Kan aunty kata Redha..dengan ujian tuh..
so hati tenang jer bila kita faham..

Dah pukul 7:30 aunty harus berhenti menaip
dah nak kena pakai baju utk bersiap ker hospital
tak sempat nak edit nih..kalau ada spelling errors
sorry..yea
Salam Jumaat to all my readers..

InshaAllah..jumpa lagi


Tuesday, July 20, 2010

Episod 70 - Gangguan Lagi

Imbasan episod 69

Rumah quarters di PD, selalu ada gangguan
bunyi tapak boot keliling rumah,
org berbasikal dan parking depan porch
tingkap dan pintu selalu di ketok2 dan bergegar2
tapi semua nih berlaku masa uncle tidak ada
di rumah, ketika uncle kerja lewat malam.

Bila aunty cerita, uncle kata gangguan dari
budak2 askar yg nakal.

So...satu hari aunty bertanya pada Mat Kancil (Batman)
uncle.

Aunty : Mat..kakak nak kau cerita sikit pasal rumah nih..
Kau kan dah lama kat PD, kau mesti tahu sikit sebanyak
pasal rumah nih..

Mat : Rumah nih, di buat store dah lama kak..dah bertahun2
tak de siapa duduk..

Aunty : Itu kakak tahu, tapi pasal bilik belakang yg kosong tuh
Kakak pelik, dinding2 dia penuh dengan contengan nombor dan
lukisan binatang yg pelik2..

Mat : Kakak tak usah tahu lah pasal tuh, tak de apa2..

Aunty : Mana boleh tak de apa2..mesti ada orang pakai bilik tuh
sebab bilik tuh kosong..masa akak datang pilih rumah ni dulu

Mat : Kalau saya beritahu, kakak jangan takut lah pulak..

Aunty : Pasal nak takut pulak..

Mat : Bilik tuh...yg sebenar nya, tempat budak2 gunakan utk
'menurun' nombor ekor dan tarik duit.

Aunty : Selalu ker dia orang buat benda tuh..

Mat : Tiap2 malam jumaat kak.

Aunty : Astaghfirullah....Mat...akak selalu dengar tapak kaki orang berjalan
keliling rumah..ada orang berbasikal, dah tuh sandarkan
basikal kat porch depan tuh.. akak takut lah..

Mat : Ye ker...kakak dengar semua tuh??

Aunty : Kau nih, kau ingat akak buat2 citer ke? akak takut tau..

Mat : Kakak, kami yg buat rounding malam2 tak di benarkan
memhampiri rumah2..hanya boleh di jalan raya sahaja..

Mat : Yg sebenar nya kak, semua quaters di Kem nih, memang
banyak gangguan, macam2 cerita yang Mat dengar..

Aunty : Abis nak buat macam mana Mat?

Mat : Akak banyakkan mengaji, sembahyang dan cuba lah
pagar rumah nih...

Mat : Saya boleh lah bantu datang sebelum maghrib,
mengaji tiap2 mlm dan duduk bilik belakang tuh,
sementara tuan balik dari kerja, kalau kakak takut sangat..

Aunty : Nanti akak tanya tuan dulu..kalau okey..kau duduk bilik
belakang tuh..

Aunty pun bertanyalah pada uncle tentang cadangan Mat utk duduk
di bilik belakang supaya dapat teman aunty.

Uncle tak suka ada orang lain di rumah nya..so the answer is no.

Jadi aunty pesan kat uncle jgn lah balik lewat2 lagi..memang nani
dan anak2 takut..

Pada suatu malam, uncle, aunty dan anak2 dah tidur..tiba2 aunty
terdengar anak aunty Khairul menjerit2 menangis..

Aunty berlari kebilik nya...dia menangis melalak2, berjurai2 air mata
sambil menunjuk kearah tingkap...

Aunty dukung dia lalu bawa dia ke bilik aunty.
Kejutkan uncle supaya, dukung anak2 lain dan bawa masuk bilik
aunty.

Kami tidur anak beranak sebilik malam tuh.

Aunty, tak bertanya Khairul apa yg di nampak pada malam tu
aunty hanya peluk dia sampai tertidur di sebelah aunty.

Keesokkan pagi nya, Khairul deman..mungkin terlalu takut dan
terkejut..

Aunty dan uncle tanya dia apa yang di nampak kat tingkap tu semalam..

Kata nya : Dia nampak kepala orang sebesar tingkap, pakai topi
ada kain kiri kanan yg menutupi pipi..muka dia penuh darah2

Aunty dapat bayangkan topi askar jepun dulu2, itu adalah
kepala hantu jepun yg dah kena pancung atau dah di bunuh olih
british masa perang dulu..

Gambar google utk contoh
Semenjak tuh, PG lah yg berani tidur di tepi tingkap, Peeja di tengah
dan Khairul di tepi dinding dekat pintu masuk.

Yang bagus nya tentang anak2 aunty, mereka memang tahu, aunty
tak kan benarkan mereka tidur di bilik aunty, melainkan kalau demam.
Cuma anak2 aunty minta pintu bilik mereka jangan di tutup
dan lampu bilik air biar terbuka.

Dengan kejadian tuh, baru lah uncle tahu..memang ada gangguan di
rumah tuh..

Semenjak tuh, uncle suruh Mat datang ke rumah meneman aunty
dan anak2 sebelum maghrib.

Emm..sekali lagi, kejadian yg gerun, berlaku, masa tuh nak masuk
waktu manghrib, pintu sliding door terbuka luas, belum di tutup oleh Mat,
aunty masa tu di ruang tamu, tengah suap anak2 makan malam.

Tiba2 kedengaran suara perempuan menangis mendayu2 tanpa henti..
bunyi yg amat dekat dan jelas.. Memang datang dari sliding door...
Ya Allah...suara perempuan tuh sungguh sayu dan menyeramkan..

Dengan pantas, aunty tarik tangan ketiga2 anak aunty dan lari ke dapur
terus ke sinki dapur, tujuan nak basuh tangan aunty dan mulut anak2 yg
masih sememeh dengan nasi. Tingkap dapur juga masa tuh belum di tutup

Emm...terlepas pinggan dari tangan aunty bila terserempak dengan dua
biji mata merah di tingkap tuh...

Aunty menjerit sambil menangis2 dan memeluk anak2 aunty..
masa yang sama aunty juga terdengar Mat kancil juga menjerit2
di luar rumah..macam bunyi kena pukul..

Aunty memanggil2 nama Mat berkali2...baru lah dia bersuara

Mat : Akak tak apa2 kak?

Aunty : Mat tadi...tadi...

Mat : Tak per kak, tak yah citer..saya tahu..sebab baru sekejap tadi saya
berlawan dengan sesuatu yg saya tak nampak..habis kaset2 tuan
berterabur kat luar tuh..

Sambil tuh, Mat selak T shirt dia nak tengok perut dia, rupa2 nya..
berbirat pecah darah perut Mat, macam kena libas dgn rotan.

Aunty : Mat, kau pergi panggil tuan, suruh dia balik sekarang juga..

Mat : Akak berani ker tinggal sorang dan anak2?

Aunty : Kau tutup semua tingkap2..sliding door, buka semua lampu,
luar dan dalam rumah, pasang TV tuh kuat2...
sementara tuh..akak duduk berkunci dalam bilik dengan anak2...

akan sambung..

Thursday, July 15, 2010

Episod 69 - Aneh2 berlaku

Imbasan episod 68

Rumah peruntukkan utk diduduki oleh kami
anak beranak di PD, akan di perbaiki dan siap dalam masa seminggu.
Repair dan maintainance lain2, akan di buat secara
berperingkat2 nanti.

Berkemas dan berpacking lah aunty di S'ban.
Sedih gak meninggalkan rumah yg amat selesa tu dan Lake Garden
yg memberikan ketenangan dan lansung tiada
apa2 masaalah dan gangguan.
Bertambah sedih lagi bila mengenangkan, Mak Cik2 dan Pak Cik2
pasar S'ban yg dah jadi kawan bila membeli barang2 basah
di pasar dengan harga yg amat berpatutan..
Jiran dan sepupu juga akan aunty tinggalkan....
Anyway, life has to go on..
Berkawan baru ada lah part and parcel in our life....
so kawan dan jiran baru lah nampak nya di Port Dickson nanti.

Bila tiba hari utk berpindah, Uncle dpt truck 3 ton utk barang2
di bawa dari S'ban ke P Dickson.
Anak2 tak ikut, kesemuanya balik KL dulu, sementara aunty
berkemas rumah di S'ban dan PD.

Emm..sesampai jer di rumah tuh.. anggota2 tentera yg terlibat
utk menolong angkut barang2 dari truck ke dlm rumah hanya menunggu
arahan seterusnya.

Bila semua nya dah beres...mereka di sediakan makanan
nasi bungkus, minuman ringan dan rokok.
Emm..aunty ada dua orang anggota yg stay back
untuk menolong aunty unpacked barang2.

Alhamdulillah, mereka jadi 'Batman' uncle.
Private Suhaimi, uncle bawa dari S'ban ikut kami transfer
dan Private Mat dari Mess PD, dua2 masih bujang.
Suhaimi berbadan besar dan
Mat berbadan kecil, di gelar Mat Kancil.
Memang kekal panggilan tu di antara anggota tentera
tempat mereka berkerja.

Oh! Yea, sebelum kami sampai ke rumah tuh, kata Batman uncle
rumah dah di basuh dan di cuci lantai keseluruhan nya.
Memang bersih dan dinding2 pun telah di cat.
Rumput2 kawasan keliling rumah juga telah bermesin.
Aunty amat gembira, dengan keadaan rumah tersebut.

Uncle dan aunty tak balik KL menjemput anak2 petang tuh,
Arwah Abah aunty kata biar dia datang dengan Arwah Mak
bawa cucu2 nya..mereka juga nak berjalan2 ke PD.

Jadi Aunty dan Uncle lah yg merasmikan tidur pada malam tuh.
Kami tidur amat lena, sebab terlalu penat, tak sedar lansung..tahu2
dah pagi.

Aunty pun tak berapa perasan hari keberapa Arwah Abah dan
Arwah Mak bawa anak2 aunty ke PD.

Sesampai jer Arwah Abah dan Arwah Mak dengan cucu2 nya..
Dia terus bertanya...

Rumah atas bukit..cantik dan nampak laut..
tapi tempat kurang bagus, sebab rumah kau mengadap
simpang tiga.
Dah tuh di belakang rumah, ada hutan simpan.

Arwah : Apa nama Jalan Bukit yg mengadap rumah kau ni??

Auntie : Bukit Haji...

Arwah : Kau tahu ker di kaki bukit tuh ada Kuil Hindu??

Auntie : Tahu...

Arwah : Emm...tak per lah..

Arwah Abah pilih bilik yang mengadap laut
kat dapur, bilik yg pernah aunty citer
bilik kosong yg penuh dengan contengan2 gambar pelik2 dan
banyak nombor2 di dinding.

Aunty : Kenapa Abah nak bilik nih? Bilik nih kecik sikit, dah
lah semua cucu2 nak tidur dengan Abah.

Arwah : Tak per, boleh nampak laut dan berangin sepoi2..

Aunty : Suka Abah lah..tapi kalau nak tidur bilik lain, Abah
masuk jer lah, nani dah siapkan.

Keesokkan hari nya, semasa sarapan pagi, Abah bercerita..

Arwah : Nani kau tidur selama nih, tak de apa2 gangguan ke?

Auntie : Gangguan apa Abah?

Arwah : Abah tak nak takutkan kau, tapi Abah dengar boot askar
berjalan keliling rumah nih..bila tengah malam..

Uncle : Ohh! tak de apa2 Abah, kem nih terlalu besar memang
ada anggota buat rounding malam2.
Abah jangan risau lah, itu perkara biasa jer..

Arwah : Tapi rasa pelik, bunyi tapak boot tuh berhenti kat
depan tingkap dan pintu..dah tuh senyap, tak dengar dia orang berjalan lagi..
Dia orang tidur depan pintu Abah ker?

Uncle : Tak per lah Abah, nanti saya bertanya nanti..

Uncle di tempat kerja baru dgn tugasan baru lupa nak
bertanya tentang kawalan guard yg buat rondaan di quarters.

Perkara tuh berlaku berkali2, malah aunty sendiri pun pernah dengar
Bunyi tapak boot berjalan.. bunyi tuh mengelilingi rumah aunty.

Arwah Abah dan Arwah Mak dah nak balik ke KL dengan
saorang cucu yg di bawa nya, anak adik aunty.

Aunty berpesan pada Abah dan Mak, datang lah lagi, sebab PD kan
tempat perkelahan bolehlah bawa anak2 buah lain juga
utk berpantai/picnic.

Pembantu rumah aunty terpaksa berhenti kerja sebab
dia mengadu sakit dada dan dia nak balik ke kampung duduk dgn
keluarga dia.

Jadi aunty tinggallah anak beranak sahaja di rumah tuh, Batman hanya
datang siang hari saja.

Kerja uncle kat tempat baru nih pulak selalu nya pulang
lewat malam, sebab banyak keramaian rasmi dan tak rasmi
di Mess tuh.
Rumah aunty memang terlalu dekat dengan Mess tuh,
lebih kurang 150 meter sahaja, kalau ada apa2
majlis, aunty boleh dengar lagu2 yang di mainkan.

Selalu nya, bila anak semua dah tidur, aunty akan layan
video yang uncle sewa dari pekan PD.
Suatu malam, ketika aunty sedang tengok TV sorang2, aunty dengar ada
bunyi orang naik basikal dan sandarkan basikal di dinding porch.
Bunyi basikal yg tali nya dah berkarat...berbunyi ....krek..krek...krek..
tapi kenapa parking di porch aunty?

Aunty memang tak berani nak buka tingkap atau pintu sebab rumah
tuh memang tak bergrill.
Aunty sangkakan Batman untie lah, kot2 uncle suruh jengok aunty malam
tuh..

Tunggu seketika..tapi tak de siapa pun yg memberi salam..
Jadi aunty pun bersuara memanggil nama Mat..

Aunty : Mat Kancil...kau ker tuh??

Senyap tak de jawapan..

Aunty : Mat jgn buat macam nih, cakap lah... kau ker tuh??

Senyap lagi..

Aunty dah meremang bulu tengkok..

Tiba2 jer tingkap aunty dan pintu depan bergegar2...

Aunty terus tinggal kan TV tak bertutup, lari masuk bilik anak2 dan
menguncikan diri..

Bau kemenyan semerbak...

Memang tak de siapa2, aunty tak boleh tidur..
tunggu uncle balik pd malam tuh...
Takut nya tak terkira...

Sehingga lah aunty terdengar kereta dan suara uncle
memanggil2 nama aunty..

Aunty terus buka pintu dan memeluk uncle sambil
menangis2 ketakutan..

Aunty menceritakan, apa yg berlaku tadi, tapi uncle
kata mesti budak2 askar yg ganggu..sebab di Kem PD
memang popular kes mengintai..

So..aunty pun percayalah apa yang di katakan olih uncle.

Gambar rumah ni, aunty ambil pada awal tahun 2008 masa
aunty berjalan2 di PD

Aunty segan nak singgah, sebab tak kenal nama pegawai
di papan tanda rumah tuh.

Tengok lah pokok2 hutan simpan kat belakang rumah..
memang gelap pada malam hari..walaupun ada
street lights.


Nih gambar pada tahun 1984, anak2 aunty bersama sepupu mereka.

Nih gambar bilik anak2 aunty, ada tiga katil..
Katil cat merah Khairul, (tepi tingkap) Cat Putih Peeja, (Tengah)
Cat Kuning P G, (Tepi dinding nak masuk ke bilik)
Katil merah dlm gambar nih, peeja yg tertidur, ni memang
kena buli olih abang2, masing2 tak nak tidur tepi tingkap.

Bilik nih juga ada cerita...
tapi next episod..InshaAllah


akan sambung...

Monday, July 12, 2010

Live On TV - The Closing Ceremony of World Cup 2010

Wowwww!!!!...sorry guys...Aunty is watching the closing
ceremony of the world cup 2010 now.
It is so beautiful and very grand.
Aunty managed to see the colourful lazer lights, the fireworks,
dancing but not the singging and songs are way way out
for my hearing problem..
Tak per...janji dpt enjoy juga

Kata anak aunty, next four years the world tournament will
be in Brazil.

Hu hu hu, how I wish to see the game in Brazil
Kalau umur panjang, sihat dan rezeki mewah berlimpah ruah..
Alhamdulillah
Semua hak Allah..

Aunty sedang tunggu final game soon..
semua tak tidur lagi, kopi seteko, kek lapis dan roti bakar kaya
jadi pelapik perut kalau lapar nanti...
tapi aunty bangun dari sofa..
teringat nak update blog tapi jiwa kat bola lah pulak,
emm tak per jawap comments yang ada dulu, dah tuh
sambung episod besok...InshaAllah..

Let see who is the Champion tonite....
Aunty tak memihak kat mana2 team hari ni, sebab team aunty
dah kaput....hu hu hu...BRAZIL
So...Adios all my friends.

Friday, July 9, 2010

Episod 68 - Cari Rumah

Imbasan episod 67

Uncle dapat arahan untuk berpindah dari Seremban
ke Port Dickson. Tugas yang tidak melibatkan masuk
operasi di hutan lagi.
Tugas baru ia itu Management and Ceremonial duties.

Ketika mendapat arahan tu, uncle pergi melaporkan
diri di PD tanpa aunty dan anak2. Uncle perlu pergi meninjau
mencari quarters utk kami untuk berpindah ke sana.

Malang nya tidak ada quarters kosong utk kami. Ada sebuah
rumah bangalo di Sungala Kem tapi amat jauh dari tempat
kerja uncle, jadi uncle turn down, tak jadi ambil quarters tuh.

Ada sabuah rumah bungalo kosong di kem tempat uncle kerja
tapi kata mereka rumah tuh keras..tak siapa berani duduk,
siapa saja yg duduk pasti kena kacau.
Konon nya ada saorang pegawai yg berani dan sanggup duduk,
sebab kedua2 suami isteri adalah pegawai Kor Agama..kira ustaz
dan ustazah lah.

Emm...tak lama mereka duduk 3 minggu dah pindah..
Apa tak nya...dengar cerita, malam2 lantai/tiles melantun2,
dah tuh terbakar2 berapi lantai tuh..di siram air pun tak padam2...
tapi bila siang hari tak de apa2 bekas terbakar pun
Perkara tuh berlaku tiap2 malam sampai mereka tak boleh tidur.

Uncle bertanya, betul ke memang tiada langsung quarters kosong,
mereka kata ada satu, memang betul2 bersebelahan dengan pejabat uncle
tapi rumah tuh di buat store simpan perabut2 kerajaan.
Tanpa ragu2 dan tengok, uncle terus bersetuju untuk ambil rumah tuh,
dan buat appointment utk keesokkan hari untuk aunty tinjau pula.

Jadi, aunty dan uncle pun pergi lah tengok rumah tuh keesokkan hari..
Anak2 aunty tak bawa bersama, leceh kan, banyak urusan nak di buat
jadi kalau tak silap aunty, Abah dan Mak datang jaga
mereka di rumah Seremban.

Urusan menengok rumah tuh, di temani oleh saorang pegawai dan 3 org
anggota tentera pangkat biasa.

Uncle dan aunty pun tour around the house..rumah yg sangat besar.
Rumah setingkat bangalo lama, mungkin masa yang sama ketika membina
Mess Pegawai pada tahun 1938.
Banyak tingkap2 dan sliding door kayu yang luas (8 daun)
di living hall, dining hall, bilik2 tidur, bilik2 air, dan terus ke dapur..

MashaAllah....keadaan rumah yg amat buruk, dinding kotor,
lantai terkopak2, sinki air bocor, bathtub yg dah retak, tingkap2 kaca
yang dah pecah2, itu pun aunty tak tahu..kalau2 bumbung tiris air
kalau hujan.
Ada 4 bilik, semua siap ada cabinet/wardrobe tapi cat yg dah tersiat2.
Kan rumah tuh di buat store, so banyak lah kerusi meja, almari dan lain2
barang yg di sumbat kat situ, tapi ada kemushkilan....
salah satu bilik di bahagian dapur, kosong tak ada lansung barang..
dinding penuh di conteng dengan nombor2, berbagai2 lukisan yg pelik2
bintang2 lah, binatang2 lah, dan entah apa2 lagi...

Emm...aunty pandang uncle, uncle pandang aunty...
Uncle terus tanya aunty..

Uncle : Macam mana? nak ke rumah nih?

Aunty : Nani suka rumah ni!, dapur mengadap laut..
very windy, ada pokok bunga yg besar di kiri kanan rumah nih
memang cantik, tapi....buruk sangat keadaan nya..

Uncle : Emm...tidak ada masaalah, I boleh arahkan mereka
perbaiki yg penting dulu, sementara nak masuk..
the basic requirement..

Aunty : The basic tuh apa pada you??

Uncle : You decide..I shall prepare the requirement with the officer
in charged.

Aunty : Ohhh!...first thing is...Paint the whole internal house with White Colour.
Secondly, replace all the floor tiles including the toilet. Thirdly...all the windows
glasses to be replaced and last please repair all the sinks...
The rest can be done later, such as the bathtub and other problems..
that might be encountered during our stay later on..

Uncle terus bercakap dengan pegawai berkenaan tentang apa yg aunty request.

Uncle : Emm...dapat catit apa yg isteri saya request tadi?

Pegawai : Dah..tuan, tapi kami memerlukan 3 minggu utk perbaiki dan siapkan,
apa yang puan minta.

Uncle : That is too long, I want you to complete
within 7 days. I give you one week only..use more manpower..
My family shall move in by then.

Uncle dan aunty kemudian nya pergi ke Mess Pegawai dan di jamu
makan tengahari di situ..
Ramai lah pegawai2 muda yg dpt di perkenalkan pada aunty ketika tuh.
Emm...handsome2 dan badan macho2 peeja..he he he

akan sambung...

Thursday, July 8, 2010

Episod 67 - Hijrah ke Port Dickson

Imbasan episod 66

Aunty masih di Seremban, Abg2 dan Peeja membesar
di rumah tuh hingga lah pada pertengahan tahun 1984.

Kemudian nya, aunty berpindah pula ke Port Dickson,
Pusat Latihan Rekrut terletak di batu empat.
Di situ uncle telah di beri tugasan yg pertama dlm tentera
sebagai Mess Manager di Wisma Perwira RAMD
(Regiment Askar Melayu DiRaja).
Belum pernah tugas ni di lakukan oleh mana2 pegawai.

Sebelum aunty cerita pasal kerja uncle, jom aunty cerita tentang
bangunan yang perlu uncle uruskan.
Mess (bangunan) yg di bina pada tahun 1938 ia itu pada zaman British.
Peninggalan yg sangat Colonial, di atas bukit dengan pemandangan
laut membiru seluas mata memandang.
Di tepi bukit juga di bina 'summer hut' utk pegawai2 minum petang.
Ruang makan atau dining hall boleh memuatkan 80 orang pegawai
setiap hari.
Tetapi jika ada keramaian rasmi melibatkan lawatan Agong
atau Sultan, tempat ini boleh memuatkan 400 orang.

Yang sebenarnya, tugas uncle di situ amat lah berat, sebab..
keadaan bangunan yg amat lama dimana uncle di tugaskan utk
upgrade, bilik2 pegawai bujang ada 40 bilik.
Bilik persinggahan Agong atau Sultan juga perlu uncle
upgrade, perlu di lengkapi dengan peralatan2 keperluan
(pingan mangkok, perabut) dan perlu juga serba kuning.
Bilik air, lantai kayu, tangga kayu dan railing tangga yg semua nya
adalah kayu jati, juga perlu di berbaiki dengan varnish kena berkilat.
Mess perlu di perbaiki/upgrade tapi budget terlalu limited, so uncle
upgrade mess tuh berperingkat peringkat.

Sungguh mencabar tugas uncle ketika itu..
Uncle juga perlu menguruskan keramaian rasmi, lawatan2 Pegawai Tertinggi
Tentera, Agong dan Sultan yang melibatkan jemputan sehingga 400 ratus orang
Bayangkan kena urus, tempat tidur, makanan, hiburan dan protokol2.

Aunty sebenarnya, sebelum sakit..amat2 teringin berjalan tempat2
masa muda2..bayangkan pada awal tahun 2008, aunty merengek2
pada uncle untuk berjalan jalan..hingga aunty sanggup pergi ke
Taiping, nak tengok sangat sekolah aunty masa aunty
tingkatan 1 hingga 3, tidur semalam kat Seri Malaysia Hotel.
Dah tuh sempatlah pergi ke Stesen Keretapi, tempat Abah aunty kerja dulu2,
tapi sedih, keadaan amat buruk dan sungguh memalukan utk tourist2 kesana.
YB jom kita buat proposal betulkan semua stesen keretapi berperingkat2.
Dari Perlis hingga ke Johor..amacam..okay tak idea? he he he
Sambil menyanyi rentak lagu 'Saya anak Malaysia' tapi ubah lirik sikit
'Saya anak KTM'

Nih Gambar2 yg aunty pada tahun 2008 juga sebelum sakit
di ambil dari simpanan komputer aunty dulu, kemudian nanti..
InshaAllah aunty cari gambar2 dalam album pulak utk di Scan.



Pemandangan dari atas bukit





Dari belakang bangunan, nampak juga laut


Aunty bergambar dengan uncle depan Mess

Gambar Close up sikit

Daun2 berterabur, tak si sapu dan di jaga, kalau uncle,
habis clear semua daun2 tuh


Mesti uncle rasa terharu bila bergambar depan Mess Pengawai
yang pernah dia jaga dulu

Episod akan datang aunty akan sambung, InshaAllah....kisah rumah/quarters yg aunty duduk
yang penuh misteri dan gangguan2 makhluk2 halus..

akan sambung..


Sunday, July 4, 2010

Episod 66 - Koleksi Gambar lama

Imbasan episod 65

Aunty di perkenalkan dgn aktivity BAKAT tapi
ketika tuh, aunty kurang menampilkan diri
mungkin masih belum sesuai dgn jiwa.

Kali ni..aunty tak bercerita, aunty kurang sihat dah tiga hari
sejak ambil ubat ari tuh, doktor beri ubat tambahan,
selalu nya kalau ubat baru, badan aunty jadi hay wire (tal tentu rasa)
aunty terbaring dan tidur seharian, mengantuk sangat2 sampai
tak boleh bukak mata..khayal saja..
kata doktor memang dia nak bagi aunty rehat selama seminggu..
Ubat tercatit kat sampul tuh 'clonazepam 2 mg di makan waktu mlm saja..
effect dia, aunty mengantuk seharian..

Kepala khayal tak leh citer panjang, so aunty cuma nak paparkan
gambar2 lama yg menjadi koleksi album aunty..
banyak lagi gambar2 tapi aunty pilih gambar2 nih
sebelum aunty mengandung anak yg keempat.


Peeja dah pandai naik tangga kat rumah S'ban. Yang sebenar nya anak aunty
peeja amat senang di jaga. Dia tak nakal, amat mendengar kata.
contoh yg aunty pernah kata kat dia, cerek elekric tuh panas, bahaya jangan
sentuh, mungkin perasaan ingin tahu, dia kata dia nak pegang jugak..
so aunty pegang tangan dia, sentuhkan cerek panas tuh, sambil menarik cepat2
tangan dia..semenjak tuh dia serik dan tak mahu pegang cerek lagi.

Gambar nih, sungguh menyayat hati bagi aunty, sebab peeja berhenti menghisap susu..
Masa aunty nak ke hospital untuk bersalin anak keempat, aunty berpesan pada dia..

Aunty : Peeja..mama nak gi hospital, bila mama bawak balik adik, peeja dah tak boleh minum susu dalam botol lagi tau.. Adik jer boleh

Peeja : Dia hanya mengangguk dengan muka sedih..

Ya Allah, sungguh sedih, Tak sangka aunty rupa2 nya..dia memang
tak mahu lagi minum susu dlm botol, Peeja hanya nak minum milo dalam cawan....
susu adalah untuk adik kata nya..
Mak aunty sampai marah kat aunty kenapa cakap kat anak macam tuh..

Kat rumah S'ban

Di rumah Mak di KL

Di S'ban


Tiga beradik yang amat rapat

Aunty selitkan gambar Arwah Mak Aunty bersama cucu2 nya

Uncle sedang memberi Peeja makan, di rumah S'ban


Peeja bersama Arwah Anna, yang menjaga peeja

Gambar kenangan kami di rumah Arwah Mak

InshaAllah, jika aunty sihat, aunty sambung cerita..ketika ni..memang aunty amat2 berkhayal otak melayang, mengantuk sangat..

Adios my friends and followers..nak tido

ZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...