THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, December 20, 2010

SMS Tipu

Ohhh....memang auntie patut excited
sebab menang RM19,000
dari no sim card..kata sms tuh..
Hadiah dari Shell..
pembelian minyak Helix

Tapi auntie tahu ia adalah satu penipuan
Sebab auntie tak pernah isi minyak Shell
selama ni, kami sekeluarga guna Petronas

Fed up orang2 yang buat penipuan macam nih
Modal dia hanya satu SMS sajer
mereka2 yang tak expose akan tertipu dan terpedaya

Pernah satu ketika dulu..
Rumah auntie di datangi oleh kerani auntie
anak beranak masih bersekolah di angkut
bersama2...
nak pinjam duit kata nya..
Auntie tahu dia selalunya terputus duit
memang dah biasa kalau meminjam setakat
lima puluh atau seratus
tapi masa tuh dia buka mulut RM700

Auntie pun bertanyalah kenapa banyak sangat!
Adakah dia dalam kesusahan??
Ada kah mak nya sakit??
Ada kematian ahli keluarga kah??

So,dia kata dia menang certain amount
tak ingat auntie..pulak..
Dia dah berhubung dengan nombor yang
tertera..
mereka suruh ada duit minimum RM1000 dalam bank
'duit hadiah yang di menangi' akan mereka bank in kemudian nanti..

Memang kena sedut lah duit tuh
kalau kau bagi account no kau..kata auntie

Jadi dia terasa hampa..
Memang nampak air muka hampa dan sedihnya
Kesian auntie pada nya..

Auntie kata biar hampa tak dapat duit 'hadiah tuh'
Jangan hampa kena tipu..lagi lah parah..

Barwa!!! orang2 yang mainkan perasaan orang..
Macam2 penipuan yang mereka boleh terpikir..

Bagi orang2 yang beragama Islam
Kan lebih baik cari kehidupan yang halal
Cari rezeki yang halal..
Ini tidak nak cari jalan 'short cut' memanjang


tanpa ambil kira

Pembalasan dunia dan akhirat nanti...






19 comments:

  1. saya pun dapat sms mcm tu

    bukan setakat tu jer, email yang mengatakan saya dapat harta pusaka dari negara luar pun ada....

    malas nak layan...

    ReplyDelete
  2. a ah.. sesapa yg isolated tu kesian sikit la.. hopefully sekarang ni semua orang sedar modus operandi mudah cam ni.. suya pun selalu jugak dapat mesej kaya raya macam ni auntie. tapi selalu ignore je la kan..by the way, kesihatan autie camana? bertambah baik eyh? good for u auntie.. Live the life well :)

    ReplyDelete
  3. saya pun pernah dapat SMS macam tu. sama jugak, saya pun tak pernah guna Shell jadi memang sah2 tipu.

    lepas tu dia hantar cakap menang dengan Petronas pulak tapi saya tetap tak layan.

    lepas ni dia nak hantar bagitau saya menang dengan stesen minyak mana pulak tak tau la tapi saya tetap takkan percaya, kehkehkeh

    ReplyDelete
  4. ada lagi satu jenis kan aunty, diorg email konon2 diorg keje dkt oversea..so dia nak cari agen kt M'sia utk pasarkan produk dia..yg syg dpt tu pertanian la...then profit sharing is 60-40 (60 tu kita la)...siap kol tu..mmg no pelik la..tp lepas mak advice jgn amik risiko...sy xberani..

    tgk2 lepas tu byk giler email mcm tu...huh..mmg tipu la..

    ReplyDelete
  5. salam..aunty..moga sihat hari ni.. ;)
    orang sekarang ni nak cepat kaya..x pk pon akibat dari apa yg diaorg buat...kena kat batang hidung sendiri baru nak sedar agaknya..zaman sekarang ni pon susah nak percaya pada org..baik dari yang kita kenal dan dari orang yang kita x kenal..

    ReplyDelete
  6. byk sungguh cara orang nak menipu sekarang ni.....

    ReplyDelete
  7. mak angkat i pun dah kene gak....and lagi satu tektik orang negara luar pikat perempuan sini konon2 ckp cinta nak kawin, pastu ckp ada hantar hadiah tau2 je ada orang call suruh bayar certain amount untuk collect the barang...memang takleh percaya langsung...pandai dorang main2 kan ati wanita2 lemah ni sampai jatuh cinta

    ReplyDelete
  8. Saya pun pernah dpt sms macam tu aunty. geram sgt sebab perasaan ni dipersendakan. alangkah bestnya kalau betul.... terus blh beli beg chanel...

    ReplyDelete
  9. byk kali gak dpt sms mcm auntie tu..
    dh la BM pun ke laut, ada hati nk tipu org lg..sabar je la kan..menyemak je diorang ni

    ReplyDelete
  10. aunty...
    Ayah saya dulu penah hampir2 kena tipu dgn sykt gores dan menang. Dia gores dpt mikrowave+serbuk pencuci baju. Lepas tu dia suruh bayar dlu b4 amik brg. (kena byr hampir 2k ++)
    Ayah saya taknak bayar...puas dorg pujuk.nasib ayah saya bukan jenis cair...last2 sykt tu bagi serbuk pencuci baju as a free gift.kami balik2 bukak tgk dah keras dah serbuk pencuci tu.
    tak lama lps tu heboh pasal kompeni gores dan menang banyak tipu org...kami round kat area kedai tu tgk2 signboard kedai pun dah takder...dah tutup melingkup agaknya....nasib kami x kena tipu.

    ReplyDelete
  11. tu baru sms auntie, blom depan mata. ada tu ragut depan mata ted. aduhhhhh seram dgn org sekarang ni.

    ReplyDelete
  12. biasalah dunia ni mcm2 jenis org.
    Aunty, tahun depan nak kenduri kawin anak kan? Jangan risaulah, pakai wedding planner, pasti beres..sebut harga jer..satu jer yg aunty kena buat, jaga kesihatan aunty semoga bila tiba hari tu nanti, semua orang happy dan ceria. InsyaAllah, hani doakan segalanya baik2 saja nanti.
    tak sabar nak tgok photos wedding nnti.

    ReplyDelete
  13. siannya sampai sanggup nak meminjam. ishk2..dunia2

    ReplyDelete
  14. Nenek : Harta pusaka kat luarnegara??
    Ishh...nampak sgt penipu nya..

    suya : TQ for asking...Auntie kurang sihat..asyik merengek minta uncle urut..badan bisa2..

    ReplyDelete
  15. Dinas : Tulah kann...nasib baik lah, Allah lindungi kita.

    Sya : Oh yea ker, macam tuh pun ada??
    Emmm..hati2 lah pada golongan yang excited yang nak berbusiness sgt.

    ReplyDelete
  16. Mus : Auntie lansung tak percaya sapa2..he he he
    walaupun husband sendiri, anak sendiri, diri sendiri pun x leh percaya..betul tak??

    Mak su : Memang pun

    ReplyDelete
  17. shuweet : Ishhh, tak payah lah nak terpikat kat org luar negara, kat sini sajer pun susah kita nak jumpa yang baik2..ini kan pula lain bangsa dan lain budaya.

    Elva : Beg chanel??

    ReplyDelete
  18. Bella : Auntie rasa sindikit dari negara jiran, sebab tuh bahasanya kelaut

    finnie : Betulah dulu2 gores dan menang, kawan auntie pun pernah kena..

    Ted : Ragut tuh pun satu hal jugak, takut auntie nak berjalan2 sekarang nih..

    ReplyDelete
  19. hani : Betullah, auntie memang nak pakai wedding planner jer, memang auntie tak larat.
    Auntie risau juga, sebab kebelakangan ni, kesihatan auntie kurang baik..

    lily : Emm..pinjam dulu konon bila dpt duit 'hadiah' dia bayar nanti..
    nasib baik auntie cantas..he he he

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...