THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Friday, December 10, 2010

Memang Sedap - Ikan Patin

Citer pasal ikan patin semalam..
Lepas auntie publish entry tuh..
Auntie ke dapur..
Cadang nak masak lemak cili padi..

Aduhai..santan tak de lah pulak..
Tak nak lah ganggu dan gerak uncle dari tidur
Just to buy santan..

Aper yang ada cili kering
Bawang besar, bawang kecil dan bawang putih
halia, daun limau perut dan air assam

Jadi lah Assam Pedas yang pekat..
Emm....harum semerbak bila auntie
gunting2 daun limau perut
dalam didihan masakkan..
Ada terung panjang auntie masukkan

Sambal belacan,
Ulam jering, timun dan bendi celur
2 biji telur assin...

Itulah lauk tengahari semalam

Kepala ikan maner??

Panas2 lagi..auntie keluarkan kepala ikan
Makan sensorang..dah tak sabar..
Sedap nya kemain lagi..
Ishhh....sampai sedut2 tulang kepala ikan
v
v
v
v
v
v
Hah..tengok tuh..
Licin auntie sedut..he he he




Bila uncle bangun dari tidur..
mintak auntie tolong sendukkan nasi
dia nak makan..
Buka jer tudung saji..
Dia bertanya..
Mana kepala ikan nyer??

Auntie senyum...
Dah di makan oleh kucing kepala hitam..
You tidur tadi..kucing dah tak sabar...
he he he
(auntie sambil menunjuk diri auntie)

Uncle dan auntie sajer yang gemar makan kepala ikan
anak2 tak reti.,

Alah! You makan jer isi.. kan banyak tuhhh...
kata auntie

Ohhh..mama dah kebas makan the best part of the fish yea!
sampai dah tak sempat tunggu I...
kata uncle..

Emm...kalau tunggu you..
memang nani tak dapat sedut kepala ikan tu..
selalu jer you yang dapat..
kata auntie..

Tak per makan lah..
kata uncle..

Ada bahagian ekor ikan patin nanti you masak
tempoyak cili padi yea..

Emm...InshaAllah...


30 comments:

  1. ai pun suka sedut2 kepala ikan. (ish, bukan takat ikan..kambing, lembu pon balun!)

    ReplyDelete
  2. terbayang2 kesedapan dia :)

    ReplyDelete
  3. sedapnya..perut pula sudah berbunyi

    ReplyDelete
  4. wahhh..terliur...slluurrpppp..my favvy tu kepla ikan tu auntie

    ReplyDelete
  5. hehe, tak sabar sabar aunty ye.takpelah uncle, lain kali suruh auntie masak lagi..

    **terliurnya tgk asam pedas tu.terus lapar.

    ReplyDelete
  6. ohhhh tengok gambar saja pun dah rasa sedap! tergoda nih!

    ReplyDelete
  7. Ohh indahnye gambar itu.
    Lupa plak nak bg pinjam perut dekat Auntie
    T___T

    ReplyDelete
  8. Hehehe... tulah saper suruh tido dah abis kena makan kepala ikannya... sebab itu yang paling best kan kak?

    ReplyDelete
  9. aunty..sedap gilerr nampak...
    resepi??hehe

    ReplyDelete
  10. sepupu pB ada sorang yang jenis suka makan kepala ikan...


    licinnnnn isi dia makan.

    ReplyDelete
  11. eemm... sedap btul aunty masak air nie... smpi terliur saya dibuatnye... Aunty, nk mintak tlg ... ckp la dgn pija jgn bg private blog dia... ari nie saya susah ati x dapat baca blog dia.. slalu nye seawal kul 7 pg saya dh baca blog dia... ari nie hampa... tlg la yea aunty.. pujuk pija...

    ReplyDelete
  12. auntie,
    patin masak tempoyak..ermm,sedapnya.dah kecur2 air liur saya ni hehehe.saya pun suka kepala ikan jugak.

    ReplyDelete
  13. hahaha that funny.. and your food is nice.. saya ni makan apa saja.. asal halal la.
    bestnya makcik masak sedap la macam mak saya masak.. hahaha

    good thing you can still eat ok. Mak saya mmm asik lah takde selera.. susah nak makan..

    ns

    ReplyDelete
  14. peeja tgh update blog ke? takbuleh baca?

    ReplyDelete
  15. salam, kalau ikan kolam rendam dalam besen/air kolah tukar air kerap dua tiga hari at least sebelum makan.. hilang rasa tanah..

    ns

    ReplyDelete
  16. Kat rumah KOG dan sini pun asam pedas.Minta sepinggan (slang matsaleh)

    ReplyDelete
  17. amboi sedapnya asam pedas tuuu..memang terliur saya.

    ReplyDelete
  18. auntie,sedap nye..asam pedas mmg fav saya..tempoyak pun sedap...saya ske jugak.. :)

    ReplyDelete
  19. auntie,sedap nye..asam pedas mmg fav saya..tempoyak pun sedap...saya ske jugak.. :)

    ReplyDelete
  20. nom nom nom..
    teringin gak nak makan masakan mom..
    lambatnyer nak balik rumah.. nak suruh mama masak best2.. auntie buat suya kecur liur ;)

    ReplyDelete
  21. sedapnye asam pedas pekat2 ni. baca entry aunty dah pukul 10mlm, mana nak cari nasi. hehehee

    ReplyDelete
  22. sedapnye asam pedas auntie..sambil tengok, air liur meleleh..hehe..

    auntie..suruh la pija jgn private kan blog dia..susah hati la x dpt baca..kesian saya..huhu..

    ReplyDelete
  23. salam auntie..nampak sedap sgt asam pedas tu..kalau free buatla resepi die eh..leh cube2..saye pon suke ikan patin..tp kalau rase tanah tak best..huhu

    ReplyDelete
  24. auntie
    next time kepala tu belah 2.. satu utk auntie satu utk uncle

    so fair n square.. hehehhe

    ReplyDelete
  25. best nya .. patin fresh from sungai.. and its so huge ya? best!! i love patin.. regardless la ape org cakap dulu pasal makanan dia hehehe.. tapi still penggemar patin.. esp patin buah.. hmm sedappp!!!! terliur lak baca entry aunty ni.. hehe

    ReplyDelete
  26. ya Allah aunty...sedapnyeeeee nampak masak asam pedas tu...pekat melikat gitu...!

    ReplyDelete
  27. sedapnya masak asam tu... pekat kuah dia kan aunty...

    salah satu lauk kegemaran saya..

    ReplyDelete
  28. asam peda patin, eh?

    emm.. menarik.. kecur air liur weh...

    ReplyDelete
  29. Salam aunty...asam pedas kepala ikan kalau makan dengan nasi sejuk semalam pun jalan............

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...