THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Saturday, December 4, 2010

Lenggang Perut

Setiap hari Jumaat pukul 8 malam...

Anak auntie akan mencium pipi
kiri, kanan dan dahi auntie..
dah tuh, cium tangan

Mulalah auntie sedih, sedih bukan aper
auntie rasa takut atas kejadian yang berlaku
baru2 ni...trajedi tumpah darah di H'way...
yang bas berlanggar dan terbalik tuh..

Dia akan ke Melaka berjumpa isteri nya
yang di sayangi,..

Begitu lah keadaan nya sejak dia berkahwin
berulang alik setiap hujung minggu..
Dah setahun macam gitu..

Anak auntie tak drive ker Melaka..
Naik bas express..
Economi lah sikit dari drive kereta..
Duit Tol dan duit minyak..
dan sekurang2nya dapat dia
berihat atau tidur dalam bas..

Kat Melaka isteri dia ada kereta..
so mereka tak lah patah kaki..

auntie pernah bertanya pada Khairul..

Selain dari mengadap isteri kau di Melaka
Kau buat aper tiap2 minggu..
(kepo kannn dgn soklan tuh)

Jalan2lah mama..bawa isteri ker komplex2
Shopping dan Makan2

Macam minggu sudah..
Kesian dia..
Dia nak makan Ayam Penyet
sebab dia baca kat blog peeja

Abis tuh...macam maner, dapat
tak ayam penyet kat Melaka? tanya auntie

Nasib baik ada..kat Tesco
Ohhh...Alhamdulillah
elok lah..tahu2 jer lah..
orang mengandung memang
teringin itu dan ini..

Pedas mama, zeity sampai
meleleh2 air mata..kata anak auntie

Macam gambar peeja tuh..
A'ah..

kata nya lagi..
Ayul kadang2 tolong juga
Bapa mertua pergi pasang pelamin..
Kalau banyak tempat lah..
Dah tak menang tangan mama
walaupun ada pekerja2..

Mashyukkk jer,,, duit mak mertua..
Package utk make up, pelamin
dan baju2 kahwin..
Tambah2 lagi bulan ni cuti sekolah
memang bapak dan mak mertua
tak lekat kat rumah..
kadang2 sampai tiga, empat tempat
setiap hujung minggu.

Mama pernah bertanya dengan Mak mertua
kau tuh, bila dia start berniaga mengandam..
Dah tujuh belas tahun dahhhh...
sekarang dah ada dua boutique..

Tahun depan..InshaAllah anak auntie akan dapat anak..
(auntie pula akan bergelar nenek ketika itu)

Emm..Sampai bilalah dia kena travel
macam tuh..
Pandai2 lah dia orang berbincang suami isteri..
bila ada anak nanti..

Auntie sendiri pun dah rindu kat
menantu auntie tuh..
Last sekali berjumpa time raya lepas
dah tuh sampai sekarang belum berjumpa lagi..


Gambar Raya tahun ni
Tahun depan hujung bulan
Jan setahun dah mereka berkahwin

Memang lah menantu nak datang ker KL, tapi auntie
melarangnya, sebab keadaan dia sekarang
sedang mengandung, auntie tak nak dia travel
jauh2..

Kata uncle dia plan nak balik Melaka
pada pertengah bulan ni..
InshaAllah bertemu lah kami nanti..

Dengar kabar mak mentua nya nak buatkan
majlis lenggang perut..
tapi anak auntie tak tahu bila tarikhnya..

Teringat pula auntie majlis lenggang perut..
Auntie pernah lalui nya masa mengandungkan
Khairul..

Selalunya majlis lenggang perut di lakukan untuk
kandungan anak pertama/sulung
adat ni dilakukan beriringan dengan marhaban
dan doa selamat untuk ibu dan baby supaya
selamat di lahirkan nanti.

Lain tempat lain cara nya..
Masa auntie dulu..simple jer..

Jemputan membaca yassin,
selesai membaca yassin dan doa
kaum ibu pulak mengambil peranan

Dalam bilik, atas lantai..
Kain batik lepas/panjang di tebarkan..
Bidan tuh suruh auntie baring,
posisi melintangkan kain..
Kain tuh di perbetulkan di bawah
paras punggung auntie sahaja..
sorang satu pegang hujung kain..
seakan2 macam bayi duduk dalam buaian
kain batik..

Kaum2 wanita tadi pun mulalah marhaban
sambil kedua2 mak cik tuh menghayunkan
kain tadi..
terangkat2 punggung auntie..

Nanti jap..

v

v

v

v

v

v

v

Cuba buat sekarang

Kalau sedang duduk depan PC, okay betullah positi tuh...
Kalau sedang meniarap , telentang dulu..
goyang2kan badan
Berjalan macam mak limah berlenggang..
Kiri kanan, kiri kanan
Dahhhh....buat..??

Ha...macam gitu lah auntie rasa..
He he he

Rupa2 nya..mereka lakukan untuk
memperbetulkan kedudukan baby dalam perut.
Itu sajer..Alhamdulillah..

Tidak lansung guna air dan bunga2an untuk mandian
Tidak lansung menggunakan telur yang dialinkan
di perut..
Syukurlah..takut terjadi activity kurafat..

Heran pula..auntie tak de lansung gambar..
dalam album untuk majlis auntie tuh.
tapi yang auntie ingat..uncle memang tak de
masa tuh..

Alhamdulillah...
Suatu kenangan manis dalam hidup auntie

Emm...sebelum mengakhiri..
Auntie tersenyum sendirian..

Auntie nampak followers auntie..
menghayun badan
kiri kanan, kiri kanan

pada yang buat lah..

pada yang tak buat tuh...
buat lah sekarang..

Sekurang2 nya...
dapat lah rasa macam maner
Lenggang Perut atas kerusi..
He he he

31 comments:

  1. hahaha mcm tu ke lenggang perut sy br tau!!

    mcm mak limah lenggang rupenye hehe

    ReplyDelete
  2. semoga perjalanan anak kakak sentiasa selamat pergi & balik, insyaallah.

    ReplyDelete
  3. Salam Kak.

    Org sekarang dah jarang yg buat lenggang perut ni. Masa saya kecil dulu saya ingat lagi nenek saya buat majlis lenggang perut bila makcik saya mengandung anak sulung. Masa tu mereka tinggal di Datuk Keramat.

    ReplyDelete
  4. zmn skrg ni klu kat tmpat saya lenggang perut tu hanya baca yassin je, xde dah buat lenggang2 pakai kain tu..zaman berubah kan aunty..

    ReplyDelete
  5. Salam bahagia auntie...
    Memang adat melenggang perut tu untuk membetulkan kedudukan bayi. Itulah kelebihan dan ilmu mak-mak bidan dulu. Tapi sekarang ni dah ramai yang tak buat. Bertuah kepada siapa yang pernah merasainya...sekurang-kurangnya jadi kenangan untuk generasi muda memahami kelebihan orang dulu2...

    ReplyDelete
  6. terkejut ms mula2 baca auntie buat melenggang perut.rupa2nya melenggang yg mcm tu. sbb dekat tempat sy mlenggangnya merepek2.gelek buah kelapala, jampi serapahla, ade kemenyan la.semacam je.hehe.

    moga perjalanan ayul ulang alik tu dipermudahkan. dna semoga menantu dan bakal cucu aunty sehat selalu :)

    ReplyDelete
  7. Saya treringin sangat nak melenggang perut
    Tapi ustaz cakap ngan ayah mertua saya supaya buat sembahyang hajat jer...

    Menarik lenggang perut ni kan..

    ReplyDelete
  8. haha. piaj pun try. rasa terbuai2 pulak depan pc ni. hahha.

    ReplyDelete
  9. Sama2 lah kita berdoa semoga anak2 kita tu selamat melahirkan nanti..
    Sama2 lah kita bergelar 'nenek' yer.(Anak hani due bulan feb)

    ReplyDelete
  10. hehehe.....i tengah terbuai2 ikut cara yang auntie ckp tu..pastu kite tergelak sebab baru perasan mak mertua dok tengok dari dlm bilikk..kekekke

    ReplyDelete
  11. doa ibu yg terbaik tuk anaknya..moga lancar dan selamat perjalanan pergi dan balk ank auntie tu...

    eh eh..kt tingin nak lenggang perut..tp, mak kt tak amalkan..dia tak reti..macam syok jer kan...hehehe..

    ReplyDelete
  12. salam...

    singgah lagi kat sini..

    ReplyDelete
  13. hahhaaa!! aunty ni tau2 ja kitorang nak ikut instruction aunty..maluuu!!

    ReplyDelete
  14. menantu auntie, orang melaka kat bahagian mana??? saya pun orang melaka...

    ReplyDelete
  15. suya terikut lak ape aunty suruh.. isk3.. tapi suya pernah tgk gak majlis ni.. simple and mostly bacaan yasin la kan..

    ReplyDelete
  16. SALAM,
    NAMPAKNYA TAK LAMA LAGI DAPAT CUCU. MUNGKIN BIL DAH ADA ANAK NANTI, MEREKA TAK BERPISAH LAGI

    ReplyDelete
  17. Aunty tahniah ya, tak lama lagi jadi 'nenek vougue' semoga khairul dan zeti dapat anak yang comel dan sihat ya.. kelakar pulak bila imagine melenggang perut tu kan.. tak nak la buat.. saya imagine je.. malas nanti hubby cakap aphal awak terlenggang? ni.. sapa nak jawab?? kih kih kuh

    ReplyDelete
  18. salam kenalan auntie..

    dpt link ni dr blog kawan.. best pulak baca tulisan auntie ni.. Insya Allah, nanti akan berkunjung ke mari lagi...

    http://www.kakyong.com/

    ReplyDelete
  19. xpernah rase buat lenggang perut...

    ReplyDelete
  20. Eisha : He he he dpt rasa lenggang mak limah..

    Dinas : Amin dan Terima Kasih

    IM : lenggang kangkong macam maner pulak??

    YB : Zaman dah berubah, orang dah tinggalkan adat2 lama..

    ReplyDelete
  21. marina : tulah..agaknya ramai dah lupa kan adat2 macam tuh..

    Kuasai Minda : Tulah..auntie agak bertuah dpt rasa..entah lah kalau umur panjang..auntie nak buatlah utk anak2 auntie nanti..InshaAllah..itupun kalau ada lagi mak bidan yang tahu..

    LSS : Tu yang kurafat..wajib di tinggalkan.

    kakak degil : Betullah ustaz tuh cakap sembahyang hajat tapi ni bab adat..

    ReplyDelete
  22. peej : Nanti kita buat jika peej pregnant sulung..okay..InshaAllah

    hani : Ohh yea ker?? Nak dpt cucu juga ruper nya..

    shuweet : He he he agak nya aper lah yang mak mertua kata bila tengok terbuai2 depan PC..he he he

    ReplyDelete
  23. nasaoji : Tak per lah kalau mak tak reti..mungkin tempat tuh tak de bidan yang reti buat lenggang perut..

    sekamar rindu : Tima Kasih kerna singgah

    nowa : TQ sebab mencuba lenggang perut depan PC he he he

    shiedah : Sajer2 jer..

    ReplyDelete
  24. ezanoor : Ohh..menantu auntie tinggal di Taman Kesidang betul2 di pekan Melaka

    suya : Betul..

    LF (Dato') : Harap2 lah, moga dia orang bermuafakat yang terbaik.

    Hazey : Ohh..pandai yea tak nak cuba..he he he..Tima Kasih dari nenek voque.. ahaks..

    Kak Yong : Tima Kasih sebab suka baca blog auntie..dan teruskan yea.,

    ReplyDelete
  25. softtouch : Memang jarang dah orang buat sekarang..

    ReplyDelete
  26. semoga selamat sejahtera pergi dan balik

    dan semoga lepas ada anak nanti mereka tidak tinggal berjauhan
    jangan risau ye aunty ;p

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum auntie,

    salam maal hijrah. tersenyum-senyum saya bila auntie mengajar cara berlenggang-lenggang tu. hi3x.

    anyway, tahniah bakal jadi nenek. semoga semua akan berjalan lancar. amin.

    ReplyDelete
  28. salam..
    hehe..aunty..dulu masa saya pregnant anak sulung tak buat lenggang perut sebab parents kat kuantan..saya kat kelantan..asben kat johor..so sorang2 kat kelantan..survived..mak saya kat kuantan marah2 tak wat lenggang perut ni..saya masa tu pk mcm tak penting je..bila masa pregnant anak kedua teringin nak buat..haha..mak saya cakap utk anak sulung je..hehe..kelakar..saya ingat setiap kali pregnant kena lenggang perut..hehe..

    ReplyDelete
  29. hehehe...aunty...saya xgoyangkan pon mmg dah goyang....baby ni dok goyang2 kat dalam..heheh...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...