THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, December 6, 2010

Insaf dan Syukur

Hari Sabtu lebih kurang pukul 5 petang
saperti biasa, auntie dan uncle pergi
ker Pasar malam Melawati..
nak beli ikan2 dan daging

Dalam kereta, auntie bersuara pada uncle

Nani rasa nak makan mee rebus lah..
Dah lama tak makan tempat yang selalu
kita makan dulu2..dekat Food Court tuh

(dah tak kesitu sejak sakit, lebih kurang
2 tahun lebih dah)

Ohhh...okay...kita beli ikan dulu
dah tuh nanti kita makan..kata uncle

Parking kat pasar malam tuh sentiasa penuh
tapi Allah tetapkan utk auntie dan uncle sentiasa
dapat tempat....berdepan betul2 depan tangga
menuju ker pasar malam...syukur

So..saperti biasa auntie akan pilih ikan2
Tak banyak choice..mentang2 awal bulan
semua ikan2 cepat habis..
semalam auntie beli ikan kembong 5 ekor
Ikan pari sekeping (lebar 2 tapak tangan)
Ikan bawal 2 ekor
Sotong putih 5 ekor
Kesemua total RM44 ringgit tapi bayar RM40 dpt discount

Dah tuh bergerak kat tempat daging..
Emm..daging biasa tak sampai sekilo
Tulang rusuk 3 keping
Paru setengah kilo
Total RM47 ringgit

Habis membeli dua perkara tuh..
Kami menuju ker food court

Turun dan naik tangga adalah
satu penyiksaan bagi auntie
Auntie perlu railing..
kalau tak de memang kena pimpin

emm..kedai tuh nampak penuh
tapi masih ada lagi meja kosong untuk
auntie dan uncle duduk..

Lebih kurang 15 minit baru
datang perempuan yang lanjut usia
late 50's.
Kesian sakit lutut gamak nya..
berjalan terhinjut2 dan menyeret kaki

Uncle order 2 mee rebus
Teh O ais limau dan air suam utk auntie.

Kedai tuh..hanya di kendalikan oleh
perempuan tuh dan suami nya..
early 60's kot..
Kedua2 dah nampak uzur..

Bila perempuan tuh beredar..

Auntie menundukkan kepala dan mulalah
air mata mengalir... menangis..

Uncle hairan dan bertanya..

Kenapa??

Nani kesian kat suami isteri tuh..
Mesti kah dia orang berniaga lagi??
sedangkan kedua2 mereka dah berumur
dan dah nampak uzur sangat..
Dah tuh..tak de ker anak atau pembantu
nak tolong??
Sedih lah..

Entahlah..duduk kat KL kena ada income..
mungkin dia ada rumah yang belum settle
mungkin dia ada kenderaan yang masih dalam loan
mungkin anak2 dia masih lagi belajar..
macam2 mungkin lah..
hanya Allah yang maha mengetahui..
kata uncle..

Sampai bila kena berniaga macam tuh??
umur mereka bukan nya muda lagi..
kata auntie..

Emmm....itulah kehidupan
rezeki masing2..

Usaha dari kita
Bekalan hari tua dan akhirat juga dari kita
Kita harus merancang, dan
Ketentuan dari Allah..
kata uncle

Nani amat2 bersyukur atas nasib kita berdua
You dan nani ada pencen,
cukup lah utk berdua..
tak perlu berniaga dan berkerja lagi..
Kita pun berdua bukan nya sihat..kata auntie

Sampai lah mee rebus yang di order..


Terketar2 pinggan di hidangkan depan kami..
Air muka perempuan tuh amat keruh..
tiada seri kegembiraan..tiada senyuman..
mungkin terlalu penat ..
auntie mengucapkan terima kasih pada nya

Air pula di hantar oleh suami nya..

kami mulakan dengan doa yang di baca oleh uncle
dan kami makan mee rebus tuh ..
memang terbaik..masih saperti dulu2..

Lepas jer makan, kami balik kerumah..

Bila memandang keadaan orang2 kaya dan berduit..
kita akan kata kenapa nasib aku tak sekaya mcm tuh..
tak sesenang macam tuh??

Tapi bila Allah tontonkan..

keadaan orang yang lebih susah..

rasa amat insaf bila tengok keadaan
yang sedemikian..

Ya Allah...
Ilhamkan lah daku supaya tetap bersyukur
akan nikmat Mu
yang Engkau kurniakan kepada ku..
Jadikanlah sifat2 kebaikan yang meresap ke dalam jiwa ku
dan juga zuriat keturunan ku
Sesungguhnya..aku daripada orang orang islam
yang tunduk dan patuh kepada Mu



39 comments:

  1. ITULAH AUNTIE... BILA SAYA TGK KEADAAN MCM TUH.. TERUS SAYA RASA INSAF. KALAU KITA RASA SUSAH ADALAGI YANG LEBIH SUSAH DAN SEBALIKNYA

    ReplyDelete
  2. tersentuh baca entry auntie yg ni. betul tu auntie, saya slalu ingat satu jer yakni "bila kita anggap kita susah kita kena ingat bahawa ada orang yang lebih susah dari kita". secara tak lansung belajar untuk bersyukur dengan apa yang ada. Moga auntie dan uncle sihat slalu =)

    ReplyDelete
  3. bila baca entry ni terus terasa2 mee rebus tu...dah lama craving for mee rebus ni..ape nama kedai tu ye auntie?? mana tau leh g try..mee rebusss

    ReplyDelete
  4. Salam Ma'al Hijrah Pn Nani...

    kita akan merasa betapa beruntungnya kita bila melihat nasib mereka yang 'terpaksa berjuang lebih untuk meneruskan kehidupan'. Tapi seandainya kita memandang kepada mereka yang kaya raya, kita akan selalu merasa serba kekurangan. Seeloknyalah kita bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan kepada kita yang masih mampu 'makan di luar' dan berkongsi rezeki yang kita ada dengan mereka yang memerlukan, kan? :)

    Amin untuk doa yang Puan titipkan.

    ReplyDelete
  5. hi auntie... mmg sedih bila baca kisah auntie pasal dua peniaga yg tua tu... saya pun selalu bila makan kat gerai2.. rasa sedih bila tgk org tua yg masih berniaga lagi disebabkan perlu cari rezeki... tambah menyedihkan anak2 mereka x menolong langsung... ada sesetengah peniaga tu plak... sudah laa bekerja keras cari rezeki.. bila dapat duit untung je.. terus anak2 yg datang minta hak (saya pernah lihat sendiri kejadian ni)...

    ermm mmg btul kata auntie tu.. kekadang kita merungut akan kesusahan kita apabila memandang kekayaan orang lain.. tp sebenarnya lebih ramai yg susah dr kita... setiap org ada ujiannya...

    ReplyDelete
  6. kita selalu rasa tak puas hati dgn keadaan diri kita, tp sebenarnya ada org lagi derita dari kita... sbb tu jd manusia ni kena bersyukur, dan tak lupa diri.Alhamdulillah dgn apa yg saya ada, dan alhamdulillah dgn apa yg kita semua ada.

    salam maal hijrah aunty

    ReplyDelete
  7. Auntie,

    Bila baca kisah yang Auntie tulis ni, teringat kat bapa saya di kampung..

    huhuhu....

    alhamdulillah, anak2 semua dah besar..xperlu menanggung apa2 perbelanjaan lagi....

    perbelanjaan setiap bulan yang diberi oleh adik beradik lebih dari cukup..

    jenuh kami adik2 beradik melarang dari membuat sebarang kerja..

    tapi masih lagi bercucuk tanam...katanya, demam kalau xbuat kerja...

    apa nak buat..
    ikut jee lah..

    ReplyDelete
  8. memang saya insaf
    sy mmg xbole sikit tgk org tua
    mesti bole bergenang je air mata

    kita tak tahu kan auntie apa disebalik tu

    ReplyDelete
  9. sebak hati ni bila baca entry auntie..terbayang2 wajah kedua2nya tu...saya mmg tak suka tgk org yg dah berusia bekerja.pada saya mereka sepatutnya berehat, beramal ibadat & bergembira dgn keluarga di rumah.

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah dengan KurniaanNYa pada kita kan auntie. adalah lebih baik mensyukuri segala nikmat dan rahmat yang kita dapat ni kan auntie.. masih banyak lagi orang di luar sana jauh lebih susah daripada kita.. entry auntie kali ni buat suya sebak sangat.. huhuhu,nak nak bila fikirkan auntie cakap pasal pencen.. nasiblah Arwah ayah ade pencen, mama pun ade pencen.. TQ auntie untuk bahan bacaan berguna kali ni :") tears of happiness

    ReplyDelete
  11. sedaih baca en3 ni
    teringgat mak dan ayah di kampung
    tp Alhamdulillah mak dan ayah tak perlu bersusah payah macam tu mencari rezeki, anak anak dah lepas, cuma yg belum kawen 2 orang adik perempuan sya yg itu aje lah mak dan ayah duk risau

    ayah sya tu bukan boleh duk diam aunty
    nak jugak ke kebun ,meracunlah nak merumputlah, nak tengok hasil lagi
    agaknya mereka tu kalau duk diam je sakit sakit badan kot?

    tp yg best kalau mak ayah datang jalan jalan rumah anak anak kami memang enjoy sakanlah, bawak mereka jalan jalan, Insya'allah akhir bulan ni kami bawak mereka bercuti di cemeron berjimba jimba adikberadik anak beranak dan cucu cucu....tak sabarnya....;p

    jom aunty ;p

    ReplyDelete
  12. Salam Aunty
    Gina pun selalu juga makan laksa di gerai nie, memang sedap. Kadang-kadang memang sedih meilhatkan pasangan ini gigih mencari rezeki untuk menyara kehidupan. Alhamdulillah, makanannny memang sedap.

    ReplyDelete
  13. btol tu anuty, kalau kita asyik tgk org yg lebih dari kita je...nanti kit alupa kat org yg hidupnya lagi susah dr kita

    ReplyDelete
  14. Salam Auntie Nani,

    Sianya makcik & pakcik tu. Tiba2 teringat mamaAbah *mereka pun masih gigih bekerja* huhuhu..

    hermmm.. tiba2 rasa bersalah..

    ReplyDelete
  15. betul aunty, mak saya slalu pesan..jgn kita pandang org yg di atas tp pandanglah mereka yg dibawah kita...

    ReplyDelete
  16. rase sayu kalau tgk org tua2 yg sebaya dgn mama abah sy still keje penat2 lagi...kdg2 terpikir jugak, mana pergi anak2 diorg..

    harap2 kita dpt jaga parents smp la akhir hayat, mcm mana diorg jaga kita masa kecik2 dulu..bnyk saba melayan kerenah anak2

    ReplyDelete
  17. ala auntie..sedih la..sy teringat dkt patient2 diabetic/hypertension yang dh tua2 dtg lab semata2 nk check gula...ade jgk yg kidney stones sampai urine dia darah hitam pekat..kalau urine tu biar lame boleh nmpak sediment darah hampir penuh urine cup...kesian..

    ReplyDelete
  18. Auntie...bila baca kisah ni sy teringat kata org tua jgnlah selalu memandang di atas. Lihatlah juga yg di bawah. Kdg2 sy juga hampir tewas bila melihat kwn2 yg lebih mewah dan berada. Tapi sy akur sy harus bersyukur kerana sekurang2nya hidup sy tidak perlu meminta2.

    P/s auntie. .Terima kasih sbb sudi singgah di blog sy dan ucapan hr lahir itu. Sy sgt hargainya.

    ReplyDelete
  19. Salam auntie..doa saya moga auntie sihat tika ini..,
    Tersentuh benar baca kisah peniaga tu.. insafnya..mcm2 cara mereka mencari rezeki utk meneruskan kehidupan...

    ReplyDelete
  20. Salam auntie..doa saya moga auntie sihat tika ini..,
    Tersentuh benar baca kisah peniaga tu.. insafnya..mcm2 cara mereka mencari rezeki utk meneruskan kehidupan...

    ReplyDelete
  21. Tersentuh saya membaca tulisan ini.Teringat ibu yang dahulu bertungkus lumus berjual mee utk anak anak..

    ReplyDelete
  22. Salam kak,
    baca cerita kakak ni teringat saya masa saya masih student di USM dulu, ada sorang pakcik yg menyapu sampah di kawasan dewan kuliah. pakcik tu dah tua benar, terketar2 dia menyapu.

    masa tu memang keluar air mata saya. tak sampai hati tengok pakcik tu kena bekerja dalam keadaan dia yg dah uzur tu..

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum auntie.

    sebak baca entry nie.teringat arwah ma dan ayah..

    anway, auntie.sy silent reader auntie.sy siap bc semua entry auntie dari pkul 4ptg sampai 3 pg esok nya.sanggup sy berjaga. nk bc semua entry auntie.:)

    sy suke sgt kisah2 hidup auntie tuh.terus menulis ya auntie.

    semoga Allah sentiasa memberi kesihatan untuk auntie dan uncle ;)

    ReplyDelete
  24. Yatie : Itulah yang Allah pertontonkan utk auntie rasa insaf

    Najmi : Sama2 lah kita bersyukur pd Allah..
    Tima kasih doakan auntie sihat selalu

    ReplyDelete
  25. shuweet : Kedai tuh kat food court melawati, tak der lah glamour..
    Kedai Pak Din (bersebelahan surau)

    Kakcik : Memang betul aper yang kakcik kata tuh..mesti selalu bersyukur..

    ReplyDelete
  26. fads : Anak yang tak der perasaan bila asyik meminta duit dari ibubapa yang dah uzur..emm..entahlah..moga anak2 yang sedemikian berubah sikap yang boleh membantu ibubapa.

    LSS : Betullah..sentiasalah kita bersyukur aper yang Allah berikan pd individu..

    ReplyDelete
  27. faraulah : Ohhh...bapa yang suka berkebun..itu nak keluarkan peluh..
    elok untuk kesihatan.
    Alhamdulillah, adik bradik memberi sumbangan utk ayah dan ibu.

    ikanbesh : Betul..mungkin kedua2 mereka happy dan tenang walaupun kena berniaga..hanya Allah yang maha mengetahui..

    ReplyDelete
  28. ieda : Tulah..sepatutnya bila tiba peringkat umur yang patut berihat..eloklah berihat dan mempertingkatkan ibadah..tapi tak semua dpt merasainya..

    suya : Alhamdulillah..ayah dan ibu ada pencen utk sara kehidupan mereka sendiri..syukur

    ReplyDelete
  29. sayang2ibu : memang org2 tua dikampung tak reti duduk diam, mereka suka keluar peluh..eloklah macam tuh,berkebun kalau tidak mereka akan rasa gelisah..

    afiq : Tak per mak afiq kan single parent? Dia masih kuat untuk berniaga di kampung, moga Allah pelihara kesihatan ibu afiq.

    ReplyDelete
  30. Gina : Oh yea ker..Aah laksa assam dier pun sedap..tak hanyir..

    Yatie : Tulah, pandang atas..kita akan rasa kekurangan, bila pandang kebawah..kita akan lebih bersyukur

    ReplyDelete
  31. Dayah : Ibu bapa dayah masih kuat, takper..
    Jangan rasa bersalah, sematkan di hati, utk menghulur pada mereka bila dayah dah berkerja nanti..

    marina : betul nasihat ibu tuh

    ReplyDelete
  32. Salwa : Kata orang, ibuayah boleh bela 10 orang anak, tapi anak susah nak bela ibubapa sorang..
    Harap2 kita tak macam tuh

    Cik Atie : A'ah tu satu lagi kes, bila sakit nak ker hospital, tak der anak nak temankan,

    ReplyDelete
  33. mum2h : Yr are welcome. Tulah kita kena selalu musabah diri.

    Mazlin : Memang dah Allah tentukan rezeki masing2..Moga kita di peliharaNya..

    ReplyDelete
  34. Mamason : Alhamdulillah..mamason berjaya dalam hidup..mesti arwah kegembira melihat kejayaan mamason semasa hidupnya beliau

    Dinas : Betullah, berapa sangat lah gaji sebagai penyapu sampah, tapi rezeki harus di ikhtiar..hingga akhir hayat.

    ReplyDelete
  35. mermed Z : Huishhhh...marathon tuh..
    jangan tidur lewat2..
    he he he TQ for reading auntie's life stories..

    ReplyDelete
  36. Dunia sekarang dunia wang..ada duit semua jadi. Air lebih mahal dari fuel. LOL. Syukur my parents and Parent in law tak perlu bekerja selepas bersara. A good posting from you auntie...we can learn something from here.

    ReplyDelete
  37. nak menitik air mata saya auntie...mas yp

    ReplyDelete
  38. Aminnnn Ya Robbal Alamin.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...