THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, December 9, 2010

Ikan Patin

Badan auntie kurang sihat,
Nak update jadi terganggu..
Hilang mood..

Pagi tadi sarapan sekeping roti
dengan telur mata
satu mug teh susu
Itu jer..

Nih dah tengahhari dah lapar...
Tak tahu nak masak apa
bila badan kurang sihat..

Teringat ada ikan patin
yang di bawa oleh anak buah
pada hari Sabtu yang lalu..
Katanya dia sendiri memancing di Sungaiiii..
entah aper nama sungai tuh, auntie terlupa

Mewah tul rezeki dia..
setiap kali dia memancing dapat yang besar2..

Auntie pastikan dengan bertanya..
Kolam ker Sungai??
Sungai..Mak Long kata nya..

Sebab Mak Long tak suka makan ikan kolam
Ada pernah orang bagi ikan dari kolam2 peliharaan
Ishhh...penat2 mak long siang, masak, dah tuh
isi nya rasa tanah.. tak boleh nak makan
Buang saja..

Mak Long masak lah, sedappp
manis isi nya..
Mak kat kampung masak assam pedas..
Habis sebelanga sekali makan..kata nya

Anak buah nih dah kawin
tapi duduk bujang kat Negeri Sembilan, Air Itam
so hobby memancing lah..




Auntie tarik keluar ikan dari peti ais
dan rendam dulu, sebab dah beku....


Gambar kepala ikan,
ekor nya auntie tak keluarkan lagi

Tak tahu nak masak aper??
Auntie biasa beli masak tompoyak
tapi rumah ni, banyak songel..ada yang
tak makan tempoyak...Ishhh..
malas lah nak masak dua tiga macam kannn..
entahlah..first time nak handle ikan patin

Silap2 kang masuk dalam peti ais balik

29 comments:

  1. masak tempoyak sedap jugak untie, tp sambal tempoyak lg sedap :p

    ReplyDelete
  2. Besar betul ikan tu... Buatlah masak asam pedas.:)

    ReplyDelete
  3. masaklah mcmmana sekalipun, saya memang tak makan ikan patin... tak tahu kenapa....

    ReplyDelete
  4. besarnya ikan tu aunty....
    Dah lebih kurang sama saiz badan anak buah aunty....

    ReplyDelete
  5. ikan patin paling sedap masak lemak tempoyak ..huhuhu sedappnya untie.

    ReplyDelete
  6. Patin.. gulai tempoyak lah yang terbaiikkk..

    ReplyDelete
  7. salam aunty..hari ni saya nak marathon baca entry aunty. dah seminggu ketinggalan...sooooo busy..

    anyway patin is my fav...goreng pon sodap...masak tempoyak laaaaaagi laa sodap...yummmmm

    ReplyDelete
  8. sian auntie pon xsihat. datin biah penah goreng je ikan tu ngan kunyit idop + cili merah. sedap gak :)

    ReplyDelete
  9. masak tempoyak je yg best aunty. lain2 tak tau la mcm mana rasa. apa kata goreng...sambal cili api ke?

    ReplyDelete
  10. uih, besarnya.

    sayang, saya tak makan ikan besar.makan ikan2 kecil mcm ikan kembung tu aje.hehe

    ReplyDelete
  11. ya Allah auntie..tu ikan yang dia tangkap ker...??besaqqq gila..

    ReplyDelete
  12. Kak... ikan patin masak tempoyak sedap sangat... boleh habis nasi sebelanga...hehehe

    ReplyDelete
  13. Salam Auntie,

    bila baca entry auntie pasal auntie n uncle pergi pasar beli lauk pauk tu rasa mcm teringat plak nak tanya auntie..saya ni kerja memang kerap outstation ke sabah & sarawak so just nak tanya lah auntie n family makan daging rusa tak???coz kat sana daging rusa liar sangat2 murah...mak saya memang slalu suruh belikan kalau saya ke sabah specially tawau. mak sy ckp kat sini kalau daging rusa pelihara pun dah RM45-50 sekilo tapi kat tawau, yang liar punya rm 18-22 sekilo. Kebetulan saya akan ke tawau bulan ni. kalau auntie n family makan boleh la saya belikan. Apa2 auntie email kpd saya lah nanti k (rules_grue@yahoo.com) boleh FB juga heheheh...ok auntie..salam

    ReplyDelete
  14. kalau lalu Temerloh,mesti pekena ikan patin walau seketul >Rm10.00..patin masak tempoyak .mmm sedap.

    ReplyDelete
  15. Aunty MM,
    I love fish! Any fish! My Mama said, ikan patin masak singgang pun sedap, lawan dengan sambal belacan dan ulam-ulam atau masak asam pedaslah. Ramai orang tak suka sebab ikan ni banyak lemak di perut tapi itu lemak baik punya, takde kolesterol. purrr...meow!

    ReplyDelete
  16. iskhh masak je ikan patin tempoyak tu aunty...saper banyak songeh dapat tengok je lah..jangan masak asam pedas...sebab kang makan tak menoleh...tau tau habis je nasik 2periuk hehehehe adeh saya terliur...takpe kejap lagi makan oblong burger di pulau pinang ni tapi feeling macam makan patin masak tempoyak lee...

    ReplyDelete
  17. saya memang penggemar patin sebab mertua org pahang jati... mmg tak makan patin kolam ni.. tapi tak pernah jumpa patin sungat besar gitu..

    buat asam pedas pun sedap letak kesum banyak banyak

    ReplyDelete
  18. sedapnya masak tempoyak ikan patin auntie! hari ni saya di rumah makan gulai ketam masakan ibu, memang terbaik. tak pakai rempah paket, semuanya rempah di'blend' sendiri :)

    ReplyDelete
  19. Kami sekelompok relawan dan memulai inisiatif merek baru dalam sebuah komunitas. weblog Anda diberikan kepada kita informasi berharga untuk bekerja pada. Anda telah melakukan pekerjaan yang menakjubkan!

    ReplyDelete
  20. Buak masak lemak cili padi ni sodap.

    ReplyDelete
  21. VP : Tempoyak pun ada dlm peti sejuk, tapi next round..sebab santan tak de semalam..

    Kak cik : Ikan tuh di masak Assam pedas memang sedap.

    nenekpenne : Kenapa tak makan?? Pernah cuba tak??

    Intan : Emm...memang rezeki anak buah dpt ikan besar2 selalu.

    ReplyDelete
  22. Jiejah : Tulah..lemak tempoyak, tapi tak de santan, auntie masak assam pedas..pun menjilat jari..
    Ikan fresh kan..memang sedap

    Pala : Gulai tempoyak?? macam maner nak masak cam gitu??

    sim wau alif ya : Sorry auntie tak sure nak type nama : Su ai atau su ee) Stim?? Aduh..kena try sekali ni..

    ReplyDelete
  23. Sya : Sila membaca..marathon??
    he he he

    Ai : Betullah..masak aper pun sedap..

    Tijah : Tulah, goreng sambal pun mesti sedap..

    LSS : Kenapa tak makan ikan besar??

    ida : Besar gila kann..

    aNle : Memang tempoyak pun sedap..

    ReplyDelete
  24. Kaerulezzz : Daging rusa pun auntie makan, tapi yang dah di masaklah, pernah makan rendang rusa, satay rusa, masak lemak cili api.
    Tak pernah masak sendiri.
    Terharu auntie bila Kaerul teringat nak bertanya dan offer auntie daging rusa, tak per lah..kalau auntie teringin nanti auntie email..
    TQVM for yr thought.

    mamason : Tu lah, memang pahang terkenal dgn ikan patin nya..

    Cat : Betul..ikan ni lemak banyak kat perut nya..Masak singgang?? Aduhai..sedap juga..

    ReplyDelete
  25. Shahrizat : Dua orang dalam rumah auntie tak makan tempoyak..
    Memang hairan kenapa dia org tak suka..
    Jenuh auntie kata sedappp..tetap dia orang tak sentuh..
    Lantak, ada lagi balance tuh auntie nak masak tempoyak..

    Zareda : Memang selalu letak daun kesum tapi pokok ditanam dah mati, so auntie gantikan dgn limau perut, pun sedap juga..
    Ohhh..baru auntie ingat..anak buah auntie memancing kat Sg Jempol kalau tak silap

    Melati : Amboi sedap nya masak ketam..rempah blend sendiri memang terbaik..

    Anon : Relawan?? Kat maner blog auntie yg memberi informasi menakjubkan??

    Arip : Okay...TQ

    ReplyDelete
  26. rugilah mereka tak makan tempoyak kan aunty...ohhh lazat!

    ReplyDelete
  27. auntie

    mana update ni.. hehehe hari2 buka and entry sama. auntie sihat kan? i hope so.. cepat2 la update auntie :)
    miss ur writing already :)

    ReplyDelete
  28. Salam aunty....so far tak nah lagi masak ikan patin...dalam rumah saya kot tak da yang minat....tapi tak tahulah tak nah coba....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...