THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, December 29, 2010

Buah2an

Situasi di Hypermarket

Lokasi di tempat buah2an..

Tersenyum meleret auntie tengok gara2 orang
memilih buah2an..

Senario 1

Bila pilih buah durian..
Angkat, letak kan tepi telinga sambil goyang2 durian tuh
Lepas tuh, Letak pula kat hidung, hidu2..
He he he boleh dengar ker buah tuh??
Ada bau ker durian siam tuh??

Senario 2

Bila pilih buah tembikai
Angkat dgn kedua belah tangan
Placing buah di tangan kiri
Adjust kedudukkan buah kat telinga
sambil tangan kanan lempang2/ketuk2 buah dengan tapak
tangan..
He he he masa ketuk2 tuk, dengar aper yek??
nasib lah buah tembikai tak de bau kalau berbau
mesti bubuh kan hidung juga..
Kalau ada sepuluh orang kat situ, kesemua nya buat
benda yang sama..cara nak pilih tembikai..

Senario 3

Bila pilih buah pisang..
Angkat sesisih
Picit2 sikit nak rasa keranuman buah pisang..
Kalau keras letak balik..
Pilih yang lain pulak sampai dapat yg memuaskan hati...
Emm..bayangkan kalau berpuluh orang picit pisang2 tuh..
Lembik bukan kerana ranum tapi kena picit2..he he he

Senario 4

Bila pilih buah apple merah...
yang hijau biasa nya ranggup kann..
tak de masaalah..cuma tengokkan kelicinan kulit nya saja
Itu pun yang auntie tahu, kulit nya dah di waxkan utk kelihatan cantik..
Hati2 bila makan buah epal, sebaik2 nya basuh lah bersih2 dan
kikis2kan sikit dengan belakang pisau..

Ha...siapa boleh cerita kat auntie
macam maner cara pilih buah apple merah..

Auntie dah tahu, cuma nak tahu aper kata readers auntie
Dulu2 dah banyak kali auntie terkena,
terbeli apple yang dah tak ranggup
Quality yang sesuai bagi kuda makan kat zoo..
he he he

Senario 5

Bila pilih mangga, oranges, limau mandarin
selalu nya ada potongan kecil2 utk pembeli rasa
so no problem..

Senario 6

Buah Strawberries dan kiwis
He he he nasib lah..
Kadang2 manis, kadang2 masam
Kadang2 bercampur ada yang manis di selitkan yang masam

Senario 7

Nak pilih buah Duku Langsat
Nih..auntie sendiri terkena..
di Pasar Port Dickson
Penjual nya berbangsa cina..yang berumur 50 ++ tahun
He he he .. memang lucu

Auntie berdiri depan kedai nya

Penjual : Nya..beeli buah?? Apa buah mau??
Luku langsat ala, lambutan ala, lulian ala, apa mau??

Auntie : Nih..buah duku langsat..
(sambil menunjuk buah langsat)
sekilo brapa??

Penjual : Ohhh..mulah2..santik2 manyak manis..
Sekilo ampat ringgit..

Auntie : Boleh rasa ker??

Penjual : Boleh2.

Auntie pun nak ambil sebiji tapi di halang nya..

Penjual : Tadi kata mau lasa, tapi apa pasat mau ambik
tu buah??

Auntie : Ye lah mau rasa lah..
(auntie dah naikkan suara)

Penjual cina tuh sambil tersenyum2 berkata..
Ohhhh...mau lasa...
mau lasa ka?? ni macam lah..
Sambil mnutup mata dia memegang2 dan meraba2 timbunan duku langsat tuh..
(macam orang buta keadah nya)

Auntie : Oiii! apek..itu bukan rasa lah..
Itu pegang lah..

Penjual : Cakap Melayu manyak susah lah Nyonya..
Nyonya mesti cakap sama gua..
Mau makan lah..
Nyonya jangan marah, saya kacau2 saja..
He he he ...
(sambil buat muka cheeky2)

Auntie : Apek, cakap melayu tatak susah...
Sikalang saya mau lasa, mau makan boleh kah??
(Auntie juga dah tergelak2)

Penjual : Boleh2..

Persoalan nya : Kenapa mereka tak reti adjust lidah 'telo'/loghat bahasa melayu
yang betul??

Emm..rata2 auntie tengok ramai akan berkomunicate cara 'mereka'

dam mungkin mereka rasa 'amat mesra' bila kita bercakap gaya 'mereka'

Mereka lahir pun di sini,, dah bertahun2 lama nya
kenapa masih mewarisi bahasa pendatang??

Siapa yang kena perbetul kan mereka nih!!.

Ahhhh...auntie dah merepek2 pulak..

Kita 1 Malaysia ..

nota kaki : Berbilang kaum bersatu hati..mercu kejayaan

16 comments:

  1. peeja nak kawen ke aunty? hehehe

    ReplyDelete
  2. hehe..cara2 nak tau buah dah masak ke lum...

    deme 'r' memang telo kan.. ;)

    1malaysia maaa...suma buley... ;)

    ReplyDelete
  3. kalau mereka guna bahasa pasar mcm tu, saya tetap guna bahasa Melayu yang betul bila bercakap dgn mereka....

    ReplyDelete
  4. saya pernah jugak terfikir.

    Kenapa tak fasih berbahasa Malaysia?

    ReplyDelete
  5. auntie..
    "sikalang musim ujan...sikolah pun mau bukak...nega pun manyak kulang oooo..."....hehe...tak de benda pun...just joking.

    ReplyDelete
  6. kalau nak beli buah kat Petaling Street...hati-hatilah..terutamanya yang berniaga dengan kereta sorong atau motor...kalau yang gerai ok skit

    ReplyDelete
  7. bahasa melayu bahasa kebangsaan..hehehe

    ReplyDelete
  8. Semasa membeli buah di sebuah negara,saya diberi pandangan kurang enak.Yakan kita ,pegang letak,cium,goncang buah.kat sana kena tunjuk saja dibenarkan...cerita lama.

    ReplyDelete
  9. Kak Marina... anie pun tak tau camaner nak pilih buah epal merah... selalu jugak terbeli yang bergabus kata orang...

    Tapi kalau buah tembikau tu taulah... ketuk2 macam akak cakap

    Yang tak syok bila org cina yang lahir di Malaysia berpuluh tahun duduk disini pun masih pelat jugak... agaknya lidah diorang liat kot...

    ReplyDelete
  10. aunty ni dr cerita buah terus masuk cerita psl cina yg pelat.mcm peejalah, suka lari2 topik.haha.

    mcm mana ye nak pilih epal yg elok?sy tak pernah pun tahu.slalu beli ikut nasib aje.

    ReplyDelete
  11. Auntie-kalau pi Kedah, auntie boleh dengaq ada cina cakap cina versi Kedah.. manyak syiokkk ooo..

    Pernah masa saya mula kawen dulu, ada nyonya jiran dtg borak dengan emak.. hubby dalam rumah, bila dia keluaq tgk nyonya rupanya sembang, kalau dgr sora je tak tgk muka, mmg tak perasan nyonya yang bergebang.. BIla hubby tego nyonya tu dia kata
    "kami oghang Cina Kedah, tak minum air, tapi kami minum ayaq, kami tak tido, tapi kami tidoq" hahaha sempat wat lawak lagi...

    kat kelantan dan terengganu pun sama.

    ReplyDelete
  12. kalau kita jentik buah tembikai bunyi tak reflect solid, maksudnya isinya samada tak masak atau terlalu magang.. kerna isi nya tidak sesolid yang isi elok dan tidak memantulkan bunyi ...

    begitu juga epal merahka atau hijau.. jentik lah kalau epal tu bunyi memantulsolid tak maksudnya buah isinya belum hampas dan just nice..

    kalau tak solid bunyi tu belah tengok isinya kadang kadang dah mula erpasir isinya atau berhampas..

    pisang tu mengada la picit picit.. sebab pisang letak room temp dgn cuaca kita cepat lah dia magang.

    derian siam kalau dia buat camtu suruh ju lempar dan tadahkan mukanya.. make no sense lah tu...
    begitu betik.. bkalau dah nampak kekuningan biar je dalam room temp esok lusa masak lah tak guna picit picit ..


    masalah lah ya kalau ada yg masih hidup didalam alam sendiri

    ReplyDelete
  13. aunty...bila baca ttg petua membeli buha..rasa kelakar, padahal itulah yang dilakukan selama ini ,pelikkan? :)

    ReplyDelete
  14. Betul..saya setuju..sebab mereka tinggal dalam komuniti mereka. Tidak menggunakan bahasa malaysia dalam kehidupan seharian.

    btw,

    Share dengan saya Azam Tahun 2011 anda!

    Sila tinggalkan/share azam anda di :
    www.TuanBri.Com

    Just share for free.
    The Power of Sharing!

    ReplyDelete
  15. auntie
    ketuk ketuk tembikai tu nak dengar dengungnya kalau ada dengung memang buah tua ler.. heheh Saya pernah buat kajian buah buah liar ni..macam macam buah pelik saya jumpa dalam hutan.

    Tapi kalau pilih epal, saya hanya beli apel madu kat cokit 7 biji RM10 jer. rangup manis giler dan puas hati.

    ReplyDelete
  16. aunty
    kalau tembikai susu sya pun bau2 jugak
    heheheh..
    pasal apek tu kan..
    dekat jenjarom ni lagi teruk
    kebanyakan cina disini tak pandai berbahasa melayu walaupun budak sekolah
    kritikal betul kan?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...