THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, December 23, 2010

Buah Dari Syurga

Duduk2 sensorang tiba2 teringat...

Terasa nak makan buah nih..

Yang kering belambak2..
Senang dapat di M'sia



Yang fresh nak cari kat maner??
Last sekali auntie makan yang fresh tahun 1995



Daun nya adalah pakaian Nabi Adam di Syurga

38 comments:

  1. saya tak pernah jumpa buah ni untie, kalau saya terjumpa saya bgtau untie ye

    ReplyDelete
  2. tak pernah lagi rasa yang mentah.. masa pi umrah dulu pun tak jumpa yang mentah..

    ReplyDelete
  3. mimie ingat dulu kat sekolah ada pokok nie...derang panggil buah zaitun...tp sbnrnye buah tin kan untie? tp tak pernah ler mkn ponx..huhu

    ReplyDelete
  4. Buah tu kalau tak silap nama dia buah tin kan aunty?

    ReplyDelete
  5. Buah ni biji banyak kan Auntie?

    ReplyDelete
  6. alahai auntie..saya plak yang teringin ni...hehhe

    ReplyDelete
  7. Aunty..ni buah tin kan..kdg2 ada org ckp buah zaitun..klu ada rzki org blik dr mekah mst saya dpt buah ni..sedap even bijik dia byk tp bleh telan jer kan aunty..

    ReplyDelete
  8. dah lamanya tak berkesempatan nak jenguk sini.harini teruja rasa dpt jenguk blog aunty :)

    buah apa tuh ye aunty?namanya apa?saya tgk pun tak pernah..

    ReplyDelete
  9. bila auntie nak update cerita lama2 tu....
    -orang jb

    ReplyDelete
  10. la orang makan fresh ke auntie buah ni.. tak pernah try pun. suya rasa tu buah tin kan? kalau yg kering biasa la makan

    ReplyDelete
  11. pokok buah tin nih paling banyak ditanam di UTM JB... dulu masa study saya rajin gak petik kalo time dia berbuah & masak ranum.. merasa la juga yg fresh :) tapi kawan2 lain takut nak makan..hehe

    ReplyDelete
  12. Alamak Auntie..buah ape nih?

    ReplyDelete
  13. kat malaysia ada juga buah ni kita panggil buah ara, tp ada 2 jenis, 1 ara yg boleh makan yg buah nya tumbuh kat batang duduk bawah2 dkt akar satu lagi ara hutan. yg ni saya xtau blh mkn ke tak tp saiz buahnye kecik dr ara yg blh makan tu. kalu dlm quran dipanggil buah tin. kan aunty?

    ReplyDelete
  14. byk fresh kat sini tapi blom musim la pulakk..if not bley je sy bawakkan utk anty..im going back to malaysia tomorrow for holiday..

    ReplyDelete
  15. sedappp buah nih..ada ayat quran pasal buah ni kan auntie...wattini wazaitun...

    ReplyDelete
  16. mcm bawang pun ada hehe...

    ReplyDelete
  17. Eh saya pun suka buah kering ni aunty..tak penah lagi rasa yg fresh...kalau tgk gambar yg fresh tu mcm buah fig plak..sama ke tin ngan fig aunty?

    ReplyDelete
  18. buah apa ni ye? yang kering pon x penah nampak..apalagi yg fresh tu...excited plak nak tau :) *sebbaik tak ngidam* hihii...

    Nak hadiah Beads Blouse? Jom Join GiveAway ni

    Entry Terkini:

    Ragam Keluarga Inchik Moza - Bila kakak pakai baju melayu
    Dunia Aku Ibu Muda - Orang lain pon nak smayang jugak & Malas=Tak Payah Makan

    ReplyDelete
  19. kena pergi umrah lagi sekali kot auntie? :) btw sihat?

    ReplyDelete
  20. Eynour : Buah Tin

    VP : TQ

    Zareda : Emm...auntie pun tak jumpa buah nih masa gi umrah dulu.

    mieoney : Oh ye ke?? Ada lah pokok ni kat M'sia. Ishhh..kalau lah dapat benih nya, hendak auntie tanam kat kampung auntie.

    ReplyDelete
  21. Dashiela : Memang tak silap pun, buah tuh memang buah tin.

    faraulah : A'ah memang banyak biji, manis dan sedap.

    Prof : A'ah Prof, buah tin nama nya.

    ReplyDelete
  22. Ida : Teringin?? Dah biasa makan ker??

    Rina277 : Tak jumpa pulak buah yang fresh tuh di Mekah masa auntie pergi. Yang kering banyak lah..

    LSS : So bila jengok blog auntie, baru lah dpt kenal buah tin. Memang auntie cuba utk buat n3 yang pelik2 sikit supaya ramai boleh some knowledge..he he he

    ReplyDelete
  23. orang jb : Citer2 episod bila nak sambung?? he he he..auntie yg sebenarnya kurang sihat utk perah otak citer lama..nanti2 inshaAllah auntie sambung..

    me suya : A'ah, buah fresh ni tak leh simpan lama, that is why banyak dikeringkan. Susah nak dpt yang fresh.

    Pert : Oh yea ker, pokok ni boleh hidup dgn cuaca diMsia, yg auntie tahu dia banyak di negera2 timur tengah. Ishh..kalau lah ada benih pokok nih, kan best dpt tanam sepokok dua.

    ReplyDelete
  24. Sue : he he he Alamak?? Buah tin nama nya sue.

    marina : Tu yang auntie suka kalau berinteraksi macam gini, dpt tahu yang buah tin ni di panggil buah ara di Malaysia. Ye ker?? sama ker?? Auntie tak pernah pulak tahu, nanti nak googles lah..

    Che Sue : Emm..kat sana memang banyak lah..ohh..buah bermusim. Gamak nya masa auntie di Jordan dulu musim dia lah tuh..memang banyak. Selamat bercuti..

    ReplyDelete
  25. Intan : Buah Tin nama nyer

    shuweet : Betul ada tercatit di Alquran.

    syntheare : Emm..macam bawang?? Tak kot!

    sya : A'ah, org kulit putih panggil Fig kalau tak silap.

    ReplyDelete
  26. AIM : Buah Tin namanya. Yg kering banyak dijual di supermarket, yang fresh x de. Memang sedap.

    Ted : Kat Mekah or Madinah, auntie tak jumpa yang fresh, yang kering banyak lah. Mungkin xde musim masa auntie pergi kot.
    Kesihatan auntie kurang memuaskan kebelakangan ni..

    ReplyDelete
  27. belum pernah lihat buah tin segar

    ReplyDelete
  28. Salam MM,
    Kalau nak mudah 'cuci perut', makan lah buah tin sebab ia jenis fibre. Akak tak pernah rasa yang segar.

    ReplyDelete
  29. salam.
    kakpah belum pernah makan yang fresh. Manis?

    ReplyDelete
  30. Hi Aunty - Buah Tin (Fig) ini boleh dibeli di supermarket Cold Storage. Ada tak Cold Storage di KL? Yg fresh ada di jual di Cold Storage

    ReplyDelete
  31. salam..hai auntie..saya datang..heheh..saya belum penah makan buah ni lagi..best tak?

    ReplyDelete
  32. salam kenal..nice blog, leh follow

    ReplyDelete
  33. La..first time tgk buat tin ni Aunty..barulah saya tau..heheheeheheh...

    ReplyDelete
  34. woo.. nama betul dia buah tin rupanya... dari kecik ke besar ingat nama dia buah zaitun... sebab kecik kecik dulu kat masjid jamek kota tinggi ada tanam pokok ni.. selalu gak petik makan sedap... teringat-ingat sedap dia... sekarang dah takde pokok ni kena tebang dah... dah jadi tempat parking pun... buahan syurga rupanya! Subhanallah...

    ReplyDelete
  35. Salam, saya penah petik buah ni dari pokok2 yang tumbuh di parking lot bersetentang balai polis dang wangi...sedap, manis rasa dia...pelik je orang tengok saya petik buah tu...hihih

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...