THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Saturday, November 20, 2010

Till When??

Jari2 auntie tak boleh genggam rapat2..hanya spara sajer
Dah tiga bulan macam tuh..
Bila gengam spara tuh, bila nak buka, jari2 tak leh terbuka
bukan kesemua nya..kedua2 jari hantu saja yg masih terkatup
auntie kena pegang dan buka kan jari2 tuh..

Ishhh...rasa kebas2..tapak tangan..
Bila berjumpa doktor pakar..
katanya tak per..tak de aper2

Puan rendam dengan air suam bercampur garam selama 10 minit
should be okay..nothing to worry


Rumah auntie memang banyak garam2 utk mandian
Berpuluh2 peket..Noy bawak balik dari hotel2 tempat
dia menginap bila terbang..

Auntie lakukan macam maner doktor saran
tapi..
tak de improvement pun!!


malah jari2 lain pula, mula susah nak di buka..

Auntie juga buat exercise tangan
ramas2 bola khas utk genggaman


Bila malam auntie sapu lotion panas
sebelum tidur

Keadaan masih sama

Risau nya..

Pegang barang2 berat dah tak kuat..
Setakat nih, belum lah lagi terlepas
pinggan mangkok, periuk belanga dan kuali
kalau membasuh..

Duduk2 selalu memikirkan...
Dengan kudrat yang Allah beri
Sekarang ni..auntie yg masak,
membasuh pinggan mangkuk,
baju2 dan jemuran, ironing, and
mopping..

Ahhh! segala kerenah rumah
auntie yg kendalikan

Kalaulah..Allah ambil kudrat yang
sedikit ni! menjadi lemah...utk buat kerja2 rumah
macam maner lahhh..

Ishhh..jauhkan lah

Auntie terlalu...
Manjakan suami dan manjakan anak2

Auntie treat them in my heart as
King, Prince and Princess

All the while...
I am proud being a career mother
(dulu2lah ,sekarang dah pencen) able to do
all the chores of housekeeping, being the chef'
with menus on the table, having beautiful landscape
and garden..
without the help of a helper or a servant and a gardener

Whyyy??

Because..I am happy to do so..
I feel great

Sekarang..
Masih buat kerja2 tuh..tapi dengan keadaan
yang kurang sihat..

My King, Prince and Princess
tahu kah mereka yang 'The Queen' is getting
weaker and weaker..

Because The Queen never show any differences in her
the house is still well kept
the food is still on the table
the garden is still bearing flowers

The Queen is always at her Smiles..
when the King, Prince and Princes
give their hugs and kisses endlessly..

I am...

Praying to maintain the whole scenario
till the last day of my breath..

May Allah give me the strength..Amen

19 comments:

  1. u have been strong,,,will always be and stay strong..InsyaAllah, segalanya kan baik2 belaka.

    ReplyDelete
  2. Salam Kak.

    Semoga Allah terus memberikan kekuatan kpd the Queen utk melakukan yg terbaik utk keluarga.

    Harap bila King, Prince and Princess baca entry ni mereka akan membantu the Queen dalam melakukan kerja2 seharian ni. Bukan saja dapat meringankan tugas tapi yg lebih penting dapat menggembirakan kakak kerana sama2 membuat kerja2 rumah.

    ReplyDelete
  3. salam unti,

    i am having the same prob with my right hand now but mbe due to pregnancy.. but i have all the symptom as urs.. the doctor here said that it is due to carpal thunnel syndrom.. mine will go away once i deliver but urs if go untreated will have permanent effect. A friend's mom had the same prob and went to a specialist and the doctor did a minor surgery and now she can use her hand comfortably..

    my two cents..

    mishaZ

    ReplyDelete
  4. semoga auntie.. kembali kuat....

    ReplyDelete
  5. Salam untie...

    Semua tu agaknya sebab saraf kot...
    Tak pe, mungkin dengan usaha rendaman garam tu lama-lama agak beri kesan semula. Biasa juga saya tengok makcik2 saya macam tu, tapi lama2 jadi ok semula, cuma kena banyak gerak2kan jari2 tu. Rasanya senaman genggam bola tu pun ok juga, cuma jangan terlalu memaksa, buat slow2 je.

    Saya doakan untie akan terus bahagia di sana....

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum auntie,
    bila auntie tulis mcm ni teringat pulak kat mak sy. dia pun career women jugak tapi masih buat kerja2 rumah ni, cuma lepas eksiden dua tahun lepas kesihatan tak berapa mengizinkan dia berkuat untuk kerja2 rumah ni, nasib baik anak2 pun dah besar.
    sy doakan auntie cepat sihat yer. be strong ek auntie Insyaallah auntie akan sihat nanti. munngkin ni salah satu tanda Allah sygkan auntie. senyum selalu yer auntie.

    ReplyDelete
  7. salam kak..semoga kembali sihat..ada kakak di tempat tinggal pernah kena..klinik buat fisioterapi..cara rendam dalam lilin panas..ada perubahan..alhamdulillah..'
    semoga kakak juga..akan bertemu penawarnya..

    ReplyDelete
  8. hani : TQ so much, auntie really appreciate of yr kata2 semangat.

    YB : The King is always a king, he do help me at times..ikut mood

    mishaZ : Aduh..nak go through surgery tu yg auntie takut.

    ReplyDelete
  9. Yatie : TQ..mudah2an

    Kuasa Minda : InshaAllah..memang auntie edercise jari2 tuh..
    Tima Kasih atas doa utk auntie

    najmi : Auntie turut rasa simpati atas aper yg berlaku pd yr mum..
    nasib masing2..Allah menguji..
    tapi harus hadapi dengan redho..
    TQ najmi doakan supaya auntie sihat,
    begitu juga auntie harap yr mum pun sama..

    ReplyDelete
  10. Kak erna : Emm...auntie pun nak minta doktor pakar refer auntie kat fisio klinic pada next appt bulan Dec ni nanti..InshaAllah


    soeryani : Amin Amin Amin..

    ReplyDelete
  11. auntie mmg seorang isteri n ibu yg terbaikkk laa.auntie cuba laa urutan tradisonal...

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum auntie,

    hugs you. moga cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
  13. salam auntie...my mum ada simptom sama macam auntie..gi check cakap tak de apa...jari tengah takleh tegak...pastu doc bagi makan magnesium kalsium...katanya kurang 2 benda ni....perubahan peringkat umur...auntie try makan supplement kalsium, magnesium key..take care

    ReplyDelete
  14. semoga auntie akan sentiasa die beri kudrat untuk melaku kan semua nya...take a break and go for a holiday la auntie...

    ReplyDelete
  15. Insyaallah auntie akan sihat. semangat kena kuat ni. sy dah lalui bila ayah sakit dan buat operation, n skrg tgn sebelah dah tak kuat. tp ayah selalu ckp dia akan kuatkan semangat bila igt anak2 dan isteri.hidup mesti diteruskan...

    doakan auntie sehat selalu. hugs you.muah :)

    ReplyDelete
  16. aunty
    walau bagaimana pun tak terdaya, tp demi keluarga di dayakan jugak kan?

    semoga aunty akan beroleh kesihatan yg baik.

    ReplyDelete
  17. hurrrmmm..terharu sat...

    jelas dan nyata, sgalanya yang kt miliki, memang pinjaman daripada Dia...~ ingatan tuk dr saya jugak~

    moga Dia mudahkan urusan auntie. ~amin~..

    ReplyDelete
  18. tangan auntie tu masih macam tu ke.. cuba g klinik lain pula.. mungkin ada pandangan berbeza..
    'teringat iklan raya yg bapa dia takleh butangkan baju tu..
    sobs
    ALL IN ONE

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...