Followers

Thursday, November 11, 2010

Testing...Testing...

Maaf auntie mendiamkan diri ..
Tak up date blog beberapa hari..

Terima kasih atas semua ucapan2 dan
comments..
Alhamdullillah..
auntie gembira bila dpt kata2 nasihat
dan ucapan tahniah..

Petang pada 9/11/10 auntie dah dapat
hearing aid tuh...buatan Switzerland



Sound therapist memasukkan dalam telinga auntie

Meneliti suara2/bunyi2 yang dimasukkan dalam alat tuh
untuk high and low pitch bersesuaian dengan
tahap penerimaan telinga auntie melalui komputer nya


Sungguh lama process tuh lebih kurang 2 jam..
Telinga auntie dah tidur/rehat selama 2 tahun
jadi...memang payah otak auntie utk menerima
segala bunyi2 yang masuk dalam telinga..

Secara ringkas nya..
telinga auntie terkejut bila di 'bangun'kan semula
Hishhhh...

Bila auntie dah dapat mendengar butir2
percakapan dari sound therapist dan uncle
baru lah dia berhenti menjalani test tuh..

Buat ketika ni, puan pakai dulu..
Saya dah set kan untuk puan mendengar
apa yang suami puan bercakap dan
anak2 puan bercakap...
tapi puan tak dapat tangkap butir2 jika
kami bercakap dengan laju,
bila kami dua2 bercakap
puan juga akan merasa pening2..
pada awal dan permulaan
lama2 nanti akan hilang pening2 tuh
Alat ni..puan bukak bila
nak bersolat..
nak mandi..
nak tidur..
dan activiti2 berpeluh..
kata sound therapist tuh..

Auntie memang kememeh..
Mengalir air mata bila dapat
mendengar...
walaupun bunyi tidak seasli kurniaan Allah..

Auntie dapat mendengar suara kedua2 mereka
dan suara auntie sendiri..
tapi...

Bergema..

macam suara menggunakan microphone

So the next appointment pada 19/11/10
lepas HRaya Haji nanti..
untuk adjust sound2 lagi..

Auntie ngan uncle terus menuju ker
basement carpark..

Bunyi aper tuh?? macam hujan lebat..
tanya auntie

Ohh...bunyi aircond..kata uncle
sambil menunjuk..
engine aircond kat dinding..

Ohhhh...bising sangatlah..
bingit telinga nani..

Dua2 senyum..

Masuk jer dalam kereta..
dah sunyi..
tak de bunyi aircond lagi..

Uncle bertanya pada auntie..
dengan suara yang kuat..

Laparr tak??

Hoi! kenapa jerit??
Kan nani dah pakai alat nih!
Pelan lah sikit..

Dua2 ketawa..

Dah pukul 4 petang..
tadi kami excited sangat
sampai terlupa nak lunch kat rumah..

Dengan suara perlahan pula..
Nak makan maner?? tanya uncle

Aper?? cakap kuat lah sikit..
auntie tak dapat tangkaplah pulak

Hishhhh...tak dengar lah pulak..
kata uncle..

Dua2 ketawa lagi..

Aduh! macam maner nih??
Cakap kuat you kata I menjerit..
Cakap pelan2 you suruh kuat sikit..
Emm...kena adjust volume suara lah
macam radio..ada tahap2
1 sampai 30..

Dua ketawa lagi..

memang kelakar..

Uncle start kereta...
dan terus berlalu dari carpark tuh..

Sambil driving tuh..
uncle turunkan screen
nak hisap rokok..

Punyalah bising dengan lori
tekan minyak...uuuummmmmm
bunyi motor... prettttt prettttt...
dan macam2 bunyi masuk dalam
telinga auntie...

cepat2 lah habiskan rokok tuh..
sakit nya telinga nani
tutup lah screen tuh...

Auntie dah mula nak nangis dah..

Uncle buang rokok dia..
terus tutup screen..

Sunyi lah balik..

Uncle suggest makan di Papparich
sebab tempat tuh...on the way balik rumah.

Tak best lansung..
maksud auntie telinga auntie buat hal lagi..

sebab open area..
ramai orang bercakap..
bunyi kipas..
bunyi pinggan mangkok..
bunyi muzik...

Auntie dengar..

Bunyi bising macam pasar..
Bunyi macam sekumpulan lebah..

auntie dah nak bukak jer alat tuh..
tapi uncle pujuk auntie
supaya bersabar..
Emm...



Muka yang dah adjust untuk bergambar
sedangkan telinga auntie dah perittt..


Auntie iced white coffee
Uncle punya cendol

Kuey Teow Soup & Chicken Rice

Lepas makan, balik ker rumah..
Sesampai jer kat rumah
auntie bukak alat tuh untuk solat asar

Bila dah selesai..
auntie buat 'dunno' jer..
tak pakai alat tuh..

Uncle pun ambil dan pakaikan
auntie pegang tangan uncle menolak..

Nani nak rehatkan telinga..
Tak nak pakai lah..
Pening nih..

Hisshhhh!...telinga you dah rehat 2 tahun..
Dah ada alat tak nak pakai pulak!

Pakailah..nanti I pasangkan TV..
Kan you selalu kata..
Nak tengok TV puas2 bila dapat alat ni..
Auntie saperti biasa, membaca bibir uncle
dan faham

Auntie menerima pujukkan uncle
kami sama2 cuba masukkan alat tuh
dalam telinga auntie..
sambil tuh..
uncle pasangkan TV

nak tahu aper??

Aper jadah tak dengar..

Bunyi bisinggggggg.....dan bergema2

Tutup volume TV tuh...kata auntie

Aieee!!...I pulak kena dengar TV dengan volume off??
kata uncle..

Abissss....macam maner, bila pakai benda nih..
bingitttt lah....

Terus auntie merajuk..gi depan computer..
konon2 nak update lah..

Tapi...
depan auntie ada kipas table..yg menghala kat muka..
Bunyi....floffffffffffffffffffffffff...tak henti2...
Auntie jadi blurrrr...
tak dapat fikir lansung..tak tahu aper nak citer

Bila pakai benda ni...
Otak tak boleh compute lansung...
bila pakai benda ni..
Kepala jadi pening dengan bunyi2 bising..

Hu hu hu hu
Tu lah yang berdiam diri selama dua hari..

Payah nya nak adjust dengan keadaan dan
situasi baru..

Nih..masa menaip ni..auntie tak pakai lah
sebab kipas depan auntie nih
memang akan mengganggu momentum..

Tapi auntie pakai sejam dan rehat sejam..
sampailah next appointment nanti..

InshaAllah..moga sound therapist tuh..
dpt adjust untuk public area pulak..
boleh dengar TV
boleh dengar h/phone
boleh dengar Azan
boleh dengar Ayat2 suci Alquran

Allah Hu Akbar..

42 comments:

  1. sian auntie... sabar bebanyak... alah bisa tegal biasa...

    iced white coffee tu sedapnyeeeee... hehe

    ReplyDelete
  2. alhamdullilah auntie dpt mendengar balik. takpe auntie slow2 ek auntie lama2 nanti insyaallah auntie dpt biasakan diri. Saya doakan kesihatan auntie berpanjangan. smile auntie =)

    ReplyDelete
  3. terharu baca cerita auntie.. insha-Allah nanti aunti boleh atasi segala ketidak selesaan...

    ReplyDelete
  4. OOO..mcm tu pulak ye? auntie criter ni pon ai mcm bleh bayangkan camne sesak & peritnya tinga auntie tu. takpe..nnt dowang adjustkan lagi sound tu kan? Insyaallah, lps ni selesa la tu..

    ReplyDelete
  5. bila baca entry auntie yang ni..memang sebak sangat perasaan...sebab sebab gembira auntie dah dpt dengar semula..takpe auntie.. slowly auntie akan get used to it...sayang auntie

    ReplyDelete
  6. bila dah adjust nanti.. mesti ok

    :-)

    ReplyDelete
  7. ho yehhhh...! anti da dapat dengar! Sya ingat anti akan update smlm, 2@3 kali jugak la cek blog anti :p nak tau cane dgn alat tu...

    Syukur dah dpt..moga anti cepat serasi dgn alat tu..comel tau babak2 adjust tone suare uncle tu..heheh..!!

    Sya nak gi check up ni, doakan sya dpt tau jantina baby..nak pikir nama ni...

    ReplyDelete
  8. nanti lama2 auntie will get used to it... yalah dah lama kan rehat..2 tahun tu...

    ReplyDelete
  9. it surely takes some time to adapt with the alat kan aunty..hopefully semakin baik lepas ni

    ReplyDelete
  10. sabar ye aunty..saya tak alami apa yang aunty alami..tapi saya doakan agar dapat selesakan diri aunty ngan alat itu..

    insyaallah moga di permudahkan..=)

    ReplyDelete
  11. comel je uncle n auntie ni.. romantik

    ReplyDelete
  12. salam untie...
    bila tgk earing aid untie tu...teringat kt my nephew...dia pun kena pakai alat tu jgk utk mendgr....alhamdulillah skrg dh blh slow2 berckp dlm usia 8 tahun...sblm ni communicate pakai bahasa isyarat je...lbt dpt trace punca dia x blh berckp..dh 6 tahun br dpt trace...awal2 memang dia x suka pakai..skrg dia memang akn pakai setiap masa kecuali tido n mandi...lama2 sure untie blh biasakan diri ngan bunyi2 tu...:-)

    ReplyDelete
  13. Dah adjust nanti mesti okay kot aunty. Aunty kena banyak bersabar and mungkin ur ears are pretty much excited excise after 2 yrs of no exercise.*buat lawak plak*

    Takpe, let time heal it okay Aunty.

    Take care and so much love from Me, in Penang.

    ReplyDelete
  14. insyallah, nanti auntie akan terbiasa..

    ReplyDelete
  15. sabar yer auntie..
    jgn pressure k.hehe take care auntie

    ReplyDelete
  16. SALAM,
    ALHAMDULILLAH DAPAT DENGAR SEMULA WALAUPUN PERLU BUAT ADJUSTMENT LAGI. ALLAH MAHA BERKUASA. BILA DIA NAK BERI SEMULA, DIA AKAN BERI.

    ReplyDelete
  17. takpe la anty..pepelan kayuh..betui gak kata anty tu, tinga anty dah tido 2 thn dah..dia terkejut lagi tu so takley nk adapt ngan surrounding lagi..harap lepas ni akan makin ok..

    ReplyDelete
  18. sabar yg aunty.. insyaallah, semua akan berjalan lancar nanti.. mungkin ni baru proses penyesuaian..

    ReplyDelete
  19. auntie...kuatkan semangattt~~~
    sy doakan untie dr jauh..

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah aunty dpt dengar semula.

    sabarlah. nnt lama2 okey lah tu. ;)

    ReplyDelete
  21. Aunty MM,
    Lepas ni, bolehlah Aunty dengar meow-an manja saya, kan? kan? purrr....meow!

    ReplyDelete
  22. mcm org dulu2 ckp, masih blm serasi. insyaallah, nanti okey la tu..tumpang happy sekali..

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah auntie, harapan dan impian auntie dimakbulkan Allah.

    ReplyDelete
  24. olololo.. comel nye auntie ngan uncle..

    sabar ye auntie.. lama2 nanti mesti biasa.. chaiyok!!!

    ReplyDelete
  25. yeay aunty da dpt dngr smula!!
    sya dpt rasa camna aunty rasa sbb dlu sya pnh tliga xdngr skali pg jupa pakar dia sedut...fuuuhh lpas tu dengar punya la kuat..
    ...saya doakan aunty!!
    smoga aunty ceria2 slalo..
    tp klakar la uncle dgn aunty neh..
    sweet looorg..

    -silentReaderAunty&Peeja-

    ReplyDelete
  26. Sweet lah auntie dan uncle ni, bercinta hingga ke hujung nyawa harapnya. Lepas ni auntie tak boleh degil2 uncle suruh pakai aid tu tau ;)

    ReplyDelete
  27. salam aunty, br harini dpt menjenguk.

    takpe aunty,pelan pelan. nnt lama2 mst aunty akan biasa.syukur pd Tuhan kan kerana masih diberikan kesmepatan mendengar. saya doakan yang terbaik untuk aunty. :hug:

    ReplyDelete
  28. auntie,insyaAllah you'll get used to it.your ears must be terkejut sbb byk sgt bunyi masuk since selama ni 'sunyi' je.
    but you can do it,insyaAllah.

    bunyi azan is the beautiful, prettiest, nicest bunyi yg ada kat dunia ni.and i really hope that you can hear azan 5 times a day! :)
    amin!

    ReplyDelete
  29. hehe..kelakar je cite auntie..tapi susah jugak ye nak sesuaikan keadaan..
    InsyaAllah..lama kelamaan nanti telinga auntie akan boleh terima keadaan..sabar ye auntie

    ReplyDelete
  30. sabar ye untie..mgkin amik masa nk adapt ngan alat tu..

    bila bc cite untie pg appointment ngan uncle teringat mak n abah sy kat gombak..mak sy pun sellau p appointment kat GH..mak sy ada fisioterapi n appointment darah tinggi..Memang mak n abah pg berdua jer..abah sy pun pencen kjaan jgk...abahlah teman mak kalu kene pg GH..

    ReplyDelete
  31. aunty, bila dengar cerita auntie, teringat kakak saya.....dia OKU (cacat pendengaran - pekak n bisu).....
    masa kecik2 dulu, dia ada alat bantuan dengar macam aunty guna tu......pastu kena curi masa kat sekolah.....mama saya xde la belikan yang baru sebab benda tu mahal kan...sampai la kakak saya meningkat dewasa,dia dah bekerja....dia kumpul duit sendiri.....dia beli yang baru......sebelum dia dapat alat tu, dia guna bahasa isyarat cakap nanti dia leh dengar semua bunyi.....masa tu kiranya dah 25 thn ++ dunia dia sunyi sepi......tapi lepas jer dia guna alat tu, dia rasa pening2 sebab dia kata bising sgt.....dia tak dapat bezakan bunyi2 yang dia dengar...... cuma kakak saya xpakai lama benda tu sebab dia xtau basic bunyi......
    saya harap aunty akan cepat biasakan diri ngan alat tu, n saya berdoa semoga aunty sihat selalu....... ;)

    ReplyDelete
  32. aunty, u can do it!!! insyaallah semoga semuanya berjalan seperti yang diidamkan...

    ReplyDelete
  33. salam auntie..


    kali pertama singgah....mohon follow blog auntie.

    ReplyDelete
  34. assalamualaikum auntie,

    apa khabar? alhamdulillah dah dapat alat bantuan pendengaran yer? gembira saya bila auntie tak lama lagi boleh mendengar semula.

    baca cerita ni teringat masa mula-mula pakai braces. awal-awal tu excited! dah dapat rasa nak buka je sebab sakit. tak tahan. lama-lama dah ok.

    bile next appointment, dentist ketatkan wire tu rasa sakit balik. kali ni rasa sakit sangat-sangat. seksa.. saya pakai yang single wire so dia boleh cabut keluar. saya merajuk, tak nak pakai dah. hu3x

    ReplyDelete
  35. Salam Aunty... alhamdulillah.. aunty dah dapat pakai ur hearing aid..

    Harap Aunty dapat terus bersabar bila mula menggunakan hearing aid nih.. mungkin sbb dah lama biasa dgn senyap sunyi, jadi rasa bingit dan pening.. teruskan pakai ya Aunty.. jangan give up..

    take care...

    ReplyDelete
  36. auntie...alhamdulillah..akhirnya...

    ReplyDelete
  37. i feel for you auntie. but i know you'll surely get used to it in no time =) take care

    ReplyDelete
  38. Thank You pd semua yg telah memberi ketenangan untuk auntie..

    Auntie sedang adjust dan menyesuaikan
    pakai alat tuh..

    Alhamdulillah..rasa selesa setelah pakai beberapa hari ni..

    Cuma nak tunggu next appointment utk adjust suara2 public area pulak..

    TQ all...with love from auntie..

    ReplyDelete
  39. InsyaAllah nanti auntie boleh mendengar dengar sempurna...saya doakan..aminn

    ReplyDelete
  40. hi Auntie.. memula mmg begitu auntie..it will take time to get used to it..contohnya org yg patah tgn, bila dah bersimen smpai 6 bulan..dah bukak simen tu, nak buat fisio terapi...mmg sakitttt gilaaaaa..so auntie kena tahan sikit ya..mudah2an dpt la alat tu diadjust supaya auntie selesa..

    ReplyDelete
  41. syukur alhamdulillah aunty dapat mendengar kembali kan:) tak apa aunty, maybe mula2 aunty tak biasa, tapi lama2 nanti mesti akan okey tu:)
    at least, Allah bagi rezeki sedikit bagi aunty untuk mendengar kan..sy tumpang gembira..selalu terbaca entri2 aunty before kata sedih pasal tak dapat dengar suara anak2, hubby n sekeliling macam dulu..tapi sekarang dah dapat..syukur alhamdullilah, saya pun hepi ni aunty;)

    ReplyDelete
  42. skrg baru faham kenapa bapak saya takmo pakai hearing aid yg kitorang belikan. thanks aunty.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...