THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Saturday, November 20, 2010

Sendiri Pilih

Sebelum magrib uncle ajak auntie gi pasar malam
memang kena pergi seminggu sekali
untuk beli ikan, daging dan ayam
sebab uncle bab beli ikan memang fail..
tak kenal nama2 ikan, tak kenal sama ada
fresh atau tidak..
tapi tempat yang auntie beli ni..dari tahun 1987 lagi
memang fresh..dan ikan2 nya, akan di siang dan di potong2
sedikit mahal tapi puas hati..

Sejak menjak auntie dah tak dengar/pekak..
auntie pilih2 ikan...tak tanya harga..
susah nak tawar menawar..

Jadi auntie just pilih2
masuk dlm raga plastic..
akan di timbang, kesemuanya satu persatu
dan di siang dan di potong
bungkus..
uncle bayar..

sayur mayur, memang auntie tak yah beli
sebab uncle yang membeli di pasaraya giant
setiap 3 hari..

Tadi ni...auntie beli ikan2..
some pics auntie googles
malas nak punggah peti sejuk
dah simpan baru teringat nak berblog

Emm...layan

Selar besar 4 ekor (image googles)

Anak ikan merah 4 ekor (image googles)

Sotong 1 kilo (image googles)

Cari kat googles..tak de pulak ikan kurau..
Ishhhh...kena punggah jugak rupa nya..

layan...

Ikan kurau 3 keping (snap sendiri)


anak ikan bawal 4 ekor (snap sendiri)

Ikan tenggiri 4 keping (snap sendiri)

On the way back, auntie tanya uncle..
How much he paid for all the fish..

Emm...murah RM 85 ringgit kata nyer..

Aahhh...RM 85?? murah??

Ishhh...nani ambil sikit jer..

Selalu ada udang lah, ikan pari lah,
ikan terubuk lah dan ikan cencaru

Yang sudah2 berapa you bayar??
Seratus lebih lah..hampir RM150...

Lah...mahal nya..

A'ah tu baru ikan, belum ayam dan daging..

Tak tahu pun sekarang harga sebegitu mahal
auntie memang tak ambil tahu tentang harga2

Yang auntie menyampah nak simpan2 ikan dan susun2
dalam peti sejuk..

Dah lah penat turun naik tangga kat pasar malam
lepas tuh kena sessi simpan2

Dah siap susun2 dalam peti sejuk..

Plastic kuning kat tingkat atas
yang derit tuh..
Ice cream berbeza perisa..

Plastic kuning yang kat bawah pula
1 kotak Daging, 2 kotak ayam
1 kotak fresh santan

Siap makanan untuk seminggu
Banyak untuk 4 orang makan...
yang sebenar nya rumah auntie selalu ada tamu
Tu yang spare lebih..

Emm...tutup peti sejuk..
Nak mandi, busuk...hanyir...

Pelekat magnet yang di beli oleh Noy setiap kali dia terbang..

Ohhhhh....macam tuh lah mahal nya duduk di KL..
Keluar berbelanja..mesti keluar duit
sekurang2 nya 2 ratus..seminggu
belum sayur mayur, belum bahan kering..
belum buah2an..
belum kuih muih utk petang..

Ishhhh....dah pencen
tapi masih ikut tekak..

Alhamdulillah..setakat ni
masih mampu makan sedap2..

Makan untuk hidup??
Atau
Hidup untuk makan??


Sendiri pilih...


22 comments:

  1. Tu la..skrg brg sume mahal2.. Ni la nama dia inflation atau money virus, yg akan makan duit kita. Kalau dulu pegi sekolah darjah 1 - thn 1985, saya bawak 30 sen je, skrg 30 sen tu byr utk nak masuk toilet komuter sg buluh je. Herggh!! Cuba bg budak2 skrg 30 sen belanja sekolah, mungkin mak ayah kena kutuk balik..

    Walaupun kerajaan selalu kempen INFLASI SIFAR, tak mungkin akan terjadi sbb tiap2 thn harga brg naik, harga minyak naik. Nak inflasi sifar apenye kalo brg sume naik. Tak dapekkk..

    Just nak share, kalo dlm finance, ada cara utk mengira macamana kadar interest/dividen atau kadar inflasi mempengaruhi duit kita sama ada akan jadi sekali ganda atau jadi separuh iaitu menggunakan RULES 72 (boleh google). Cara nak guna dia camni..

    -- Katakan kita simpan duit RM10,000 kat fixed deposit yg bg dividen 4% setahun. So, kita nak kira dlm masa berapa thn, barulah duit kita akan jadi RM20,000. So,

    72 / 4 = 18 - means kalo simpan dlm FD, lepas 18 tahun baru duit RM10,000 akan jadi RM20,000 dgn anggaran dividen 4% setahun

    Cemana pulak kalo simpan kat ASB yg bg interest 8% setahun? Caranya..

    72 / 8 = 9 - means dlm masa 9 tahun barulah RM10,000 akan jadi RM20,000

    Itu nak kira bape thn utk gandakan duit kita. The best part is cemana pulak kalo nak tgk bape value duit kita dlm tahun-tahun akan dtg dgn inflation yg sgt tinggi kat KL ni.. Caranya sama jugak.. Contohnya kita ada RM100,000 skrg, bape value duit kita dgn anggaran inflation kat KL ni 10% setahun? So,

    72 / 10 = 7.2 - means dlm masa 7 tahun lebih, value RM100,000 yg kita ada skrg akan jadi RM50,000.

    Bukan bermakna duit kita mengurang jadi RM50,000 tapi value dia, purchasing power dia yg akan mengurang. Kalo skrg RM100,000 mungkin boleh beli apartment tp jgn terkejut 7 tahun akan dtg, kalo kita ade duit RM100,000 kita hanya mampu beli rumah flat.

    Kesimpulan dia,

    1. Kena tau kat mane nak simpan duit. Kena pandai pilih instrumen yg sesuai utk menjana duit kita sbb kalo simpan dlm normal saving account, kita tak mampu nak hedge the inflation. Saving account bg interest 1% setahun tp inflastion 10%. Tetiap thn duit kita sebenarnya menyusut -9%!!
    2. Inflation mmg tak dpt nak dielakkan selagi kerajaan asyik naikkan harga brg/minyak/tol. Tp tak boleh nak salahkan kerajaan jugak sbb kenaikan harga ni mmg tak boleh nak dielak. Maklumlah kita hidup zaman IT, zaman teknologi..hehe

    Okla, tetiba saya jadi pakar ekonomi pulak dah..bye

    ReplyDelete
  2. Salam Auntie - yg auntie kata ikan kurau tu bukan ikan jenahak ke? Sbb nmpk besar dan lebar. Ngapa tak beli kat pasar keramat saja? Lebih fresh dah murah dari pasar malam.

    ReplyDelete
  3. standard la tu auntie kalau dok KL... suami saya kalau ke pasar tak habis 150 tuk beli ikan udang sotong... mmg tak sah... tapi nak buat camnerkan kiter nak makan kena beli. kalau dok kampung murah je semua tuh...sayur plak mak saya tanam jer kat belakang rumah

    ReplyDelete
  4. kalau IM pun garu kepala. lagi sikit nak seratus tu..

    ReplyDelete
  5. Auntie, di Bangalore ni ikan2 n seafood lain murah berbanding harga di Malaysia. Contohnya ikan kembung besar2 rm7/kg, udang galah rm21/kg, sotong rm8/kg. Kalau kawasan pekan/kampung lagi murah harganya. sayur-sayuran sangat murah sebab ramai vegetarian di sini. kalaulah bangalore ni bersih macam tempat lain, memang rasa nak stay sini tapi minta ampunlah dengan traffic serabut rasa tak sabar nak cepat2 balik Malaysia!

    ReplyDelete
  6. auntie, bukan sahaja kat kl mahal kat batu gajah pekan kecik ni pun mahal jugak. baru pagi tadi gi pasar sedar2 dah abes rm120 just beli ikan 3jenis, ayam half sikit sayur n satu jenis buah. then beli bawang besar 2 kilo. 1 kg rm4 tu dia bawang pun mahal. semua mahal skrg ni. pengsan.

    ReplyDelete
  7. Auntie, bukan dkt Kl je ..kat Jb pun dah sama taraf dgn KL auntie..malah ada certain2 brg yg KL lagi murah..gaji macam ni jugak..tapi harga barang masih juga naik especially makanan. sgt dukacita bila kerjaaan menghapsukan tax pd 300 brg berjenama...knp tak pada makanan????????

    ReplyDelete
  8. Ujie : Fuiyoo! TQ for the financial advice..

    Anon : Entah lah..yg auntie tahu Kurau..now you make me confused
    he he he

    Yatie : Tulah, barang basah makin mahal sekarang nih..auntie selalu bising kat anak2 kalau lauk tak habis makan..

    ReplyDelete
  9. IM : Macam tu lah IM, garu kepala walaupun tak gatal..

    Melati : OH..kat India lah pulak..
    emm..kalau dah murah, tak per, simpan duit banyak2 dah tuh balik M'sia.

    Rozita : TQ singgah blog auntie

    ReplyDelete
  10. nino : Aduh kat Batu Gajah mahal??
    Oii..org sana kayo2 kot! he he he

    DSHK : Ohhh...JB sememangnya mahal dari dulu2 lagi..sebab bnyk S'porian dtg makan kat situ..yg jadi mangsa org JB tu sendiri..

    ReplyDelete
  11. byknya FMkat fridge aunty..mintak satu leh? hehe

    ReplyDelete
  12. aunty carik kat pasar SEntul la aunty.. hihihhi...dalam seratus tu dapat la bjenis2 lauk..... mmg melampau mahalnye tempat aunty beli tu.. :p

    ReplyDelete
  13. mahal giler lauk skang nih auntie...kalau makan kat kedai kekadang fikir lagi jimat..tapi tu la..bila kat kedai sampai dah tak tau nak makan ape lak

    ReplyDelete
  14. Syioknya anti..mcm2 jenis ikan...kt tempat saya pon mahal gler...ikan selar sederhana je 4 ekor dgn sardin kecik dlm 6 ekor RM9..saya beli kt area opis plak ikan yg sama tapi kuantiti lebih RM6 je..jauh beza..

    ReplyDelete
  15. skrg brg mahal untie..sy jenis beli sikit2 xlah teras sgt lgipun yg mknnya sikit jer...agaknya mak n abah sy mcm nilh kot kan..sy biasanya weeken balik umah mak, mkn sana...:)

    ReplyDelete
  16. sy tak merasa lagi beli pakai duit sdr.skrg ni mak yg berbelanja, tp tu pun kdg2 dia merungut gak mahal. hehe.

    tp bila duduk bujang selalu rindu pulak nk mkn ikan2 mcm tu.pergi makan kat restoran, ikan goreng seko pun kena charge mahal jugak.sedih tau, dah le tak puas makan. uhuk.

    ReplyDelete
  17. assalamulaikum Aunty..

    Suka tgk aunty susun brg2 basah dlm freezer tu...saya pun buat mcm tu. Just defrost barang nak yg dimasak jer.Sukatan pun ngam2 jadi tak membazir.

    Keep on writing yer aunty...Wassalam.

    ReplyDelete
  18. sya pulak, jenis ambik je, bayar malas nak merayau2..
    tp betul jugak tu, barang sekarang mahal dah,
    aunty rajin susun2 cecantik gitu, sya dah bela semua pastu masuk dlm plastik susun dlm tpware. ;p

    ReplyDelete
  19. salam auntie..huhu memang brg makin lama makin mahal auntie..auntie sihat?

    ReplyDelete
  20. wah.. beli stok fresh2.. bestnya.. auntie, tertarikla dgn komen ujie tu..
    ALL IN ONE

    ReplyDelete
  21. salam auntie....

    saya pon terasa jugak dengan mahal nya membeli barang dapur sekarang.. saya menetap di ipoh, jd bila shopping di kl.. amat la terasa kemahalannya...hehehehe.. auntie boleh tgk dkt blog saya.. m00nc0m3l.blogspot.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...